Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru (vodič korak po korak)

Većina uspješnih uzgajivača jagoda sadi svoje biljke jagoda u tlo na vanjskoj gredici. Međutim, ako vam nedostaje prostora u vrtu, ali ipak želite uzgajati jagode, bit će vam drago znati da to možete učiniti u zatvorenom prostoru. Nastavite čitati ovaj članak kako biste saznali kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru, kao i nekoliko savjeta o uzgoju jagoda s golim korijenom.

Dajte svojim jagodama dovoljno svjetla

Osiguravanje dovoljno svjetla za vaše biljke jagoda bit će jedna od najvećih prepreka s kojima ćete se suočiti kada uzgajate u zatvorenom prostoru. Jagode vole nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan, a zatvoreni prostori rijetko pružaju potrebnu količinu svjetlosti.

Ako možete pronaći veliki prozor koji propušta sunčevu svjetlost šest ili više sati dnevno, razmislite o tome da svoje sadnice jagoda postavite blizu njega. Više svjetla često djeluje čak i bolje, što rezultira jačom biljkom i puno bobica za berbu.

Suprotno tome, ako ne možete pronaći prozor koji dobiva toliko svjetla, umjesto njega možete koristiti rasvjetu. Danas na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda za rasvjetu, od kojih će mnogi dobro poslužiti vašim biljkama jagoda. Ako koristite rasvjetu za uzgoj, najbolje je ostaviti je upaljenu oko 12 sati dnevno kako bi vaše biljke dobile svjetlost koja im je potrebna za najbolji mogući rast.

Pripremite tlo za svoje jagode

Nakon sunčeve svjetlosti, uvjeti tla drugi su najvažniji utjecaj na zdravlje vaših jagoda. Bilo da biljke uzgajate u zatvorenom ili na otvorenom, tlo bi trebalo biti bogato organskim hranjivim tvarima i imati dobru drenažu. Kiselost tla također je važna za jagode, a pad pH između 5,8 i 6,2 najbolje je što možete ponuditi.

Na mjestima za uzgoj na otvorenom morat ćete promijeniti tlo prije sadnje nove biljke u tlo. Međutim, uzgoj u zatvorenom daje vam mnogo veću kontrolu nad kvalitetom tla jer punite spremnik zemljom po svom izboru umjesto da radite s postojećom zemljom.

Iskoristite ovu činjenicu i napunite svoju posudu najboljom zemljom koju možete pronaći. U mnogim slučajevima, pjeskovito ilovasto tlo ima i hranjive tvari i drenažne sposobnosti koje biljka jagode voli.

Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru vodič korak po korak Organic Pereglin

Odaberite izvrsnu posudu za svoje jagode

Upravo smo spomenuli važnost tla koje stavljate u svoju posudu. Sada je vrijeme da pogledamo sam spremnik. Unatoč onome što možete očekivati, karakteristike vašeg spremnika igrat će važnu ulogu u razvoju vaše biljke jagode.

Vaš spremnik uglavnom utječe na drenažnu sposobnost vašeg tla. Neke posude, obično one izrađene od tvrde plastike ili gline, mogu malo otežati otjecanje vode. Međutim, drugi spremnici, kao što su vrećice za uzgoj tkanine, imaju propusne materijale koji dopuštaju slobodno otjecanje vode.

Jagoda će biti mnogo bolja u posudi s dobrom drenažom nego u posudi bez, jer te biljke ne vole stajaću vodu ili nataloženje. Posuda također treba biti dovoljne širine. Iako biljke jagode nemaju duboko korijenje, njihovo se korijenje mora raširiti vodoravno, što bi vaša posuda trebala prihvatiti.

Odaberite idealnu sortu jagode za sobni uzgoj

Postoje različite vrste jagoda koje možete uzgajati u svom vrtu. Međutim, jedna se ističe među ostalima kao najbolja sorta za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Alpske jagode su zbog svojih karakteristika uzgoja najbolje jagode za sobno vrtlarstvo. Na primjer, ukupna veličina biljke alpskih jagoda manja je od veličine drugih biljaka jagoda. Alpske jagode također bolje uspijevaju na nižim razinama osvjetljenja koje vaš dom vjerojatno ima.

Alpske jagode nose botanički naziv Fragaria vesca ali može doći u različitim oblicima. Odvojite vrijeme da proučite neke od ovih sojeva prije nego odlučite koje ćete uzgajati u svom domu.

Kako posaditi biljku jagode u posudu

Način na koji sadite svoje jagode ne može se zanemariti. Pravilna tehnika sadnje osigurat će vašoj biljci dobar početak i najbolje šanse da dugoročno ostane zdrava. Postoje dva načina za sadnju jagoda koje ćemo otkriti u sljedeća dva odjeljka.

1682620608 397 Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru Korak po korak upute Organski Pereglin

Posadite biljke jagoda s golim korijenom

Prvi stil sadnje koji možete koristiti je sadnja biljaka jagoda s golim korijenom. Puno je toga što treba učiniti prilikom sadnje i njege biljaka s golim korijenom, ali odlučili smo uključiti kratki pregled procesa sadnje. Evo koraka koje trebate slijediti:

  • Prije sadnje potopite korijen vaše biljke u destiliranu vodu oko 5 sati
  • Obrežite biljku u korijenu, uklanjajući otprilike trećinu duljine korijenskog sustava
  • Iskopajte rupu dovoljno duboku da kruna biljke bude na površini tla i dovoljno široku da korijenje leži ravno i rašireno
  • Napunite vodom i organski bogatom zemljom
  • Pokrijte područje malčem

Nakon što posadite jagodu s golim korijenom, morat ćete je neko vrijeme zalijevati svaki dan. Međutim, ako vam se ne sviđa sadnja biljaka s golim korijenom, umjesto toga uvijek možete početi sa sjemenkama jagoda.

RUKOM ODABRANI POVEZANI SADRŽAJ: Sve što trebate znati o sadnji jagoda s golim korijenom

Kako uzgojiti jagode u zatvorenom prostoru iz sjemena

Sadnja sjemena jagoda potpuno je drugačija od sadnje biljaka s golim korijenom. Kad počnete sa sjemenkama jagoda, prvo ih trebate posaditi u malu zdjelu gdje mogu proklijati. Prije nego počnete, svoje sjeme možete omekšati tako da ga potopite u vodu nekoliko sati prije sadnje.

Započnite sjetvom sjemena u ladicu preko vlažnog tla za posude. Zatim pospite još zemlje za posude preko sjemena tako da je jedva pokriveno. Nakon što su sjemenke pokrivene, trebali biste staviti pladanj pod rasvjetu. Nakon nekoliko tjedana sjeme će proklijati i početi nicati iznad zemlje.

Nakon nekoliko tjedana vaše proklijale sjemenke jagoda trebale bi imati prepoznatljive peteljke. Nakon što stabljike dobiju nekoliko listova, možete ih presaditi u veću posudu gdje mogu nastaviti ostatak svog životnog ciklusa.

Napravite potpunu rutinu njege jagoda

Ispravna sadnja vaših jagoda nije dovoljna da biste osigurali obilnu berbu. Umjesto toga, također morate stvoriti odgovarajuću rutinu njege. Sljedećih nekoliko odjeljaka dat će vam ideju o tome što bi ova rutina trebala uključivati.

Zalijevanje

Kako se vaše nove biljke jagoda razvijaju, trebali biste ih zalijevati svaki dan. Svaki put kad ih zalijevate trebali biste dati oko centimetar ili dva. Nakon što vaše biljke pokažu zdrav rast koji ukazuje na uspješno ukorjenjivanje, možete smanjiti zalijevanje.

Tijekom vegetacije treba pratiti vlažnost tla. Kada se prvih nekoliko centimetara zemlje osuši, dodajte vodu jer jagode obično imaju plitak korijenski sustav.

Oplodnja

Biljke jagoda najbolje rastu kada im se daje pravo organsko gnojivo, u pravoj količini i u pravo vrijeme. Organsko gnojivo bogato dušikom, poput uree, jedna je od najboljih tvari koje možete koristiti. Međutim, organsko gnojivo s uravnoteženim hranjivim tvarima također će djelovati.

Najbolje vrijeme za primjenu organskog gnojiva je proljeće jer to vašim biljkama daje dovoljno energije za rast tijekom cijele sezone. Možda ćete također htjeti dati drugu dozu organskog gnojiva u jesen. Vidi: Tonal rajčice naspram Ton vrta: koji je bolji?

Isječak

Rezidba nije uvijek presudan faktor pri uzgoju jagoda, ali može biti od koristi. Ako želite orezati svoje biljke, trebali biste to učiniti u kasnu zimu. Veljača je često najbolji mjesec.

Prilikom rezidbe usredotočite se na uklanjanje svih dijelova biljke koji pokazuju bolest ili oštećenje. Rez napravite blizu krošnje biljke, uvijek pazeći da koristite sterilne i oštre škare za rezidbu.

Branje

Ako ste uspjeli pravilno posaditi i njegovati svoje jagode, trebali biste imati zdravu berbu. Ako ste se odlučili za alpske jagode, kao što bi većina uzgajivača trebali očekivati ​​u zatvorenom prostoru, možete očekivati ​​stalnu berbu od lipnja do listopada.

Imajte na umu da jagode ne sazrijevaju iz grma, pa prije vađenja treba pričekati da potpuno porumene. Kad dođe vrijeme, možete ukloniti pojedinačne jagode tako da ih jednostavno prstima otkinete s biljke.

1682620608 635 Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru Korak po korak upute Organski Pereglin

Često postavljana pitanja o uzgoju jagoda u zatvorenom prostoru

Uz popularnost uzgoja voća i povrća u zatvorenom prostoru, jagode su popularan izbor za mnoge vrtlare. Jagode je relativno lako uzgajati u zatvorenom prostoru i pružaju slatku poslasticu za uživanje svježe skinute s biljke. Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o uzgoju jagoda u zatvorenom prostoru: Koliko dugo traje uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru?

Jagodama je potrebno oko 3-4 tjedna da niknu, a potom još 6-8 tjedana da daju plod.

Najbolje vrijeme za uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru je otprilike 2-4 tjedna prije datuma zadnjeg mraza u vašem području. Kakvo je tlo potrebno jagodama?

Jagode trebaju dobro drenirano, pjeskovito tlo bogato organskom tvari. Koliko često trebam zalijevati sobne biljke jagoda?

Svoje sobne biljke jagoda trebali biste zalijevati otprilike jednom tjedno ili kada je tlo suho. Kojim su štetnicima ili bolestima sobne biljke jagoda obično izložene?

Lisne uši, paukove grinje i bijele mušice uobičajeni su štetnici koji pogađaju sobne biljke jagoda. Što se tiče bolesti, najčešće su Verticillium wilt i siva plijesan.Mogu li se uzgajati jagode na prozorskoj dasci?

Da, možete uzgajati jagode na prozorskoj dasci ako je prozor okrenut prema jugu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Minijature i patuljaste sobne biljke Sobne biljke Sukulenti Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Slojevi tla u terariju i njihove funkcije (sa slikama)

Sjeme Zaštita biljaka

4 načina za brzo klijanje sjemena

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

6 načina da pomognete svojoj biljci pauka sa žutim lišćem

Organizacija i planiranje vrta

Brzorastuća stabala za vaš krajolik