Možete li koristiti gnojivo za rajčice za druge biljke? Evo kako

Proširite vijest!

Gnojivo za rajčicu osigurava optimalan rast, robusnost i bogat urod. Ali može li se proizvod koristiti i za druge biljke?

Gnojivo za rajčice može se koristiti za druge biljke. Biljke rajčice su veliki potrošači, pa je doziranje gnojiva odgovarajuće visoko. Biljke koje su također snažne hranilice podnose ista gnojiva kao ove velebilje. Gnojivom za rajčice mogu se gnojiti bundeve, patlidžani, savojski kupus, krastavci, paprike i tikvice.

U ovom članku objašnjavamo različite aspekte gnojiva za rajčice.

Ukratko ćemo raspraviti koje hranjive tvari ima gnojivo za rajčice, različite marke gnojiva za rajčice i učinke gnojiva za rajčice na vrtne i sobne biljke.

Koje hranjive tvari sadrži hrana od rajčice?

Gnojivo za rajčice sadrži kombinaciju kalija, fosfora, kalcija i magnezija. Biljke rajčice koriste te hranjive tvari za uzgoj zdravih biljaka voća i povrća.

Koriste se dvije različite vrste gnojiva:

  1. Proizvodi na bazi minerala kao što su salitra, vapnenac i plavo zrno.
  2. Organska gnojiva sadrže organske komponente kao što su gnoj, kosti ili ostaci hrane.

Mineralno gnojivo za rajčicu

Mineralno gnojivo za rajčice obično sadrži kalij. To osigurava dobro zametanje plodova, dobar okus, bogatu crvenu boju, brz rast i jačanje obrambenih snaga biljke.

Fosfat, sumpor, magnezijev oksid i dušik su ostale komponente mineralnih gnojiva. Prednost mineralnih gnojiva je u tome što ih biljka može odmah apsorbirati.

Organska gnojiva

Organska gnojiva su biološki kompatibilnija od mineralnih i manje opterećuju tlo.

Osim toga, konjsko gnojivo, talog od kave, zreli kompost, pjena od koprive i slično šteti novčaniku.

Za razliku od mineralnih gnojiva, organske tvari prvo moraju aktivirati organizmi u tlu da bi ih biljka mogla iskoristiti.

Organska i mineralna gnojiva dostupna su u različitim oblicima u specijaliziranim trgovinama. Odabir se vrši prema osobnim preferencijama, bilo kao tekuće gnojivo, štapići, tablete ili kuglasti oblik.

Kako koristiti hranu za rajčice za druge biljke?

Korištenje gnojiva za rajčice za druge biljke malo je zahtjevno, ali to možete olakšati sami slijedeći nekoliko važnih savjeta. Ovo su savjeti:

iznos za korištenje

Količina gnojiva za rajčicu za ostale biljke ovisi o potrebama biljke za hranjivim tvarima. Količina hranjiva koja biljka treba ovisi o tlu i vremenskim uvjetima te veličini i starosti biljke.

Najbolji način da dobijete točnu procjenu je da uzmete uzorak svog tla i zalijete ga čašom za razrjeđivanje ili žlicom. Nakon što mu date nekoliko minuta da upije vodu, izvadite ga iz čaše i izmjerite mu težinu.

Zatim provjerite pH u svom vrtu pH metrom. Ako je previsok ili prenizak, prilagodite ga u skladu s tim dodavanjem vapna ili sumporne kiseline u tlo dok ne bude u odgovarajućoj pH ravnoteži.

doba dana za korištenje

Biljno gnojivo za sobne biljke

Gnojivo za rajčice najbolje je koristiti poslijepodne ili navečer kada korijenje biljke ima vremena apsorbirati hranjive tvari.

Ovo je također dobro vrijeme za zalijevanje jer ne želite previše zalijevati i istruliti svoje biljke.

Kako se prijaviti

Najbolji način za korištenje gnojiva za rajčice je prskanje izravno na lišće biljke na mjestu gdje želite rasti.

Također ga možete pomiješati s vodom i izliti na tlo ispod mjesta na kojem želite da vaša biljka raste.

Posebna napomena: Kada koristite gnojivo za rajčice kao tekućinu, pomiješajte ga s vodom prije nanošenja na biljke. Ako koristite granulirano gnojivo za rajčice, pospite ga po tlu umjesto da ga pokušavate natopiti kantom za zalijevanje.

stvari koje treba razmotriti

Kada koristite gnojivo za rajčice za druge biljke, važno je uzeti u obzir koliko je vašim biljkama potrebno. Kada koristite uravnoteženo gnojivo za rajčice, formulacija bi trebala sadržavati dovoljno hranjivih tvari za sve vaše biljke. Ako nije, možda ćete morati dodati dodatnu količinu hrane.

Ako planirate koristiti sintetičko gnojivo za rajčice, kao i organske dodatke tlu za rajčice i kompost, najbolje ih je pomiješati prije nego što ih nanesete na svoju okućnicu ili povrtnjak.

Je li hrana za rajčice štetna za sobne biljke?

Da! Gnojivo za rajčice štetno je za neke sobne biljke, na primjer, orhideje. Orhideje ne trebaju jako gnojivo, pa ih prije primjene gnojiva za rajčice treba razrijediti. Ovo je neophodno jer su gnojiva za rajčice teške hranilice koje nisu prikladne za zdravlje orhideja.

Biljke koje mogu dovoljno rasti s gnojivom za rajčice:

Hrana za rajčice može se koristiti na gotovo svim usjevima, uključujući ukrasne biljke, voće i povrće. Ova organska hrana za rajčice sastoji se od visokih razina dušika, fosfora i kalija, esencijalnih nutrijenata potrebnih za optimalan razvoj biljaka.

Postoje neke specifične biljke koje dobro rastu s gnojivom za rajčice. Ovdje ćemo raspravljati o ovim biljkama:

krastavci

Za gnojidbu krastavaca koristite ili potpuno gnojivo ili posebno gnojivo za krastavce. Osim ovog specifičnog proizvoda, možete koristiti i gnojivo za rajčice ili gnojiva za povrće. Svi oni pružaju potrebne hranjive tvari za vaše krastavce i izuzetno su bogati kalijem.

Bilješka: Prilikom uporabe obratite pozornost na upute proizvođača na pakiranju. Samo tako možete pravilno pognojiti svoje krastavce i izbjeći pretjeranu gnojidbu.

papar

Paprika se može gnojiti i prihranom za rajčicu jer rajčica i paprika imaju gotovo iste prehrambene potrebe. Stoga nema potrebe za brigom kada dodajete gnojivo za rajčicu vašim biljkama paprike.

Bilje

1682589429 910 Možete li koristiti gnojivo za rajčice za druge biljke? Evo kako

Također možete koristiti hranu za rajčice za začinsko bilje jer je hrana za rajčice bogata kalijem koji je dobar za rast biljaka. Najbolje vrijeme za hranjenje začinskog bilja hranom za rajčice je sredina ljeta jer im pomaže da očvrsnu u to vrijeme.

maslina

Budući da je krma za rajčice brzodjelujuće gnojivo, najprikladnija je za prihranu maslina. Kako biste postigli najbolji rast svojih stabala maslina, kombinirajte gnojiva za rajčice s brzim oslobađanjem i gnojiva sa sporim oslobađanjem.

luka

Ako želite da vaš luk zdrav raste i ima zdravo tkivo, onda je za njega najbolja hrana za rajčice zbog visokog sadržaja kalija.

jagode

Kad se sadnice jagode uspostave, potrebno im je manje gnojiva. U kasno ljeto dobro djeluje uravnoteženo gnojivo poput 10-10-10.

Nakon žetve, primijenite 2 do 3 funte ovog hranjiva na 100 četvornih stopa kako biste potaknuli rast za berbu sljedeće godine. Temeljito držite gnojivo podalje od lišća i vode kako biste omogućili hranjivim tvarima da dopru do korijena.

Ako koristite gnojivo za rajčice s tri jednaka omjera (20-20-20), upotrijebite upola manju količinu od 10-10-10 za postojeće jagode u ovom trenutku.

Prilagodite aplikaciju po potrebi. Na primjer, 20-20-20 ima dvostruko veći postotak hranjivih tvari; Upotrijebite polovicu za jednu primjenu po sezoni na starim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

Uzgoj cvijeća

Kansas božur

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako posaditi ljiljane u svom vrtu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto se listovi moje kalateje uvijaju? (uzroci i rješenja)

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu