12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

1682629508 12 Outdoor Pflanzen die im Schatten gedeihen

Dobro je reći da većini biljaka treba topla i sunčana klima da bi napredovale, ali što učiniti ako je vaš vrt sjenoviti ili okrenut prema sjeveru?

Postoje mnoga dvorišta s dosta hlada i većina dvorišta s barem nekima. Možda imate veliko drvo ili zid i pitate se što posaditi ispod ili oko njega.

Dobra vijest je da postoji mnogo prekrasnih cvjetnica koje mogu zadovoljiti i mjesto sjene ili su više nego sretne; Poznavanje njih samo je ključ punog i živahnog vrta.

Ovdje je popis 12 najboljih biljaka na otvorenom koje uspijevaju u sjeni.

1. paprati

12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Paprat je drevna biljna vrsta za koju se vjeruje da je počela rasti prije oko 300 milijuna godina i obično se nalazi u plodnim tlima šuma i šuma.

Paprat je vrhunska biljka koja voli sjenu; uspijevaju u sjeni. Podnijet će malo sunca, ali previše ili izravna sunčeva svjetlost će zaustaviti njihov rast.

2. Domaćini

1682629507 212 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Hoste su poznate po tome što je lako održavati i gotovo su besmrtne. Imaju debelo, bujno lišće i izvrsni su za obrube ili za punjenje gredica.

Hoste su izvorno došle iz Kine prije sredine 19. stoljeća. Postoje tisuće sorti hosta, ali nisu sve hladovine. Ako vaša sorta hoste ima tamnije lišće, bolje će uspjeti u sjenovitom kutu nego one sa svijetlim lišćem.

3. Kaktus imele

12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Kaktus imele je sukulentna vrsta koja uspijeva u tropskim klimatskim uvjetima i treba joj oko 50% vlažnosti da bi uspijevao. Ove male ljepotice osjetljive su na izravnu sunčevu svjetlost, pa se dobro snalaze na svijetlom mjestu koje je zaštićeno od blještavog sunca.

4. Hakone trava

1682629507 713 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Japanska vrsta Hakone jedna je od rijetkih vrsta trava koja više voli sjenu nego sunce. Sjajan je dodatak obrubima i obrubima i relativno sporo raste pa je malo vjerojatno da će zauzeti područje na kojem ga posadite.

Osim toga, lako ga je njegovati i rijetko je žrtva bolesti i štetnika. Hakone trava je također višegodišnja, pa će se vraćati iz godine u godinu.

5. Srce koje krvari

1682629507 16 12 Biljke na otvorenom koje uspijevaju u sjeni

Bleeding Heart je prekrasna grmolika biljka koja tijekom ljetnih mjeseci ima prekrasne ružičaste cvjetove u obliku srca.

Iako trajnice, ponovno se pojavljuju oko osam godina sljedećeg proljeća; Ako ih držite u optimalnim uvjetima, mogu trajati i dulje.

Bleeding heart dobro preživljava na djelomičnoj sunčevoj svjetlosti, ali treba dosta sjene, posebno usred ljeta.

6. Japanski krastač ljiljan

1682629507 89 12 biljaka na otvorenom koje uspijevaju u sjeni

Neobično prošarane latice japanskog ljiljana krastače vrijede svake sekunde uložene u njihov uzgoj i njegu.

Poznata i kao dlakavi ljiljan krastača, ova mala, ali čvrsta biljka uspijevat će u vašem vrtu ako imate samo djelomično sunce. Ova trajnica je u punom cvatu od kasnog ljeta do jeseni, što znači da je tek počela, dok se druge približavaju kraju svoje vegetacijske sezone!

7. Pulmonaria

1682629507 932 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Pulmonaria je još jedna biljna vrsta koja voli sjenu. To je izvrsna biljka s bujnim zelenim lišćem i nježnim plavim cvjetovima koji počinju cvjetati u kasnu zimu iu rano proljeće.

Biljke poput ovih važne su za proizvodnju prvih kapi nektara za solitarne pčele koje izlaze iz zimskog sna. Pulmonaria je savršena za vrtlare koji žele biljke koje se lako održavaju s velikim utjecajem.

8. Haworthia

1682629507 417 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Haworthia je mali sukulent koji podsjeća na biljku aloje. Budući da je porijeklom iz južnih dijelova Afrike, ova biljka najbolje raste na sušem, pjeskovitom tlu. Ne trebaju redovito zalijevanje; Međutim, nemojte dopustiti da se potpuno osuše.

Iako Hawthoria ne voli izravnu sunčevu svjetlost, potrebno joj je svijetlo mjesto da bi uspijevala. Hawthoria se može uzgajati na otvorenom tijekom cijele godine u klimama bez mraza, ali vrijedi je premjestiti u hladnije krajeve za hladnije mjesece.

9. Jaglaci

1682629507 969 12 biljaka na otvorenom koje uspijevaju u sjeni

Jaglac je proljetni užitak koji najavljuje dolazak toplijeg vremena, a primus se prevodi kao rani ili prvi. Jaglaci i jaglaci su nevjerojatno izdržljivi, tolerantni su na gotovo sve vrste tla i svake godine se vraćaju jači.

Iako vole malo sunca tijekom dana, ne vole baš puno, jako sunčevo svjetlo. Ako cvjetove volite jesti, dobro je znati da su jaglaci i jaglaci u potpunosti jestivi i posebno su dobri dodaci salatama.

10. Ligularia

1682629507 970 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Ligularia je odličan izbor za svako sjenovito mjesto. Savršen je za veće prostore jer će ih brzo ispuniti intrigantnim, šiljastim lišćem ljubičaste nijanse i visokim cvjetnim strukturama poput rakete ljeti i jeseni.

Glavna stvar koju treba zapamtiti o Ligularia je da im je potrebno puno vode, a što su biljke bliže izvoru vode, to su veće. Ligularia je ljetna biljka i umrijet će odmah tijekom zime prije nego što se ponovno pojavi sljedeće proljeće.

11. Voštana begonija

1682629507 594 12 biljaka na otvorenom koje uspijevaju u sjeni

Voštane begonije su cvjetne jednogodišnje biljke koje rado provedu značajan dio dana u sjeni; Nekoliko sati ujutro joj je dovoljno da proizvede svoje prekrasne ružičaste cvjetove. Tako nazvane po voštanom osjetu lišća, voštane begonije stoljećima su omiljene u vrtu.

Budući da dolaze iz tropskih krajeva, toplinske su biljke i ne podnose mraz. Svakako ih držite u kući do kasnog proljeća ili kada temperatura u vašem području bude na dobrom putu da ostane topla.

12. Naprstak

1682629507 978 12 vanjskih biljaka koje uspijevaju u sjeni

Visoki, upečatljivi izgled naprstaca čini ih dobrodošlim dodatkom svakom vrtu, budući da su njihovi ljubičasti zvonoliki cvjetovi važan izvor nektara za pčele. Kad se pojave, vrijedi uživati ​​u njihovoj ljepoti jer su dvogodišnje biljke, što znači da se pojavljuju samo jednom u dvije godine.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: