Kako prezimiti trajnice: Vodič za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu

Kako prezimiti trajnice Vodic za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu345884353489710

Jesen je stigla! Vrijeme je da počnete stavljati vrt u krevet prije nego što počne mrazna zimska sezona. Evo što sam naučio tijekom godina o tome kako prezimiti trajnice.

Postoji pet koraka za prezimljavanje trajnica:

 • Korak 1: Uklonite sluzavo mrtvo lišće i otpalo lišće
 • Korak 2: Identificirajte biljke za zimu, ptice i korisne kukce
 • Korak 3: Uklonite lišće trajnica koje pružaju utočište vrtnim štetočinama
 • Korak 4: Malčirajte nježne trajnice kako biste stabilizirali temperaturu tla
 • Korak 5: Spremite egzotične trajnice na zaštićeno mjesto 

Zimovanje trajnica: osnove za pripremu dugovječnih biljaka za hladno vrijeme

Zimovanje trajnica prekrasan je način da se vrt odmara u jesen nakon užurbane vegetacijske sezone. Savršeno je vrijeme za kompostiranje jesenskog lišća, razmatranje biljaka za zimu, uklanjanje skloništa za vrtne štetočine i zaštitu nježnih biljaka od surovih zimskih uvjeta. Iako svaka biljka ima različite potrebe, postoji nekoliko glavnih tema za prezimljavanje trajnica.

Mnoge trajnice su zeljaste, što znači da samo dio biljke ispod zemlje preživi zimu. Neki će zadržati nekoliko drvenastih stabljika tijekom zime, a drugi će zadržati nekoliko mladih listova u podnožju. Međutim, za razliku od grmlja, većina biljaka iznad zemlje iznova raste svakog proljeća. Zimovanje višegodišnjih gredica u jesen važan je čimbenik njihovog ukupnog zdravlja. Malo održavanja u jesen pomoći će vašim trajnicama da napreduju tijekom sljedeće vegetacijske sezone. 

Dakle, kako pripremiti višegodišnju biljku za zimu? Odgovor ovisi o tome napuštate li svoj vrt kako biste oponašali prirodu ili biste više voljeli uredniji izgled. 

Vrt se naravno u jesen može prepustiti sam sebi. Naše livade i šume same se zimuju bez prevelike naše pomoći! Ako, međutim, želimo da naš vrt izgleda dobro njegovano, da obeshrabrimo određene vrtne štetočine i da uzgajamo biljke koje nisu u potpunosti ugodne u našem lokalnom okruženju, potrebno je obaviti neke višegodišnje radove na zimovanju. Vaši će kreveti biti uredni i spremni za početak u proljeće.

Suprotno od toga da svoje trajnice ostavite same u jesen je zimovanje svake biljke posebno i namjerno. Srećom, nije svim biljkama potrebna takva posvećena pažnja u jesen. Najotpornije višegodišnje biljke ne trebaju dodatnu pažnju i mogu se prepustiti same sebi.

Neke trajnice, posebno nove biljke i nježne trajnice, imat će koristi od prezimljavanja. Vjerojatnije je da će preživjeti hladnu zimsku sezonu i ponovno se vratiti sljedećeg proljeća. Kako vrtovi mogu imati mnogo različitih biljaka u sebi, jedan vrt može imati neke trajnice koje se ostavljaju za zimu, neke se odrežu, a neke se presele na zaštićeno mjesto. 

Proces jesenskog čišćenja počinje uklanjanjem mrtvog/odumrlog/oboljelog lišća, što bi trebalo činiti tijekom cijele godine. Rujan je posebno prikladno vrijeme da bacite pogled na svoje biljke, očistite lišće koje muče i napravite plan kako prezimiti trajnice u vrtu. 

Kasna jesen je najbolje vrijeme za zimovanje višegodišnjih biljaka. Jaki mraz može biti signal za pripremu gredica za zimu. Ako se tijekom noći predviđaju temperature ispod nule ili se probudite zbog mraza na tlu, vjerojatno je dobra ideja prezimiti svoje trajnice u sljedećih nekoliko tjedana. Ako vam nedostaje ovaj prozor, vaše trajnice se još uvijek mogu prezimiti sve dok još nisu zatrpane snijegom. Ako su već prekrivene snijegom, tješite se da snijeg donekle izolira trajnice od oštrih zimskih ciklusa smrzavanja/odmrzavanja. 

Idemo dalje učiti kako prezimiti višegodišnje biljke!

Korak 1: Uklonite mrtvo lišće i otpalo lišće

Prvi korak za prezimljavanje trajnica je uklanjanje sluzavog/bolesnog/inače odumrlog lišća i otpalog lišća. Čišćenje i uklanjanje mrtvog/odumrlog/obolelog lišća trebalo bi se odvijati tijekom cijele godine, ali u ovoj kategoriji uvijek ima dodatnog posla u jesen. To je osobito istinito ako živite na mjestu s puno listopadnih stabala koja u jesen gube lišće. Pripremite svoje škare, grablje i kolica! 

Uvijek uklonite mrtvo, umiruće i bolesno lišće s višegodišnjih biljaka čim se primijeti. Istinski bolesno lišće može se baciti u ložište, ali većina višegodišnjih biljnih ostataka može se kompostirati kako bi se recikliralo u ljupku, bogatu biljnu hranu. Uklanjanje grana i lišća koje se bore je zadatak tijekom cijele godine. Ne ostavljajte sve do jeseni (ili još gore … proljeća!).

Kako prezimiti trajnice Vodic za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu345884353489714

KLJUČNO je čuvanje baze biljaka bez ostataka lišća. Hladnije jesenske temperature izazivaju vlagu, što može stvoriti vlažno okruženje u podnožju trajnica ako postoje biljni ostaci koji ograničavaju protok zraka. Nježno pograbljajte i uklonite jesenje lišće i ostalo lišće s podnožja svake biljke dok se nakuplja kako bi jesenski vjetar puhao kroz stabljike i održavao zrak svježim. To uključuje jednogodišnje biljke koje su na kraju svog životnog ciklusa i sve korove koji su se uvukli. Lišće koje je palo izravno u sredinu biljke možda će se morati izvući ručno.https://www.youtube.com/embed/OgwGnSKDeo4?feature=oembedKraj je listopada! Evo kako sam jučerašnje popodne proveo zimujući neke od svojih višegodišnjih biljaka.

Ako se ostavi na tlu, veliko mrtvo lišće stvara vlažnu prostirku koja se raspada i čini lijepu deku za kukce štetočine za sklonište za zimu ili polaganje jaja. Uklanjanje lišća prije nego što postane velika mokra deka za bube učinit će vaš vrt manje privlačnim za štetnike.

Vlaga, općenito, nije loša stvar… jednostavno nije sjajno stvoriti dugotrajno vlažno okruženje oko nadzemnog dijela stabljike. Trajnice treba zalijevati tijekom cijele jeseni dok se zemlja ne smrzne. Potrebe za vodom vjerojatno će biti puno niže nego u ljetnoj vrućini, ali se tlo ne smije pustiti da se suši dulje vrijeme u jesen.

Dakle, što učiniti sa svim tim jesenjim lišćem sakupljenim s višegodišnjih gredica? Srećom, usitnjeno jesenje lišće čini prekrasan malč za trajnice (vidi korak 4, dolje). Držite male ili usitnjene listove kako biste ih koristili kao zaštitni malč za izolaciju višegodišnjih biljaka od temperaturnih promjena. Nemojte malčirati sve dok ne stignu mrazne temperature, ali vrlo je zgodno pripremiti malč od usitnjenog lišća za pravo vrijeme.

Posljednji zadatak prije mraza je podijeliti sve višegodišnje biljke koje to zahtijevaju. Rana jesen izvrsno je vrijeme za dijeljenje trajnica jer imaju malu šansu da se ukorijene u tlo prije nego što odu u mirovanje. Nekoliko tjedana blagih temperatura omogućit će da se odjeljci ukorijene prije zime.

Kako prezimiti trajnice Vodic za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu345884353489713

Korak 2: Identificirajte trajnice za zimu, ptice i korisne insekte

Sve u vrtu je ravnoteža. Iako uglavnom uklanjamo većinu mrtvog lišća kako bismo obeshrabrili štetočine, mnogi vrtlari uživaju ostavljati neke trajnice stajati u jesen i zbog estetskih razloga i zbog korisnih stvorenja lokalnog ekosustava.

Korak broj 2 zimovanja trajnica je identificirati koje će lišće ostati stajati tijekom zime. Visoke ukrasne trave i graciozne glavice sjemena pružaju upečatljiv zimski interes, čak i usred snježnog vrta. Ptice i druga korisna bića također će cijeniti sjemenke koje im je ostavljeno za uživanje tijekom tmurne zimske sezone.

Dakle, trebam li smanjiti svoje trajnice za zimu? Ovisi o tome kakve trajnice imate u svom vrtu i cijenite li interes za zimu i pružanje staništa za dobrotvorne ljude. Iako je uklanjanje mrtvih/umirućih/oboljelih biljnih tvari važno tijekom cijele godine, namjerno ostavljanje odabranih elemenata ima smisla u mnogim vrtovima. Iako se odumrlo lišće trajnice može očistiti u jesen, razmislite o tome da ostavite glavicu sjemena stajati tijekom zime. 

Odlučiti da ne obrezujete trajnice najmanje je posla u jesen. U proljeće, naravno, ima još posla, ali čini se da uvijek ima više entuzijazma za radove u dvorištu u proljeće. Lišće se također lakše odvaja od biljke u proljeće (i zauzima manje volumena jer već počinje propadati). Ponekad ima koristi od odgađanja!

Evo nekoliko trajnica koje treba razmisliti o odlasku u zimsko zanimanje i blagotvorno stanište stvorenja:

 • Astilbe
 • Pčelinji balzam
 • Zvončić 
 • Crnooka Susan 
 • Kardinal cvijet
 • Krizanteme
 • Koraljna zvona
 • Delphinium
 • Dianthus
 • Echinacea 
 • Lažni indigo
 • Lisičarke
 • Čemerika
 • Kokoši i pilići
 • Lavanda
 • Mlječika
 • Ukrasne trave 
 • Pachysandra
 • Ruska kadulja
 • Morska božikovina
 • Sedum
 • Snapdragon
 • Timijan
 • Stolisnik 

Ove višegodišnje biljke imaju ili upečatljive visoke oblike, sjemenke za ptice ili lišće koje može preživjeti hladne zimske temperature. Uključivanje nekoliko ovih biljaka u svoje višegodišnje gredice pomoći će im da izgledaju sjajno čak i zimi.

“Nikad nemojte previše uređivati ​​vrt. Nemojte posjeći sve trajnice; ostavite sjemenke za ptice, a stabljike koje stoje da hvataju snijeg ili prave zimske sjene.”

„Neke trajnice, kao što su trave, kineski lampion ( Physalis ), različak ( Centaurea ), čičak ( Echinops ), zlatni štap ( Solidago ), Honesty ( Lunaria ), Iris foetidissima , Mihaelmas tratinčica ( Aster ), sedum, suncokret ( Helianthus ) ) i stolisnika ( Achillea ), daju ukrasne gredice ili plodove. Sve ili neke od njih mogu se držati na mjestu kako bi se poboljšao vrt tijekom jeseni i zime.”

Korak 3: Uklonite lišće trajnica koje pružaju utočište vrtnim štetočinama

Nisu sve višegodišnje biljke najbolje ostaviti same u jesen. Neke je stvarno najbolje podrezati prije zime kako bi se smanjilo stanište vrtnih štetnika. Uklanjanje lišća određenih trajnica korak je br. 3 procesa višegodišnjeg prezimljavanja.

Uklonite lišće i stabljike koji se stvarno bore čim postanu vidljivi, ali najbolje je ostaviti većinu listova na biljci dok prirodno ne odumre od mraza ili niskih temperatura. Lišće je način na koji biljke stvaraju svoju energiju, a biljci treba dopustiti da pohrani energiju za zimu što je dulje moguće. Za lišće koje je ugašeno niskim temperaturama, čekanje dok lišće prirodno ne odumre prije nego što ga obrezujete pomaže biljci da bude što je moguće spremnija da preživi zimu i dobije zdrav rast u proljeće. Oduprite se porivu za sječenjem trajnica prije niskih temperatura.

Trajnice prirodno počinju odumirati natrag u zemlju nakon jakog mraza ili temperatura ispod nule. Ovo je savršeno vrijeme za rezanje stabljika. Trajnice koje se sijeku u jesen često su biljke koje pružaju veću korist vrtnim štetnicima nego korisnim bićima tijekom zime, ili biljke koje vrtu ne daju previše zimskog interesa. Volim rezati stabljike oko 6 inča od površine tla. 

Evo nekoliko trajnica koje se često režu u jesen:

 • Anemona 
 • Astra
 • Mačja metvica
 • Columbine (ostavite mlade listove oko baze biljke)
 • Corydalis 
 • Liljan
 • Geranium
 • Otporni hibiskus
 • Hollyhock (ostavite mlade listove oko baze biljke)
 • Kašalj 
 • Iris
 • Božur 
 • Sedum 
 • Shasta Daisy

Čišćenje lišća ovih biljaka ostavit će vam uredan vrt za zimu i pripremiti vas za početak u proljeće. Svo lišće (osim oboljelih dijelova) može se kompostirati zajedno s usitnjenim jesenskim lišćem.

Kada smanjiti trajnice za zimu

Trajnice treba rezati za zimu u kasnu jesen. Pričekajte dok lišće ne počne odumirati prije nego što pokušate snažno obrezivanje. Općenito, ovaj prozor mogućnosti dolazi nakon jakog mraza ili jakog smrzavanja, ali prije nego što vrt bude prekriven snijegom. 

U mnogim umjerenim zonama listopad i studeni idealni su mjeseci za rezanje trajnica prije zime. Višegodišnje biljke treba rezati nakon smrzavanja. Ako dobro odredite vrijeme jesenske rezidbe, biljka će samo ući u stanje mirovanja i neće joj nedostajati mrtvo lišće.

Kako smanjiti trajnice u jesen

Nakon što padnu mrazne temperature, odrežite višegodišnje stabljike na oko 6 inča od površine tla. Svi mladi listovi blizu baze biljke mogu se ostaviti kako bi se biljka zaštitila tijekom zime. Preostalih 6” stabljika koje vire iz zemlje bit će malčirane u sljedećem koraku ovog procesa. tlo:

Ova metoda ostavlja uredan vrt u jesen, a ipak ostavlja malo pokazatelja gdje se biljke nalaze za proljeće. U proljeće neće biti mokrog, raspadajućeg lišća za branje, ali ćete moći vidjeti gdje možete očekivati ​​da će niknuti novi rast. Ako ne volite vidjeti da stabljike strše gore, u redu je da ih odrežete prilično nisko

“Osjecite lišće i stabljike na 1 do 2 inča iznad tla u jesen, općenito nakon prvog mraza (i prije nego što ih jače snježne oborine prouzrokuju urušavanje).”

Kao i kod redovitog obrezivanja, održavajte svoj alat čistim i dezinficiranim. Lišće komposta osim ako ne pokazuje znakove bolesti.

Korak 4: Malčirajte nježne trajnice kako biste održali stabilnu temperaturu tla

Četvrti korak je malčiranje nježnih trajnica kako bi zaštitili svoje korijenje i krošnju od oštrih zimskih uvjeta. Višegodišnje biljke mogu biti oštećene ponovljenim ciklusima smrzavanja/odmrzavanja te ekstremnom hladnoćom ili vjetrovima. 

Malo udobnog pokrivača na vrhu korijena pomaže izolirati biljku od surove zime. Iako malč pruža toplinu ugodnog pokrivača, glavna prednost malča izolira tlo od brzih temperaturnih promjena. Malč štiti tlo od stalnog smrzavanja i odmrzavanja, što je štetno za korijenje biljaka. U osnovi, malč održava temperaturu tla stabilnom tako što ga štiti od zimskog sunca.

Dakle, ne samo da sloj malča djeluje kao izolacijski pokrivač za zimu, on također pomaže u održavanju tla i korijena na dosljednoj temperaturi. Manje je vjerojatno da će se malčirano korijenje zagrijati na suncu, samo da bi se smrznulo dok sunce zalazi. Ova promjena temperature može im biti jako teška. Malč pomaže da promjene temperature budu spore i postojane.

Stabilna temperatura tla smanjuje mogućnost pojave mraza. Podizanje mraza je mehanizam u kojem smrznuta voda “podiže” tlo oko biljke. Ova akcija može izbaciti biljku iz okolnog tla, pa čak i izložiti krunu korijena izravno zraku (i vjetru).

Najvjerojatnije će doći do mraza kada se tlo više puta smrzava i odmrzava. Nezaštićena biljka mogla bi proći kroz nekoliko ciklusa smrzavanja/odmrzavanja u jednom danu ako su se temperature kretale malo ispod nule, a mjesto biljke bilo takvo da je tijekom dana bila u sjeni i izvan nje. To je osobito istinito ako se smrzavanje/odmrzavanje događalo bez snježnog pokrivača. Ovo ne bi bila sjajna situacija za trajnicu!

Iako je redovito malčiranje uobičajeno u većini svih vrtova, ova posebna vrsta malčiranja “za zimu” specifična je za klime u kojima su temperature smrzavanja. Ovaj malč se nanosi isključivo radi zaštite korijena i krošnje biljke od zimskih uvjeta. Primjenjuje se kao dodatak ili u kombinaciji s općim krajobraznim malčom koji se koristi za suzbijanje korova i zadržavanje vlage u tlu.

Dodatni malč također zadržava vlagu tijekom zime, postavljajući biljku za uspjeh u proljeće. Izolacijska svojstva površine za malč protežu se u proljeće, kada bi toplo vrijeme moglo prerano izvući biljku iz stanja mirovanja. Na taj način, malč čini tlo zagrijavanjem vrlo sporo, minimizirajući mogućnost ranog nicanja (i kasnog zimskog odumiranja).

Imajte na umu da je malčiranje rijetko potrebno u područjima gdje zimske temperature ostaju iznad 40-50 stupnjeva Fahrenheita. Čak i u vrlo hladnim zonama, mnoge trajnice ne trebaju dodatnu zimsku zaštitu iznad granice tla. Neke biljke su evoluirale da izdrže cikluse smrzavanja/odmrzavanja i ekstremne temperature. Općenito, izdržljivije trajnice ne trebaju malč. Oni su u stanju preživjeti zimu bez udobnog pokrivača (sve dok dobiju malo vlage u jesen). 

Snježni pokrivač također može biti izvrstan izolator, ali se ne može uvijek pouzdati u njegovu prisutnost. Zbog neizvjesnosti (i troškova + napora za zamjenu biljaka), malčiranje preko trajnica uobičajena je praksa za zimsku zaštitu. Neki vrtlari samo malčiraju sve svoje trajnice, ali većinausredotočenostna nježnim trajnicama koje nisu autohtone u tom području i možda biljkama koje vole temperature samo malo toplije od lokalne klime.

Kada malčirati trajnice u jesen

Najbolje vrijeme za malčiranje trajnica u jesen je nakon prvog smrzavanja ili jakog mraza. To će biti kada se ujutro probudite i vidite dalije mrtve, a jednogodišnje biljke prekrivene. Ovo vrijeme se lijepo poklapa s prethodnim korakom uklanjanja lišća nakon što ga je ubila hladnoća. Pričekajte dok ne stignu temperature smrzavanja, odrežite lišće, a zatim nanesite sloj malča na korijenje. Bilo kakve hranjive tvari u malču neće potaknuti biljku na rast jer bi biljka trebala biti u stanju mirovanja. Zimovanje trajnica najbolje je obaviti prije nego što se tlo čvrsto smrzne.

Malčiranje trajnica u danima nakon prvog smrzavanja stabilizira temperaturu tla. Tlo će ostati blizu smrzavanja i lagano će se smrzavati kako zima napreduje. Malčiranje odmah nakon prvih temperatura smrzavanja pomoći će korijenju biljaka izbjeći cikluse smrzavanja/odmrzavanja koji su osobito česti u jesen. Sloj malča održavat će temperaturu tla stabilnom, umjesto da dopušta suncu da ga zagrije tijekom dana, samo da bi se izloženo tlo snažno smrzlo navečer.

Čime malčirati trajnice za zimsku zaštitu

Najbolji malčevi su labavi, organski, izolacijski materijali. Također je lijepo ako sve što koristite nije previše posla za čišćenje u proljeće. Odaberite nešto s čime će biti lako raditi i u jesen i u proljeće.

Moj omiljeni malč je domaći kompost. Usitnjeni listopadni listovi su blizu drugog. I jedno i drugo se u proljeće može pogrebati u vrtnu zemlju umjesto da se transport s kolicima do kompostne gomile. Hranjive tvari iz komposta i usitnjenog lišća polako postaju dostupni biljkama u tlu (nadajmo se baš na vrijeme za proljeće!).

S obzirom na to, postoji mnogo organskih materijala koji čine izvrsne izolacijske malčeve. Ovi labavi materijali omogućuju malo kretanja zraka umjesto da matiraju i guše biljku. Također nije vjerojatno da će uvesti mnogo novih problema, poput sjemena korova ili bolesti.

Evo nekoliko ideja za materijale koje možete koristiti kao zimski malč:

 • Domaći kompost
 • Usitnjeno listopadno lišće
 • Zimzelene grane
 • Borove iglice
 • Drvna sječka
 • Zimzeleni malč od kore
 • Slama ili sijeno (čisto, bez sjemenki)
 • Komadi kukuruznog stabljika

Izbjegavam koristiti materijale koji se mogu pretvoriti u “prostirku” kako propadaju. U ovu kategoriju spadaju veliki listopadni listovi (javor, hrast, magnolija). Isto tako i piljevina. Potražite materijale za koje je malo vjerojatno da će stvoriti prostirku za gušenje. Tražimo lepršavu dekicu, a ne plastičnu foliju koja guši.

Kako malčirati trajnice za zimu

Nakon što je lišće uklonjeno (ili namjerno ostavljeno stajati), stavite sloj malča preko krune korijena, protežući promjer površine malča nekoliko inča iznad biljke. Na našem području (zona 5) dodajem čvrstih 4” malča. Dodavanjem 4” malča, korijenje je zaštićeno, ali još uvijek mogu vidjeti gornja dva inča stabljike peekralj kroz malč.

Zakrpa od malča i stabljike koje vire iz njega pokazuju da na tom mjestu postoji uspavana trajnica. Da živimo u hladnijoj zoni, mogao bih razmisliti o napuštanju 8” ofstabljikai polaganje debelog 6” sloja malča. Ako niste sigurni koliko debljine položiti malč, pitajte lokalnog stručnjaka u renomiranom vrtucentar.

Ostavite malč na vrhu korijena do proljeća. Pričekajte dok opasnost od mraza ne prođe, a temperaturne fluktuacije oko smrzavanja su malo vjerojatne. Nakon što su temperature stalno iznad nule, nemojte odgađati s grabljanjem malča s podnožja trajnice. Malč će zadržati topliju vlagu i potencijalno stvoriti okruženje za propadanje.

Većina vrtlara samo stavi nekoliko centimetara materijala za malč izravno na korijensku krunu biljke. Za dodatnu njegu, razmislite o izgradnji male strukture iznad biljke kako biste povećali količinu izolacije. Napravite okvir od pileće žice, kaveza za rajčice ili lonca za cvijeće. Napunite okvir usitnjenim lišćem, slamom ili drugim izolacijskim materijalom. Ovo DEFINITIVNO treba učiniti nakon što se tlo smrzlo, inače bi vaša mala kućica za malč mogla privući glodavce koji žele hibernirati.

Korak 5: Spremite egzotične trajnice na zaštićeno mjesto 

Neke trajnice jednostavno neće preživjeti zimu na otvorenom u klimi koja se smrzava (ili čak ima neobičan mraz). Posljednji korak učenja kako prezimiti trajnice je premještanje ovih trajnica na zaštićeno mjesto. Nježne, egzotične trajnice nisu namijenjene za uzgoj tijekom cijele godine u hladnoj klimi. Neće preživjeti i morat će se zamijeniti u proljeće (što postaje skupo!).

Lišće egzotičnih trajnica počet će umrijeti nakon prvog mraza. Snažno zamrzavanje će ih ostaviti potpuno mrtvima. Cilj je tada izvaditi korijenje iz tla prije nego što hladno vrijeme ubije i dijelove korijena biljaka. 

Višegodišnje biljke koje se često sele na zaštićena mjesta za hladne zime su:

 • Canna Lily
 • Dalija
 • Gladiola

Ove egzotične trajnice potrebno je čuvati na hladnim suhim mjestima do proljeća (nakon što prođe sva opasnost od mraza). Čak i ako se biljka premjesti iz vrta na zaštićeno mjesto, nema jamstva da će preživjeti zimu.

Kako prezimiti trajnice Vodic za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu345884353489712

Više savjeta za prezimljavanje trajnica

Gnojite li trajnice u jesen? 

Trajnice se ne smiju gnojiti u jesen, jer gnojidba biljaka potiče rast. Prestanite s gnojenjem trajnica do kolovoza kako biste ih potaknuli da otvrdnu za zimu. Ako doista osjećate da ih morate hraniti, odaberite domaći kompost kao zaštitni zimski malč i pustite hranjive tvari da polako uđu u tlo na vrijeme kako bi biljka prekinula mirovanje u proljeće.

Da li je trajnicama potrebna voda zimi? 

Višegodišnje biljke zimi trebaju vodu, ali u većini klimatskih područja dobivaju dovoljno vlage iz prirodnog okoliša. U vrlo suhim područjima zalijevajte trajnice možda jednom mjesečno. Mnogo je manje vjerojatno da će trajnice u područjima s oborinama u jesen i zimu zahtijevati ručno zalijevanje. Imajte na umu da previše vode može biti loša stvar. Provjerite ima li trajnih biljaka nakupljanja vode i bolesti tijekom vlažnih uvjeta. Obezhrabrujte pretjerano vlažno tlo jer može dovesti do truljenja.

Kako prezimiti trajnice Vodic za jesensku njegu biljaka za hladnu klimu345884353489711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koje je biljke lako uzgajati zimi?

Uzgoj cvijeća

Kada saditi cvijeće

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada visi? (uzroci i rješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti