Može li mjesečina utjecati na biljke? Objašnjen način uzgoja

1682622846 Kann Mondlicht Pflanzen beeinflussen Die Anbaumethode erklart

Proširite vijest!

Mjesec utječe na ponašanje nekih životinja, ali može li mjesečina utjecati na biljke?

Mjesečeva svjetlost je u biti odraz sunca, iako mnogo manje; Mjesečeva svjetlost zajedno s njegovom gravitacijskom silom utječe na rast biljaka, posebno kada je u pitanju kretanje vode.

Mjesečina utječe na biljke jer protok soka u biljkama postaje aktivniji kada je mjesec u punoj fazi. Suprotno tome, kako Mjesec ulazi u fazu opadanja, protok soka se smanjuje.

Sada bi vas moglo zanimati koliko mjesečina utječe na biljke. Prije svega kako utječe na vaše biljke i kako ga možete koristiti za pomoć svom vrtu.

Ovaj članak objašnjava kako mjesečina utječe na biljke, djeluje li doista i zašto neki poljoprivrednici još uvijek koriste ovu metodu sadnje.

Mogu li biljke fotosintetizirati mjesečinu?

Svi znamo da biljke koriste sunčevu svjetlost za fotosintezu, ali mogu li koristiti mjesečinu za pripremu hrane? Mjesečina se stvara kada se sunce odbija od mjesečeve površine.

Međutim, biljke nemaju mnogo koristi od mjesečine.

Mjesečeva svjetlost je oko 400 000 puta slabija od sunčeve, pa biljke ne mogu pravilno fotosintetizirati pod mjesečinom.

Međutim, u slučaju algi i planktona, mjesečina punog Mjeseca može uzrokovati malu fotosintezu i utjecati na rast biljaka.

Općenito, malo ili nimalo fotosinteze se odvija na mjesečini. Biljke pokušavaju pobjeći od mjesečine jer ona može utjecati na njihov cirkadijalni ritam (ili unutarnji sat) koji kontrolira rast biljaka.

Ako taj ritam poremeti mjesečina, biljke mogu patiti i ne rasti pravilno.

Može li mjesec utjecati na rast biljaka?

Mjesečina utječe na rast biljaka

Iako mjesečina sadrži više IR zraka nego sunčeva svjetlost, ona može utjecati na rast biljaka na više načina. To bi moglo utjecati na proces i korištenje skladištenja škroba u biljkama.

Prema istraživačima, biljke koriste više škroba kada Mjesec dosegne svoju široku fazu. Nasuprot tome, oni pohranjuju više snage kada se mjesec povlači.

Za vrijeme punog ili mladog mjeseca razina plime je visoka. To je zbog gravitacijske sile Mjeseca.

U isto vrijeme, mjesec povećava sadržaj vode u tlu. Zbog toga sjemenke bubre, pucaju i klijaju, jer tada apsorbiraju većinu vode. Kao rezultat, biljke rastu brže i zdravije.

Intenzitet mjesečine u različito doba mjeseca također može utjecati na razvoj biljaka. Jača mjesečina potiče rast lišća tijekom mladog mjeseca i druge četvrti.

Međutim, mjesečina se smanjuje nakon punog mjeseca. Zbog smanjenja sunčeve svjetlosti, razvoj lišća se usporava jer mjesečina ubrizgava više energije u korijenje biljke.

To je najbolje vrijeme za sadnju korijenskih usjeva i lukovica zbog aktivnog rasta korijena.

Osim toga, najbolje vrijeme za sadnju zelenila i pripremu vrtova je kada se kombiniraju mjesečina i sunce i stvaraju navalu soka u biljkama.

To se događa u različitim fazama mjeseca. Dok u drugim vremenima ove sile prirode određuju razdoblje odmora za biljke.

Zašto neki farmeri sade do Mjeseca?

Puni mjesec dugo se povezivao s povećanom plodnošću, ali znanstvenici sada vjeruju da mjesečev ciklus također utječe na rast i razvoj biljaka.

Poljoprivrednici sade u različito doba dana, ovisno o tome kada misle da će mjesec biti pun ili mlad. Također koriste mjesec da im pomogne u planiranju sezone sadnje.

Kad je mjesec pun, ratari siju rano ujutro. To omogućuje suncu da brzo zagrije tlo i sjeme može lakše proklijati.

Također, sjemenke posijane neposredno prije ili oko punog Mjeseca imaju veću stopu klijanja i veću brzinu od onih posijanih na mladi Mjesec, jer sjemenke mogu zadržati više vode na punom Mjesecu.

Zapravo, istraživači su otkrili da su biljke uzgojene tijekom punog Mjeseca bile više i imale veće korijenje od onih uzgojenih tijekom mladog Mjeseca.

Također su otkrili da su biljke uzgojene tijekom faze rasta (vrijeme prije punog Mjeseca) rasle brže od onih posađenih tijekom faze opadanja (vrijeme nakon punog Mjeseca). Ovo je otkriće također bilo točno kada su biljke bile ravnomjerno zalijevane tijekom dana, tako da to nije bilo zbog razlika u vlažnosti tla.

Utječe li mjesečina na cvjetanje biljaka?

sjemenke klijaju

U slučaju noćnih biljaka, one proizvode više pupova pri slabom svjetlu. Proizvodnja pupoljaka u ovim biljkama povećava se tijekom noći zbog mjesečine.

Stoga prisutnost mjesečine može biti korisna za rast takvih biljaka.

Također kada flebitis nula (Morning Glory) Izloženost punoj mjesečini 8 sati ili više, s jednim mračnim razdobljem od 16, 14 ili 13 sati malo će spriječiti cvjetanje.

Za biljke kratkog dana, mjesečina u prirodnom okruženju uzrokuje malo odgađanje vremena indukcije cvatnje.

Kako mjesec utječe na kretanje biljaka?

Možda nećemo moći vidjeti pokrete biljke golim okom. To je zato što su pokreti biljaka presporo ili suptilno za promatranje.

Stoga moramo koristiti ubrzanu fotografiju kako bismo vidjeli njegove vitice koje se razvijaju i grane koje se mašu. Većinu tih pokreta izvode same biljke.

Međutim, mogla bi postojati vanjska sila koja utječe na Zemljinu vegetaciju. Prema Jakobu Arnu, Mjesečeva gravitacijska sila ne uzrokuje samo porast i pad oceanskih plima. Također uzrokuje da biljke savijaju lišće.

Neke biljke pokazuju adaptivne mehanizme koji zaustavljaju perturbaciju mjesečine – fotoperiodizam.

Kod nekih mahunarki (soje, kikirikija i djeteline) pokreti u snu mijenjaju položaj lista iz vodoravnog tijekom dana u okomiti noću.

Dok je u slučaju Saineanea, Albizzia i Cassia, Lišće se okreće oko svoje osi i mijenja orijentaciju okomito tijekom noći.

To se događa na način da se upareni listići savijaju zajedno s gornjim površinama koje zasjenjuju jedna drugu jer je gornja površina osjetljivija na svjetlost u odnosu na donju površinu.

Dakle, mjesečina ne samo da može utjecati na rast biljaka, već je također odgovorna za kretanje biljaka.

Djeluje li sadnja pod Mjesecom?

Saditi pod mjesecom vjerovanje je koje se prenosi generacijama.

Mjesec je izvor energije koji vam može pomoći u uzgoju biljaka. Riječ je o prirodnom fenomenu koji postoji tisućama godina i koji se i danas koristi u mnogim kulturama.

Ideja je da će biljke rasti brže ako se sade za vrijeme punog mjeseca ili ako ih postavite na mjesto gdje je mjesec vidljiv.

Tvrdi se da je to zato što je biljkama potrebno više energije tijekom faze rasta nego u drugim razdobljima u mjesecu.

Poznato je da Mjesec ima utjecaj na biljke, posebno kada je u pitanju rast i razvoj.

Vjeruje se da Mjesec uvelike utječe na rast biljaka jer kontrolira plimu i oseku i uzrokuje porast i pad oceanskih voda. To uzrokuje valove koji utječu na distribuciju vode u jezerima i oceanima, što također može utjecati na život biljaka.

Postoji nekoliko teorija o tome zašto bi to moglo biti točno, a sve imaju neke prednosti. Jedna teorija tvrdi da svjetlo igra važnu ulogu u rastu biljaka i da kada je svjetlo manje dostupno, biljke koriste sve svoje rezerve energije za proizvodnju novih listova i grana.

Druga teorija je da biljke koriste više vode u ovoj fazi svog životnog ciklusa, što može dovesti do suše ako u vašem tlu ili posudi nema dovoljno vode.

Dakle, funkcionira li sadnja pod mjesecom? Teško je sa sigurnošću reći na ovaj ili onaj način s toliko mnogo varijabli u igri kao što su vaša lokacija i klima, ali postoji mnogo razloga zašto biste trebali pokušati!

Među prednostima koje nam nudi Moonplanting su:

  • Rano klijanje sjemena
  • Povećana proizvodnja usjeva
  • Više vlage u tlu
  • Zdraviji i poboljšani rast
  • Manje štetnika napada biljke
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke

25+ najboljih sorti plavog delphiniuma i kako ih uzgajati

Sobne biljke Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Njega fikusa Audrey (Ficus benghalensis)

Vrtni alati i oprema

Koliko traju vreće za uzgoj?