Tajna vrta bez štetočina: posadite ih sa svojim rajčicama!

1682620254 Das Geheimnis eines schadlingsfreien Gartens Pflanzen Sie diese mit Ihren

Volite svježe rajčice, ali mrzite imati posla s dosadnim kukcima? Ne brinite, postoji jednostavno rješenje! Sadnja određenih biljaka pokraj vašeg vrta s rajčicama može pomoći u zaštiti od neželjenih štetnika. Tako je – ako slijedite našu strategiju u nastavku, imat ćete prednost u uklanjanju grešaka.

U ovom postu na blogu istražit ćemo najbolje prateće biljke za uzgoj rajčica, zajedno s drugim savjetima i trikovima za držanje ovih štetočina podalje. Stoga se pripremite naučiti sve o tome što možete posaditi rajčice da biste spriječili kukce!

Odabir pravih biljaka za sadnju s rajčicama

Bilje

Začinsko bilje je dobar izbor za sadnju uz rajčice. Ne samo da pomažu u odbijanju nametnika, već mogu dodati i dodatni okus vašim jelima. Bosiljak, origano, majčina dušica i ružmarin izvrsne su alternative koje odbijaju insekte. Sadnja začinskog bilja u blizini rajčica je korisna jer jak miris začinskog bilja može pomoći prikriti miris rajčice, koji može privući određene štetnike.

nevena

Neven je još jedna popularna prateća biljka za rajčice jer može otjerati štetne insekte poput lisnih uši i bijelih mušica. Jarko narančasti ili žuti cvjetovi odaju miris koji mnogi štetnici smatraju neprihvatljivim. To čini neven učinkovitim načinom za sprječavanje nepoželjnih posjetitelja u vašem vrtu. Osim toga, neven sadrži buhač, prirodni insekticid koji pomaže u zaštiti od određenih vrsta insekata, a da ne ošteti korisne kukce poput pčela ili leptira.

Češnjak

Većina kukaca smatra oštru aromu češnjaka nepoželjnom, pa se on već dugo koristi kao prirodno sredstvo protiv štetočina. Sadnjom češnjaka oko biljaka rajčice stvara se nevidljiva barijera koja sprječava neželjene goste. Imajte na umu da biste češnjak trebali saditi najmanje metar od drugog povrća. Njegov jak miris može utjecati na rast i okus drugog povrća ako se posadi preblizu.

Iskusni vrtlari često preporučuju nasturtium kao prateće biljke za rajčice. Nasturcijumi prirodno odbijaju nekoliko uobičajenih štetočina kao što su lisne uši, tikvice, gusjenice i kukci. Svojim jestivim listovima i cvjetovima daju papreni okus sličan potočarki, koji se mogu koristiti u salatama ili prilozima.

Odabirom pravih biljaka za sadnju s rajčicama, možete stvoriti vrt koji je i bujan i bez insekata. Zatim, pogledajmo kako se brinuti za ove biljke kako bismo osigurali da napreduju.

Zaključak: Začinsko bilje, neven, češnjak i nasturtium su sjajne biljke za rajčice. Ove biljke čine nevidljivu barijeru koja sprječava neželjene insekte, a da pritom ne oštećuje korisne insekte poput pčela ili leptira.

Priprema tla za sadnju

Tajna vrtne biljke bez štetočina Posadite ih sa svojima

Kada je riječ o sadnji rajčica i njihovih pratećih biljaka, priprema tla je ključna. Provjerite pH tla kako biste ga uravnotežili, dodajte dovoljno komposta kako biste poboljšali njegovu kvalitetu i osigurajte odgovarajuću drenažu i sunčevu svjetlost kako biste osigurali uspješnu žetvu u svom vrtu.

Ispitivanje pH vrijednosti tla

Prvi korak u pripremi vašeg tla za sadnju rajčice je testiranje njegovog pH. To će vam reći je li kiselo ili alkalno. Rajčica preferira blago kiselo tlo s pH između 6-7. Sve ispod 5,5 može biti previše kiselo za njihov razvoj. Možete kupiti jeftin pribor za testiranje u većini vrtlarskih trgovina ili upotrijebiti trake lakmus papira. Oni mijenjaju boju kada se stave u vodu pomiješanu s uzorcima tla iz vašeg vrta.

Dodavanje komposta ili gnojiva za poboljšanje kvalitete tla

Nakon što saznate koju vrstu tla imate, dodavanjem komposta ili gnojiva možete poboljšati kvalitetu. Kompost dobre kvalitete može osigurati bitne hranjive tvari poput dušika i fosfora, koji su važni za zdrav rast biljaka. Dodavanje organske tvari također pomaže povećati zadržavanje vode kako se biljke ne bi brzo osušile tijekom vrućih ljetnih dana. Također poboljšava prozračnost, tako da korijenje dobiva puno kisika čak i tijekom vlažnijih razdoblja u proljetnim mjesecima.

Osiguravanje pravilne drenaže i izlaganja suncu ključno je za uspješan vrt s rajčicama. Adekvatna drenaža pomaže u sprječavanju truljenja korijena uslijed prekomjernog zalijevanja. Tijekom sezone plodova biljke trebaju dobiti najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Za fotosintezu im je potrebno dovoljno sunčeve svjetlosti.

Ključni zaključak: Ključ uspješnog vrta s rajčicama je priprema tla. To uključuje testiranje pH vrijednosti tla, dodavanje komposta ili stajnjaka za poboljšanje kvalitete te osiguravanje pravilne drenaže i izlaganja suncu.

Sadnja i njega vaših prijatelja rajčica

1682620252 20 Tajna vrtne biljke bez štetočina Posadite ovo sa svojom

Prilikom sadnje rajčice važno je uzeti u obzir prateće biljke koje će se saditi uz nju. Različite biljke imaju različite zahtjeve za razmakom i mogu pružiti različite prednosti kada se uzgajaju zajedno. Evo nekoliko savjeta za odabir i njegu vaših prijatelja rajčica:

Zahtjevi za razmak za različite biljke

Kada planirate raspored vrta, važno je razmotriti koliko će prostora svakoj biljci trebati da pravilno raste. Biljke poput bosiljka ili origana trebale bi biti razmaknute 6-12 inča. Neven treba postaviti najmanje 18 centimetara od drugih biljaka. Češnjak i nasturtium trebaju više prostora. Lukovice češnjaka trebale bi biti posađene na udaljenosti od 3-4 stope, dok nasturtium zahtijeva 12-18 inča prostora između svake biljke.

Savjeti za zalijevanje i gnojidbu za optimalan rast

Rajčicama je potrebno 1 inč vode tjedno tijekom vegetacijske sezone kako bi ostale zdrave i davale plodove. Ako živite u području s malo padalina, možda će biti potrebno dodatno navodnjavanje. Osim toga, gnojidba rajčica svaka dva tjedna uravnoteženim gnojivom pomoći će osigurati optimalan rast tijekom cijele sezone.

Preporučena gnojiva za rajčice

Tehnike rezidbe i treniranja za maksimiziranje prinosa

Rezanje viška lišća s biljaka rajčice pomoći će u poticanju cirkulacije zraka. To smanjuje rizik od bolesti i povećava prinos dopuštajući da više sunčeve svjetlosti dopre do središta biljke gdje će se oblikovati plod. Osim toga, uzgoj vinove loze na kolcima ili rešetkama također može povećati prinose držanjem plodova na tlu, gdje bi mogli istrunuti zbog viška vlage ili se zaraziti površinskim štetnicima ili bolestima tla.

Slijedeći ove savjete pri sadnji pratećih biljaka, možete maksimalno povećati potencijal prinosa održavanjem odgovarajućeg razmaka. Pobrinite se da ima dovoljno prostora za biljku rajčice i njezine srodnike, jer prekomjerna sadnja može rezultirati slabim prinosima. Više sorte rajčice sadite odvojeno od nižih kako se ne bi zasjenjivale. Postavite prateće biljke poput bosiljka ili nevena blizu baze biljke rajčice.

Također imajte na umu koliko je vode potrebno svakoj biljnoj vrsti; neke treba zalijevati češće od drugih. Na kraju malčirajte sve biljke organskim materijalom poput slame ili strugotine. To štedi vlagu i sprječava korov.

KLJUČNI REZULTATI: Kada sadite rajčice, važno je uzeti u obzir biljke za pratnju i njihove potrebe za razmakom. Provjerite ima li u vašem vrtu dovoljno prostora između različitih vrsta povrća. Redovito ih zalijevajte i svaka dva tjedna gnojite uravnoteženim gnojivom. Također, odrežite višak lišća s biljaka rajčice i podignite vinovu lozu na kolce ili rešetke kako biste maksimalno povećali prinose i istovremeno odvratili štetnike i bolesti.

Česti štetnici koji napadaju rajčicu i kako se boriti protiv njih

1682620253 989 Tajna vrtne biljke bez štetočina Posadite ovo sa svojom

Rajčice su popularan i ukusan dodatak svakom vrtu, ali također mogu biti sklone štetnicima. Uočavanje znakova zaraze u vašem vrtu prvi je korak u zaštiti vaših biljaka rajčice od oštećenja. Potražite uvenulo ili promijenjenu boju lišća, rupe u lišću i žute mrlje na samom plodu. Sve su to znakovi da nešto nije u redu s vašim rajčicama.

Prirodna rješenja poput prateće sadnje mogu pomoći u držanju štetočina podalje od vaših biljaka bez pribjegavanja kemijskim insekticidima. Kada prirodne metode ne uspiju ili je zaraza postala prejaka za samo kućne lijekove, možda će biti potrebno koristiti kemijske insekticide kao posljednje sredstvo. Uvijek pažljivo pročitajte etiketu prije uporabe bilo koje vrste pesticida. Pažljivo slijedite upute za ispravne tehnike nanošenja i sigurnosne mjere pri rukovanju ovim proizvodima u blizini djece ili kućnih ljubimaca.

Berite i uživajte u bogatstvu rajčica!

Znati kada su rajčice spremne za branje ključno je za uživanje u njihovom obilju na vrhuncu svježine. Najbolji način da kažete kada su rajčice spremne za branje je njihova boja. Ako su tamno crvene, narančaste ili žute nijanse, onda su zrele i spremne za žetvu. Možete ih i lagano stisnuti; Ako malo popuste, ali ne propadnu, vrijeme je da ih otrgnete s trsa. Još jedan dobar pokazatelj zrelosti je da se stabljika može lako odvojiti od biljke uz malo napora.

Pravilno skladištenje rajčica za maksimalnu svježinu ključno je za uživanje u žetvi tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Kako biste pravilno uskladištili rajčice, držite ih podalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline poput peći ili radijatora. Položite svoje rajčice u jednom sloju na ravnu površinu kako bi zrak mogao ravnomjerno cirkulirati oko svake od njih. Izbjegavajte ih slagati previsoko jer bi to moglo nagnječiti ili oštetiti osjetljivo voće. Ohladite sve rajčice koje nećete koristiti unutar dva dana od branja. To im pomaže u očuvanju okusa i teksture duže nego što ih ostavljate na sobnoj temperaturi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: