Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans

Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans8795466 wop

Uz odgovarajuće uvjete za uzgoj i njegu, ova sobna biljka jednostavna za uzgoj krasit će unutarnje prostore svojim snažnim rastom i šarenim cvjetovima godinama koje dolaze. U nastavku smo iznijeli kratki sažetak njege Aeschynanthusa.

Kako se brinuti za Aeschynanthus: Sadite svoj Aeschynanthus u plodno tlo koje dobro drenira i zalijevajte kada se gornja četvrtina zemlje osuši. Osigurajte visoku vlažnost, smjestite se na jakom, neizravnom svjetlu i održavajte unutarnju temperaturu od 18°C do 28°C.

Bilo da ste početnik ili iskusan vrtlar, nastavite čitati jer smo iznijeli sve najbolje savjete za pravilan uzgoj i njegu uspješnog Aeschynanthusa.

Kako se brinuti za Aeschynanthus

Aeschynanthus, porijeklom je iz tropskih i vlažnih prašuma Jave na sjeveru Malajskog poluotoka gdje rastu duge, vučne vinove loze i strme se uz drveće.

Spada u obitelj Gesneriaceae, koja je ista obitelj kao i mutna afrička ljubičica.

Samo oni koji žive u klimi bez mraza uspjet će uzgajati Aeschynanthus na otvorenom. Međutim, oni koji imaju umjereniju klimu neće biti razočarani jer ovaj cvjetni epifit uspijeva kao sobna biljka kada se uzgaja u svojim preferiranim uvjetima.

wop Aeschynanthus5763488347685342

To je savršen izbor za korištenje u visećim košarama, budući da stabljike narastu 60cm ili čak dulje i donijet će malo tropskih krajeva u zatvorenom prostoru gdje god da se nalaze.

Uz dovoljno svjetla, možete uživati ​​u šarenim cvjetovima povremeno tijekom cijele godine. Sorta ‘Variegata’ ima lišće poprskano bijelom bojom.

Uvjeti tla za Aeschynanthus

Kako biste osigurali dobru njegu Aeschynanthusa, pazite da koristite tlo koje je dobro prozračeno i nije teško, jer teža tla ne dreniraju pravilno i ostaju previše vlažna.

Mješavina zemlje dizajnirana posebno za sobne biljke dobro funkcionira ili je prikladna čak i plodna, lagana mješavina za lončanice. Neke mješavine sadrže gnojivo sa sporim oslobađanjem, koje će smanjiti potrebu za čestim hranjenjem.

Većina tla za lončanice ima tendenciju biti teška i morat će se rezati drugom tvari manje težine, što će proizvesti adekvatnu drenažu potrebnu za zdrav rast. Možete izraditi vlastitu mješavinu za zalivanje pomoću jedne od sljedećih mješavina:

 • Jedan dio zemlje, jedan dio mješavine zemlje, jedan dio treseta
 • Jedan dio zemlje, jedan dio treseta, jedan dio perlita
 • Jedan dio komposta, jedan dio treseta, jedan dio zemlje

Iako će Aeschynanthus zahtijevati više njege kada je u pitanju odgovarajuća vlaga, biljku možete uzgajati i na drvenoj dasci ili drugoj strukturi koja se obično koristi za uzgoj orhideja. Kada se ovako uzgaja, Aeschynanthus će zahtijevati češće primjene vode kako bi korijenje održalo vlažnost.

Zahtjevi za svjetlo Aeschynanthusa

wop mgu843z873zt34gfzhi3buzg637gge 1

Kako biste promovirali najbolju proizvodnju cvjetova, neophodno je postaviti Aeschynanthus na zatvoreno mjesto koje prima jako neizravno svjetlo. Međutim, nemojte ga stavljati na mjesto gdje biljka prima izravnu sunčevu svjetlost ili lišće može izgorjeti.

Ako vaš Aeschynanthus ne cvjeta, a stabljike su dugačke i otrcane, vrlo je vjerojatno da biljka ne dobiva dovoljno svjetla.

Kada se vrijeme zagrije u proljeće, ako želite svojem Aeschynanthusu malo odmoriti od rasta u zatvorenom prostoru, možete je postaviti vani na djelomično sjenovito mjesto. Izravne sunčeve zrake su jače na otvorenom nego kada se filtriraju kroz prozor koji dolazi u zatvorenom prostoru, stoga pazite da ga ne stavljate na mjesto koje je previše sunčano ili ćete završiti s prženim lišćem.

Zahtjevi za unutarnju temperaturu za Aeschynanthus

Unutarnje temperature u rasponu od 16°C do 28°C potiču najbolji rast i cvjetanje. Aeschynanthus će podnosit temperature do 15°C, ali se rast usporava. Kada unutarnje temperature padnu na 13°C ili niže, biljka trpi oštećenje tkiva i opadanje listova.

Samo zapamtite, ove biljke potječu iz tropskih područja gdje su temperature tijekom cijele godine konstantno tople.

Koliko vode treba Aeschynanthusu?

Kada je u pitanju pravilno zalijevanje vašeg Aeschynanthusa, najbolje je pustiti da se gornja četvrtina zemlje osuši prije zalijevanja. Zapravo, čekanje na zalijevanje dok se gornji dio tla ne osuši zapravo potiče cvjetanje. Osim toga, na učestalost primjene vode utječe i to da li je biljka u sezoni rasta ili mirovanju.

 • Proljeće do ljeta: Tijekom aktivne vegetacije, možda ćete morati zalijevati u prosjeku jednom tjedno.
 • Jesen kroz zimu: Tijekom hladnijih mjeseci u godini, rast Aeschynanthusa se usporava, pa stoga zahtijeva manje vode. Vjerojatno ćete morati zalijevati samo jednom u dva do tri tjedna.

Jednostavan način da provjerite razinu vlage u tlu je tako da zabijete prst u tlo i ako se gornja četvrtina osjeti suha, nanesite vodu. Uvijek zalijevajte sve dok ne poteče iz donjih odvodnih otvora posude.

Znakovi da vaš Aeschynanthus ne dobiva dovoljno vode je smežurano lišće. Ako biljku previše zalijevate, lišće počinje gubiti svoju sjajnu zelenu boju. Za zdravlje biljke, bolje je propustiti zalijevanje nego redovito nanositi previše.

Zalijevanje je jedna od najzahtjevnijih stvari koje treba ispraviti kada su u pitanju sobne biljke. To je daleko najčešći uzrok problema.

wop g384z9374973h3b4vkl3weheh8934oggq7q7zbgralh4893gr

Zahtjevi za vlagu

Budući da su Aeschynanthusi porijeklom iz tropskih kišnih šuma, gdje su razine vlažnosti konstantno visoke, važno je da ponovite vlažne uvjete u zatvorenom prostoru. Stvaranje vlage za sobnu biljku je jednostavno i imate nekoliko mogućnosti za zadovoljavanje potreba vašeg Aeschynanthusa za zdrav rast.

 • Napunite bocu s raspršivačem vodom sobne temperature i nekoliko puta tjedno raspršite Aeschynanthus.
 • Ako vaš Aeschynanthus ne raste u visećoj košari, već u običnoj posudi, napunite pladanj malim kamenčićima i postavite posudu na njega. Dok zalijevate, istječe iz posude u tanjurić, a kako voda isparava, stvara vlagu oko Aeschynanthusa.
 • Ako su svjetlosni uvjeti prikladni za pravilan rast i cvjetanje u vašoj kupaonici, tamo možete uzgajati Aeschynanthus. Redovita uporaba vode u prostoriji stvara vlažno okruženje za biljku.

Kako biste održali odgovarajuću vlažnost oko Aeschynanthusa, nemojte je stavljati na zatvoreno mjesto pored otvora za grijanje ili hlađenje koji isušuje zrak.

Koje gnojivo treba Aeschynanthusu?

Ako mješavina za sadnju koju ste koristili sadrži gnojivo sa sporim oslobađanjem, nećete morati brinuti o nadopunjavanju gnojiva do tri mjeseca. Time se smanjuje potreba za češćim primjenama. Nakon tri mjeseca, nanesite još jedno prihranjivanje mješavinom za polagano oslobađanje i biljka je dobra za još nekoliko mjeseci.

Također možete hraniti Aeschynanthus koristeći mješavinu sobnih biljaka topljivih u vodi koja se nanosi u pola jačine. Tijekom cijele vegetacijske sezone od proljeća do ljeta, gnojite Aeschynanthus svaka dva tjedna. Zaustavite prihranjivanje dok biljka miruje u jesen i zimu.

Ako primijetite da vrhovi listova na vašem Aeschynanthusu postaju smeđi, to može biti pokazatelj previše soli u tlu iz gnojiva. Dobra je praksa isprati soli iz tla svaka tri do četiri mjeseca. Ispiranje tla je jednostavno.

 • Odnesite Aeschynanthus u sudoper i pustite da voda polako teče kroz tlo oko pet minuta, uklanjajući nakupljanje soli. Pustite da se posuda ocijedi i vratite na svoje unutarnje mjesto.

Obrezivanje Aeschynanthusa

Kako biste potaknuli bujniji rast, možete orezati duge stabljike na Aeschynanthusu, odrezavši otprilike jednu trećinu. To sprječava da biljka postane dugonoga i da izgleda opušteno. Prije rezidbe najbolje je pričekati do završetka cvatnje.

Osim toga, budući da se cvjetovi formiraju na vrhovima listova, rezidba će stvoriti više cvjetova u kojima možete uživati. Škare ili ručne škare dobro će raditi i uvijek će se rezati točno iznad čvora lista.

Uvijek provjerite jesu li oštrice vašeg alata za orezivanje čiste kako ne biste prenijeli bolest na svoj Aeschynanthus. Brisanje oštrica alkoholom za trljanje čini trik.

wop gn438z9372z6qhg43ouq8thghgtb3zug448437gzureaw4

Presađivanje Aeschynanthusa

Jedini put kada ćete morati presaditi svoj Aeschynanthus je ako je prerasla svoju trenutnu posudu i ako korijenje ispunjava dno. Koristite posudu koja je za jednu veličinu veća od sadašnje, a presađivanje je najbolje obaviti dok vaš Aeschynanthus aktivno raste u proljeće do ljeta.

Koraci za presađivanje vašeg Aeschynanthusa su osnovni:

 1. Pripremite novu posudu tako što ćete je napuniti do četvrtine plodnom, laganom mješavinom zemlje koja dobro drenira. Zalijevajte tlo kako biste ga smirili. Uvjerite se da posuda ima donju drenažu.
 2. Pažljivo izvadite Aeschynanthus iz sadašnje posude i provjerite ima li kugle korijena. Nježno razdvojite korijenje, ako je potrebno.
 3. Stavite Aeschynanthus u novu posudu, dodajući ili uklanjajući zemlju tako da će rasti na istoj visini na kojoj je trenutno. Ne želite saditi preduboko ili može doći do problema s truležom.
 4. Ostatak posude napunite zemljom, učvrstite je oko Aeschynanthusa.
 5. Ponovno zalijte posudu i sve dok ne poteče iz donjeg otvora za odvod. Postavite Aeschynanthus na mjesto gdje je prije rasla u zatvorenom prostoru.

Vaš Aeschynanthus nije izbirljiv oko materijala posude, ali ako je posuda napravljena od poroznog materijala poput terakote, tlo će se sušiti brže nego u plastičnoj posudi.

Razmnožavanje Aeschynanthusa

Nemojte bacati te reznice kada obrezujete Aeschynanthus, jer ih možete koristiti za razmnožavanje novih biljaka. Korištenje reznica od 10-15cm dobro funkcionira u postavljanju novih biljaka. Posadite ih istim postupkom kao i prilikom presađivanja cijele biljke.

 • Napunite posudu za drenažu bogatom, dobro dreniranom zemljom, a zatim zalijte da se istaloži.
 • Napravite rupe duboke 4cm u tlu i u svaku stavite izrezani kraj Aeschynanthusa, učvršćujući tlo oko nje.
 • Ponovno zalijte tlo i stavite posudu na toplo mjesto koje prima jako, neizravno svjetlo.

Nakon otprilike četiri do šest tjedana, vaše reznice Aeschynanthusa trebale bi formirati korijenje.

Problemi s bolešću

Gljivični problem Botrytis cinerea ( Botrytis cinerea ) najveći je problem bolesti koji utječe na biljke koje se uzgajaju kao sobne biljke. Problem raste kroz crne mrlje i lezije koje se pojavljuju na lišću ili cijeloj stabljici.

Uvjeti su lošiji kada su noćne temperature hladne, a dnevne tople, a biljka dobiva visoku razinu vlage. Gore je tijekom zimskih mjeseci.

Problem možete spriječiti smanjenjem količine vlage koju biljka prima ili zalijevanjem ili zamagljivanjem radi vlage. Kada zamaglite Aeschynanthus, pobrinite se da to učinite tijekom dana kako bi lišće imalo vremena da se potpuno osuši noću. U teškim slučajevima možete prskati cijelu biljku fungicidom poput bakra.

wop g8439z786z367z2qgzuf2iq762t35693iggzui2ergui34aq

Problemi sa štetočinama

Nekoliko štetnika može napasti Aeschynanthus u zatvorenom. Uvijek je najbolje rano otkriti i liječiti problem, stoga svakako pregledajte svoju biljku svaki put kada zalijevate. To također sprječava da štetnici putuju na vaše druge sobne biljke.

Uz sve ove štetnike, ako je zaraza mala, možete ih obrisati s biljke vlažnom krpom. U slučaju većih zaraza, cijelu biljku možete poprskati insekticidnim sapunom ili neemom. Slijedite upute na pakiranju o količinama i učestalosti korištenja.

 • Brašnaste bube: Brašnaste bube se pojavljuju na biljci kao velike pamučne mase na stabljikama ili njihovim međunožjima. Bube sišu sokove iz Aeschynanthusa pa je potrebna brza akcija kako bi se spriječila šteta.
 • Lisne uši: Lisne uši su male i kruškolikog oblika i dolaze u nizu različitih boja. Skupljaju se u masama duž stabljika i cvjetnih pupova Aeschynanthusa. I oni sišu sokove iz biljke, oštećujući je.
 • Paukove grinje: Paukove grinje su malene grinje koje prekrivaju Aeschynanthus i sišu sokove iz njega. Oni su vjerojatno najštetniji jer mogu brzo oštetiti ili ubiti biljku ako se ne tretiraju.

Ako primijetite problem sa štetočinama s vašim Aeschynanthus Radicans, svakako provjerite svoje druge sobne biljke kako biste bili sigurni da nisu otputovali negdje drugdje.

Zašto lišće otpada s mojeg Aeschynanthusa?

Ako vašem Aeschynanthusu počinje opadati lišće, to može biti nekoliko problema koji uzrokuju stanje. Ako biljka ne dobiva dovoljno vode, lišće će se smežurati i na kraju opasti. Riješite problem zasićenjem tla kada se gornja četvrtina osuši.

Drugi problem koji uzrokuje opadanje lišća su preniske temperature. Temperature od 13°C i niže uzrokuju opadanje lišća. Za najbolji rast, održavajte unutarnju temperaturu između 16°C i 28°C.

Kako orezati Aeschynanthus?

Obrezivanje je najbolje obaviti tijekom vegetacije od proljeća do ljeta i nakon što Aeschynanthus završi cvjetanje. Stabljike možete odrezati za trećinu, koristeći čiste alate za obrezivanje. Izrežite svaku stabljiku točno iznad lisnog čvora. Ako posadite reznice, na lisnom čvoru će se formirati novi korijeni.

Što trebam učiniti ako je moj Aeschynanthus tanak?

Ako primijetite da vaš Aeschynanthus ne raste snažno, a stabljike izgledaju pomalo tanke i razbacane, biljka ne dobiva dovoljno svjetla. Za najbolji unutarnji rast i proizvodnju cvijeća, biljci je potrebno mjesto koje dobiva jako, neizravno svjetlo. Riješite problem premještanjem biljke na svjetlije mjesto.

wop mignui378zt7324zbjf843277zu43g8347regc

Kako mogu natjerati moj Aeschynanthus da procvjeta?

Aeschynanthusi cvjetaju povremeno tijekom cijele godine, s najviše cvjetova u proljeće do ljeta. Kako biste potaknuli cvjetanje, provjerite je li vaša biljka smještena na jakom, neizravnom svjetlu i pustite da se tlo malo osuši prije zalijevanja.

Također možete koristiti gnojivo topivo u vodi s visokim udjelom kalija, drugog broja u formuli, koje potiče cvjetanje. Nanesite svaka dva tjedna u pola jačine.

Zašto listovi mojeg Aeschynanthusa imaju crne mrlje?

Ako vaš Aeschynanthus razvija crna područja natopljena vodom na listovima, ima gljivični problem botritis. Stanje je najrasprostranjenije tijekom zime kada su noći hladne, a dani topli, a dolazi do povećanja vlage u biljci.

Zahvaćeno lišće možete odrezati i smanjiti vlagu oko biljke zamagljivanjem samo tijekom dana kako bi se lišće imalo vremena osušiti noću. Biljku možete poprskati i bakrenim fungicidom.

Je li Aeschynanthus otrovan za mačke?

Aeschynanthusi se smatraju neotrovnim za pse, mačke i konje.

Koliko su veliki Aeschynanthusi?

Kada se pravilno brine i uzgaja u odgovarajućim uvjetima, Aeschynanthusi mogu narasti 60-90cm.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: