Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta

Anthurium ne cvjeta 7 nacina da procvjeta6894055 wop

Anthuriumi su poznati po svojim upečatljivim, egzotičnim cvjetnim listovima koji dolaze u živim nijansama crvene, ružičaste i bijele, a često cvjetaju tijekom cijele godine. Dakle, ako vaš anthurium ne cvjeta unatoč tome što proizvodi lišće koje izgleda zdravo, to može biti vrlo frustrirajuće.

Zašto moj anthurium ne cvjeta? Anthuriumi su izbirljivi prema svom okolišu, a problemi poput vlažnog tla ili nedovoljne rasvjete mogu spriječiti njihovo cvjetanje. Potaknite svoj anthurium na cvjetanje osiguravanjem puno neizravne sunčeve svjetlosti, pravilnog zalijevanja, visoke vlažnosti i tjednog hranjenja razrijeđenim gnojivom bogatim fosforom.

U ovom članku ćemo pogledati razne probleme koji bi mogli spriječiti vaš anthurium u cvjetanju i razgovarati o tome što možete učiniti da ispravite sve probleme i potaknete svoju biljku na cvjetanje.

Osnove njege Anthuriuma

Najbolji način da natjerate svoj anthurium da procvjeta je da se pobrinete da joj pružite okruženje za uzgoj koje preferira.

Anthuriumi su biljke u tropskim prašumama, a najčešće vrste sobnih biljaka su epifitske prirode, što znači da rastu na drveću na isti način na koji to rade orhideje i bromelije. I poput orhideja, prilično su izbirljive u pogledu svog okoliša.

To ne znači da ih je teško uzgajati; to samo znači da trebate pronaći dobro mjesto u svom domu za svoj anthurium u posudi i pobrinuti se da mu date sve što mu je potrebno kako bi imao energije za proizvodnju tih privlačnih cvjetova. Ovaj kratki sažetak opisuje osnovne elemente kako se brinuti za anthurium.

wop anthurium7438965785433673

Sažetak njege Anthuriuma:

  • Smjesa tla: dobro drenirajuća mješavina tla na bazi treseta ili borove kore
  • Svjetlo: Cijeli dan jarko neizravno sunčevo svjetlo
  • Temperatura: 21-29 °C
  • Vlažnost zraka: visoka
  • Zalijevanje: Dopustite da se smjesa za lončanice lagano osuši između zalijevanja
  • Gnojidba: Hraniti tjedno tekućim gnojivom s visokim udjelom fosfora razrijeđenim na 10-20% jačine
  • Presađivanje: svake dvije godine

U sljedećim odjeljcima proći ćemo kroz svaki od ovih elemenata njege anthuriuma kako bismo vam pomogli identificirati probleme koji mogu biti razlog zašto vaš anthurium ne cvjeta.

Je li vaš anthurium zasađen u odgovarajuću smjesu tla?

Jedan od razloga zašto anthurium neće cvjetati mogao bi biti vrsta mješavine za lončanice u kojoj raste. Ako ne koristite mješavinu tla koja dobro drenira, tada se tlo vjerojatno ne suši dovoljno brzo svaki put kada je zalijevate.

Natopljena mješavina tla može utopiti korijenje sprječavajući ga da apsorbira kisik. To slabi biljku i oduzima joj energiju potrebnu za cvjetanje, kao i uzrokuje trulež korijena.

Zapamtite da u prirodi ovi anthuriumi rastu na stablima prašume; pa iako primaju puno kiše, njihovo je korijenje izloženo zraku, a ne zakopano u tlo. Korijenje ovih biljaka posebno je prilagođeno ciklusima kiše koje dolaze i prolaze i neće tolerirati vlažno tlo.

Da biste održali zdrav rast anthuriuma i održali dosljedno cvjetanje, upotrijebite mješavinu tla napravljenu za orhideje ili napravite vlastitu mješavinu na bazi treseta ili borove kore koja uključuje uzgojne medije poput perlita ili vulkanske stijene kako biste osigurali da korijenje uvijek bude dobro prozračena.

I naravno, pobrinite se da posuda vaše biljke ima rupe za drenažu na dnu.

wop 7834z8hg34bg348ugh43hbjg3487gbhjgklhi3ass8743brgerjh

Svjetlost je najčešći uzrok zašto Anthurium ne cvjeta

Jedan od najčešćih razloga zašto anthuriumi ne cvjetaju je nedovoljno svjetla.

Anthurium može preživjeti i čak proizvoditi snažno lišće u uvjetima slabijeg osvjetljenja, ali neće cvjetati ako nemaju puno svijetle neizravne sunčeve svjetlosti. vaša biljka bi trebala biti na mjestu gdje prima svijetlo, ali difuzno svjetlo cijeli dan, a ne samo nekoliko sati dnevno.

Ako nemate mjesto u svom domu ili uredu koje dobiva dovoljno svjetla, upotrijebite rasvjetno svjetlo punog spektra kako biste bili sigurni da vaš anthurium dobiva izvrsnu rasvjetu 9 sati dnevno kako biste mogli uživati ​​u živopisnom cvijeću koje ove biljke čini takvim prekrasan dodatak vašem domu.

wop mg4893u78324gfh3487h34bg7483gbrzueiujekrh4378ger

Ovaj problem s temperaturom možda sprječava vaš anthurium od cvjetanja

Raspon temperature za ove tropske biljke je ugodnih 21-29 °C, tako da su anthuriumi općenito sretni u većini zatvorenih prostora – to jest, sve dok biljka nije izložena propuhu i drugim iznenadnim temperaturama promjene.

Anthuriumi su vrlo osjetljivi na brze promjene temperature do kojih može doći ako se nalaze u blizini vanjskih vrata ili prozora ili blizu otvora za grijanje i hlađenje. Izloženost propuhu također nepovoljno utječe na anthuriume, jer će zrak iznenada upuhati izravno na njih iz prostorije ili će se uključiti ispušni ventilator.

Dakle, cvjetanje vaše sobne biljke anthurium može biti jednostavno kao premještanje ventilatora ili pronalaženje mjesta gdje je vaša biljka zaštićena od ovih vrsta lokalnih temperaturnih promjena.

Anthuriumi i vlažnost

Anthuriumima je potrebno vlažno okruženje, stoga pazite da održavate visoku vlažnost oko biljke. Nedostatak vlage uzrokovat će da lišće izgubi sjaj, što je prilagodba vlažnom okruženju prašume, i smanjit će otpornost vaše biljke zajedno s njezinom sposobnošću cvjetanja.

Kako biste održali visoku lokalnu razinu vlažnosti vašeg anthuriuma, grupirajte svoje sobne biljke ili postavite ovlaživač zraka u blizini. Također možete postaviti biljku na ladicu za vlažnost, koja je jednostavno plitka posuda ispunjena kamenčićima i vodom tako da posuda ne dolazi u dodir s vodom.

Imajte na umu da, s toliko vlage u zraku, morate uravnotežiti visoku vlažnost s malo kretanja zraka kako biste spriječili pojavu plijesni, gljivica i insekata.

Stoga svakako postavite ventilator koji lagano puše u blizini, ali ne dopustite da zrak šalje izravno u postrojenje. Osim iznenadnih promjena temperature, previše protoka zraka brzo će isušiti vaš anthurium i može spržiti lišće. Vi samo želite osigurati cirkulaciju zraka u području oko biljke.

Pravilno zalijevanje učinit će da vaš anthurium cvijeta

Drugi problem koji može spriječiti vaš anthurium od cvjetanja je nepravilno zalijevanje.

Budući da anthuriumi vole vlagu, može se činiti logičnim zaključiti da morate održavati puno vode u smjesi tla. No, kao što je već spomenuto, njihovo je korijenje naviklo biti izloženo zraku i ne uspijeva na vlažnom tlu. S druge strane, premalo vode također će naštetiti vašoj biljci i njezinoj sposobnosti cvjetanja.

Dakle, koja je odgovarajuća količina vode za anthuriume u posudi?

Ono što biste trebali učiniti s anthuriumima je temeljito zaliti smjesu zemlje, pustiti da se višak vode iscuri, a zatim, provjeravajući vlagu prstom ili drvenim štapićem, ponovno zalijevati kada se tlo malo osuši, ali ne dopuštajući da se postanu potpuno suhi.

Ovisno o lokalnoj klimi, vremenskim uvjetima, godišnjem dobu, veličini biljke i drugim čimbenicima, možda ćete morati zalijevati svaki dan, svakih nekoliko dana ili otprilike jednom tjedno. Na primjer, najvjerojatnije ćete morati češće zalijevati u vrućim ljetnim mjesecima nego u hladnijim godišnjim dobima.

wop 8734z987432hbv32w48776t6the34786bjkgjuwe3487rgehhjj

Metoda gnojidbe “slabo, tjedno” pomoći će vašem anthuriumu da procvjeta

Dok epifitski anthuriumi koji rastu u divljini nemaju koristi od prirodnih procesa tla koji isporučuju hranjive tvari biljkama, oni neprestano dobivaju male količine otopljenih minerala i hrane iz kišnice, trule vegetacije i drugih šumskih ostataka.

Možete oponašati prirodu i dati svojoj biljci nutritivni poticaj koji joj je potreban za cvjetanje tako što ćete svoj anthurium u posudi jednom tjedno hraniti malim količinama tekućeg gnojiva bogatog fosforom. Potražite gnojivo koje je formulirano za cvjetnice, razrijedite ga na slabu jačinu od 10-20% i dodajte u tlo nakon zalijevanja ili poprskajte po lišću. To je metoda poznata kao “slabo, tjedno” i možda je upravo ono što vašem anthuriumu treba da procvjeta.

Treba li vašem anthuriumu presađivanje kako bi mogao procvjetati?

S vremenom će se mješavina za posude vašeg anthuriuma početi razbijati i zbijati, što će korijenju uskratiti kisik. Također, izlužene soli iz gnojiva mogu se nakupiti u tlu. Ovi uvjeti tla mogu uzrokovati stres vašeg anthuriuma i spriječiti njegovo cvjetanje.

Kako biste izbjegli ove probleme, presadite svoj anthurium svake dvije godine. Korijenje anthuriuma voli biti preveliko za posudu, stoga nemojte povećavati veličinu posude za mnogo, ako uopće. I obrnuto, nemojte presađivati ​​samo zato što je korijenje ispunilo posudu.

Drugi razlozi zbog kojih bi vašem anthuriumu moglo biti potrebno presađivanje su ako ga imate u pogrešnoj mješavini tla i/ili ako je korijenje oštećeno od vlažne zemlje ili previše zalijevanja – što će biljku stresti i uskratiti joj energiju potrebnu za cvjetanje. .

Zadnja riječ

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da vaš anthurium ponovno procvjeta. To je tako lijepa cvjetnica, tako da će vaš trud biti dobro nagrađen.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više