Prirodni načini za suzbijanje vrtnih nametnika

1682653140 7 naturliche Moglichkeiten Gartenschadlinge abzuwehren

Bilo da žvačete neven ili uništavate dalije, štetočine u vrtu predstavljaju smetnju.

Iako može biti primamljivo posegnuti za sprejom protiv kukaca i jednostavno ga ukloniti, kukci su u nevolji. Procjenjuje se da je 40 posto svjetskih vrsta kukaca otpad, a trećina je ugrožena.

Kukci igraju važnu ulogu u vrtnim ekosustavima, čak i oni koje svrstavamo u štetočine osiguravaju hranu za dobre kukce, a one zauzvrat daju hranu za ptice i druga mala bića.

Znamo koliko su pesticidi štetni, ne samo za esencijalne oprašivače vitalne za globalni prehrambeni lanac.

Većinu vremena vrtni štetnici vjerojatno neće učiniti nepopravljivu štetu vašim biljkama, ali neki štetnici mogu malo izmaći kontroli.

Čitajte dalje kako biste otkrili prirodne načine za kontrolu ili sprječavanje neželjenog nakupljanja insekata koji će pomoći vama, vašem dvorištu i okolišu.

1. Uzgajajte biljke koje tjeraju nametnike

Mravi često pogoršavaju napade lisnih uši, oni ih štite od drugih grabežljivaca i “razmnožavaju” ih jedući mednu rosu koju proizvode lisne uši.

Iako se može činiti da ste suočeni s nemogućom bitkom kada je riječ o uklanjanju lisnih uši, postoji nekoliko načina na koje ove dosadne životinjice možete držati podalje od svojih biljaka.

7 prirodnih načina za suzbijanje vrtnih nametnika

Vjerovali ili ne, lisne uši ne podnose miris nekih biljaka.

Neven, kadulja, češnjak, paprena metvica i mačja metvica odbijaju lisne uši i mogu se saditi pored osjetljivih biljaka.

Lisne uši posebno privlače biljke nasturtium i gorušica, pa je sadnja ovih biljaka uz usjev koji ne želite uništiti učinkovito rješenje.

Sadnja pratećih biljaka s voćem i povrćem (poznata i kao međusadnja) također pomaže u poboljšanju zdravlja tla, što poboljšava zdravlje biljaka i rezultira boljom otpornošću na štetočine.

2. Privucite korisne kukce

7 prirodnih načina za suzbijanje vrtnih nametnika

Jeste li znali da je 99 posto insekata bezopasno ili korisno? Ostaje samo 1 posto koji oštećuje usjev.

Prosječno dvorište sadržava tisuće grabežljivih i parazitskih insekata, a svi oni pomažu u kontroli štetočina.

Bubamare, parazitske ose, bogomoljke, čipkarice, pauci, zemaljske kornjaši, muhe lebdilice, prikladno nazvane kukce ubojice i vretenca hranit će se dosadnim kukcima.

Kako biste privukli korisne kukce u svoj vrt, posadite cvijeće bogato peludom poput suncokreta, kozmose, stolisnika i zlatnice. Predatorske kukce također privlače cvjetnice kao što su lavanda, metvica, kadulja i matičnjak.

Osiguravajući obilje hrane, vode i zaklona, ​​privlačite korisne insekte u svoj vrt u gomilama, dajući vam najučinkovitije, prirodno rješenje za suzbijanje štetočina.

3. Pokrijte osjetljive biljke

1682653139 51 7 prirodnih načina za tjeranje vrtnih nametnika

Volite li uzgajati kupusnjače, onda poznajete raširenog kupusnog crva. Pojavljujući se u kasno ljeto, bijeli crvi mogu uništiti cijele usjeve hraneći se korijenjem kupusa, brokule i cvjetače.

Kupusna muha polaže svoja jaja na usjeve, pa je najbolji način da ih odvratite prekrivanjem usjeva ili uzgojem u skrivenom prostoru. Mrežasti usjevi također sprječavaju leptire da polažu jaja na biljke koje želite jesti.

4. Odaberite otporne biljke

1682653139 865 7 prirodnih načina za tjeranje vrtnih nametnika

Neke su biljke prirodno otpornije na štetočine od drugih, a neke su uzgojene posebno da se odupru štetnicima.

Pokušajte odabrati sorte koje privlače manje štetočina, uzgajajte biljke u različita doba godine kada je manja vjerojatnost da će štetnici biti problem i pokušajte saditi zajedno.

Sadnja biljaka koje su prirodno otporne na nametnike, poput češnjaka, između biljaka kojima se nametnici ne mogu oduprijeti iznimno je učinkovit način odbijanja insekata.

5. Napravite barijeru protiv insekata

1682653139 666 7 prirodnih načina za tjeranje vrtnih nametnika

Kada je riječ o odbijanju štetnika, ponekad je prevencija najbolji način. Stvaranje fizičke barijere između biljke i štetnika nedvojbeno je najučinkovitiji način za odvraćanje štetnika.

Za zaštitu osjetljivih biljaka možete koristiti ogrtače, mreže i plutajuće pokrivače za redove. Bakrena traka čini čuda kada je u pitanju tjeranje puževa i puževa.

Omotajte komad ljepljive trake oko vrha lonca za cvijeće kako biste spriječili ljigave životinjice da pužu po vašim cijenjenim biljkama.

Samo provjerite jeste li lonac provjerili i uklonili sve nepozvane goste prije dodavanja bakrene vrpce, a posudu stavite daleko od drugih biljaka i namještaja.

6. Održavajte svoje biljke zdravima

1682653139 359 7 prirodnih načina za tjeranje vrtnih nametnika

Zvuči očito, ali što je vaša biljka zdravija, manja je vjerojatnost da će biti oštećena štetočinama.

Neka biljke budu dobro hranjene i zalijevane, pobrinite se da dobiju odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti i sjene i budite u potrazi za ranim znakovima oštećenja od štetnika.

7. Pripremite DIY sprej protiv insekata

1682653139 44 7 prirodnih načina za tjeranje vrtnih nametnika

Postoji mnogo načina za izradu vlastitih domaćih sprejeva protiv kukaca bez kemikalija, a oni mogu biti stvarno učinkoviti.

  • Pokušajte dodati 3 žlice kajenskog papra u litru vode i poprskati začinskom otopinom lišće i stabljike kupusnjače. Dobro djeluje protiv škara za rezidbu kupusa.
  • Napravite uljni sprej za suzbijanje lisnih uši tako da pomiješate žlicu sapunskog praha sa šalicom biljnog ulja i protresete. Dodajte dvije žlice mješavine ulja u litru vode i obilno poprskajte zahvaćene biljke.
  • Ulje nima dobiva se iz sjemenki stabla nima. Biorazgradiv je i neće naškoditi kućnim ljubimcima, pticama ili drugim divljim životinjama, ali je učinkovit insekticid. Slijedite upute na boci kako biste napravili pravu otopinu i raspršite po lišću biljke prije ili tijekom najezde insekata.
  • Češnjak je poznato sredstvo protiv insekata. Da biste napravili oštar sprej, pomiješajte dvije glavice češnjaka s malo vode u gustu pastu. Uzmite čašu od litre i procijedite smjesu preko nje. Dodajte dovoljno vode da napunite staklenku i žličicu tekućeg sapuna. Razrijedite mješavinu češnjaka s vodom i poprskajte izravno na biljke.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah