Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

1682601867 Wird Essig Crabgrass toten Hier ist die Wahrheit

Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o crabgrassu i octu kao prirodnom ubijanju korova, prednostima i nedostacima korištenja octa kao sredstva za uništavanje korova i drugim učinkovitim i prirodnim receptima za ubijanje crabgrass-a.

Također pogledajte: Najbolji načini da se prirodno riješite japanskih buba

Što je crabgrass?

Crabgrass je jednogodišnji korov koji obično raste na tankim i golim mjestima na vašem travnjaku. Općenito, crabgrass umire u jesen i klija sljedeće proljeće, pri čemu jedna biljka proizvodi tisuće sjemenki.

Osim toga, crabgrass uspijeva u vrućim i suhim uvjetima, raste nisko pri tlu sa stabljikama koje strše iz središta hrpe trave, slično rakovim nogama.

Shvatite životni ciklus crabgrass-a

Crabgrass je topla godišnja biljka koja raste, živi i umire u istoj godini. Međutim, problemi s prsticom ne prestaju s vegetacijom. Iako su kratkog vijeka, svaka biljka crabgrass proizvodi oko 150 000 sjemenki. I to sjeme je ostavljeno, spremno proklijati sljedeće proljeće i započeti ciklus iznova. Sjeme koje ne proklija odmah može ostati održivo i klijati godinama koje dolaze.

Kako spriječiti Crabgrass?

Crabgrass je jednogodišnji korov koji raste i razmnožava se tijekom ljetnih mjeseci. Proizvodi tisuće sjemenki koje na kraju niču u gotovo nekontrolirane sadnice crabgrass-a. A ključ za uklanjanje crabgrass-a je da to učinite čim uočite problem i poduzmete najbolje preventivne korake da ih spriječite da se vraćaju svake godine. Kako spriječiti proso prstiju:

 • Prisutnost crabgrass-a može ukazivati ​​na probleme s travnjakom, tako da je ispitivanje tla izvrsno mjesto za početak. Dodavanje odgovarajućih hranjivih tvari, podešavanje pH vrijednosti tla i rješavanje problema s odvodnjom mogu vam pomoći u rješavanju ovog problema.
 • Pravilno zalijevanje i košnja također mogu biti učinkovite prakse. Košenje vašeg travnjaka na visinu od tri inča ili više poboljšava zdravlje i otpornost same trave. Osim toga, viša trava zasjenjuje i hladi tlo, sprječavajući klijanje sjemena korova.
 • Ako imate novi travnjak, pokušajte ga posijati u kasno ljeto ili ranu jesen. Crabgrass klija u novoj gredici i ubija je mraz, dajući travama u hladnoj sezoni konkurentsku prednost u proljeće.
 • Gnojite svoj travnjak samo u proljeće i jesen kada trava u hladnoj sezoni aktivno raste. Gnojidba tijekom ljetnih vrućina može više koristiti korovima nego travnjacima koji su u stanju mirovanja.

Vidi također: Što su gnojiva između biljnih namirnica? Jesu li isti

Hoće li ocat ubiti Crabgrass?

Savjeti za primjenu octa za uništavanje crabgrass-a:

 • Poprskajte ocat koji sadrži 5 posto octene kiseline ili više (najveća koncentracija octene kiseline (20%) osigurava bolju kontrolu od nižih koncentracija) na korov dok se ne natopi.
 • Ponovite ovo nekoliko puta tijekom nekoliko dana do nekoliko tjedana ili dok crabgrass ne umre.
 • Posebno pazite da proso nanosite samo na prst.
 • Raspršite svoju otopinu octa na sunčan, topao dan bez vjetra kako biste povećali njezinu učinkovitost. Ne zaboravite gledati vremensku prognozu i izbjegavati prskanje otopine octa po vjetru ili kiši ili unutar 24 sata od prskanja. Prije prskanja pričekajte najmanje 24 sata nakon kiše.
 • Nakon što se osuše i uginu, biljke petoprsnika iščupajte iz korijena. Ostavljanje biljaka na mjestu omogućuje crabgrassu da ponovno pusti korijenje i nastavi rasti. I nemojte dodavati mrtvu crabgrass u vaš kompost; Umjesto toga, pokušajte zbrinuti mrtve biljke u svom centru za recikliranje zelenog otpada.

Koja vrsta octa ubija crabgrass?

Hoće li ocat ubiti Crabgrass Evo istine

I tipični ocat iz trgovine (ili kuhinje) i hortikulturni ocat vrlo su učinkoviti u ubijanju crabgrass-a. Kuhinjski ocat sadrži oko 5 posto octene kiseline, dok je hortikulturni kiseliji.

Međutim, prskanje crabgrass sa samo 5 posto octene kiseline će ubiti crabgrass i zadržati ga do 13 tjedana, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cornell.

Što je veća koncentracija octene kiseline, to će ocat biti učinkovitiji u uništavanju crabgrass-a i drugog korova.

Kako biste učinkovito ubili crabgrass, potražite hortikulturni ocat koji sadrži oko 10 do 30 posto octene kiseline.

Za vašu sigurnosnu odjeću:

 • Duge hlače
 • Majica dugih rukava
 • Vodootporne rukavice
 • I zaštitne naočale ili štitnik za lice

Pogledajte video u nastavku kako biste vidjeli kako upotrijebiti ocat za ubijanje crabgrass. Hoće li ocat ubiti crabgrass? Evo istine – plantheaven.com

Ubija li bijeli ocat Crabgrass?

Bijeli ocat ili jabučni cider u kombinaciji s deterdžentom za posuđe mogu učinkovito uništiti crabgrass i mnoge druge korove, uključujući maslačak.

Dodavanje sredstva za pranje posuđa pomaže bijelom octu da se zalijepi za lišće poprskanog korova, što zatim otapa voštani sloj na lišću, uzrokujući da crabgrass izgubi svu vodu u tkivu i osuši se. Ovaj prirodni ubojica crabgrass-a uzrokovat će odumiranje lišća biljke i na kraju će odumrijeti i korijenski sustav.

Kako primijeniti bijeli ocat da ubijete Crabgrass?

 • 2 šalice kućnog octa
 • 1/2 žlice sredstva za pranje posuđa i provjerite ima li sredstvo za pranje posuđa koje koristite na etiketi riječ “deterdžent”, a ne “antibakterijski”.
 • Pomiješajte sastojke u bočici s raspršivačem.
 • Zatim nježno poprskajte po listu prstiju i nemojte utjecati na okolne biljke.

Također pogledajte: Trebate li licencu za svoju vrtnu prskalicu?

Hoće li trava ponovno narasti nakon octa?

Herbicidi s 5-10% octene kiseline mogu vam pružiti učinkovitu kontrolu sitnih, mladih korova sa samo 1-2 lista (ili unutar dva tjedna od klijanja). Veći korovi (3 do 4 lista) vjerojatno će preživjeti tretman, ali korištenjem viših (20%) koncentracija octene kiseline i povećanjem.

Obični kuhinjski ocat učinkovitije kontrolira širokolisne korove od trava i korova. Trava može prva umrijeti; međutim, često se brzo oporavi. Ako želite ubiti travu octom, morate stalno ponovo prskati grud trave ili travnatog korova svaki put kad ponovno izraste dok ga ne iskorijenite zauvijek.

Vidi također: Zašto je vrtni namještaj tako skup? Evo istine!

1682601867 953 Hoće li ocat ubiti Crabgrass Evo istine

Za i protiv korištenja octa kao sredstva protiv korova

Korištenje octa kao sredstva protiv korova ima izvrsne prednosti i neke nedostatke. Evo kratkog prikaza prednosti i mana korištenja octa kao sredstva protiv korova.

Što crabgrass ubija bez ubijanja trave?

Ovdje je popis prirodnih recepata za uništavanje crabgrass koji će ubiti crabgrass bez oštećenja vašeg korova (pomaknite se prema dolje da biste pročitali sve detalje).

 • Upotreba octa za prirodno uništavanje crabgrass-a
 • Upotrijebite sol da prirodno ubijete crabgrass
 • S kipućom vodom
 • Iščupajte rakovu travu (rukama ili alatom)
 • Primjena kukuruznog glutena za prirodno uništavanje crabgrass-a

Također pogledajte: Štedi li vrtlarstvo doista novac? Evo kako

Drugi učinkoviti i prirodni recepti za ubijanje crabgrass-a

Ako ne koristite pesticide i želite biti nježni prema svom travnjaku, postoje prirodni načini da se riješite crabgrass-a. Ovdje su najbolji prirodni recepti za ubijanje rakova trave.

1- Upotreba soli za prirodno uništavanje crabgrass-a

Sol uglavnom sadrži natrijev klorid, koji ubija crabgrass. Međutim, sol također može oštetiti beton i ubiti druge biljke, stoga budite oprezni pri nanošenju slane vode za uništavanje crabgrass-a.

Također imajte na umu da slana otopina može spriječiti rast drugih biljaka na tretiranom području nekoliko godina. Osim toga, kiša ili navodnjavanje također mogu proširiti soli na korisne biljke, oštećujući ih.

Savjeti o nanošenju soli za uništavanje crabgrass-a

 • Dodajte 1 šalicu soli u 1 galon vruće vode.
 • Miješajte dok se sol ne otopi.
 • Ulijte svoj prirodni recept za ubojicu crabgrass u plastičnu bocu s raspršivačem
 • Poprskajte ga da ubijete crabsgrass na vašem travnjaku.
 • Prijavite se ponovno pet dana kasnije.
 • Zatim pet dana kasnije dovršite tretman trećom primjenom.

2- Kipućom vodom

Korištenje kipuće vode skuhat će crabgrass i sve oko nje što dodiruje vodu ili dijeli korijenje s crabgrassom. Međutim, ova prirodna metoda ubijanja crabgrassa dolazi s nekoliko problema.

Savjeti za bolje rezultate

 • Nemojte automatski prelijevati kipuću vodu preko vegetacije.
 • Pazite da su svi korijeni zasićeni kako biste spriječili povratak crabweeda.
 • Prilikom izlijevanja kipuće vode pazite da izbjegnete travnjak i biljke.
 • Pazite da se ne opečete noseći zaštitu poput vrtlarskih rukavica.

Također pogledajte: Koji su vam vrtlarski alati potrebni za otvaranje vrta?

3- Izvucite crabgrass (rukama ili alatom)

Iako se ova metoda može činiti najmanje poželjnom jer zahtijeva ručni rad, ručno čupanje ili kopanje crabgrass-a je vrlo učinkovita metoda za kontrolu crabgrass-a.

I zapamtite da je najbolji način za eliminiranje crabgrass-a kontrolirati ga dok je mlad, prije nego što se njegovo sjeme zametne, jer se crabgrass prvenstveno razmnožava sjemenom. Također zapamtite da se razmnožava ukorjenjivanjem u čvorovima; Stoga, kada okopavate ili plijevite velike korove, svakako uklonite sve dijelove biljke.

1682601867 624 Hoće li ocat ubiti crabgrass Evo istine

Stručni savjeti za izvlačenje prsta prosa

 • Zalijevajte područja s crabgrassom oko 30 minuta kako bi omekšala tlo.
 • Upotrijebite dizalicu sa škarama ili vile da iščupate crabgrass. Možete koristiti i ruke.
 • Posijajte prazno mjesto na svom travnjaku sa svježim sjemenom trave kako biste pomogli travi da ponovno izraste.

Također pogledajte: Koliko sobnih biljaka je previše za vas (što sam pronašao!)

4- Primjena kukuruznog glutena za prirodno uništavanje crabgrass-a

Kukuruzni gluten jedan je od predloženih organskih preventivnih sredstava protiv crabgrass-a. Najbolje od svega je što kukuruzni gluten djeluje i kao gnojivo za travnjak zbog visokog sadržaja dušika (oko 10 posto dušika). Djeluje tako da sprječava ukorijenjivanje sjemena crabgrass nakon klijanja.

Proizvodi koji sadrže brašno od kukuruznog glutena mogu se nanijeti na travnjake u proljeće kako bi se zaustavilo ili spriječilo klijanje sjemena crabgrass-a.

Podaci istraživanja pokazuju mješovite rezultate, a neke studije su primijetile da kukuruzni gluten ne djeluje posebno dobro protiv crabgrass-a. On se protiv toga bori samo prihranjivanjem travnjaka odgovarajućom količinom dušika. Zauzvrat, trava na travnjaku raste brže i guši crabgrass.

Također pogledajte: Vrhunski i potpuni vodič za početak uzgoja krastavaca u zatvorenom prostoru

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati grašak- vodič za početnike

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

2 razloga zašto biljke lavande opadaju

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike

Sobne biljke koje ne zahtijevaju puno njege (nisko održavanje)