Štedljivi vrtlarski vodič za ponovnu upotrebu zemlje za posude

Der Leitfaden fur sparsame Gartner zur Wiederverwendung von Blumenerde.webp.webp

Tlo za posude uobičajena je riječ za razne medije za uzgoj. Vjerojatno postoji onoliko različitih mješavina za kupnju koliko i biljnih vrsta, od kojih svaka ima svoju jedinstvenu kombinaciju aditiva i medija za uzgoj.

Riječ “zemlja za posude” pomalo dovodi u zabludu jer obično ne sadrži stvarno tlo. Budući da sadrži mješavinu treseta i recikliranog materijala, ima manju gustoću, što ga čini idealnim medijem za rast vaših biljaka.

Ako razmišljate o sadnji sadnica ili sobnih biljaka, tlo za posude neophodno je za kontejnerski vrt vaših snova. Jedina mana? Može biti skupo.

Postavlja se pitanje je li u redu ponovno koristiti tlo za posude? Izgleda savršeno dobro, pa zašto ga trošiti? Imamo vaše odgovore u štedljivom vrtlarskom vodiču za ponovnu upotrebu zemlje za posude.

Započnimo.

Prednosti tla za saksije

Prije nego što istražimo je li dobro ponovno upotrijebiti zemlju za posude, pogledajmo prvo na brzinu prednosti zemlje za posude:

 • Mješavine za lonce obično sadrže komponente koje vežu hranjive tvari i vodu i olakšavaju pravilno prozračivanje tla.
 • Smanjen rizik od bolesti. Neka zemlja za posude sastoji se od “sterilne mješavine”. Tlo je pasterizirano kako bi se uklonile štetočine i bolesti. Sterilno tlo za saksije savršeno je za početak sjemena, jer je sjeme nevjerojatno sklono bolestima.
 • Pogodnost. Otvorite vrećicu i dodajte zemlju za saksije u svoju posudu. Može li biti lakše?
 • Težina. Normalno vrtno tlo je tamnije i teže. To nije problem ako svoje biljke uzgajate u zemlji. Mješavine za saksije sadrže lakše sastojke poput treseta, vermikulita ili kokosovog vlakna, čineći vaše posude lakšima i lakšima za premještanje.
 • zadržati vlagu. Biljke trebaju vodu, zar ne? Sastojci u zemlji za saksije, poput tresetne mahovine ili kokosovih vlakana, pomažu duljem zadržavanju vode. Biljka koja raste u zemlji može ispružiti korijenje prema dolje u potrazi za vodom. Biljka koja raste u kadi to ne može.
 • Otporan na zbijanje. Jeste li ikada morali krampom kopati stari, zapušteni vrt? To je zato što se tlo s vremenom zbilo. Vaše biljke neće uspijevati u ovoj gustoj zemlji jer korijenje ne može disati i voda ne može slobodno otjecati. Tlo za posude sadrži organsku tvar i druge sastojke koji sprječavaju zbijanje tla i omogućuju dobru drenaciju.

Možete li ponovno upotrijebiti tlo za posude?

Potpuno je prihvatljivo ponovno koristiti tlo za posude, uz nekoliko upozorenja. Zdravo tlo znači zdrave biljke, a vitalnost vašeg tla za posude utječe na to koliko će vaše biljke dobro rasti.

Općenito, možete ponovno koristiti staro tlo za posude sve dok je ono što ste prethodno uzgojili bilo zdravo. Međutim, ako biljka pokazuje znakove bolesti ili je bila napadnuta štetočinama, najbolje je početi sa svježim tlom za sađenje kako biste spriječili trovanje usjeva sljedeće godine. Mikroorganizmi, bakterije i virusi mogu ostati u otopini za posude dugo nakon što biljke uginu. Možda je moguće sterilizirati tlo kako bi se ubili ti patogeni, ali možda nije vrijedno rizika.

Ako su vaše biljke bile zdrave i sretne, bilo bi u redu ponovno upotrijebiti tlo za posude.

Štedljivi vrtlarski vodič za ponovnu upotrebu zemlje za posude

Kako ponovno upotrijebiti tlo za posude

Potrebno je poduzeti samo nekoliko koraka prije nego što se vaša stara zemlja za posude može ponovno upotrijebiti: sterilizirajte i pomladite.

Kako sterilizirati staro tlo za posude – Pasterizacija nije samo za mlijeko

Prije ponovne upotrebe starog tla za posude, morate uništiti sve bakterije, insekte i sjemenke u zemlji za posude postupkom sterilizacije/pasterizacije.

3 najbolja načina za sterilizaciju malih količina zemlje za posude

Sterilizirajte tlo za posude u pećnici

 • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa
 • Raširite sloj zemlje ne dublje od 4 inča u aluminijsku posudu
 • Uklonite sve biljne ostatke poput korijenja i lišća. Izvadite sve kamenje i razbijte grumenje zemlje
 • Umiješajte vodu u tlo tako da bude vlažno, ali ne i natopljeno vodom. Ovo je važno jer se ova vlaga pretvara u paru u pećnici, sterilizirajući tlo za posude
 • Aluminijski pleh prekrijte folijom.
 • Za provjeru temperature upotrijebite instant termometar ili termometar za meso. Kada dosegne 180 stupnjeva Fahrenheita, postavite mjerač vremena na 30 minuta
 • Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se zemlja ohladi na sobnu temperaturu

Sterilizirajte tlo za posude kipućom vodom

Korištenje kipuće vode za sterilizaciju zemlje za posude najbolje funkcionira za male količine zemlje za posude osim ako nemate pristup velikoj posudi za juhu u kojoj možete prokuhati vodu ili nekoliko manjih posuda.

 • Stavite korištenu zemlju za posude u kantu od 5 galona ili drugu posudu otpornu na toplinu. Ostavite centimetar ili dva ovog prostora za glavu u spremniku da se dno proširi.
 • Prokuhajte vodu.
 • Nježno ulijevajte kipuću vodu u svoju kantu ili spremnik dok tlo ne bude potopljeno. Ako imate poklopac, stavite ga na posudu. To pomaže u zadržavanju topline dulje vrijeme.
 • Nakon 30 minuta, spremnik je u redu otvoriti. Bacite zemlju u ceradu ili drugu posudu i pustite da se osuši.

Sterilizirajte tlo za posude solarizacijom

Solarizacija je najjednostavnija metoda sterilizacije/pasterizacije, iako ovisi o vremenu i temperaturi. Najučinkovitiji je na toplim, sunčanim mjestima kada su dani dugi, temperature zraka visoke, a nebo vedro. Cilj je održati dnevne visoke temperature na ili iznad 110 stupnjeva do 125 stupnjeva F.

Tlo se može solarizirati pohranjivanjem korištene zemlje za posude u kante od 5 galona koje se mogu zatvoriti ili crne plastične vreće za smeće koje se zatvore i ostave na sunčevoj svjetlosti četiri do šest tjedana. Pratite temperaturu tla. Kao vodič, za potpuno uništavanje štetnika, držite 158 stupnjeva F ili više 30 minuta ili 140 stupnjeva F ili više 1 sat.

Korištenje vodikovog peroksida za sterilizaciju tla za posude – činjenica ili fikcija?

Prvotno sam želio upotrijebiti vodikov peroksid kao opciju za sterilizaciju tla za posude, ali nisam mogao pronaći nikakav znanstveni izvorni materijal koji bi potkrijepio nekoliko postova na blogu koji su spominjali ovu tehniku. Posumnjao sam kad sam shvatio da se pisci bloga neće obvezati na preciziranje omjera za upotrebu. Čak ni na stranicama proizvođača vodikovog peroksida, gdje su reklamirali korištenje vodikovog peroksida za sve vrste vrtlarskih dobrobiti, nitko nije spominjao upotrebu vodikovog peroksida za sterilizaciju tla.

Zasigurno postoje prednosti korištenja vodikovog peroksida za sterilizaciju spremnika i alata za zemlju za posude (sami pišemo o tome u The Best Way to Clean Fabric Grow Bags), ali ne možemo preporučiti njegovu upotrebu za sterilizaciju korištene zemlje za posude. Ažurirat ću ovaj post ako saznamo drugačije.

Također smo razgovarali o upotrebi vodikovog peroksida. Evo njegovih komentara:

Tlo za posude možete sterilizirati kipućom vodom.

Ja bih izbjegavao vodikov peroksid. Ne znam ni koja se koncentracija preporučuje, ali vjerojatno ste vidjeli što radi za sterilizaciju posjekotina, zar ne? Pišta ili šušti i to je ono slabo rješenje koje možete kupiti u slobodnoj prodaji. Vodikov peroksid koji koristimo u našem laboratoriju je 30%. Ako vam to dođe na kožu, bilo bi izuzetno bolno. Znam……učinio sam to slučajno. Kada stavite ovaj koncentrirani tekući vodikov peroksid u tlo, o da, on oksidira bilo što organsko na potencijalno nasilan način (tj. mogao bi biti u rangu eksploziva). Izbjegao bih korištenje kemikalija poput vodikovog peroksida ako mogu i neka bude jednostavno.

Što je sa sterilizacijom zemlje u mikrovalnoj pećnici?

Mnogi drugi postovi na blogu o sterilizaciji tla uključuju mogućnost korištenja mikrovalne pećnice. Budući da je ključ pravilne sterilizacije tla održavanje unutarnje temperature od 180 stupnjeva F tijekom 30 minuta, bilo bi teško održavati željenu temperaturu potrebno dugo vrijeme pomoću mikrovalne pećnice. Iz tog razloga ovu opciju ne uključujemo u naše 3 preporučene metode sterilizacije tla za posude. Kako biste osigurali da je vaše tlo adekvatno sterilizirano, odaberite između 3 gore navedene opcije.

Pomlađivanje korištenog tla za posude

Kada sadite sa steriliziranim tlom za posude, uvijek dodajte gnojivo koje je posebno formulirano za potrebe vaše biljke. Gnojivo također treba dodavati redovito tijekom vegetacije. Time se osigurava da biljka dobiva dovoljno hranjivih tvari tijekom cijele godine. Također možete dodati hranjive tvari koje nedostaju u tlo dodavanjem stajnjaka, zemlje od lišća ili komposta. Gnojivo sa sporim otpuštanjem također je dobar izbor. Koristite prema uputama, pazeći da ne gnojite previše svoje nove biljke.

Mnogi uzgajivači odriču se sterilizacije korištene zemlje za posude i jednostavno pomiješaju staru zemlju za posude sa svježim materijalom, uključujući nekoliko vrećica organskog gnojiva za poboljšanje hranjivih tvari u tlu. Miješanje starog tla s novim u jednakim omjerima je zdrav način za održavanje održivog volumena i ravnoteže hranjivih tvari.

Često postavljana pitanja o ponovnoj upotrebi zemlje za posude

Mogu li ponovno upotrijebiti tlo za posude za rajčice?

Ne preporučuje se ponovno koristiti tlo za posude koje je korišteno za rajčice ili saditi rajčice u korišteno tlo za posude. Rajčice crpe većinu hranjivih tvari iz tla, stoga je bolje započeti sa svježim tlom za posude. Mogu li ponovo upotrijebiti tlo za posude za sadnju?

Kada krećete od sjemena ili uzgajate presadnice, uvijek koristite novu vreću zemlje za posude. Zdrava razina pH bitna je za mlade biljke, stoga je najbolje započeti sa svježim tlom za posude. Koliko dugo će tlo za posude trajati?

Životni vijek zemlje za posude ovisi o tome koristi li se ili ne. Neiskorišteno tlo za lonce preživi oko šest mjeseci prije nego što se pokvari, dok se korišteno tlo za lonce treba pomlađivati ​​ili mijenjati svake godine. Kako prepoznati razliku između tla za lonce i vrtnog tla?

Normalno vrtno tlo je tamnije i teže. Mješavine za saksije sadrže lakše sastojke poput treseta, vermikulita ili kokosovog vlakna, čineći vaše posude lakšima i lakšima za premještanje. Uvijek biste trebali koristiti tlo za posude za sobne biljke. Mogu li kombinirati zemlju za posude s vrtnom zemljom?

Zemlja za posude često se miješa s vrtnom zemljom u određenim situacijama, kao što su povišene gredice. Međutim, tlo za posude nikad se ne smije miješati kada se koristi s biljkama u kontejnerima. Kada trebam zamijeniti zemlju za posude?

Ako vam se čini da vaše biljke ne rastu ili je tlo zbijeno, najbolje je zamijeniti tlo za posude. Svježe tlo za posude treba biti glatko i mekano.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice slonovog uha u lonce

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne cvjeta? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)