Prirodno gnojivo: nutrijentima bogati usjevi za gnojivo u vašem vrtu

Prirodna gnojiva su vrhunski organski regenerator tla na licu mjesta stvoren praksom pokrovnog usjeva. Pokrivanje usjeva lisnatim zelenilom i travama tradicionalna je prirodna vrtlarska praksa namijenjena obogaćivanju strukture tla i dostupnih hranjivih tvari. Također istiskuje korov! 

1. Grimizna djetelina

Grimizna djetelina ( Trifolium incarnatum ) je djetelina za hladno vrijeme koja se često sadi u jesen kao pokrovni usjev za prezimljavanje. Najbolje raste na punom suncu, ali može rasti i u djelomično sjenovitim područjima. Kao prirodno gnojivo, djetelina je poznata po svojoj sposobnosti da crpi dušik iz zraka, što obogaćuje tlo vašeg vrta (budući da je dušik najčešće deficitarni hranjivi sastojak tla).

Grimizna djetelina za gnojidbu najčešće se sije kao pokrovni usjev u jesen. Sijte ga bilo kada od kraja kolovoza do studenog, sve dok noćne temperature zraka imaju tendenciju da ostanu iznad 4°C kako bi se potaknulo klijanje sjemena. To obično prođe oko mjesec ili dva prije prvog jesenskog mraza u bilo kojem području. Grimizna djetelina može prezimiti kao pokrovni usjev gnojiva, ili sa zaštitom od hladnog vremena u hladnijim zonama, jer je otporna na oko -23°C!

Grimizna djetelina u rano proljeće raste upečatljivim crvenim cvjetovima koji privlače korisne kukce u vaš vrt. Pčele posebno vole ovu pokrovnu kulturu! Pustite da djetelina procvjeta, ali pokosite/obrežite usjeve prije nego što se može formirati sjeme. Nježno pretvorite potrošeni usjev u prvi centimetar ili dva tla gnoja kako biste pripremili gredicu za proljetnu sadnju (poput ukusnih rajčica !).

2. Zimski grašak

Zimski grašak ( Pisum sativum ) je kultura prirodnog gnojiva u hladnoj sezoni koja se sije u jesen kako bi se pripremilo tlo za sadnju sljedećeg proljeća. Zimski grašak unosi vrijedan dušik u tlo, suzbija jesenske korove te smanjuje otjecanje i eroziju tijekom zimskih oborina. Ozimi grašak je otporan na mraz i može preživjeti zimu u toplijim zonama.

Stavite zimski grašak kao gnojivo otprilike mjesec-dva prije nego što se u vašem kraju očekuje prvi jesenski mraz. Potrebno im je oko 2 mjeseca da potpuno sazriju i stvore optimalno hranjivo gnojivo.

U hladnijim područjima (i snježnom, vlažnom klimom), zimski grašak može odumrijeti tijekom zime, dok u blažim zimama biljke mogu preživjeti do cvjetanja sljedećeg proljeća. Važno je pokositi ili obrezati istrošeno cvijeće prije nego što ode u sjeme.

3. Heljda

Heljda ( Fagopyrum esculentum ) je brzorastuće lisnato gnojivo za toplo vrijeme koje se može koristiti kao prijelaz za popunjavanje golih dijelova tla sredinom ljeta . Prilično dobro raste u siromašnom tlu i nastoji poboljšati količinu dostupnih hranjivih tvari u tlu (osobito fosfora). Heljda slabo podnosi mraz, pa se uglavnom uzgaja u razdobljima kada se mraz ne očekuje.

Sadite heljdu u proljeće kada je tlo na minimalnoj temperaturi od 13°C i opasnost od mraza prošla. Može se sijati na gole površine tijekom proljeća, ljeta i jeseni. 

Pustite da heljda raste oko mjesec dana, a zatim je pretvorite u tlo kao organski regenerator tla. Heljda se može sijati kao gnojivo do 4 tjedna prije prosječnog prvog jesenskog mraza u vašem području.

4. Zimska raž (Raž žitarica)

Zimska raž ( Secale cereale ) otporna je na hladnoću, pokrovna kultura koja prezimljava i koja se može saditi kasnije u jesen od nekih drugih opcija za prirodnu gnojidbu. Također se naziva i žitarica raž, ova biljka koja voli hladnoću pomaže u dodavanju dušika i organske tvari osiromašenim poljoprivrednim tlima ili prirodno pješčanim vrtnim parcelama. Također ima mrežasti korijenski sustav i visok nadzemni profil koji pomažu u sprječavanju zimske erozije tla.

Zimska raž može klijati na niskim temperaturama, do 1°C. To ga čini izvrsnom opcijom za prirodnu gnojidbu kada je prekasno u jesen za druge trave, gorušice i djeteline. Raž žitarica općenito se ostavlja da raste u proljeće kako bi pomogla uvlačenju vlage i isušila natopljeno tlo. Samo ga obavezno izrežite i ugradite u tlo prije nego što biljke uzgoje sjeme.

5. Širokolisna gorušica

Širokolisni gorušica (Brassica juncea ) je jesenski pokrovni usjev u hladnoj sezoni koji se sadi radi povećanja hranjivih tvari (i odbijanja štetočina) za sljedeću sezonu rasta. Kao prirodna gnojiva, ove biljke rade na povlačenju hranjivih tvari duboko ispod površine tla, čineći ih dostupnima za povrće sljedeće godine. Širokolisni gorušic također štiti od korova, odbija vrtne štetočine i drži tlo na mjestu kako bi se zaštitio od erozije od zimskih oborina.

Posadite širokolisnu gorušicu u kasno ljeto jer prvo povrće u toploj sezoni završava berbu. Širokolisna gorušica će mjesec-dva proizvoditi lisnato zelje, nakon čega slijedi mali žuti cvjetić. Obično je potrebno oko 3 mjeseca da gorušica proizvede sjemenke. Kada ga uzgajate za prirodnu gnojidbu, pazite da posiječete usjev prije nego što se dobije sjeme. Nakon obrezivanja organsku tvar unesite u tlo kao prirodnu gnojidbu.

6. Bijela djetelina

Bijela djetelina ( Trifolium repens ) je dugotrajna višegodišnja pokrovna kultura koja se koristi za istiskivanje korova i obogaćivanje tla oko dugovječnih usjeva drveća i vinove loze. Bijela djetelina uvlači dušik iz zraka u svoje lišće, a zatim se može više puta kositi. Ova karakteristika nalik na gnojivo čini ga posebno vrijednim trajnim pokrovnim usjevom:

Posadite bijelu djetelinu kad god temperatura zraka ostane iznad 4°C. Ostavite biljke da rastu i učvrste se nekoliko mjeseci prije prve košnje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 sobnih biljaka koje su jednostavne za razmnožavanje (sa slikama)

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme salate

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Tlo i gnojenje

Miješanje starog malča u tlo? smjernice i koristi

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto