Šljunak: sve o šljunku za vrtni krajolik

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498710

Što je šljunak?

Šljunak je malo, zaobljeno kamenje. Šljunak se skuplja iz prirode na području gdje je tekuća voda jednom nježno zaokružila svaki kamen. Prirodni proces trošenja korita potoka stvara glatku teksturu po kojoj je lijepo hodati. Zamislite šljunak kao mini riječni kamen.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498726

Za što se koristi šljunak?

Šljunak se koristi u uređenju krajolika kao površinski materijal za uređenje dobro putovanih područja kao što su terase, šetnice i igrališta. Također se može koristiti kao ukrasni malč oko biljaka ili struktura poput podignutih gredica.

Uređenje sa šljunkom

Šljunak se koristi u uređenju staza, terasa i drugih površina s pješačkim prometom, kao i kao dekorativni (i funkcionalni) malč. Evo nekoliko ideja za uređenje okoliša šljunkom koje će vam pomoći da dodate ovaj lijepi tvrdi materijal u svoje dvorište.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498724

Šljunčana terasa

Šljunak je lijep materijal za uređenje okoliša za podlogu za terasu. Klasičan je izgled, a također dobro odvodi vodu. I osjetit ćete to zadovoljavajuće “krckanje” dok hodate po njemu.

Da biste pravilno napravili terasu od šljunka, nevjerojatno je važno pripremiti jak strukturalni temeljni sloj . Zdrobljena stijena neposredno ispod šljunka treba biti dobro zbijena (idealno strojem) kako bi izdržala težinu vrtnog namještaja, kolica, pa čak i pješačkog prometa. Šljunak bi trebao biti ukrasno posipanje preko strukturalne baze (ne sloj od 15cm koji pretvara vašu terasu u kuglu od mramora).

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498722

Vrtne staze od šljunka

Šljunčane staze klasična su značajka krajobraznog dizajna. Mogu se projektirati samo od šljunka ili s šljunkom između opločnika ili kamenih ploča. Poput gore opisane terase, staze od šljunka zahtijevaju strukturalni osnovni sloj od zbijenog zdrobljenog kamena.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498721

Šljunčani prilaz

Šljunčani prilaz u biti je veća iteracija šljunčane staze ili terase, plus neki dodatni zahtjevi za podršku automobilima i kamionima. Ali kao i terasa, nema smisla koristiti samo šljunak. Snažan temeljni temeljni sloj je kritičan za prilaz. Nemojte napraviti prilaz od šljunka bez prethodnog postavljanja strukturalnog temeljnog sloja zbijenog drobljenog materijala.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498720

Vrt sa šljunkom

Dizajn vrta uključuje površine od šljunka u mnogim različitim stilovima vrtova. Općenito se koristi kao površinski pokrivač u područjima gdje treba spriječiti korov ili gdje se očekuje pješački promet. Kao što je gore navedeno, šljunak na vrtnim stazama i pristupnim područjima zahtijevaju strukturalni nosivi temeljni sloj od zbijenog zdrobljenog kamena.

Šljunak se također koristi u vrtovima za odvodnju. Voda vrlo brzo otječe kroz obični šljunak (za razliku od finog sedimenta poput gline, kojemu treba vječno da se ocijedi). U područjima gdje je drenaža problem, akumulacije šljunka ponekad se grade kako bi potaknule drenažu dalje od biljaka kako bi korijenje biljaka imalo odgovarajući pristup kisiku (biljke se mogu utopiti bez kisika u korijenu!).

Malč od šljunka

Šljunak također čini sjajan malč za uređenje okoliša. Može biti masovni malč u vrtu ili se može koristiti oko pojedinačnih stabala ili u druge ukrasne svrhe. Šljunak možete koristiti čak i kao malč u cvjetnim vrtovima – osobito u cvjetnim vrtovima s višegodišnjim biljkama u područjima s vrućim ljetima. Šljunčani malč pomoći će stabilizirati temperaturu tla i zadržati vodu u tlu kada se stvari stvarno osuše.

Prednosti i nedostaci uređenja krajolika sa šljunkom

Evo nekoliko prednosti i nedostataka za korištenje šljunka u uređenju vašeg dvorišta i vrta:

Prednosti šljunka

Šljunak općenito je jeftin, jeftin i dobro drenirajući površinski izbor koji nije potreban za održavanje. Ima prirodan izgled i svestranu estetiku. Šljunak izgleda kao kod kuće oko moderne arhitekture kao i u vrtovima vikendica. Također ga je vrlo lako pronaći lokalno i instalirati! Sve što treba je brza grablja s vremena na vrijeme kako bi kamenje bilo na mjestu.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498719

Nedostaci šljunka

Iako je šljunak vrlo ukrasan i gladak za hodanje, ne pruža istu strukturnu potporu kao pravilno pripremljena podloga od zbijenog drobljenog kamena. Zamislite samo kako vaša kolica tone u hrpu klikera. Šljunak ima najbolje rezultate kada se koristi između strukturnih popločanih kamena ili na vrhu pravilno zbijene baze.

Šljunak ima tendenciju da se udalji od svog izvornog položaja. Zaista mu je potrebna neka vrsta rubova kako bi se držao na mjestu ako ide uz travnjak. Trimeri za korov i kosilice mogu bacati zalutali šljunak (što dovodi do razbijenih prozora, itd.).

Čak i pješački promet može s vremenom istisnuti šljunak, što će dovesti do toga da neki pejzažisti uz sam šljunak koriste kamene stepenice. A ako živite u snježnom području, budite spremni svakog proljeća očistiti zalutali šljunak. Možda će vam također trebati nova serija svakih nekoliko godina kako biste stvari održali u najboljem stanju.

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498716

Kako očistiti šljunak

Kada šljunak stigne u rasutom stanju (a ponekad čak i u vrećama), općenito je prilično prašnjav. Možda ćete htjeti malo isprati hrpu kako biste skinuli prašinu prije nego što je stavite. To će vam također pomoći da dobijete dobru ideju kako šljunak izgleda (nakon što se osuši).

Šljunak općenito i dalje izgleda prašnjav nakon početnog postavljanja. Pošpricajte ga vrtnim crijevom ili pričekajte malo kiše da ipak zasja prava boja stijene. Nakon što se početna prašina slegne između stijena, šljunka općenito će ostati sasvim prihvatljiva samo uz ispiranje kišnice.

Kako bi površina bila uredna, pokupite i uklonite sve zalutalo lišće ili grane i povremeno ga brzo potresite. Zalutalo kamenje bacite na njihovo mjesto. Ali općenito, cijena održavanja šljunka je vrlo niska!

Sljunak graska sve o lijepim sljuncima za vrtni krajolik43987345498715

Kako zadržati šljunak na mjestu

Većina bitke za zadržavanje šljunka na mjestu može se dobiti ugradnjom tvrdog materijala za rubove. 

Na fotografiji ispod koristi se rub od izlivenog betona. Iako je ovo poprilično posla, dobro se slaže s popločavanjem i gotovo širi širinu staze (što je super jer te ukrasne trave uvijek puze prema unutra!).

Unatoč svim vašim naporima da šljunak ostane na mjestu, dio će potonuti, zalutati ili će se trajno posuditi. Popravak svježim šljunkom svakih nekoliko godina učinit će stvari ujednačenim i oštrim. Pokušajte nabaviti istu vrstu šljunka ako možete! Iako ga možete skupiti s prethodnom serijom, uvijek je lakše dobiti isti tip.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više