Kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru

1682637012 Wie man Erdbeeren drinnen anbaut

Jagode su jedno od voća koje je najlakše uzgajati u zatvorenom prostoru. Njihov uzgoj u zatvorenom prostoru omogućuje vam da kontrolirate varijable poput svjetla i temperature i štiti od dosadnih stvorenja na otvorenom koja samo žele ukrasti vaš kolač od jagoda. Čitajte dalje kako biste saznali kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru.

Možete li uzgajati jagode u svom domu?

Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru može dodijeliti cijele prostorije ili samo prozorsku dasku, ali pazite da ne prenatrpate biljke ili će podleći bolestima ili plijesni. Sunčeva svjetlost je naravno neophodna za uzgoj sobnih biljaka jagoda.

Kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru

Koji je najbolji način uzgoja jagoda u zatvorenom prostoru?

Dobivamo često pitanje o tome kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru, pa evo najboljih vodiča korak po korak!

 1. Kupite sjeme spremno za sadnju ili ga zamrznite na mjesec dana. Treba se pridržavati svih posebnih uputa za zamrzavanje navedenih na paketu sjemena. Svježe sjemenke jagoda, ubrane sa zrele jagode, možda neće trebati zamrzavati.
 2. Posudu za uzgoj do pola napunite zemljom za posude i napunite je filtriranom vodom. Dodajte tek toliko vode da se prljavština skupi, ali ne toliko da se pretvori u blato.
 3. Posadite sjeme u tlo sobne temperature nakon što ga postupno odmrznete. Kada uzgajate jagode u zatvorenom prostoru, pažljivo slijedite upute za sadnju na pakiranju sjemena. Pazite da male sjemenke ne posadite dublje od preporučenog. Pospite sloj sjemena s još malo zemlje nakon što stavite sjeme na tlo.
 4. Tek posađeno sjeme lagano zalijte. Zasićite tlo, ali nemojte koristiti mlaz vode, koji će erodirati tlo. Prilikom uzgoja jagoda iz sjemena potrebno je lagano zalijevanje.
 5. Posudu sa sjemenom stavite na mjesto s najmanje 6 sati dnevnog sunčevog svjetla.
 6. Ako tlo postane suho, zalijevajte sjeme svaka dva ili tri dana. Dok sjeme klija i stvara prve klice, važno ga je redovito zalijevati. Optimalni uvjeti za klijanje sjemena su vlažno tlo i blage temperature.

Uživat ćete u ovim stupovima za unutarnji vrt:

Kako uzgajati jagode koje daju plodove?

Za uzgoj u zatvorenom prostoru najprikladnije su dnevne neutralne sorte jagoda. Oni su učinkoviti jer na njih ne utječe trajanje izlaganja suncu. Najbolja stvar kod dnevno neutralnih biljaka je to što se mogu uzgajati tijekom cijele godine. Loša strana je što ne daju puno plodova. Stoga je dobra ideja uzgajati mnogo usjeva kako biste imali više koristi.

Koliko sati svjetla treba jagodama u zatvorenom?

Jagode koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru imat će koristi od najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno ili 12 sati umjetne svjetlosti dnevno. Šest sati prirodne sunčeve svjetlosti može se postići u nekim uvjetima uzgoja u zatvorenom prostoru s puno sunčeve svjetlosti, ali to može biti teško postići u sjevernim zimama ili s manje od idealne prirodne svjetlosti. Ako vaše biljke jagoda nemaju pristup svijetlom, sunčanom prozoru, dodajte umjetnu rasvjetu, kao što je kompaktna LED svjetiljka za rast.

Fluorescentna cijev ili sićušno LED svjetlo mogu lako uzgojiti zdrave jagode u zatvorenom prostoru za nekoliko sadnica jagoda. Mnogi domaći uzgajivači jagoda vole ostaviti svjetiljku za uzgoj upaljenu 12 sati danju, a zatim je ugasiti na još 12 sati (noću). Neka svjetla za uzgoj čak imaju ugrađene tajmere i automatske prekidače.

1682637010 610 Kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru

Savjeti za uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru

Uzgoj jagoda u zatvorenom može biti koristan, ali dolazi s vlastitim nizom prepreka. Evo nekoliko korisnih savjeta!

 • Nakon što se biljke uspostave, smanjite zalijevanje. Biljke jagoda koje su rasle poput vode, ali ne u vlažnom tlu. Korisno je ostaviti tlo da se osuši dan ili dva nakon što se biljka usadi.
 • Koristite četku ili pamučni štapić za oprašivanje svakog cvijeta kako se pojavi. Pelud od vanjskog prstena središta cvijeta do sredine istog cvijeta treba pomiješati. Ovo spaja vanjske muške i unutarnje ženske dijelove cvijeta. Dva cvijeta se također mogu protrljati jedan uz drugi kako bi se pelud prenijela između muškog i ženskog dijela središta cvijeta.
 • Sve stolone koji izađu iz vaše posude treba odrezati ili ponovno posaditi. Ako koristite alpsku sortu, vaša biljka će proizvesti vrlo malo stolona.
 • Koristite dobro organsko gnojivo za redovito gnojenje biljaka.

Koliko dugo traje uzgoj jagoda u zatvorenom?

Jagode uzgojene iz sjemena u zatvorenom prostoru obično će dati zrele jagode 5 do 6 mjeseci nakon što je sjeme proklijalo. Kupite sadnice jagoda za brže rezultate.

Kad kupite sadnice, na njima možda već rastu cvjetovi ili nezrele jagode. Iako je obično potrebno 4-6 tjedana da cvjetovi daju zrele jagode, bobice koje trenutno rastu mogu biti blizu zrelosti. Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru iz presadnica kupljenih u trgovini može se obaviti gotovo trenutno s pravom biljkom!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Špricanje protiv djetelinskih grinja: naučite razlike za bolju kontrolu

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)