Kako uzgajati slatki krumpir: vodič korak po korak

Kako uzgajati slatki krumpir vodic korak po korak345845398710

Zašto kupovati slatki krumpir kad ga možete uzgajati? Slatki krumpir je  vrlo hranjiv , pruža tone vlakana, vitamina i hranjivih tvari. Ova superhrana koja se lako uzgaja može povećati vašu energiju, poboljšati probavu i pružiti vam svekoliko zdravije tijelo. Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o uzgoju slatkog krumpira .

Uzgoj slatkog krumpira u svom vrtu

Za početak na desnoj nozi, razgovarajmo o tome kako uzgajati slatki krumpir. Bilo da želite uzgajati vlastite slatke ili ih naručiti poštom, uzgoj vlastitog batata nije tako težak kao što mislite!

Započnite sa stabljikom

Za početak će vam trebati vrećica svježeg organskog slatkog krumpira ili batata sa sjemenkama. Batat prerežite na pola, ili ako je jako velik, možete ga podijeliti na još više komada. Samo pazite da ostavite nekoliko kubičnih centimetara krumpira kako bi biljka imala puno pohranjene energije na raspolaganju.

Zatim uzmite šalicu ili staklenku i napunite je vodom. Umetnite četiri ili pet čačkalica oko perimetra vaših polovica batata, otprilike na pola puta između izrezane strane i vrha. Odrezane dijelove batata želite uroniti u vodu, a čačkalice se naslanjaju na rub šalice ili staklenke kako bi gornji dio bio lijep i suh.

Pripremljene polovice batata stavite na toplo mjesto. Ovo može biti sunčana prozorska daska ili na vrhu radijatora, ovisno o vašoj klimi. Vodu mijenjajte svaki dan ili češće ako primijetite da se voda zamuti prije isteka 24 sata! 

Odvajanje i ukorjenjivanje vaših stabljiki

Nakon otprilike dva tjedna, trebali biste dobiti neke lijepe lisnate klice koje izlaze iz vrha vašeg slatkog krumpira i korijenje koje raste u vodi. Te lisnate klice su vaše stabljike, i vrijeme je da ih odvojite od batata!

Nježno zavijte klice od podnožja krumpira, birajući samo one koje izgledaju zdravo. Zatim ih stavite u malu posudu s vodom tako da donji dio bude potopljen u vodu, dok vrhovi ostanu suhi. Ostavite ovo u toplom okruženju koje dobiva dobru količinu svjetla i mijenjajte vodu svakodnevno.

U roku od nekoliko dana trebali biste početi vidjeti korijenje. Još jednom odaberite najjače stabljike s korijenom najzdravijeg izgleda. Odbacite sve stabljike koje izgledaju uvele ili bolesne. Ako vam nisu uspjele stabljike, općenito je vrlo lako pronaći početne biljke za sjemenke krumpira u vrtnom centru ili rasadniku.

Kako uzgajati slatki krumpir vodic korak po korak345845398715

Pripremite tlo za sadnju

Slatki krumpir treba lijepo, rahlo tlo. Zapravo, rastresitost tla jedan je od najvažnijih čimbenika koji će utjecati na to koliko će vaš batat rasti! Provjerite imate li pravo tlo prije nego što počnete saditi, jer vaše tipično tlo za vrt možda neće sadržavati prava svojstva koja bi omogućila vašem slatkom krumpiru da napreduje. Batat, kao i obični krumpir, vrlo dobro raste u vrećama za uzgoj (a i manje je kopanje!).

Predlažem korištenje dobro drenirane pješčane ilovače zemlje za slatki krumpir. Ako se volite baviti tehničkim radom u vrtu, imajte na umu da batat želi kiselu pH vrijednost između 5 i 7,5. Također možete koristiti visokokvalitetnu organsku mješavinu za saksije ako batate uzgajate u kontejnerima.

U konačnici, tlo bi trebalo biti rahlo kako bi se gomolji biljke mogli širiti bez otpora. Također želite dobru drenažu jer, iako batat voli vodu, ne uspijeva u stajaćoj vodi ili vodi koja se nakuplja. Ako se tlo ne ocijedi, riskirate rast trule ili bolesne spužve, a to nitko ne želi!

Vrijeme je da posadite svoje buduće slatke krumpire!

Nakon što je vaše tlo pripremljeno i vaše stabljike pokazuju lijepo, snažno korijenje, vrijeme je da počnete sa sadnjom! 

Zgrabite ručnu lopaticu i iskopajte rupu koja je duboka oko 10-15cm i široka 8cm. Volim ostaviti oko 25 do 30cm između svake stabljike kako bih osigurao da svaka biljka ima svu prostoriju koja joj je potrebna.

U svaku rupu stavite po jednu stabljiku tako da donja polovica bude pod zemljom i da novi listovi budu izloženi. Kada ispunjavate prostor oko stabljike i nabijate zemlju, učinite to nježno. Stabljike su krhke i ne želite da vam ostanu modrice!

Napomena za vrtlare diljem zemlje: zapamtite da vaša sezona rasta ovisi o vašoj klimi. Slatkom krumpiru treba  3 do 4 mjeseca topline  da bi proizveo ukusne gomolje. Ako živite u državi s hladnim zimama, sadnja batata 3 ili 4 tjedna nakon posljednjeg proljetnog mraza trebala bi dati dobre rezultate.

Kako uzgajati slatki krumpir vodic korak po korak794543814

Briga o biljkama batata

Nakon što posadite svoje stabljike, dobro ih napijte vode. Zemlja bi trebala biti potpuno vlažna, ali ne toliko mokra da vaša zemlja erodira. 

Prvih tjedan dana poželjet ćete svakodnevno zalijevati svoje stabljike. Do drugog tjedna počnite zalijevati svaki drugi dan. Svaki tjedan produljit ćete vrijeme između zalijevanja tako da zalijevate samo jednom tjedno, što ćete raditi sve dok ne dođe vrijeme za berbu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Koje bilje dobro raste u posudama u zatvorenom?

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Gnojivo za hortenzije: Jednostavan vodič za kućne vrtlare

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Zašto moja pilea visi? (7 rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Što možete učiniti s vrećama za uzgoj na kraju sezone?

Posude za sobne biljke Uzgoj povrća

Uzgoj rajčica u posudama

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Sukulenti Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Slojevi tla u terariju i njihove funkcije (sa slikama)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega djevojačke paprati: Kako uzgajati Adiantum