Kako uzgajati lima grah

Lima grah je jedinstvena sorta graha koja raste tijekom ljetnih mjeseci. Porijeklom su iz Srednje Amerike, ali se mogu uzgajati i u drugim dijelovima svijeta. Ako se pitate kako uzgajati lima grah, on je vrlo sličan grahu. Sve što trebate je dobro pripremljeno tlo, sunce, toplina i nekoliko mjeseci od sjetve do žetve da biste započeli.

Što je lima grah?

Lima grah je vrsta mahunarki umjerenog okusa, kremaste teksture i karakteristične boje koja se kreće od bež do zelene. Također je poznat kao voštani grah, dvostruki grah ili maslac grah.

Postoje velike varijacije u veličini mahuna i veličini sjemena u oblicima grma i penjačica, obliku, debljini i boji. Mahune su široke, plosnate i blago zakrivljene. Jedinstvene sićušne brazde u ovojnici sjemena koje izviru iz “oka” ono su po čemu se razlikuje samo lima grah.

Kako uzgajati lima grah?

Prvo morate naučiti kako saditi lima grah da biste razumjeli kako raste.

 • Kada sadite lima grah, odaberite mjesto u vrtu koje je osunčano tijekom cijelog dana. U tlo stavite malo dobro istrunulog komposta ili stajnjaka i dobro ga prorahlite.
 • pH tla treba biti između 6,0 i 6,8. sjeme ne može proklijati, a korijenje biljke može istrunuti ako tlo nije dovoljno drenirano. Posadite sjeme najmanje 3cm duboko.
 • Prorijedite sadnice na 10 cm jedna od druge nakon što prokliju. Postavite kolce ili kolce ako biljke imaju više pari pravih listova prilikom sadnje sorte vinove loze. Upotrijebite kaveze za rajčice kao potporu za nosive stabljike graha.
 • Lima grah ne zahtijeva dodatni dušik i može se uzgajati sa slamom, lisnom plijesni ili čak novinama kako bi se korov držao podalje. Osigurajte barem 3cm vode svaki tjedan.
Kako uzgojiti organski pereglin od lima graha

Ako ste na otvorenom, koji su koraci?

Kako uzgajati lima grah u svom vrtu.

 • Za početak posadite svoj lima grah u 3-4cm duboko, toplo tlo.
 • Redovi bi trebali biti udaljeni oko 60cm.
 • Posadite sjeme na razmak od 5-10cm u redove.
 • Nakon sadnje lima graha, pazite na znakove klijanja kako biste biljke mogli prorijediti na 10-15cm.
 • Tijekom vremena kada se formiraju cvjetovi i mahune, zalijevajte oko centimetar vode svaki tjedan. Ako svom grahu ne date dovoljno vode tijekom cvatnje, pupoljci će prerano otpasti i nećete dobiti mnogo mahuna.

Ako je u zatvorenom prostoru, koji su koraci uzgoja?

Uzgoj lima graha u zatvorenom prostoru je jednostavan i zadovoljavajući. Evo kako to učiniti.

 • Uzmite svježi lima grah koji nije stariji od godinu dana. Potpuno ih potopite u toplu vodu najmanje osam sati. Ako sjemenke u ovom trenutku nisu proklijale, stavite ih između nekoliko slojeva vlažnih papirnatih ručnika, a zatim zatvorite vrećicu sendviča s vlažnim ručnicima unutra.
 • Napunite jednu do dvije posude od 20-25cm duboke 1cm šljunkom, a zatim ispunite preostali prostor organskom zemljom za posude. Prstom napravite rupu duboku 3-5cm u tlu. Stavite izdanak lima graha u rupu, okrenut prema dolje prema sredini lonca. U svaku posudu ne smiju se sijati više od dvije bobe lima.
 • Nakon što stavite proklijalo lima grah, ispunite preostali prostor u posudi s malo zemlje za posude. Posude treba staviti na svijetlo unutarnje mjesto koje ima najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.
 • Pričvrstite biljke graha za potporni sustav dok rastu folijom za rajčice, koncem za zube ili vezicama. Zalijevajte ih samo kada se gornji centimetar zemlje potpuno osuši ili kada lišće izgleda slabo ili lomljivo.

Kada berete lima grah?

Žetva lima graha razlikuje se ovisno o sorti, ali obično je potrebno 65 do 75 dana da se proizvede urod. Kada su mahune svijetlo zelene i dobro napunjene, vrijeme je za berbu graha.

Je li lima grah jednostavan za uzgoj?

Lima grah je jednostavna i ugodna vrtna biljka. Rastu slično zelenom grahu, ali im je potrebno malo više vremena da sazriju. Lima grah se može brati bez ljuske i kuhati te jesti odmah ili možete pričekati dok se ne osuši.

Uzgoj lima graha na terasi.

Koliko lima graha proizvede biljka?

Bush lima grah trebao bi dati dva ili tri uroda u sezoni.

Penje li se lima grah?

Lima grah je sklon penjanju i zahtijeva rešetku. S druge strane su druge bobove koje ne trebaju puno potpore. Prije nego što posadite svoj grah u svom vrtu, informirajte se o njegovim razvojnim navikama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: