Povrće koje je najlakše uzgajati: jednostavne vrste povrća za vrtlare početnike

Povrce koje je najlakse uzgajati 12 jednostavnih povrca za vrtlare pocetnike2348467610

Povrće koje je najlakše uzgajati su brzi usjevi otporni na štetočine koji ne zahtijevaju puno održavanja u vrtu. 

1. Tikvice

Tikvice su poznate kao jedno od povrća koje je najlakše uzgajati u vrtu. Ove biljke imaju malo prirodnih štetnika, a također daju više plodova nego što prosječni vrtlar zna što učiniti. Imat ćete dovoljno za roštilj, za vaše rezance od tikvica i za vaše susjede!

Tikvice su biljka koja se lako uzgaja izravno iz sjemena kod kuće. Sjemenke tikvica su velike u usporedbi s nekim drugim sjemenkama povrća, što ih čini lakšim za rukovanje i sadnju (osobito za djecu). U vrtnom centru možete kupiti i male sadnice tikvica u saksiji .

Posadite svoje sjemenke tikvica ili sadnice u saksiji u veliku posudu poput vreće za uzgoj biljaka ili izravno u tlo vašeg podignutog vrtnog kreveta ili u tlo u vrtu .

2. Kelj

Kelj je još jedno osnovno lako povrće za početnički vrt . Kelj je prilično hladno otporan i može se uzgajati u hladnijim godišnjim dobima (ponekad i tijekom zime).

Kelj se može uzgajati iz sjemena ili sadnjom lončanica iz rasadnika. Obično postoji više sorti koje možete izabrati ako uzgajate kelj iz sjemena, ali vrijeme do berbe je brže ako se odlučite za sadnju početnih biljaka. Možete dobiti prednost u svom vrtu tako da posadite nekoliko biljaka kelja u saksiji, a također posadite nekoliko sjemenki kelja svakih nekoliko tjedana kako biste stvorili stalnu žetvu.

Kelj dobro raste u uzdignutim vrtnim gredicama i u kutijama za sadnju dvorišta koje mogu primiti više biljaka. Evo nekoliko nadograđenih kontejnerskih vrtnih sadnica za osiguravanje stalne opskrbe zelenilom iz vašeg vrta:

3. Grašak

Grašak je jedno od povrća koje je najlakše uzgajati u vrtu. Lako klijaju, brzo rastu i spremne su za berbu prije nego što znate. Svježi grašak iz vrta nema okus poput smrznutog, a također ne zauzima puno uzgojne površine. Više nego vrijedne uzgoja u vlastitom vrtu!

Grašak se najčešće uzgaja izravno iz sjemena. Sjeme za uzgoj graška jednostavno je sušeni grašak koji je odabran i zapakiran za uzgoj kod kuće. Posadite sjeme, zalijte i osigurajte neku vrstu okomitog kolca ili rešetke za koju se stabljika može uhvatiti svojim uvijenim viticama. Također možete uzgajati grašak iz dječjih sadnica koje se nalaze u rasadnicima biljaka.

Posadite grašak u vrećicu za uzgoj biljaka , podignutu vrtnu gredicu ili u tlo u vrtu . Za okomiti oslonac za rešetke odaberite DIY rešetku od grančica, jednostavnu metalnu rešetku ili čak potpuno opremljen uzdignuti vrt s okolnim rešetkama .

4. Bundeve

Bundeve, osobito male vrste bundeva i uistinu mini bundeve , zadovoljstvo su uzgajati u vrtu. Mnoge su novije sorte prilično otporne na štetočine insekata i bolesti tikvica, što ih čini usjevima za koje se ne održava nisko održavanje koje će vam biti drago imati kada se jesen zakotrlja (saznajte više o tome kada saditi bundeve za Noć vještica ).

Poput tikvica (još jedna tikva), bundeve najbolje rastu kada su sjemenke posađene izravno u tlo. Također postoji mnogo više raznolikosti dostupnih u sjemenkama bundeve (za razliku od kupnje biljaka bundeve za početnike). A ako vaše mlade biljke bundeve rano naiđu na probleme, uvijek je moguće pokupiti nekoliko sadnica iz rasadnika da zauzmu njihovo mjesto. Evo detaljnog vodiča o tome kako organski uzgojiti bundeve u svom vrtu .

5. Krastavci

Krastavci su laka povrtna kultura za početnike i iskusne uzgajivače. Dostupne su mnoge vrste, od krastavaca za kiseljenje do poljskih krastavaca, pa čak i neke fantastične specijalitete vrste krastavaca.

Krastavci se mogu jednostavno uzgajati iz sjemena u vrtu ili se mogu uzgajati iz početnih biljaka kupljenih u vrtnom centru. Pazite da odaberete sortu koja odgovara vašim potrebama, kao što je odabir vrste kiseljenja ako planirate od svojih krastavaca napraviti kisele krastavce.

6. Cherry rajčice

Povrce koje je najlakse uzgajati 12 jednostavnih povrca za vrtlare pocetnike2348467616

Cherry rajčice su iznenađujuće lako povrće za uzgoj u vrtu. Dok neke divovske rajčice iz naslijeđa mogu predstavljati izazov, moderne hibridne cherry rajčice općenito su vrlo zahtjevne za održavanje i opraštaju. Ključno je pronaći biljku cherry rajčice koja snažno raste i daje ukusne rajčice. Cherry rajčice dobro rastu u većim žardinjerima ili u podignutim gredicama .

Iako se rajčice sigurno mogu uzgajati iz sjemena, proces nije lak. Većina vrtlara početnika (i priličan udio iskusnih vrtlara) odlučuje se za kupnju sadnica rajčice u saksiji umjesto da uzgajaju biljke iz samog sjemena. Ove godine kupite početne biljke rajčice u vrtnom centru i uštedite uzgoj iz sjemena kada imate namjensku postavu za pokretanje sjemena u zatvorenom prostoru (zajedno sa svjetlima za biljke).

7. Blitva

Povrce koje je najlakse uzgajati 12 jednostavnih povrca za vrtlare pocetnike2348467615

Blitva je lagana svježa zelena specijalitet za uzgoj u vrtu. Ove hranjive lisnate biljke mogu se uzgajati na punom suncu, ali se mogu uzgajati i u djelomičnoj sjeni. Divni su i u salatama i u smoothiejima.

Šarene stabljike lako rastu iz sjemena kod kuće. Također obično postoji obilje sadnica dostupnih za kupnju u vrtnim centrima.

8. Zelena salata

Povrce koje je najlakse uzgajati 12 jednostavnih povrca za vrtlare pocetnike2348467614

Zelenu salatu je lako uzgajati u vrtu, ovisno o vrsti koju uzgajate. Neke vrste salate rastu kao labave listove, a ne kao gusta glavica salate, što olakšava ubiranje nekoliko listova tu i tamo. Mnoge sorte rastu kao kompaktne biljke koje se mogu uzgajati u vrtovima s malim prostorom (čak i prozorske kutije i posude za dvorište).

Zelena salata se najčešće sije izravno u vrt iz sjemena, no u vrtnom centru su dostupne i sadnice. Biljke salate salate često su gotovo dovoljno velike za uživanje u zelenilu! Neke vrste zelene salate lako izrastu novo lišće (zvane sorte za rezanje i vraćanje).

9. Mrkva

Mrkva je još jedan korijenski usjev koji lako raste u vrtu. Ovo korjenasto povrće omiljeno je za dječje vrtove zbog čistog užitka u berbi u kasno ljeto i ranu jesen. Mrkva osobito dobro raste u povrtnjacima s podignutim gredicama , gdje je manje vjerojatno da će korijenje naići na gustu, tvrdu zemlju ili kamenje.

Mrkva se najčešće sadi iz sjemena. Postoji širok izbor vrsta koje možete izabrati, uključujući neke vrste koje se dobro čuvaju dugo vremena, neke gurmanske vrste, a druge pakirane u duginim bojama.

10. Krumpir

Krumpir je jedna od najlakših biljaka za uzgoj. Ponekad i sami počnu rasti u vrećici iz trgovine! Jedan od najjednostavnijih načina uzgoja krumpira je u sadilici s vrećicama. Uzgajanjem krumpira u ovakvom kontejneru izbjegavate mukotrpan proces kopanja u tvrdo tlo kako biste pronašli i ubrali krumpir. Užasno je razočaravajuće kada iskopavate krumpire i slučajno lopatom narežete krumpir! 

Krumpir se uzgaja u vrtu iz “sjemenskog krumpira”. Sjemenski krumpir je samo običan stari krumpir koji je uzgojen i odabran da bude bez bolesti i pogodan za proizvodnju novih biljaka. Međutim, obični stari krumpir iz trgovine mješovitom robom koji je niknuo također se može posaditi kao pokus. Potražite male vrećice s oznakom “sjemenski krumpir” u vašem lokalnom vrtnom centru ili u trgovini željeznom robom.

11. Rotkvice

Povrce koje je najlakse uzgajati 12 jednostavnih povrca za vrtlare pocetnike2348467612

Rotkvice su jedno od povrća koje se najbrže bere u vrtu. Ovi ukusni korijeni brzo se razvijaju iz sjemenki u povrće ukusnog okusa. Dostupne su mnoge vrste pored omiljenih vrsta u trgovinama.

Rotkvice se najčešće uzgajaju u vrtu izravno iz sjemena, ali su i startne biljke ponekad dostupne u vrtnom centru. Početne biljke možda trebaju biti u vrtu samo mjesec dana prije berbe!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više