Uzdignute vrtne gredice: konačni vodič za odabir i poboljšanje podignutih gredica u vašem vrtu

Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438710

Uzdignute gredice brzo postaju najpopularniji način uzgoja povrća kod kuće. Vrtlarstvo na uzdignutim gredicama ima ogromne prednosti , uključujući ranije žetve, više proizvoda, manje posla i lakši pristup.

Čitajte dalje kako biste saznali više o prednostima podignutih gredica, kao i detaljne informacije o odabiru određenog podignute gredica za svoj prostor, punjenju zemljom i nadogradnji s korisnim dodacima.

Prednosti podignutih vrtnih gredica

Evo nekoliko ključnih prednosti podignutih vrtnih gredica :

 • Posadite usjeve ranije u proljeće zbog tla koje se brzo zagrijava;
 • Poboljšati dostupnost podizanjem površine za sadnju;
 • Odaberite idealno vrtno tlo za uzgoj povrća;
 • Vrt u urbanim područjima kao što su terase, krovovi, prilazi;
 • Podignite povrće izvan dohvata malih životinja;
 • Održavajte vrtni prostor definiranim i urednim;
 • Osigurati dobru drenažu ;
 • Sadrži biljke koje se šire;
 • Smanjite korov , zbijenost i druge štetne čimbenike;
 • Povećati prinos povrtnih kultura ;
 • Jednostavno praćenje plodoreda iz godine u godinu.
Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438718 1

Odabir podignutih vrtnih gredica

Za izradu podignutih vrtnih gredica koriste se tri uobičajena materijala : drvo, reciklirana plastika i tekstil . Pogledajmo svaku vrstu podignutog gredica, uključujući prednosti i što tražiti.

Drvene podignute gredice

Drvene podignute vrtne gredice najčešća su vrsta podignutog gredica po izboru vrtlara. Za najbolju vrstu drva potražite cedrovu građu , koja je i jaka i otporna na truljenje.

Najjednostavniji podignuti gredica jednostavno je pravokutni drveni okvir položen na tlo . Iako je potpuno moguće samo zabiti neke daske zajedno, najbolje je uložiti u snažan sustav pričvršćivanja koji će daske držati zajedno dugo nakon što se gredica napuni zemljom.

Neki gredice imaju spojeve u pola preklopa, drugi imaju dodatnu kutnu oblogu, a postoje čak i podignute vrtne gredice tipa “utor i klin. Evo tri različite vrste ovih visokokvalitetnih drvenih podignutih gredica od cedrovine :

Kompozitne vrtne gredice od reciklirane plastike

Za urbana okruženja i aplikacije koje ne zahtijevaju održavanje, podignuti gredice od netoksične reciklirane plastike i plastičnih kompozita mogu biti izvrsna opcija. Ovi gredice su općenito lagani, jednostavni za sastavljanje i otporni na savijanje. Neki su čak dostupni u različitim bojama, poput moderne sive ili staromodne tamnozelene. Evo tri sjajna primjera recikliranih plastičnih podignutih vrtnih gredica :

Podignute vrtne gredice od tekstila/tkanine

Podignuti gredice od tkanine novija su opcija koja postaje popularna zbog male težine transporta i jednostavnosti postavljanja. Većina ovih gredica je kružna i izrađena od filcanog materijala ili tkanog geotekstila. 

Više opcija materijala za podignute vrtne gredice

Postoje brojne opcije za materijale koji se mogu koristiti za podignute gredice osim drvene građe, plastike i tkanine. Evo još nekoliko ideja za podignute vrtne gredice, kako “uradi sam” tako i iz trgovine:

 • Složena drvena cjepanica (za razliku od rezane građe)
 • Riječno kamenje ili lokalno kamenje
 • Cigle ili blokovi od pepela
 • Pletena ograda
 • Metalni spremnici ili čak stara metalna kada
 • Lim sa drvenim uglovima
Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438717

Nadogradnje za podignute vrtne gredice

Evo nekih uobičajenih nadogradnji koje se dodaju uzdignutim gredicema kao dodacima kako bi vrtlarstvo bilo lakše, ugodnije i produktivnije:

Navodnjavanje

Navodnjavanje je najpopularnija nadogradnja za podignute vrtne gredice . Ovaj ključni dodatak može značiti razliku između problematičnog dijela biljaka i uspješnog povrtnjaka. Većina podignutih gredica zalijeva se navodnjavanjem kap po kap, iako su dostupni i mali sustavi prskalica, pa čak i gredice koje se samozalijevaju koje imaju bazen za pohranu vode.

Rešetka

Rešetka na uzdignutoj gredici omogućuje vertikalni uzgoj usjeva, maksimizirajući korištenje prostora. Stalne rešetke također mogu smanjiti održavanje za usjeve penjačice poput graška, koji bi inače zahtijevali neku vrstu dodatne potporne strukture. Evo primjera popularnog vrtnog kompleta s podignutim gredicaom koji uključuje rešetku :

 • Kompletan komplet podignutih vrtnih gredica od cedra s rešetkom i vratima

Ovaj komplet (gore) je lijep jer uključuje i malu kapiju (vrlo korisno ako imate malu djecu i/ili kućne ljubimce u blizini). Još jedan bonus je opcija za ugrađeno automatizirano navodnjavanje.

Hladni okvir

Dodavanje hladnog okvira uzdignutom gredicau pretvara ga u mini staklenik! Možete kupiti komplet podignutog gredica koji uključuje gornji dio staklenika s hladnim okvirom ili možete dodati zasebni hladni okvir na površinu tla većeg podignutog gredica.

Za postojeće podignute gredice i veće vrtove, odvojeni hladni okvir može biti prekrasna investicija. Okvir se nalazi izravno na tlu, izolirajući ga od hladnog okolnog zraka. Neki vrtlari mogu ubrati zelje i drugo povrće tijekom cijele zime s ovim prekrasnim uređajima!

Najbolji hladni okviri imaju dvostruke stijenke, a neki čak uključuju i mrežu protiv insekata za toplije vrijeme. Evo dva takva primjera:

 • Vrhunski hladni okvir s dvostrukom stijenkom
 • Cjelogodišnji hladni okvir

Donji sloj

Iako je većina podignutih gredica bez dna, postoje neke situacije u kojima donji sloj može koristiti vrtlaru . Donji sloj može zadržati tlo unutar gredica (umjesto da izlazi iz dna, a može pomoći u drenaži i suzbijanju štetnika.

gredice na tlu ponekad imaju donji sloj od krajobrazne tkanine ili labavog kartona/novina. Kako bi se odvratile male životinje koje se ukopaju, ponekad se na dno polaže hardverska tkanina (žičana mreža) ili kokošja žica. Tamo gdje je drenaža zabrinuta, može se dodati šljunčano dno (ponekad prekriveno geotekstilom), možda s izbušenim rupama za odvodnju kako bi se olakšala drenaža.

Izbočina ili klupa

Imati ugrađenu izbočinu ili klupu je stvarno lijepa značajka za podignuti gredica. Mnogi podignuti gredice koji imaju opciju za obrezivanje uključuju stil trim koji je dovoljno širok da se na njega sjedite dok radite. Ovo je također lijepo mjesto za parkiranje šalice čaja ili kave dok iščupate nekoliko korova ili uberete nekoliko jagoda.

Kišomjer

Kišomjer je mala posuda za mjerenje koju dodajete na bočnu stranu podignutog gredica kako biste dobili neke informacije o tome koliko je prirodnih oborina palo na vaš vrt. Ovo može biti od pomoći kada planirate koliko vam je potrebno navodnjavanje ili čak samo promatrajući obrasce godišnjih doba.

Termometar

Termometar je vrlo koristan dodatak vašim podignutim gredicema. Dobar termometar za tlo pružit će vam i temperaturu okolnog zraka i temperaturu tla (općenito 6″-8″ dolje u tlo). Poznavanje temperature tla vrlo je korisno u proljeće kada čekate da se tlo zagrije na određenu razinu kako bi sjeme moglo proklijati.

Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438716

Kreativne ideje za vrt s podignutim gredicaom

Evo nekoliko dodataka za podignute gredice kako biste maksimalno iskoristili svoj vrt:

Kavezi za rajčice

Ako se ozbiljno bavite uzgojem rajčice , vjerojatno ih uzgajate u povišenoj gredici. A to znači da će im trebati neka vrsta sustava podrške. Kavezi s rajčicama pružaju potporu bujnim trsovima najukusnijih vrsta rajčica koje uzgajamo u svojim vrtovima.

Mali žičani kavezi u trgovini često nisu dovoljni za prosječnog vrtlara. Neke prodavaonice hardvera sada prodaju veće kaveze za rajčice uz male standardne. Alternativno, možete napraviti svoj vlastiti od četvrtastih žičanih ploča za ograde za životinje ili od tankih komada drvene građe.

Značajka vode

Potpuno je moguće dodati maleni ribnjak ili vodeni element uzdignutim vrtnim gredicom. Ovo može biti od velike pomoći ako želite uzgajati vodene biljke, imati malo ribica za kućne ljubimce ili osigurati izvor vode za lokalne ptice i korisne oprašivače

Ptičja kupka

Kupatilo za ptice je još jedna lijepa opcija za dodavanje uzdignutim gredicom. Bez obzira postavljate li čvrstu betonsku kupelj za ptice između gredica ili postavite jednostavan bazen na vrh tla, kupka za ptice učinit će vaš vrt središtem aktivnosti vaših lokalnih pernatih prijatelja!

Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438714

Tlo za podignute vrtne gredice

Tlo za vrtove s uzdignutim gredicama glavna je pozornost pri odabiru i ugradnji vaših podignutih gredica. Jedna lijepa opcija je potražiti lokalnog dobavljača vrtne zemlje i vidjeti može li se ona u vaš vrt isporučiti u rasutom stanju.

U (malo vjerojatnom) slučaju da lokalno ne možete pronaći savršeno tlo u rasutom stanju, vrijeme je da pomiješate svoju vlastitu podignutu zemlju. Većina vrtlara bira standardnu ​​”trostruku mješavinu” ili opću formulu. Iako se pojedinosti razlikuju, evo općeg recepta za povišeno tlo:

Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438713
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

15 sobnih biljaka koje su jednostavne za razmnožavanje (sa slikama)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

23 najbolje kupaonske biljke koje izgledaju fantastično