Osnovni alati za vrtlarenje: Koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

1682601568 Grundlegende Gartengerate Welche Werkzeuge benotigen Sie um einen Garten anzulegen

Kupnja vašeg prvog vrtlarskog alata može biti ogromna jer na tržištu postoje različiti vrtlarski alati. I ne želite trošiti novac na svaki vrtlarski alat koji vidite.

Držanje vrtnih alata koje morate imati kada kupujete vrtlarske alate može vam uštedjeti novac i učiniti vaše vrtlarenje lakšim i manje frustrirajućim.

Također pogledajte: Koji su najbolji insekticidi za japanske kornjaše?

Dakle, koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

Kada započnete svoj prvi vrt (ili čak drugi ili treći put), pravi alati će napraviti veliku razliku. I zapamtite, bilo da kupujete u vrtnim centrima ili online, može biti lako doći u iskušenje svim otmjenim vrtlarskim alatima koje ćete vidjeti. Preporučio bih da se usredotočite na osnovne, kvalitetne i izdržljive alate.

Ispod su neke od glavnih vrsta vrtlarskih alata koji bi vam bili potrebni.

Također pogledajte: Možete li imati previše sobnih biljaka (koje sam ja pronašao!)

1- Škare

Škare su jedan od nezaobilaznih alata u vrtu. Ručne škare vrlo su svestrane za podrezivanje ili rezanje malih grana višegodišnjih biljaka, drveća ili grmlja.

Kada biljke prerastu, izmaknite kontroli i preuzmite kontrolu, vrtne škare pomoći će vam da se riješite takvih biljaka. Potrebne su vam i škare za rezanje povrća ili voća te cvijeće za buket. Ručne škare također mogu biti korisne za berbu zrelog povrća bez oštećenja biljke.

Savjeti za odabir škara:

 • Potražite oštrice oštre poput žileta i udoban rukohvat.
 • Još jednom provjerite sjedaju li škare lako u vaše dlanove.
 • Redovito oštrite svoje škare kako biste dobili čistije rezove i manje oštetili biljke.
 • Nemojte koristiti škare za rezanje svježih stabljika i grana. Zato što su dobri za mrtvo drvo i mogu ozlijediti svježa debla i grane.
 • Odaberite škare za rezidbu u stilu premosnice, što znači da diskovi s gornjom oštricom prolaze kroz donju oštricu, što rezultira vrlo brzim rezovima bez poderanja, omogućujući biljkama da brzo zacijele.

2- vrtlarske rukavice

Potreban vam je pravi par rukavica kako biste se zaštitili od žuljeva, prljavštine između prstiju, posjekotina i kako biste održali ruke čistima.

Vaše rukavice moraju dobro pristajati vašim rukama; inače bi to uzrokovalo nesreće s klizanjem. Koristite rukavice od vodootporne, prozračne tkanine. Rukavice biste trebali držati podalje od sunčeve svjetlosti i izvan dohvata insekata.

Također pogledajte: Najbolji vodič za uspješno uzgoj krastavaca u zatvorenom prostoru.

Za kopanje potražite rukavice s vodootpornošću na dlanu i prstima, a ako želite veću zaštitu, razmislite o duljim rukavicama.

3-ručni kultivator

Ručni kultivator izgleda kao mini vrtna vilica, često s tri zupca. Pomaže u struganju tla kako bi se uklonio mali korov i ohrapavilo tlo, kako u vrtu tako iu posudi.

Obično možete imati ručnu lopaticu i ručni kultivator u kompletu koji je dostupan na Amazonu (ponekad sa škarama za rezidbu).

4- vrtna vilica

Osnovni alati za vrtlarenje Koji su vam alati potrebni za otvaranje vrta

Izgledom poput vile, vrtna vilica je nezamjenjiv i učinkovit alat za prevrtanje zemlje i komposta, okopavanje korijena i dijeljenje trajnica.

Savjeti za odabir vrtne vilice:

 • Za lopatu malč ili prevrtanje komposta, razmislite o kupnji vrtnih vilica koje imaju blago zakrivljene šiljke.
 • Za kopanje u kamenitom ili glinastom tlu trebali biste kupiti vrtne vilice s ravnim zupcima jer su učinkovite pri kopanju u zbijenom tlu.
 • Ne kupujte vrtne vilice s ravnim zupcima jer se one savijaju kad udare o kamen ili korijen.

5- ručna lopatica

Lopatica je mala lopata koju možete koristiti za kopanje malih rupa za sadnju sjemena, mjerenje dubine u zemlji i iskopavanje tvrdog korova.

Vidi također: Zašto je vrtni namještaj tako skup? Evo istine!

Ručne lopatice pomažu kod presađivanja biljaka i začinskog bilja, a također su vrlo korisne kada trebate posaditi posude i ukloniti korov.

Imajte to na umu kada kupujete ručnu lopaticu:

 • Lopatica s uskom i čvrstom oštricom koja se lako zarezuje u tlo
 • Ručna lopatica s udobnim držanjem
 • Manžete od nehrđajućeg čelika su čvršće i izdržljivije.
 • Ručka mu je udobna za držanje.

6- Vrtna lopata ili kutna lopata

1682601564 666 Osnovni alati za vrtlarenje Koji su vam alati potrebni za otvaranje vrta

Neophodan vrtlarski alat, lopata pomaže pri kopanju rupa i premještanju zemlje. Korisni su za kopanje ravnih rupa, rezanje korijenja, uklanjanje biljaka i korova te izradu rubova.

Kutne oštrice su oštrice s trokutastom glavom. Takve lopate su praktične i najprikladnije za premještanje zemlje, kopanje rupa i presađivanje biljaka. Lopate pod kutom smatraju se najboljima za početnike u usporedbi s četvrtastim lopatama.

Prilikom odabira vrtne lopate ili kutne lopate:

 • Obratite pažnju na kvalitetu.
 • Što je ručka duža, to imate veću polugu.
 • Potražite kovani metal s oštrim rubom oštrice.
 • Evo izvrsnog primjera lopate za kopanje s dugom drškom.

7- Pik

Lopatice su četvrtaste lopate s kratkom drškom. Olakšavaju kopanje rupa i kretanje po malim gomilama zemlje. Pikovi su dostupni i s kratkim i s dugim drškama, ovisno o vašim potrebama.

Lopatice s drškama od tvrdog jasena su jake i mogu apsorbirati udarce i vibracije.

Savjeti za kupnju pika:

 • Razmislite o kupnji lopatica s glavama od nehrđajućeg čelika jer neće hrđati.
 • Iako su lopatice skupe, jednokratna kupnja dobre lopatice olakšat će vam rad u vrtu.

8- vrtne grablje

Grablje za zemlju ili vrtne grablje imaju metalne zupce i grablje ćete koristiti da pometete otpalo lišće i ostatke i očistite svoje dvorište od otpadaka ili sitnog kamenja.

Iako vrtne grablje dolaze u raznim stilovima i veličinama, kupnja standardnih grablji za lišće dovoljno je dobra za početak vrta.

Savjeti za kupnju vrtnih grabulji:

9- vrtna motika

Motike su korisne i praktične za podrezivanje korova i pripremu cvjetnjaka. Priroda vašeg vrta je ta koja će odrediti koja je vrsta motike prava za vas.

Savjeti za odabir vrtne motike:

 • Čvrsta i široka motika zadovoljit će vas ako imate povrtnjak.
 • Tanja motika bila bi najbolja ako imate cvjetnjak, osobito vrt s višegodišnjim biljkama, jer cvijeće zahtijeva nježan dodir.
 • Također provjerite je li metalna glava čvrsto pričvršćena na ručku.

10- Škare

Škare (poznate i kao trimeri) imaju vrlo tanke, super oštre oštrice koje se koriste za obrezivanje (uklanjanje suvih cvjetova), obrezivanje osjetljivih biljaka i obrezivanje začinskog bilja i cvjetnih stabljika.

Također pročitajte: Jesu li vrtna ogledala stvarno sigurna? Evo istine!

Zapamtite da škare ne zamjenjuju ručne škare, one ih nadopunjuju. Kada kupujete svoje škare, potražite ergonomski oblikovane ručke.

11- Vrtno crijevo

Još jedan važan alat za vrtlarenje koji treba uzeti u obzir prilikom popisa je “Koji alati su vam potrebni za pokretanje vrta?” Voda je život za vrt.

Vaše vrtno crijevo mora biti u mogućnosti doseći i poprskati svako područje ili biljku u vašem vrtu. Pri kupnji crijeva obratite pozornost na duljinu crijeva jer ona utječe na tlak vode. Dulje crijevo rezultira manjim pritiskom vode. Iako su vinilne cijevi jeftinije, obično ne traju dugo.

Jeftino crijevo može biti vrlo frustrirajuće; Preporučio bih kupnju kvalitetnog gumenog crijeva i traženje poniklanih mjedenih spojnica za teške uvjete rada na oba kraja crijeva.

Savjeti za odabir vrtnog crijeva:

 • Poljoprivredne mlaznice ili glave za prskanje prilagođavaju se za isporuku bilo čega, od mekog prskanja do tvrdog mlaza.
 • Metalni i mjedeni dijelovi i spojnice trajniji su od plastičnih.
 • Ovdje je izvrstan primjer visokokvalitetnog crijeva za vodu.

12- posuda za zalijevanje

1682601566 80 Osnovni vrtlarski alati Koji su vam alati potrebni za početak vrta

Dobro zalijevanje može vam pomoći da ravnomjerno zalijevate biljke posvuda. Kante za zalijevanje dostupne su u širokom rasponu boja, veličina, stilova i opcija mlaznica. Najbolji su za male poslove zalijevanja i trebali bi se lako nositi kada su puni i imati kapacitet od najmanje 2 galona.

Plastične i metalne kante dvije su osnovne vrste kanti za zalijevanje. Iako su plastične limenke lakše od metalnih, ne traju dugo.

Savjeti za odabir kante za zalijevanje:

13- Kolica ili dvorišna kolica

Vrlo je vjerojatno da ćete u svom vrtlarskom životu trebati nešto teško podizati, poput premještanja dodatne zemlje itd. Kolica su osnovni vrtlarski alat koji možete dodati na svoj popis osnovne vrtlarske opreme.

Korištenje dvokolica ili vrtnih kolica također može pomoći u zaštiti vaših leđa jer je uvijek u opasnosti da se redovito saginjete kako biste sadili svoj vrt i čupali korov.

Savjeti za odabir kolica ili dvorišnih kolica:

 • Odlučite se za modele jednoručnih dvokotača jer ih je lako balansirati.
 • Možete ih čak gurati ili vući jednom rukom.
 • Čuvajte svoja kolica čista i suha kako biste spriječili hrđu.

14- Loppers

Škare možda nisu alat koji vam je potreban da biste otvorili vrt, ali su neophodni alati za održavanje vašeg vrta. To su škare s dugom drškom i koriste se za rezanje debljih grana.

Također pogledajte: Jesu li gnojiva i biljna hrana doista isti: Evo istine!

Dugačke ručke olakšavaju rezanje grana do jednog inča. Ručke škara za rezidbu obično se kreću od 16 do 36 inča.

15- Podstavljena klecala

Podstavljeni jastučići za koljena (poznati i kao jastučići za koljena) mogu pomoći u smanjenju pritiska na koljena. Klečanje je nježnije i lakše na leđima nego čučanj.

Također pogledajte: Top 7 štitnika za koljena za vrtlarstvo.

Ako vam je klečanje i čučanje previše bolno, možete donijeti stolicu u svoje dvorište na koju možete sjesti ili jednostavno sjesti na zemlju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Kako njegovati ružmarin u zimi tijekom niskih temperatura

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka koje će vam se svidjeti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Štetočine i nametnici

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka: identificiranje, kontroliranje i sprječavanje