Starinsko sjeme salate

Starinsko sjeme salate: Značajke i prednosti uzgoja

Salata je jedna od najpopularnijih vrsta povrća, i uzgaja se diljem svijeta. U posljednje vrijeme, sve više vrtlara se okreće uzgoju starinskih sorti sjemenki salate kako bi uzgojili zdraviju i ukusniju hranu. Ove sjemenke imaju brojne prednosti u odnosu na moderne hibridne sorte. U ovom članku, otkrijte značajke starinskih sjemenki salate i kako ih uzgajati.

WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.15.09

Što su starinske sjemenke salate?

Starinske sjemenke salate su sjemenke koje potječu iz tradicionalnih sorti salate, koje su se uzgajale stoljećima. Ove sorte salate se uzgajaju na određenim područjima i imaju specifične karakteristike koje ih čine otpornijima na bolesti i insekte. Uzgoj starinskih sorti salate pomaže u očuvanju genetske raznolikosti i održivosti.

Gdje nabaviti starinsko sjeme salate?

Upišite svoj mail ispod i pogledajte naš popis.

ili pogledajte našu galeriju starinskog sjemenja na linku: https://pereglin.com/staro-sjeme

Prednosti uzgoja starinskih sjemenki salate

Uzgoj starinskih sjemenki salate ima mnoge prednosti u odnosu na moderne hibridne sorte sjemenki salate. Neke od prednosti uključuju:

Bolji okus i kvaliteta

Starinske sorte salate imaju izvrstan okus i kvalitetu. Uzgoj ovih sorti može osigurati ukusniju i zdraviju hranu za vašu prehranu.

WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.15.21

Otpornost na bolesti i štetočine

Starinske sorte salate su često otpornije na bolesti i štetočine u usporedbi s modernim hibridnim sortama. To znači da će biljke uzgojene iz starinskih sjemenki biti manje podložne bolestima i štetočinama, što znači da će biti potrebno manje korištenja pesticida i drugih kemikalija.

Očuvanje genetske raznolikosti

Uzgoj starinskih sorti salate pomaže u očuvanju genetske raznolikosti i smanjenju rizika od izumiranja biljnih vrsta.

Kako uzgajati starinske sjemenke salate

Evo nekoliko savjeta za uzgoj starinskih sjemenki salate:

Priprema tla

Priprema tla za uzgoj salate vrlo je važna. Salata preferira dobro drenirano tlo bogato organskim materijalom. Dodajte kompost ili druge organske materijale u tlo kako biste poboljšali njegovu kvalitetu i hranjive tvari.

Sadnja sjemenki salate

Sadite sjemenke salate u pravo vrijeme. Salata je hladno vremenska biljka i može se saditi u proljeće ili jesen. Ako uzgajate salatu u proljeće, posijte sjemenke u zatvorenom prostoru 4-6 tjedana prije nego što ih presadite u vanjsko okruženje. Ako uzgajate salatu u jesen, posijte sjemenke izravno u vrt.

WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.39.42

Navodnjavanje i njega

Redovito zalijevajte salatu tijekom rasta kako biste osigurali da biljke ne osuše. Također, održavajte područje oko biljaka bez korova kako biste izbjegli natjecanje za hranjivim tvarima.

Berba i čuvanje

Kada je salata spremna za berbu, berite lišće ujutro kada su još uvijek svježi i sočni. Lišće čuvajte u hladnom i suhom prostoru kako biste produžili njihovu svježinu.

Primjeri starinskih sorti sjemenki salate

Ovdje su neke od popularnih starinskih sorti sjemenki salate koje možete uzgajati u svom vrtu:

Starinska sorta salate “Puterica”

Starinska sorta salate “Kristalka”

Starinska sorta salate “Flekica”

Zaključak

Uzgoj starinskih sorti sjemenki salate može pružiti brojne prednosti u odnosu na moderne hibridne sorte. Ove sjemenke imaju bolji okus i kvalitetu, otpornije su na bolesti i štetnike te pomažu u očuvanju genetske raznolikosti. Pri odabiru sjemenki salate za svoj vrt, razmislite o uzgoju starinskih sorti kako biste osigurali zdravo i ukusno povrće za svoju prehranu. Slijedite naše savjete za uzgoj i održavanje biljaka i uživajte u dobrom urodu salate.

Gdje nabaviti starinsko sjeme salate?

Upišite svoj mail ispod i pogledajte naš popis.

ili pogledajte našu galeriju starinskog sjemenja na linku: https://pereglin.com/staro-sjeme/