Kako sačuvati sjeme tikvice

image 13

Pitate se kako sačuvati sjemenke tikvice? Ovo ukusno povrće izvrsni su kandidati za početničko spremanje sjemena!

Kako biste sačuvali sjeme tikvice, počnite ručno oprašivati ​​cvjetove kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje. Sakupite zrele ručno oprašene tikve od 6-12 (ili više) biljaka jedne sorte. Narežite svaku tikvicu i čistom žlicom izvadite sjemenke. Operite sjemenke čistom vodom i bacite sve sjemenke koje plutaju. Ostavite sjemenke da se suše dan ili dva dok ne postanu hrskave. Označite i pohranite u hermetički zatvorenu posudu.

Uvod u spremanje sjemenki tikvice

Sjemenke tikvica jedno su od najjednostavnijih sjemenki koje početnici mogu sačuvati za buduću sadnju. Za razliku od mnogih drugih povrća, biljke tikve se ne oprašuju same. Potrebna im je pomoć pčela ili drugih insekata za širenje peluda s muških na ženske cvjetove. Svaki cvijet cvjeta samo jedan dan, stoga je vrijeme presudno ako želite sačuvati sjeme iz vlastitih biljaka tikvica.

Sorte bundeve 150 jedinstvenih sorti tikvica438745754814

Ako uzgajate više od jedne vrste tikvica (ili vaši susjedi uzgajaju tikvice), važno je ručno oprašiti cvijeće kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje. Unakrsno oprašivanje će rezultirati biljkama tikvica koje ne odgovaraju tipu i mogu proizvesti plodove koji su manje poželjni. Za ručno oprašivanje prenesite pelud s muškog cvijeta jedne biljke na ženski cvijet druge biljke.

Sadnja tikvica za spremanje sjemena

Posadite najmanje šest do dvanaest biljaka tikvica sorte koju želite sačuvati u jesen. Ovo će osigurati da imate veliku količinu održivog sjemena koje je genetski raznoliko.

Biljke tikve nisu samooplodne. Svaka biljka ima i ženske i muške cvjetove, ali ženski cvjetovi moraju biti oplođeni polenom muškog cvijeta na drugoj biljci kako bi proizveli plod i sjeme dobre kvalitete.

Koristite dvije biljke iste sorte za međusobno oprašivanje. Jedna biljka koja se sama oprašuje neće dovesti do dobrog sjemena. Kako biste izbjegli slučajno oprašivanje biljke vlastitim peludom, razmaknite sjemenke tikvica dovoljno daleko da bude jasno koja loza pripada kojoj biljci.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite je li tikva koju odaberete slobodno oprašena. Sjemenke sačuvane od hibrida (križanja F1) neće se spremiti vjerne tipu. Također je dobro zabilježiti vrste tikvica (većina je Cucurbita pepo , Cucurbita moschata ili Cucurbita maxima ).

Evo nekoliko izvrsnih tikvica s otvorenim oprašivanjem:

  • Butternut tikva od oraha ( Cucurbita moschata )
  • ljutić ( cucurbita maxima )
  • Crna ljepotica od tikvica ( Cucurbita pepo )
  • Jarrahdale bundeva ( Cucurbita maxima )
  • Seminole bundeva/tikvica ( Cucurbita moschata )
  • Dickinsonova tikva ( Cucurbita moschata )

Izolacija između sorti tikvica

Tikvice iste vrste, ali različitih sorti treba držati odvojeno. Dakle, ako uzgajate i tamnozelene tikvice i bundevu za šećernu pitu , koje su obje kultivari vrste Cucurbita pepo (iako se tikvice smatraju ljetnom, a bundeva zimskom), morat ćete izolirati cvjetove za pravi -to-type ušteda sjemena. Udaljenost između vaših vrsta tikvica pomoći će im da budu odvojene od oprašivača, kao i svih fizičkih razdjelnika koje napravite.

Biljke tikvica imaju velike izolacijske udaljenosti radi uštede sjemena. Izolirajte sorte iste vrste najmanje 800 stopa (250 metara). Budući da je ovo tako velika udaljenost, ima više smisla izolirati i ručno oprašiti pojedinačne cvjetove nego cijeli dio.

Kako biste sačuvali sjemenke tikvice, stavite u vrećice pojedinačne cvjetne pupoljke prije nego što se otvore ili ih držite zatvorene kako biste spriječili ulazak insekata. Možete ih zalijepiti ljepljivom trakom ili držati pričvršćene štipaljkom ili kopčom za kosu. Ako imate cijelu kućicu s obručima s mrežom protiv insekata, to je čak i bolje (sve dok unutar nje držite samo jednu sortu tikvica za sjeme koje odgovara vrsti).

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Mnogi čuvari sjemena vole dodati raznoliko cvijeće u vrt. Ovi cvjetovi namijenjeni su zaokupljanju i ometanju kukaca oprašivača. Umjesto da se sele s biljke na biljku, želimo da bumbari provode vrijeme oko tih drugih cvjetova umjesto da putuju između biljaka tikvica. Sadnja visokog usjeva poput kukuruza između sorti također će smanjiti unakrsno oprašivanje.

Uzgoj tikvica za spremanje sjemena

Uzgajajte zdrave biljke tikvica čestim zalijevanjem, uklanjanjem bolesnog lišća i pregledom ima li štetnika. Nanesite organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem i malčirajte tlo oko korijenja kako biste ga održali hladnim i vlažnim.

image 13

Izoliranje cvjetova za oprašivanje

Pazite na pupoljke cvjetanja tikve kako biste ih uhvatili prije nego što se otvore. Vrhovi su uglavnom zelenkasto-žuti, i dalje su ravni i šiljasti, a ne namreškani na kraju.

Prije nego što se cvjetni pupoljci otvore, preko njih stavite mrežastu ili svilenu vrećicu kako biste ih zaštitili od prašine. Alternativno, zalijepite latice ili štipaljkom/kopčom za kosu kako biste spriječili insekte i omogućili nježno ručno oprašivanje kistom ili oprašivanje cvijet na cvijet.

Ručno oprašivanje cvjetova tikve

Oprašite cvjetove tikve rano sljedeće jutro. Cvatovi se zatvaraju poslijepodne i oprašivanje cvjetova je manje uspješno pri vrlo visokim temperaturama.

Pronađite ženski cvijet na svakoj biljci koju treba oprašiti. I dalje bi trebalo biti zatvoreno, ali bi trebalo izgledati kao da se želi otvoriti. Svaki cvijet koji treba oprašiti trebat će donijeti pelud s muškog cvijeta s druge biljke (iste sorte ako pokušavate spremiti istinito).

Kako biste prepoznali koje se tikvice ručno oprašuju, zavežite naljepnicu ili vrpcu na stabljiku ispod cvijeta prije oprašivanja. Uklonite latice s muškog cvijeta i otvorite ženski cvijet. Udarite izloženim prašnicima na žig ženskog cvijeta. Također možete koristiti mali kist za nanošenje peludi ako vam je lakše.

Njega nakon oprašivanja

Nakon što je oprašivanje završeno, zatvorite latice na ženskom cvijetu i ponovno ga zatvorite u vrećicu. Ponovite ovaj postupak za svaki snimljeni/odrezani cvijet na svakoj biljci. Svaki bi trebao dobiti svoju etiketu i vrećicu ili spojnicu kako biste mogli pratiti koji je oprašen.

Nakon oprašivanja cvjetovi će uvenuti i ponovno odumrijeti. Plodovi će normalno sazrijevati i dozrijevati. Prorijedite velike tikvice poput Hubbarda na 1-2 tikvice po biljci. Tikve srednje veličine poput kabocha mogu se prorijediti na 3-4 komada po biljci. Ostavite ih da ostanu na trsu dok potpuno ne sazriju prije berbe.

Odabir tikvica za čuvanje sjemenki

Tikvu treba ostaviti na trsu da dozrije. Trebaju imati vrlo čvrstu koru koja se ne može gurnuti noktom. Stabljika mora biti suha i kruta.

Uberite ručno oprašene bundeve koje su bile namijenjene za spremanje sjemena. Za postizanje genetske raznolikosti trebat će vam najmanje 6 bundeva. Sačuvajte sjeme od različitih jedinki ili biljaka samo ako se čini da su zdrave i bez bolesti.

Izliječite bundevu tako da je ostavite na toplom mjestu nekoliko tjedana. Mnoge sjemenke zimskih tikvica kao što su Cucurbita maxima i Cucurbita moschata trebaju se čuvati cijele mjesec ili dva prije berbe sjemenki.

Sorte bundeve 150 jedinstvenih sorti tikvica438745754812

Kako sačuvati sjemenke tikvice?

Kako biste sačuvali sjemenke, otvorite tikvicu i izvadite pulpu i sjemenke iz šupljine sjemenke u zdjelu. Odvojite sjemenke od žilaste pulpe i dobro ih isperite čistom vodom. Sjemenke sposobne za život imaju tendenciju da potonu na dno zdjele, dok se sjemenke koje plutaju na vrhu vode obično odbacuju na kompostnu hrpu.

Raširite ih da se osuše na tanjuru, limu za kolačiće, filteru za kavu, papirnatom ručniku, voštanom papiru, mrežici za prozore, limu za pečenje ili u cjedilu s finom mrežicom. Trebale bi biti u jednom sloju i, nadamo se, razmaknute jedna od druge. Minimalna temperatura zraka od 72°F pomoći će ubrzati proces sušenja. Izbjegavajte korištenje dehidratora ili pećnice jer intenzivna toplina može oštetiti sjemenke.

Kad se potpuno osuše, zatvorite suhe sjemenke u staklenu posudu s dobrim poklopcem ili hermetički zatvorenu plastičnu posudu i držite ih u hladnjaku ili zamrzivaču. Možda ćete htjeti pohraniti sjemenke u staklenku (ili mnogo staklenki ako štedite od više sorti bundeve) u većoj hermetički zatvorenoj posudi za dodatnu zaštitu.

Spremljene sjemenke tikvica trebale bi trajati 5 godina ako se pravilno skladište. Da biste provjerili jesu li još uvijek održive, posadite 5-10 sjemenki u vlažnu mješavinu za posude i držite ih na toplom (70-80°F je idealno). Stopa klijavosti treba biti najmanje 70%.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: