Kompostiranje kod kuće: korak-po-korak vodič za kompostiranje hrane i otpada iz dvorišta

Kompostiranje kod kuce korak po korak vodic za kompostiranje hrane i otpada iz dvorista23897987232378910

Nije tajna da se ne brinemo baš dobro o planetu. No, jeste li znali da u svijetu svake godine stvorimo zapanjujućih  2,12  milijardi  tona  otpada? To je dovoljno da obiđete cijeli svijet 24 puta! Zastrašujuće.

Jedan od načina na koji možete smanjiti svoj doprinos ovom zastrašujućem broju je da počnete kompostirati kod kuće . Lako je za napraviti i donosi mnoštvo prednosti! Evo svega što trebate znati.

Zašto se truditi kompostirati kod kuće?

Postoje mnoge  prednosti kompostiranja kod kuće . To uključuje (ali nije ograničeno na) sljedeće. 

1. Bolja kvaliteta tla

Dodavanje kompostirane zemlje u vaš vrt omogućuje mu da zadrži vlagu, što znači da nećete morati tako često zalijevati. Također pomaže u sprječavanju rasta korova, što će vam uštedjeti vrijeme.

Još bolje, kompostirana je zemlja iznimno bogata hranjivim tvarima, tako da nećete morati dodavati kemijska gnojiva u svoj vrt.

2. Manji ugljični otisak

Kada bacate manje smeća, smanjujete svoj doprinos stvaranju stakleničkih emisija koje dolaze iz odlagališta otpada. Kad bi dovoljno ljudi krenulo s kompostiranjem, tada bi bila i manja potreba za kamionima za smeće i otpadom koji oni stvaraju.

3. Ušteda novca  

Kada ne morate toliko često zalijevati svoj vrt i ne kupujete vreće gnojiva, uštedjet ćete novac. I ne samo to, već ćete u svom vrtu moći uzgajati vrhunsko povrće što će vam pomoći uštedjeti na računima za namirnice.

Jednostavne stvari koje ne treba raditi

Prije nego što uskočimo u proces kompostiranja, dobro je pokriti neke jednostavne stvari koje treba i ne treba raditi. To će vam pomoći izbjeći neke od najčešćih pogrešaka koje mogu poremetiti vaše napore kompostiranja.

Učinite: Pripremite se da budete strpljivi

Postoji nekoliko različitih  načina pristupa kompostiranju , od kojih svaki ima različite prednosti i različite razine težine. Bez obzira koju metodu kompostiranja odlučite koristiti, morat ćete se pripremiti da ostanete strpljivi. Ovo nije brz proces! 

Kompostiranje kod kuce korak po korak vodic za kompostiranje hrane i otpada iz dvorista23897987232378914

Hladno kompostiranje je najbolja opcija za početnike. Vi u biti samo pravite veliku hrpu mrtve biljne tvari i puštate je da sama trune. Korištenjem ove metode – najlakšeg načina kompostiranja kod kuće – može proći skoro godinu dana da se vaš prvi krug komposta razgradi.

Vruće kompostiranje je pogodnije za napredne vrtlare. Po toplom vremenu, proces može dati upotrebljivo kompostno tlo u roku od otprilike tri mjeseca. Kompostiranje crva, također zvano vermikompost, također može pomoći u ubrzavanju procesa.

Kompostiranje kod kuce korak po korak vodic za kompostiranje hrane i otpada iz dvorista23897987232378913

Učinite: Saznajte što možete kompostirati

Uspješno kompostiranje počinje razumijevanjem koje vrste stvari možete dodati u svoju kompostnu hrpu. Ovo se dijeli na “zeleno” i “smeđe”

Primjeri “zelenih”:

 • Ostaci voća i povrća
 • Talog od kave
 • Ljuske od jaja
 • Cvijeće
 • Vrtni otpad
 • Odrezana trava i biljke

Primjeri “smeđih”:

 • Osušeni listovi
 • Papirnati ručnici
 • Sitno nasjeckano drvo, komadići kore i piljevina od neobrađenog drva
 • Slama
 • Isjeckane novine
 • Filteri za kavu
 • Karton

Ovo je samo osnovni početni popis. Istražite kako biste saznali više o svojim mogućnostima prije nego što krenete u avanturu kompostiranja. 

Dodatno čitanje: Ultimativni vodič za kompostiranje

Nemojte dodavati pogrešne stvari na hrpu komposta

Dodavanje pogrešnih stvari na hrpu komposta može uništiti vaš trud, stoga je važno biti oprezan. Nikada nemojte dodavati meso ili mliječne proizvode, bolesne biljke, masti ili ulja ili životinjski izmet. Također je dobra ideja minimizirati dodavanje previše luka i češnjaka jer oni mogu otjerati crve u velikim količinama, koje su važne za proces kompostiranja.

Iako se ove stavke ne bi trebale dodavati na otvorenu kompostnu hrpu, sav otpad od hrane (čak i meso, mliječni proizvodi, ulja) može se kompostirati u specijaliziranom digestoru za hranu.

Kompostiranje kod kuce korak po korak vodic za kompostiranje hrane i otpada iz dvorista23897987232378912

Kompostiranje kod kuće za početnike: vodič korak po korak

Sada kada znate sve osnove, evo vašeg jednostavnog vodiča korak po korak za pokretanje vlastitog komposta kod kuće.

1. Pronađite savršeni prostor i prikupite svoje materijale

Ako ćete kompost kompostirati na otvorenom, trebat će vam oko tri četvorna metra prostora. Možda biste željeli koristiti zatvorenu kantu, koja će izgledati (i mirisati!) bolje od otvorene kompostne hrpe. Možete napraviti svoj vlastiti, kupiti kontejner u trgovini za dom i vrt ili kupovati u specijaliziranom prodavaču koji prodaje opremu za kompostiranje.

Pobrinite se da vaš spremnik ima oko tri metra u prečniku i ne veći od struka. Također je dobra ideja postaviti malu ogradu oko prostora za kompostiranje. To će spriječiti da kućni ljubimci i druge životinje uđu u njega.

2. Položite svoje materijale

Počnite sa slojem naravno materijala, poput štapića i grančica, koji će omogućiti prozračivanje. Zatim ovo prekrijte slojem lišća. Nakon toga izmjenjuju se slojevi “zelenog” (koji su materijali bogati dušikom) i “smeđih” (materijala bogatih ugljikom).

Nastavite s ovim postupkom dok se vaš račun ne približi punom. Imajte na umu da će se vaši materijali “smanjiti” kako se vaši materijali počnu razlagati, što će vam omogućiti da nastavite dodavati još.

3. Održavajte svoju kantu

Za održavanje kompostne posude nije potrebno puno truda, ali postoji nekoliko stvari koje ćete morati učiniti. Prvo, svaki put kada dodate više materijala, pazite da ih dobro umiješate s donjim slojevima. To će mu pomoći da se brže razgradi. Vile su jedan od najkorisnijih vrtnih alata za to.

Zatim ćete htjeti pratiti vlagu i održavati je na odgovarajućoj razini. U idealnom slučaju, unutrašnjost vaše kante trebala bi biti vlažna otprilike kao mokra spužva koja je iscijeđena.

Ako se osuši, dodajte još vode. Ako vam se čini previše mokro, dodajte malo suhog materijala (pogledajte gornji popis). Također ćete htjeti prevrnuti sadržaj svoje kante barem jednom tjedno. To će pomoći u dodavanju kisika u smjesu što pomaže stvarima da se razgrade i smanjuje miris koji stvara.

4. Sakupite svoj kompostirani materijal

Kompostiranje kod kuce korak po korak vodic za kompostiranje hrane i otpada iz dvorista23897987232378911

Kada je zemlja domaćeg komposta spremna, bit će tamna, mrvičasta i imat će zemljani miris. To će obično trajati najmanje četiri do šest mjeseci od trenutka kada prvi put počnete. Kada ste sigurni da je proces gotov, poberite kompost i upotrijebite ga u svom vrtu! 

Ako na dnu kante ima nekompostiranih materijala, ostavite ih tamo i ponovite postupak.  

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati zeleni grah

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke lubenice

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Njega biljaka šarenog voska: Sve što trebate znati