Zimsko gnojivo za travnjake: koje je najbolje, kada i kako ga koristiti

1682610648 Winterdunger fur Rasen Was ist der beste wann und wie

Tijekom zime, travnjaci doživljavaju određenu količinu odmora zbog niskih temperatura. Neke vrste trava također mogu posmeđiti, a neke mogu umrijeti zbog gubitka vode brže nego što je mogu nadoknaditi (sušenje). Srećom, vaš travnjak može ostati zdrav zimi i napredovati u proljeće ako ga hranite zimskom hranom.

Zimsko gnojivo za travnjak ima veći postotak dušika i kalija od ostalih gnojiva za travnjak. Daje korovu ove prijeko potrebne hranjive tvari kako bi ga održao zdravim, zaštitio od zimskog stresa i pomogao mu da napreduje u proljeće. Prikladno vrijeme za korištenje zimnice je kraj jeseni.

U ostatku ovog članka detaljnije ću govoriti o gnojivima za zimu (sredstvima za zimu) i o tome jesu li gnojiva za zimu potrebna. Također ću ispitati koje je najbolje zimsko gnojivo za travnjake te kada i kako ga primijeniti. Na kraju ću raspravljati o tome treba li zimski gnoj zalijevati, pa svakako pročitajte do kraja.

Što je gnojivo Winterizer?

Prezimljavanje je gnojivo koje dodajete svojoj travi ili travnjaku neposredno prije početka zime. Kao što ime sugerira, Winterizer priprema vaš travnjak da izdrži zimu i napreduje u proljeće.

Na ambalaži svakog gnojiva možete vidjeti postotke primarnih mikronutrijenata u gnojivu. Primarni makronutrijenti najvažniji su hranjivi sastojci koji travi i drugim biljkama trebaju za pravilan rast. Na primjer, 30-0-10 (NPK) znači da gnojivo sadrži 30% dušika (N), 0% fosfora (P) i 10% kalija (K).

Ključna razlika između Winterizer Lawn i ostalih gnojiva za travnjak je u tome što Winterizer ima više razine primarnih makronutrijenata dušika (N) i kalija (K). Više razine dušika i kalija vitalne su za vaš travnjak zimi. Pomažu u zaštiti i podršci vašoj travi tijekom oštrih zima.

Pogledajte moje članke o gnojivima s visokim udjelom dušika i kalija.

Ispod su prednosti ova dva primarna makronutrijenta u gnojivu za zimski travnjak.

Dušik

Kao što je gore spomenuto, zimsko gnojivo za travnjak sadrži veći postotak dušika (N) od ostalih gnojiva za travnjak. Dušik pomaže travi da pohrani hranu prije nego što se tlo smrzne. To daje travnjaku dovoljno hrane i energije da prebrodi hladne zimske mjesece.

Dušik je nutrijent koji travi daje zelenu boju. Dakle, kada nanesete Winterizer na svoj travnjak, trava ostaje dulje zelena zimi. Osim toga, iako trava hibernira tijekom zime, dušik joj pomaže da napreduje nakon što hladna sezona završi.

kalij

Gnojivo za travnjake također sadrži veći postotak kalija (K) od ostalih gnojiva za travnjake. Kalij prodire u stanice trave i jača cijelu biljku. Također stvara deblje stanične stijenke podupirući unutarnje procese korova kao što su proizvodnja proteina, disanje i fotosinteza.

Kalij također omogućuje travi da izdrži zimske stresove kao što su temperature ispod nule.

Zimsko gnojivo za travnjake Što je najbolje kada i kako

Je li potrebno gnojivo za zimnicu?

Gnojivo za zimu potrebno je za vaš travnjak. Pročitajte moj detaljan članak ovdje. Dobra zimnica obično ima visok sadržaj dušika i kalija, vitalnih primarnih makronutrijenata za travu. Hranjenje travnjaka zimskom opremom ključno je za održavanje vašeg travnjaka zdravim tijekom cijele godine.

Neki stručnjaci tvrde da je gnojivo za zimu najvažnija hrana tijekom godine. Razlog tome je što zima traje oko tri mjeseca, ovisno o tome gdje živite. Dakle, nakon što ste nahranili svoj korov zimskim gnojivom, nećete ga ponovno hraniti dok sezona ne završi.

Evo prednosti Winterizer gnojiva za vaš travnjak:

 • Pomaže korijenju travnjaka da apsorbira i pohrani hranjive tvari za duge zimske mjesece.
 • Pomaže korijenju da nastavi rasti dok se tlo ne smrzne zimi.
 • Polako hrani travu tijekom zime, održavajući je zdravom unatoč teškim uvjetima.
 • Gnojivo također pomaže travnjaku da preživi zimu i duže ostane zelen.
 • Budući da je travnjak već uskladištio hranjive tvari, počinje kada počne proljetna sezona rasta.
 • Štiti travu od zimskih bolesti poput snježne plijesni.
 • Pomaže da trava brzo pozeleni u proljeće.
 • Budući da omogućuje korijenju da nastavi rasti dok se tlo ne smrzne, duboko korijenje pomaže travi da izdrži visoke temperature ostalih mjeseci.
 • Jača stanične stijenke trave, omogućujući travi da skladišti vodu i preživi zimi.
 • Omogućuje travi da preživi zimske stresove kao što su niske temperature i hladni vjetrovi.

Koje je najbolje zimsko gnojivo za travnjake?

Na tržištu nema manjka zimskih gnojiva, a pronaći najbolje za svoje potrebe može biti prilično teško. U osnovi, najbolje zimsko gnojivo za travnjake trebalo bi imati više razine dušika (N) i kalija (K) od ostalih gnojiva za travnjake. Preporučio bih Scott’s WinterGuard (dostupan na Amazonu) kao najbolje zimsko gnojivo za travnjake.

Preporučujem Scott’s WinterGuard jer sadrži visok postotak primarnih makronutrijenata; Dušik i kalij, bez fosfora. Njegovi omjeri dušika, fosfora i kalija (NPK) su 32-0-10. To znači da osigurava 32% dušika (N), 0% fosfora (P) i 10% kalija (K).

Evo nekoliko razloga zašto preporučujem Scotts WinterGuard kao najbolje zimsko gnojivo za travnjake:

 • Dolazi u obliku suhih peleta (granula) koje možete brzo posipati po travnjaku ako imate odgovarajući posipač.
 • Peleti su izvrsni jer hrane korov dulje od tri mjeseca.
 • Budući da je u obliku peleta, sporo oslobađa gnojivo i stoga je sigurno za vaš travnjak jer postupno oslobađa hranjive tvari.
 • Sporo otpuštanje također smanjuje rizik od spaljivanja vašeg korova zbog prevelike doze gnojiva; Opekline mogu uzrokovati nesagledive štete na travnjaku.
 • Budući da ima visok sadržaj dušika, pomaže dubljem i jačem korijenu trave, što rezultira zdravijim korovom kada stigne proljeće.
 • Dušik također daje travi hranjive tvari koje joj pomažu da se oporavi od prethodnih oštećenja.
 • Kalij poboljšava sposobnost trave da apsorbira hranjive tvari i vodu kako bi preživjela kada se tlo smrzne.
 • Kalij također priprema korov za oštre zimske uvjete. Takvi uvjeti uključuju hladne vjetrove i niske temperature.
 • Ekološki je prihvatljiv jer ne sadrži fosfor (P) koji može štetiti okolišu. Scotts je preformulirao svoje proizvode kako bi učinkovito djelovali bez fosfora.
 • Ovo sredstvo za zimu možete nanijeti na bilo koju vrstu trave.

Kada biste trebali ukloniti Scott’s WinterGuard?

1682610647 204 zimsko gnojivo za travnjake Što je najbolje kada i kako

Najbolje vrijeme za uklanjanje Scotts WinterGuarda je kasna jesen (neposredno prije početka zime). Radi sigurnosti skinite Scotts WinterGuard kad lišće padne.

Drugim riječima, vrijeme je kritično kada se primjenjuje gnojivo Winterizer. Prerano ili prekasno uklanjanje Scott’s WinterGuarda možda neće imati željeni učinak.

Na primjer, prerano zaustavljanje Scott’s WinterGuarda učinit će vaš travnjak osjetljivijim na napade insekata koji bi mogli oštetiti travu. S druge strane, prekasno odlaganje zimnice može dovesti do oštećenja oštrice, oštećenja korijena i kemijskih opeklina. Dugoročno gledano, mogli biste gubiti vrijeme, energiju i novac.

Upotreba WinterGuard gnojiva

Kao što sam ranije spomenuo, Scottovo gnojivo WinterGuard je u obliku peleta (granula) što ga čini jednostavnim za korištenje. Gnojivo WinterGuard možete koristiti na mokroj ili suhoj travi. Dobra vijest je da možete kupiti Scotts Wizz Spreader (također dostupan na Amazonu) koji će vam pomoći da nanesete zimsko gnojivo na svoj travnjak.

Ovaj ručni rasipač je posebno dizajniran za korištenje s ovim gnojivom. Rasipač je idealan za postavljanje Winterizera iz sljedećih razloga:

 • Radi na baterije, što čini primjenu gnojiva brzom i jednostavnom.
 • Dizajniran je za ravnomjerno i glatko pokrivanje vašeg travnjaka.
 • Ima podesivi naslon za ruke kako bi vam pružio maksimalnu udobnost.
 • Ima postavke koje vam pomažu primijeniti pravu količinu gnojiva na vašu travu za najbolje rezultate.
 • To je svestran uređaj; Također ga možete koristiti za rasipanje sredstva protiv korova, sjemena trave i topljenja leda.
 • Koristi tehnologiju EdgeGuard koja sprječava da gnojivo padne na neželjena područja.

Kako koristiti WinterGuard gnojivo:

 1. Pokosite svoj travnjak tako da granule Winterizer mogu lako prodrijeti u tlo. Također, ovo je zadnja košnja u godini jer trava miruje za zimu.
 2. Uklonite pokošenu travu; To će otkriti tlo i sredstvo za zimu će raditi učinkovitije.
 3. Odaberite dan kada su vjetrovi najslabi – vjetar može otpuhati granule gnojiva za vjetrovitog dana.
 4. Odlučite s kojim dijelom želite započeti; Ako imate veliki travnjak, možete ga hraniti u serijama.
 5. Pročitajte proizvođačeve smjernice za mjerenje za prezimljavanje kako biste izbjegli premalo ili prekomjerno hranjenje trave.
 6. Ulijte točnu količinu gnojiva Scott WinterGuard u rasipač.
 7. Počnite rasipati gnojivo na rubu travnjaka.
 8. Odaberite ispravnu postavku na posipaču prema uputama proizvođača.
 9. Povucite okidač za početak rasipanja gnojiva i krenite ujednačenim tempom.
 10. Ravnomjerno rasporedite gnojivo red po red.
 11. Strogo se pridržavajte smjernica proizvođača gnojiva za primjenu.
 12. Preklopite gnojivo na travnjak ako proizvođač to preporučuje; Preklapanje osigurava da gnojivo dopre do svakog dijela travnjaka.
 13. Isključite rasipač kada završite kako ne bi prosuo preostalo gnojivo.
 14. Vratite preostalo gnojivo u originalno pakiranje i dobro zatvorite.
 15. Lagano zalijte travnjak odmah nakon nanošenja gnojiva za najbolje rezultate.
Zimsko gnojivo za travnjake Što je najbolje kada i kako

Treba li gnojivo Winterizer navodnjavati?

Gnojivo za zimnicu zahtijeva lagano zalijevanje nakon gnojidbe travnjaka. Voda prenosi gnojivo s vlati trave u tlo, razgrađuje gnojivo i aktivira ga za hranjenje travnjaka. Ako gnojivo stoji na travnjaku bez vode predugo, moglo bi izgorjeti travnjak.

Evo nekoliko savjeta za zalijevanje zimskog stajnjaka:

 • Gnojivo nanesite na suhu travu ili travu blago mokru od rose.
 • Lagano zalijevajte travnjak jer su kasne jesenske temperature prilično niske. Previše vode moglo bi natopiti tlo i utjecati na upijanje gnojiva od strane trave.
 • Izbjegavajte zalijevanje do odvoda jer će to isprati gnojivo, vaš trud, vrijeme i novac.
 • Travnjak je najbolje zalijevati rano ujutro neposredno prije izlaska sunca kako voda ne bi isparila prije nego što se otopi i aktivira gnojivo ili dospije do korijena.
 • Izbjegavajte zalijevanje travnjaka navečer jer to može rezultirati dugotrajnom vlažnošću vlati trave što može dovesti do gljivica i bolesti.
 • Izbjegavajte gnojidbu travnjaka neposredno prije kiše, jer kiša može isprati gnojivo i gnojidba će biti uzaludna vježba.
 • Kada koristite sredstvo za zimu kao što je Scott’s WinterGuard, najbolje je zalijevati travnjak gnojivom odmah nakon gnojidbe. Budući da je WinterGuard granulirano gnojivo, u krutom obliku nema nikakvu vrijednost za biljku. Voda će pomoći da se gnojivo razgradi, upije u tlo i odmah počne djelovati.

Sve dok slijedite gore navedene savjete i trikove, zajamčeno je da ćete svom travnjaku dati poticaj koji mu je potreban da s relativnom lakoćom izdrži čak i najoštrije zime.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Trebaju li biljke ljude? Razlozi zašto

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Hidroponija Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Hidroponski biljni vrt

Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

10 načina za održavanje svježe rezanih ruža u vodi