Njega biljke kamenice (Tradescantia spathacea)

Njega biljke kamenice Tradescantia spathacea6897455546 wop

Tražite li kućnu biljku laku za uzgoj koja nudi svijetle boje tijekom cijele godine? Onda ne tražite dalje od biljke kamenica (Tradescantia spathacea) sa svojim svijetlo ljubičastim i zelenim lišćem. Ovaj spektakularni zimzelen sa svojim navikom bez muke savršen je izbor za početnike ili one koji ne žele težiti biljkama koje zahtijevaju puno održavanja. Počnimo s kratkim sažetkom njege biljaka kamenica, kako bi vam pomogli da vaša biljka uspijeva godinama.

Njega biljke kamenica: uzgajajte svoju biljku kamenica u dobro dreniranom tlu, gnojite mjesečno tijekom vegetacije i zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši. Postavite na jakom, neizravnom svjetlu na temperaturama od 13-27°C i osigurajte umjerenu do visoku razinu vlažnosti.

Nastavite čitati kako biste saznali sve što trebate znati o njezi biljaka kamenica i uskoro ćete uživati ​​u prekrasnoj i živopisnoj biljci koja će izgledati zapanjujuće u vašem domu.

Sažetak njege biljaka kamenica

 • Znanstveni naziv:   Tradescantia spathacea
 • Uobičajeni naziv:  biljka kamenica, brodski ljiljan
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo. Tolerira slabiju svjetlost, ali obojenost lišća će biti manje živa.
 • Zalijevanje:  Temeljito zalijte nakon što se gornji centimetar tla osuši. Razumno otporan na sušu.
 • Tlo:  Bogata dobro drenirajuća tla su najbolja. Jednaki dijelovi mješavine zemlje, komposta i perlita dobro funkcioniraju.
 • Temperatura:  18°C i 30°C.
 • Gnojivo:  Niski zahtjevi za gnojivom. Mjesečno tijekom vegetacije s uravnoteženim gnojivom topivim u vodi.
 • Vlažnost:  Umjerena do visoka vlažnost zraka za dobru njegu biljke kamenica. >40% idealno.
 • Rezidba:  Niski zahtjevi za rezidbom. Uklonite mrtvo lišće i orezujte po potrebi kako biste zadržali oblik.
 • Razmnožavanje:  matična biljka će proizvesti bebe pričvršćene na bočne izbojke. Uklonite i presadite kada bude visok oko 10cm.
 • Presađivanje:  treba presaditi samo ako preraste postojeći kontejner.
 • Bolesti i štetnici:  Prilično otporan na štetočine. Ponekad se mogu vidjeti ljuspice, brašnaste bube, paukove grinje i bijela mušica, ali se lako liječe. Prekomjerno zalijevanje će uzrokovati truljenje korijena.
 • Toksičnost:  Nije otrovan za ljude i kućne ljubimce.
wop b7g9vw344hh7zv9wh4zgvhw994ghvv

Karakteristike biljke kamenica

Biljke kamenica rastu od 15-30cm u visinu, sa zelenim lišćem na vrhu i s ljubičastim donjim stranama koje se formiraju u spiralnu rozetu. Listovi u obliku koplja narastu 15-20cm u duljinu, a biljke su prosječno široke oko 30cm, formirajući se u guste nakupine. Kada im se daje dovoljno svjetla, bijeli cvjetovi obavijeni ljubičastim listovima u obliku čamca cvjetaju tijekom cijele godine.

Iako je standardna biljka kamenica (Tradescantia spathacea) najčešća vrsta koju ćete vjerojatno pronaći u svom lokalnom rasadniku ili online prodavaču biljaka, imate izbora u drugim sortama ili kultivarima biljke kamenica s malo drugačijim lišćem u boji.

 • Zlatna kamenica (Tradescantia spathacea ‘Zlatna’) : Zlatni listovi na prugama u zelenoj boji i ponekad ružičasto obojeni s ljubičastim donjim stranama.
 • Trobojna biljka kamenica (Tradescantia spathacea ‘Trobojna’) : Tanji listovi prugasti zelene, ružičaste i krem ​​boje s ljubičastom donjom stranom.
 • Patuljasta biljka kamenica (Tradescantia spathacea ‘Patuljasta’): Manja biljka kamenica koja raste samo oko 20cm i sa zelenim gornjim listovima koji su ljubičasti s donje strane.

Zahtjevi tla za biljke kamenica

Biljke kamenica nisu previše izbirljive prema svom tlu sve dok ono dobro drenira. Ako se sade na preteškom tlu, poput nekih vrsta tla za posude, mogu razviti trulež i umrijeti. Međutim, za najbolji rast i performanse biljka u bogatom tlu koje je dobro drenirano. Plodne i lagane mješavine zemlje dobro djeluju. Također možete stvoriti vlastitu mješavinu tla koristeći jednake dijelove sljedećeg:

 • Zemlja, krupni pijesak i kompost
 • Mješavina zemlje i perlit
 • Zemlja, perlit i kompost

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada je u pitanju odgovarajuća zemlja za vašu biljku kamenica je osigurati da se drenira i da nema tendenciju da ostane vlažna nakon zalijevanja.

Ako nakon zalijevanja voda ostane na tlu posude dulje vrijeme prije isušivanja, vaše tlo je preteško. Ako se to dogodi, najbolje je izvaditi biljku kamenice iz posude i posvijetliti mješavinu tla dodavanjem dodatne mješavine za posude, sterilnog pijeska ili vermikulita.

Zahtjevi za svjetlo biljke kamenica

Kako biste zadržali robusne boje na lišću biljke kamenica, najbolje je smjestiti se na zatvoreno mjesto koje prima jako, neizravno svjetlo. To posebno vrijedi za šarolike vrste poput Tricolora.

Iako će tolerirati uzgoj u slabijim unutarnjim uvjetima, boje neće biti tako izražene niti tako svijetle. Osim toga, biljke kamenica koje ne primaju dovoljno jakog svjetla izgubit će dio ljubičaste boje na lišću i postat će zelenije.

Ako svojoj biljci kamenica želite dati odmor od uzgoja u zatvorenom prostoru kada su vanjski uvjeti topli, možete biljku iznijeti na otvorenom. Kako lišće ne bi izgorjelo, smjestite ga na djelomično sjenovito mjesto i obavezno vratite biljku u zatvoreni prostor prije nego hladni vjetrovi i zimske temperature pozovu.

Potrebe za temperaturu biljke kamenica

Biljke kamenica porijeklom su iz tropskih područja koja su stalno topla i rastu samo kao trajnice posađene na otvorenom na mjestima bez mraza. Kako biste osigurali dobru njegu biljke kamenica i održali biljku koja proizvodi zdrav rast u zatvorenom prostoru, postavite na mjesto gdje se temperature kreću između 13-27°C.

Biljke kamenica ne vole biti u područjima gdje se temperature mijenjaju, stoga se držite podalje od vrata ili prozora koji imaju propuh. Osim toga, nemojte ga postavljati blizu otvora za zrak ili grijanje.

wop bvu94h84ewh80hewubuhnug

Kako zalijevati biljku kamenica

Jednom uspostavljene, biljke kamenica su relativno tolerantne na sušu, pa će vam oprostiti ako ih zaboravite povremeno popiti vode. Međutim, ako prekomjerno zalijevate ostavljajući tlo stalno vlažno, biljka može razviti trulež i umrijeti.

Dok biljka kamenica aktivno raste tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, zalijevajte svaki put kada se gornji centimetar tla osuši i temeljito zasitite tlo. Tijekom zime, biljka ide u fazu mirovanja i rast se usporava, pa ćete se smanjiti i možda ćete morati zalijevati samo svakih nekoliko tjedana.

Za najbolje rezultate i kako biste bili sigurni da nećete previše zalijevati, pustite da se tlo malo osuši prije zalijevanja. Lako je provjeriti treba li vašoj biljci kamenica piće tako da zabijete prst u tlo i ako se gornji centimetar osjeća suh na dodir, nanesite vodu dok ne iscuri iz donjih odvodnih rupa.

Vlažnost za biljku kamenica

Dobra njega biljke kamenica zahtijeva umjerenu do visoku vlažnost zraka kako bi njihovo lišće ostalo zdravo. Ako su uvjeti lošiji od idealnih, kada je vlaga u pitanju, vrhovi lišća mogu posmeđiti. Ne morate biti stručnjak za vremenske prilike da biste stvorili vlažno okruženje za svoju biljku kamenica.

 • Stavite posudu s biljkom kamenica na pladanj s malim kamenčićima i kako voda u pladnju obloženom šljunkom isparava, stvara se vlaga oko biljke.
 • Ako su svjetlosni uvjeti u vašoj kupaonici prikladni, tamo možete uzgajati biljku kamenica, jer stalna upotreba vode u prostoriji stvara vlažno okruženje.
 • Koristite električni ovlaživač zraka kako biste jednostavno povećali vlažnost.

Zahtjevi za gnojivo biljke kamenica

Biljke kamenica nisu zahtjevne, ali redovita primjena gnojiva pomaže u zdravom rastu. Tijekom vegetacijske sezone od proljeća do ljeta, gnojite biljku kamenice mjesečno, osim ako ne koristite mješavinu koja se sporo oslobađa. Tijekom zime, kada biljka prolazi kroz mirovanje i usporava rast, prestanite s gnojidbom dok se vrijeme ne zagrije u proljeće.

Ako uzgajate biljku kamenica u mješavini za lončanice koja sadrži gnojivo sa sporim oslobađanjem, nećete morati ponovno hraniti otprilike tri mjeseca. Većina mješavina sa sporim otpuštanjem nastavlja hraniti biljku kamenica do tri mjeseca, a tada ćete morati primijeniti dodatne granule sa sporim otpuštanjem ili umjesto njih koristiti tekuću mješavinu.

Za najbolje rezultate koristite mješavinu tekućih sobnih biljaka topive u vodi. Gnojivo možete umiješati u vodu i koristiti kada biste inače zalijevali biljku.

Nakon nekog vremena, soli iz gnojiva se mogu nakupiti u tlu i potrebno je ispiranje da bi se uklonilo. Previše soli u tlu može dovesti do smeđih vrhova listova zbog izgaranja, stoga je najbolje isprati tlo biljke kamenice nekoliko puta godišnje. Ispiranje soli iz tla je relativno osnovno:

 • Odnesite cijelu posudu do sudopera i ostavite da voda polako teče kroz tlo oko pet minuta. Pustite da voda potpuno iscuri, a zatim ispraznite ladicu za prikupljanje i vratite biljku kamenice na mjesto gdje je rasla.

Obrezivanje biljaka kamenica

Zahtjevi za obrezivanje biljaka kamenica su niski. Jedini put kada ćete trebati podrezati biljku je uklanjanje mrtvog ili umirućeg lišća. Odrežite list u podnožju koristeći čist alat za orezivanje.

Čišćenje oštrica alata za orezivanje osigurava da nećete prenijeti neželjene bolesti ili štetočine na biljku, što je jednostavno kao brisanje oštrica alkoholom.

Savjeti za sadnju

Pod uvjetom da vaša mješavina tla dobro drenira i ne zadržava previše vode, morat ćete se brinuti samo o ponovnoj sadnji biljke kamenica kada nakupina preraste sadašnji spremnik.

Ako ste upravo kupili svoju biljku kamenica i želite presaditi u posudu po vašem izboru, samo budite sigurni da ima rupe za odvod na dnu. Biljka je atraktivan dodatak koji se koristi u običnim posudama ili visećim košarama, pa čak i dobro funkcionira u kombinaciji s drugim biljkama s istim zahtjevima za svjetlom i vodom.

Osnovni koraci sadnje:

 1. Uklonite biljku kamenice iz postojeće posude. Ako presađujete zbog toga što biljka preraste svoj sadašnji spremnik, upotrijebite novi spremnik koji je za jednu veličinu veći.
 2. Napunite novu posudu otprilike do četvrtine pune dobro ocijeđenom mješavinom zemlje. Zalijevajte tlo da se slegne.
 3. Stavite biljku kamenice u novu posudu i dovršite punjenje zemljom.
 4. Ponovno zalijevajte tlo i sve dok ne poteče iz donjih drenažnih rupa.
 5. Postavite spremnik na svijetlo mjesto koje prima neizravno svjetlo.
wop bv04wh8g8hzw4408g0w4gh

Razmnožavanje biljaka kamenica

Kako matična biljka kamenica raste i sazrijeva, ona proizvodi dodatne biljke kroz bočne izbojke koje se mogu ukloniti i presaditi. Nove biljke možete razmnožavati laganim povlačenjem bočnih izdanaka u razvoju s matične biljke. Vjerojatno je najbolje pričekati dok nove biljke kamenice ne dosegnu oko 10cm prije uklanjanja, jer su do tada razvile dobar korijenski sustav.

Prilikom presađivanja u novi kontejner, slijedite gore navedene korake u odjeljku o sadnji da posadite mladunčad biljke kamenice.

Problemi s bolešću

Smatra se da biljke kamenica relativno nemaju problema s bolestima osim onih uzrokovanih truljenjem zbog prekomjernog zalijevanja ili uzgoja u tlu koje je preteško i zadržava previše vode. Kada trulež postane problem, lišće i baza biljke kamenice postaju natopljeni vodom i na kraju mogu postati crni i kašasti. Ako je problem truleži ozbiljan, biljka kamenica može umrijeti.

Spriječite probleme s truljenjem tako što ćete osigurati da se mješavina tla dobro drenira i nanesite vodu samo kada gornji centimetar tla postane suh na dodir. Ako je vaša mješavina tla preteška i zadržava previše vode, morate presaditi biljku kamenica u lakšu mješavinu tla, kao što je ona u tipičnim mješavinama zemlje.

Problemi sa štetočinama

Iako biljke kamenica nemaju ozbiljnih problema sa štetočinama, insekti poput brašnastih buba, paukova grinja, bijelih mušica i ljuspica ponekad mogu utjecati na biljke. Brza obrada rješava problem i osigurava da štetnici neće migrirati na vaše druge sobne biljke i zaraziti ih.

Svi štetnici se lako identificiraju i suzbijaju istim proizvodima.

 • Brašnaste bube:  Brašnaste bube sišu sok iz lišća biljke kamenice i pokazuju se kao nakupine bijelih pamukastih masa, koje se obično formiraju u međunožju lišća.
 • Bijele mušice:  Bijele mušice su drugi štetnici koji sišu sok koji mogu brzo ozlijediti ili ubiti vašu biljku kamenica ako se brzo ne tretiraju. Ako ometate biljku, mali bijeli kukci počet će letjeti oko vrha biljke kamenica.
 • Paukove grinje: Paukove grinje su još jedan sisač soka koji može brzo oštetiti ili ubiti neobrađenu biljku kamenice. Bijeli štetnici poput pauka pletu finu mrežu preko biljke.
 • Ljuskice: I kukci sišu sok iz biljke kamenica. Mali, ovalni štetnik dolazi u velikom nizu boja i ima oklopnu ljusku koja pokriva i obično se skuplja u masama preko lišća.

Sve štetočine možete tretirati zasićenjem lišća biljke kamenica neemom ili korištenjem insekticidnog sapuna, ponavljajući kako je navedeno na naljepnici određenog proizvoda. Osim toga, ako uočite problem štetnika na početku, možda ćete moći obrisati štetnike s biljke kamenica vlažnom krpom.

Zašto lišće moje biljke kamenice postaje smeđe?

Ako cijeli list vaše biljke kamenice postaje smeđi, možda dobiva previše izravne sunčeve svjetlosti i gori ili dobiva previše vode. Za najbolji učinak kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, smjestite biljku kamenice na mjesto koje prima jako, neizravno svjetlo, a ne puno izravno sunčevo svjetlo.

Ako sunčeva svjetlost nije problem, mogli biste previše zalijevati i održavati tlo previše vlažnim. Smanjite primjenu vode i navodnjavajte samo kada gornji centimetar tla postane suh na dodir.

wop nv80b45h87h40bu450gu

Zašto vrhovi listova moje biljke kamenice postaju smeđi?

Ako primijetite da vrhovi lišća na vašoj biljci kamenica postaju smeđi, biljka ili ne dobiva dovoljno vlage ili pati od opeklina od gnojiva. Poboljšajte njegu biljke kamenica povećanjem vlažnosti oko biljke. Upotrijebite ovlaživač zraka, grupirajte svoje biljke ili stavite cijelu posudu na pladanj obložen šljunkom.

Ako nedostatak vlage nije problem, previše gnojiva ili nakupljanje soli u tlu najvjerojatnije spaljuje lišće. Gnojite samo jednom mjesečno tijekom vegetacije od proljeća do ljeta koristeći mješavinu sobnih biljaka topljivih u vodi ili svakih nekoliko mjeseci koristeći granule koje se sporo otpuštaju.

Isperite tlo od nakupljanja soli nekoliko puta godišnje tako što ćete biljku odnijeti u sudoper i pustiti vodu da polako teče kroz tlo uklanjajući soli.

Lišće moje biljke kamenice ima sitne bijele mrlje na sebi

Ako su gornji dijelovi listova biljke kamenica prekriveni sitnim bijelim mrljama, imate problem s paukovim grinjama, koje isišu sokove biljke. Paukove grinje mogu brzo oštetiti biljku kamenice pa je potrebna brza akcija.

Tretirajte štetnike tako da zasitite obje strane listova biljke kamenica neemom ili insekticidnim sapunom, ponavljajući kako je predloženo na naljepnici određenog proizvoda. Provjerite svoje druge sobne biljke, jer paukove grinje lako mogu zaraziti druge sobne biljke.

Jesu li biljke kamenica otrovne za kućne ljubimce?

Biljke kamenica ne smatraju se otrovnim za životinje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više