7 uzroka smeđeg lišća kod begonija (i rješenja)

Begonije su poznate po svom zapanjujuće lijepom i raznolikom lišću. Ali takva ljepota ima cijenu. Može biti teško zadržati to lišće u dobrom stanju, a postoji mnogo problema koji mogu dovesti do smeđeg lišća begonije. Ovaj će vam članak pomoći da shvatite što je uzrok problema i pomoći će vam da vratite svoju biljku u svoj najbolji izgled.

Nedovoljno zalijevanje i prekomjerna izravna sunčeva svjetlost najčešći su uzroci smeđeg lišća begonije. Smeđi vrhovi i rubovi listova obično su posljedica problema s navodnjavanjem ili niske vlažnosti. Smeđe mrlje obično nastaju zbog prekomjerne izravne sunčeve svjetlosti ili bolesti.

Ovaj članak će se osvrnuti na svaki od uzroka smeđeg lišća na begonijama kako bi vam pomogao identificirati u čemu je problem s vašom biljkom. Ovaj se članak uglavnom usredotočuje na popularne begonije od rizomata, rexa i trske koje se obično uzgajaju kao sobne biljke.

7 razloga zašto lišće begonije postaje smeđe

Dvije su glavne stvari koje trebate pogledati kako biste lakše shvatili zašto lišće na vašim begonijama postaje smeđe.

Simptomi biljaka – Provjera uzorka posmeđivanja, zajedno s drugim simptomima, može uvelike pomoći u identificiranju uzroka problema.

Uvjeti njege – Ispitivanje uvjeta u kojima je vaša begonija rasla obično može dodatno suziti uzrok. Zajedno promatranje uvjeta njege i simptoma biljke obično vam pomaže identificirati ispravan problem.

Ako pogledate dovoljno izbliza, rijetko ćete biti sigurni zašto vaša begonija ima smeđe lišće. Kada saznate u čemu je problem, mnogo je lakše popraviti svoju biljku. Pogledajmo svaki uzrok smeđeg lišća na begonijama kako bismo vam pomogli da shvatite kako popraviti svoju biljku.

Nedovoljno zalijevanje

Nedovoljno zalijevanje jedan je od najčešćih uzroka smeđeg lišća begonije. Ako primijetite da su neki donji listovi hrskavi i smeđi, dok drugi imaju smeđe rubove ili smeđe vrhove, razlog može biti nedovoljno zalijevanje. Nedostatak vode obično pogađa i najstarije i najmlađe lišće.

Većina begonija također dramatično vene kada se podvode. Iako se obično mogu oporaviti od jakog uvenuća, ponavljajuće ili dugotrajno uvenuće obično će rezultirati nekim opadanjem lišća i smeđim lišćem na vašoj begoniji.

Evo nekoliko stvari koje trebate potražiti kako biste potvrdili da li nedovoljno zalijevanje uzrokuje smeđe lišće na vašoj begoniji;

 • Tlo je suho na dodir
 • Biljka značajno vene, ali se brzo oporavlja nakon zalijevanja.
 • Smeđe hrskavo lišće, prvo zahvaća rubove i vrhove.
 • Umjereno opadanje lišća, prvenstveno zahvaća starije lišće.
 • Sporo rast i manji listovi

Kako spriječiti da lišće begonije postane smeđe zbog nedovoljno zalijevanja

Najvažnije je provjeriti svoju begoniju svakih nekoliko dana i zalijevati je nakon što se gornjih 3-5 centimetara tla osuši. Također volim provjeriti težinu posude, jer je iznenađujuće lako odrediti samo po težini posude kada je vašoj biljci potrebno zalijevanje. 

Postoji niz drugih stvari koje biste trebali provjeriti kako biste bili sigurni da vaša biljka nije pretjerano sklona smeđim listovima zbog podvodnjavanja.

 • Provjerite da vaša begonija nije vezana za korijen
 • Osigurajte da su temperature približno 15-22°C
 • Izbjegavajte prekomjernu izravnu sunčevu svjetlost, koja može dramatično povećati gubitak vode. Većina begonija voli svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost.
 • Osigurajte da tlo ima neka svojstva zadržavanja vlage.

Prekomjerno zalijevanje

Pretjerano zalijevanje je još jedan vrlo čest uzrok smeđeg lišća begonije. Iako je to suprotnost nedovoljnom zalijevanju, ponekad može izazvati simptome koji su vrlo slični nedovoljnom zalijevanju. Morat ćete pažljivo pogledati i biljku i uvjete uzgoja kako biste bili sigurni da rješavate pravi problem.

Pretjerano vlažno tlo sprječava prozračivanje tla i ograničava pristup kisiku koji je korijenima potreban za preživljavanje. To dovodi do prestanka funkcioniranja korijena i može rezultirati truljenjem korijena.

U početku, kada se vašoj begoniji daje obilje vode, simptomi kao što su žutilo i edem listova su najizraženiji. Kada se korijenje počne boriti, u biljci se počinju pojavljivati ​​simptomi nedostatka vode. To uzrokuje smeđe vrhove listova, osobito mlade listove. Također može dovesti do toga da starije lišće posmeđe, postane suho i opada s biljke.

Kako se prekomjerno zalijevanje pogoršava, vaša će begonija početi venuti, unatoč tome što je tlo već mokro. Ako ne pregledate pažljivo svoju biljku i ne osjetite da li je tlo vlažno, simptome biste lako mogli zamijeniti za nedovoljno zalijevanje.

Jako prekomjerno zalijevanje dovodi do truljenja korijena. Ovo je vrlo ozbiljan problem i mora se odmah liječiti ako želite imati ikakvu šansu da spasite svoju biljku. 

Kako spriječiti da lišće begonije postane smeđe od prekomjernog zalijevanja

Evo nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da vaša begonija uvijek dobiva pravu količinu vode;

 • Uvijek osjetite tlo kako biste provjerili je li gornjih 3-5 centimetara suho prije zalijevanja.
 • Podignite posudu kako biste provjerili težinu prije zalijevanja –ako je tlo mokro biti će teško, dok je tlo suho je puno lakše.
 • Dajte svojoj biljci puno svjetla. Begonije koje se drže pri slabom osvjetljenju mnogo su sklonije prekomjernom zalijevanju, jer je potrošnja vode znatno smanjena pri slabom osvjetljenju.
 • Izbjegavajte saditi svoje begonije u pretjerano velike posude. Može potrajati puno dulje da se tlo u velikoj posudi osuši, što povećava rizik od prekomjernog zalijevanja.
 • Uvijek pustite da se posuda dobro ocijedi nakon zalijevanja. Ispraznite posudu za kapanje nakon nekoliko minuta kako biste osigurali da korijenje ne sjedi u lokvi vode.

Niska vlažnost

Begonije najbolje uspijevaju kada je vlažnost zraka iznad 40%, a mogu razviti smeđe vrhove listova kada su uvjeti previše sušni. Ako niska vlaga uzrokuje da vaša begonija dobije smeđe lišće, biljka će vjerojatno biti zdrava, osim ružnih smeđih vrhova i rubova listova.

Volim pratiti razinu vlažnosti u svom domu kako bih bio siguran da su uvjeti baš pravi za moje sobne biljke. Koristim digitalni higrometar koji mi govori koja je trenutna vlažnost, zajedno s maksimalnom i minimalnom zabilježenom razinom od zadnjeg resetiranja mjerača. To mi daje fantastične informacije da brzo utvrdim može li vlaga biti problem zbog kojeg moje begonije dobivaju smeđe lišće.

Ako živite na sušnom području ili je vlažnost u vašem domu vrlo niska, pokušajte nešto od sljedećeg za poboljšanje razine vlažnosti.

 • Grupirajte svoje sobne biljke kako biste stvorili vlažniju mikroklimu.
 • Postavite posudu za vlagu pokraj ili ispod vaših biljaka (plitka posuda napunjena vodom). Povećano isparavanje može značajno povećati razinu vlage.
 • Stavite svoje begonije u vlažniju prostoriju. Kuhinje i kupaonice obično su vlažnije.
 • Koristite ovlaživač zraka – ovo je najučinkovitija opcija, ali morate svaki dan ili dva dolijevati vodu u ovlaživač zraka.

Posljednja točka o vlažnosti je reći da pretjerano visoka vlažnost također može uzrokovati probleme, osobito kada je ventilacija loša. Visoka vlažnost zraka povećava rizik od gljivičnih i bakterijskih bolesti, što je zauzvrat uzrok smeđeg lišća na begonijama. Zbog toga pokušajte održavati vlažnost između 40-60% i izbjegavajte bilo kakve probleme.

Pretjerana izravna sunčeva svjetlost

Mnoge vrste begonija ne podnose jaku izravnu sunčevu svjetlost. Neke, kao što je Begonia maculata, teško podnose izravnu sunčevu svjetlost i razvijaju velike smeđe površine na lišću ili čak potpuno smeđe listove jer ih sunce sprži.

One begonije s više voštanih listova, poput sorte Begonia semperflorens , puno su tolerantnije na izravnu sunčevu svjetlost, dok sorte Rex podnose skromnu količinu izravne sunčeve svjetlosti.

Kako spriječiti opekline lišća begonije

Ako mislite da vaša begonija ima smeđe lišće zbog previše izravne sunčeve svjetlosti, provjerite razinu osvjetljenja u svojoj sobi nekoliko dana iu različito doba dana. Izravne sunčeve zrake ne bi smjele padati na vašu begoniju duže od 1-2 sata dnevno, a idealno samo rano ujutro i kasno poslijepodne.

Provjerite upute za njegu vaše begonije i pokušajte uskladiti količinu rasvjete koja je idealna za vašu biljku. Premalo svjetla gotovo je jednako loše za većinu sobnih biljaka.

Imam aplikaciju za mjerenje svjetla na svom telefonu koja koristi svjetlosni senzor na mom telefonu za očitavanje razine svjetlosti u blizini mojih begonija. Mogu brzo dobiti naznaku koliko su svijetli uvjeti i po potrebi pomaknuti svoje biljke bliže ili dalje od prozora.

Aklimatizacija može uzrokovati smeđe lišće na begonijama

Smatram da su begonije jako izbirljive kad ih prvi put donesem kući. Nije neuobičajeno da begonije razviju popriličan broj smeđih listova, uvenu i bore se nekoliko tjedana dok se priviknu na uvjete u vašem domu.

Obavezno kupite stvarno zdrave biljke u trgovini i pažljivo transportirajte svoje biljke kući. Kada ih vratite kući, pokušajte im osigurati idealne uvjete, s temperaturom, osvjetljenjem i vlagom u sredini njihovog željenog raspona.

Ponekad je korijenje begonije malo šokirano nakon stresa zbog selidbe i može biti sklono truleži korijena ako se prezalijeva u prvih nekoliko tjedana.

Ako primijetite da lišće vaše begonije postaje smeđe u prvih nekoliko dana ili tjedana, a vi ste osigurali dobre uvjete, samo budite strpljivi i pričekajte da se biljka oporavi. Ponekad mogu izgubiti nekoliko listova, a može proći mjesec ili dva prije nego što se razvije novi rast, ali uskoro će vaša begonija ponovno izgledati sjajno.

Temperaturni stres

Čini se da su begonije vrlo osjetljive na temperaturni stres i na donjem i na gornjem kraju normale. I jedno i drugo može rezultirati smeđim lišćem zbog odumiranja dijela ili cijelog lišća. Donja granica temperature za begonije ovisi o sorti . Vlaknaste i rex sorte općenito mogu tolerirati temperature do 10°C, dok se begonije s stabljikom trske bore ispod 13°C.

Niske temperature uzrokuju izravnu štetu na biljkama, a umjereno niske temperature čine mnogo vjerojatnijim problemima prekomjernog zalijevanja.

Visoke temperature uzrokuju brz gubitak vode iz lišća, uzrokujući uvenuće, smeđe rubove i vrhove listova, pa čak i uzrokuje da cijelo lišće postane smeđe i otpada.

Višak izravne sunčeve svjetlosti ili postavljanje vaših begonija u blizinu izvora topline kao što je otvor za vrući zrak ili vatrogasni uređaj može uzrokovati veliki toplinski stres i smeđe lišće.

Bolest

Begonije nisu osobito otporne na bolesti pa je to svakako nešto na što morate pažljivo paziti. Bolesti će uzrokovati brzi razvoj smeđih ili crnih listova na begonijama, uvenuće i odumiranje biljaka.

Bolest je češća u inače izloženoj biljci. Visoka vlažnost, privikavanje, prekomjerno zalijevanje i temperaturni stres mogu dovesti do pojave bolesti u vašoj begoniji.

Potražite brzo širenje nepravilnih smeđih ili crnih mrlja ili mrlja na lišću vaše begonije. Obično nema uzorka za smeđe lišće. Također možete vidjeti kako cijelo lišće umire, a biljka može vrlo brzo uvenuti, unatoč tome što ima dovoljno vlažno tlo.

Kako popraviti smeđe lišće na begonijama uzrokovano bolešću

Najvažnije je prvo izolirati svoju biljku od svih drugih. Bolesti se mogu širiti i šire, tako da će izolacija vaše biljke spriječiti bilo koje druge da budu pogođene.

Brzo obrezivanje zahvaćenog lišća je najučinkovitiji tretman. Iako je to razočaravajuće, vrlo je malo vjerojatno da se biljka može uspješno liječiti drugim sredstvima.

Dobra vijest je da ako djelujete brzo, možda ćete uspjeti spasiti svoju biljku. Nedavno sam na ovaj način tretirao jednu svoju rex begoniju. Morao sam orezati veliku većinu lišća, ali sam time uspio zaustaviti bolest. Trebalo je dosta mjeseci da se biljka oporavi, ali sada izgleda bolje nego ikad.

Završna riječ

Iako nije neuobičajeno vidjeti da lišće begonije postaje smeđe, obično je to dovoljno jednostavan postupak da se otkrije u čemu je problem. Imajte na umu da postoji nekoliko problema koji pridonose problemu, pa ćete možda morati napraviti nekoliko prilagodbi kako biste svoju biljku usrećili.

Begonije u početku može biti teško njegovati, ali smatram da kada nađu mjesto na kojem su sretne u vašem domu, obično su biljke prilično lagane za održavanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moj anturij ima smeđe lišće? (rješenja)

Zaljevanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

Škrobna voda za biljke: sve što trebate znati

Odabir sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

10 najboljih biljaka za uzgoj u posudama

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Zašto moja Aloe vera postaje crvena?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

7 problema Kentia palmi (i rješenja)