Kako njegovati ružmarin u zimi tijekom niskih temperatura

Ruzmarin zimi njega biljaka tijekom niskih temperatura55555555510

Ružmarin je biljka koja se obično koristi u kuhanju i za ukrašavanje tijekom blagdana. Ružmarin je biljka koja je izuzetno jednostavna za njegu i uz pravilnu njegu može izdržati većinu klimatskih uvjeta. Međutim, zimi morate imati na umu nekoliko stvari kada se brinete o biljci ružmarina. Nastavite čitati kako biste otkrili najbolje savjete za njegu vaše biljke ružmarina zimi!

Ružmarin zimi: osnove

Ružmarin može biti sobna ili vanjska biljka, ovisno o vašoj klimi. Budući da je ružmarin mediteranska biljka, on cvjeta u toplijim klimama. Međutim, to ne znači da ga ne možete uzgajati u zatvorenom tijekom zime ako živite u hladnijoj klimi! Samo trebate poduzeti dodatne korake u brizi za svoju biljku ružmarina.

Što raditi s ružmarinom zimi, ovisno o vašoj klimi

Postoje neki koraci koje trebate poduzeti zimi kada se brinete o ružmarinu ovisno o tome gdje živite. Onima koji žive u toplijim klimama lakše je jer biljka može ostati na otvorenom tijekom cijele godine, dok ljudi koji žive u hladnijim klimama moraju poduzeti dodatne mjere kako bi svoje biljke ružmarina održale na životu. Iako biljke ružmarina mogu preživjeti lagani mraz, ne smiju se dopustiti da se jako smrznu jer možda neće preživjeti.

Ruzmarin zimi njega biljaka tijekom niskih temperatura55555555512

Kako zaštititi ružmarin na otvorenom zimi

Biljke ružmarina mogu se uzgajati na otvorenom u zemlji u toplim klimatskim uvjetima (zone 8-11 za većinu sorti). Prvo, pobrinite se da je vaša biljka ružmarina posađena na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zatim stavite kamenje oko biljke ružmarina kako bi bila topla. Kamenje može zadržati toplinu od sunčeve svjetlosti zimi, a također će spriječiti da vaša biljka ružmarina zadrži previše vode.

Također možete koristiti posudu za ružmarin u zonama 8 i iznad. Ružmarin uzgojen u kontejnerima može zahtijevati češće zalijevanje (iako se ružmarin ne treba često zalijevati zimi). Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje kako vaša biljka ne bi razvila trulež korijena. Pročitajte više o tome koliko često zalijevati biljke ružmarina.

U rijetkim prilikama kada su biljke ružmarina zasnježene na otvorenom, odvojite malo vremena da iščetkate snijeg s grana. To je osobito važno za oblikovane/obučene biljke kao što su topiari stabala ružmarina i živice od ružmarina . Snijeg ima tendenciju biti prilično vlažan i težak u područjima gdje snijeg često ne pada, a ovaj jak snijeg može opteretiti i saviti (ili čak slomiti) grane.

Kako prezimiti ružmarin u saksiji u zatvorenom prostoru

Ako živite u hladnijoj klimi gdje zime imaju hladno vrijeme, prezimljavanje ružmarina u saksiji u zatvorenom prostoru bit će najbolji način da ga sačuvate tijekom cijele godine. Kako biste prezimili svoju biljku ružmarina u zatvorenom prostoru, stavite je blizu svijetlog prozora koji prima puno sunčeve svjetlosti. Biljke ružmarina uspijevaju uz 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno kako bi ostale zdrave. Ako nemate pristup izravnoj sunčevoj svjetlosti, također možete koristiti LED svjetla za biljke da oponašaju prirodnu sunčevu svjetlost.

Biljke ružmarina u saksiji treba držati u prozračnim posudama poput terakote ili neglaziranog zemljanog posuđa. Sadilica bi također trebala imati radnu drenažnu rupu. Upotrijebite laganu visokokvalitetnu mješavinu za saksije koja sadrži perlit (ili sličan medij za uzgoj). Zatim, zalijevajte tlo samo kada se osjeća suho. Ružmarin ne uspijeva u mokrom tlu, pa pazite da zalijevate štedljivo. 

Ružmarin može biti jako lijepo imati u kući tijekom zime. Biljke u saksijama mogu se čak podrezati u božićna drvca od ružmarina koja se mogu ukrasiti lampicama tijekom blagdana. Miris ružmarina također je prilično svečan u zatvorenom prostoru, što ga čini omiljenom božićnom biljkom mnogih vrtlara.

Ruzmarin zimi njega biljaka tijekom niskih temperatura55555555511

Savjeti za održavanje ružmarina na životu zimi

Iako je ružmarin vrlo izdržljiva biljka, postoji nekoliko savjeta i trikova koje možete učiniti tijekom zime koji će pomoći vašoj biljci da cvjeta iz godine u godinu. Na primjer, ako je vaša biljka u loncu u zatvorenom prostoru, potrebna joj je odgovarajuća drenaža. Ružmarin se razlikuje od ostalih biljaka jer preferira suho korijenje i vlažno lišće. Međutim, nedovoljno zalijevanje vaše biljke također može uzrokovati smrt vaše biljke, stoga povremeno zalijevajte.

Još jedan savjet za održavanje zdrave biljke ružmarina je gnojidba u kasnu zimu ili rano proljeće. Upotrijebite razrijeđeno ili polu-jako organsko gnojivo i stavite ga u tlo nekoliko puta prije nego što premjestite biljku na otvoreno kada se vrijeme zagrije u proljeće. 

Još jedan savjet za održavanje ružmarina u životu zimi je da ga posadite u posudu odgovarajuće veličine. Ružmarin će narasti samo onoliko koliko je velik lonac u koji je zasađen. Međutim, ako ne želite presaditi svoj ružmarin u novu posudu, možete podrezati lišće i korijenje kako bi mogli ostati u istom loncu. S druge strane, ako želite da vaša biljka ružmarina raste, morat ćete je presaditi u posudu koja je iste visine kao i biljka. Na primjer, biljci od 8 inča potreban je lonac dubok 8 inča. Ružmarin je najlakše prezimiti u većim posudama (široka 12 inča je lijepa veličina za usađenije biljke u lončanicama).

Kako i kada orezati biljke ružmarina zimi

Biljke ružmarina zimi trebaju minimalno/nema rezidbe. Iako je dobro obrezati grančice kao kulinarsku biljku , ove biljke ne trebaju značajnu rezidbu tijekom zime.

Kada trebate orezati biljku ružmarina, biljci možete dati glavnu godišnju rezidbu već u kasnu zimu ili u proljeće. Grm se tada može lagano podrezati po potrebi tijekom proljeća i ljeta. Izbjegavajte previše rezidbe u kasno ljeto ili jesen jer će ovaj novi rast biti osjetljiv na hladne jesenske temperature i isušivajući vjetrovi. Pročitajte više o tome kako orezati biljke ružmarina .

Je li obrezivanje potrebno zimi?

Biljke ružmarina iznimne su u brizi za sebe bez puno održavanja. Štoviše, rezidba nije potrebna za zimu,  osim ako  ne želite da vaša biljka ružmarina bude zatvorena i ne dugonoga. Ako vam je dobro da vaša biljka ružmarina raste što je moguće veća i dugonoga, nema potrebe da je obrezujete. Međutim, ako želite da vaša biljka bude više grmolika i puna, stalna rezidba je od velike pomoći. 

Što mogu učiniti s isječcima ružmarina zimi?

Možete osušiti svoj ružmarin i koristiti ga za kuhanje. Također možete napraviti ulje od ružmarina i maslac od začinskog bilja za umakanje ili mazanje preko kruha! Ako želite, možete upotrijebiti čak i ružmarin po svojoj kući kako bi mirisao na bor i svjež. Čini prekrasnu mirisnu božićnu biljku !

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više