Pravilan razmak za rotkvice u vrtu

1682623308 Richtiger Abstand fur Radieschen im Garten

Raphanus sativus ili rotkvica je popularno korjenasto povrće. To je jedno od najlakših povrća za uzgoj u vašem vrtu. Jednostavno posijte sjeme u vlažnu, zdravu mješavinu tla i pustite ga da raste i sazrije. Vrlo brzo raste, tako da se u jednoj godini može dobiti nekoliko serija iz jedne gredice. Postoji samo jedna stvar oko koje biste trebali biti zabrinuti, a to je razmak. Zaista je vrlo važno održavati pravi razmak za rotkvice u vrtu. To je korjenasto povrće, pa je malo prostora neophodno za zdrav rast korijena. Većina vrsta rotkvica, uključujući dugačke i okrugle rotkvice, trebaju najmanje 3 inča razmaka oko korijena. Još je bolje ako naizmjenično uzgajate biljke rotkvice na udaljenosti od 4 do 6 inča.

Pogledajte moj prethodni post: Možete li uzgajati mrkvu u posudama?

Možete li saditi rotkvice preblizu?

Da, naravno da možete posaditi rotkvice i preblizu. Ne daju svi korijenje optimalne veličine, ali možete nabaviti lišće za druga jela. Znam da se mnogi od vas ne slažu s mojim izborom, ali apsolutna je istina da volim listove rotkvice jednako kao i njihov korijen. Zeleno lišće također je odlično za kuhanje sa špinatom.

U redu, ako želite zdrave masne obične rotkvice za svoju salatu, morate im dati malo prostora za širenje. Iako to možete učiniti samo razmišljajući o nekoliko slabašnih sadnica koje rastu među ostalima. Samo razrijeđene rotkvice koristite za salatu i druga jela. Dobre su kao svaka zrela rotkvica.

Uzgajam rotkvice u kacama u vrtu na terasi. Sjetva dodatnog sjemena pomaže mi da uberem zeleno lišće nekoliko puta prije konačnog usjeva korijena. U međuvremenu, svaki tjedan prorjeđujem nekoliko kako bih napravio mjesta za veće. Obično uberem blizu 60% ukupnog broja rotkvica prije nego što dostignu svoju optimalnu veličinu. Neka drugi sazriju do svog punog potencijala.

Pravilan razmak za rotkvice u vrtu

Čak iu ovoj situaciji, držim razmak od 3/4-1 inča između svakog sjemena rotkvice u vrijeme sjetve. Važan je barem centimetar prostora, inače nećete izbaciti korijenje ni lišće iz svog vrta. Sadnice rotkvice postaju dugonoge i zatim otpadaju.

Koji su nedostaci sjetve rotkvica u blizini?

Istina je da rotkvice možete posaditi ili posijati gusto u vrtu. Može vam pomoći da dobijete više lišća uz zdravije korijenje. Iako to može izazvati neke probleme. Važno je razumjeti jer se možete suočiti s jednim ili više ovih problema.

Najčešći problemi s prenatrpanim rotkvicama su:

 • Dugake sadnice
 • truleži korijena
 • uvijanje lišća
 • Rast gljiva
 • Povećana zaraza štetočinama
 • Deformacija strukture korijena

Ovi problemi su česti kod prenapučenih biljaka rotkvice. Ove biljke zahtijevaju vlažnu okolinu, a ista je idealna za štetnike i bolesti. Ako su vaše sadnice pretijesne i njihovo korijenje nema dovoljno svjetla ili zraka, može istrunuti. Štetočine poput puževa, lisnih uši, gusjenica, kukaca, brašnastih stjenica također vole ovu vrstu okoliša. Ove se biljke mogu brzo zaraziti.

Biljke mogu preživjeti štetnike i bolesti uz pravilnu njegu, ali ne možete spriječiti vezanje korijena. To će deformirati ravne rotkvice. Mogu se slomiti ili savijati ili podijeliti na tanke dijelove. Ništa od ovoga nije dobro za vaš vrt s rotkvicama. Dakle, osim ako nemate predznanja, nikada nemojte gusto saditi ili sijati rotkvice u vrtu.

Ako je to već učinjeno, postupno razrijedite neke od njih tijekom nekoliko tjedana kako biste održali odgovarajući razmak.

Provjerite: Sve što trebate znati o povišenim krevetima

Koji je ispravan razmak za rotkvice u vrtu?

Obične duge bijele rotkvice trebaju najmanje 3 inča prostora da pravilno rastu i šire se. Ove rotkvice mogu narasti do 20 inča u duljinu i 3 ili 4 inča u promjeru. Čak i ako nisu svi tako veliki. Dakle, prostor od 3 inča je dobar za uzgoj duge bijele rotkve.

Za ljubičaste i bijele okrugle rotkvice trebat će vam najmanje 4 do 6 inča razmaka. Ove rotkvice vrlo su popularne u salatama. Imaju blago sladak i pikantan okus. za razliku od dugih rotkvica, one ne postaju duže, već se povećavaju u promjeru. Potrebno im je više prostora za rast od bilo koje druge sorte rotkvice. Stoga morate ostaviti razmak od 4 do 5 inča između svake okrugle sadnice rotkvice.

Kako održati točan razmak za rotkvice u vrtu?

Pravilan razmak za rotkvice u vrtu može se održavati na dva različita načina. Prvo, možete sijati sjeme rotkvice u odgovarajućim razmacima. Zatim možete prorijediti dodatne sadnice koje rastu između drugih. Slabe i dugonoge sadnice odbacite za prorjeđivanje.

Pročitajte ovo: Jesu li dugine mrkve genetski modificirane? – Činjenice o vrtu

razmak sjemena rotkvice

Sjeme rotkvice posijte na razmak 1-2 inča. Svaka sorta rotkvice treba najmanje 3 inča razmaka za razvoj optimalne strukture korijena. Dakle, ako želite biti precizni, sijte sjeme koje je 1,5 inča ili veće u prostoru. Ovaj razmak omogućuje da se korijenje proširi do polumjera od 1,5 inča.

Prorijedite nekoliko biljaka tako da ih jednostavno iščupate s tla. Ovaj dodatni 1 inč prostora doprinosi rastućoj veličini korijena. Dakle, optimalna rotkvica može narasti do 3 do 4 inča širine. Ako se radi o dugačkoj rotkvi, rastegnut će se do svog punog potencijala, tj. 12 do 15 inča u duljinu.

Ali morate voditi računa o strukturi tla rotkvica. Svaka biljka rotkvice treba vrlo meku svjetlost i dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima. U lošim uvjetima tla, on ne donosi najbolje rezultate.

Stoga koristite zdravu mješavinu tla i posijte sjeme najmanje 1 inč jedno od drugog u plitke vrtne gredice. Potonji prorjeđuje dodatne biljke kako bi ostavio najmanje 3 ili 4 inča prostora između svake biljke rotkvice.

Prorjeđivanje slabih sadnica rotkvice

Većina sjemena rotkvice počet će klijati unutar 5 do 7 dana od sjetve. Ovo sjeme možete posijati izravno u vrtne gredice duboke najmanje 1/2 inča.

Ako za rotkvice koristite tehniku ​​rešetkaste sjetve, to je u redu. Ova tehnika uključuje stvaranje nekoliko mreža kvadratnih stopa i označavanje malih površina od 4 do 9 kvadratnih inča unutar njih. U svaku od ovih posuda trebate posijati samo 2 sjemenke rotkvice. U svakoj kutiji se koriste samo dvije sjemenke kako bi se osiguralo klijanje. Kad obje proklijaju, uklonite jednu ili slabiju. Rezultat je najviše 10 do 15 biljaka rotkvice po kvadratnom metru. Sve će one lako narasti do optimalne veličine. S ovom tehnikom ne morate dalje razmišljati.

Inače, ako u svom vrtu koristite tradicionalnu široku tehniku ​​sjetve rotkvica. Tada ćete svaki tjedan morati prorijediti nekoliko sadnica kako biste napravili mjesta za zdravije, veće rotkvice. U trenutku klijanja, dobit ćete više od 50 sadnica po četvornom metru. Polako smanjite njihov broj na maksimalno 18 po stopi svaki tjedan.

Preporučamo polagano razrjeđivanje kako bi se smanjio otpad. Trebali biste prorijediti ili ubrati samo onoliko biljaka rotkvice koliko možete konzumirati. Svježa berba rotkvica uvijek je najbolja za vašu kuhinju, stoga ih nije potrebno čuvati u hladnjaku.

3-4 inča je pravi razmak za rotkvice u vrtu

Također pročitajte: Kako uzgajati biljke paprike u kontejnerima

Zašto je prorjeđivanje važno za rotkvice?

Za rotkvice je vrlo važno postupno prorjeđivanje. Bez obzira koju tehniku ​​sjetve koristite kod rotkvica. Završit ćete s pomalo pretrpanim vrtom. Prorjeđivanje je važno čak i ako biljke već imaju dovoljno prostora za rast korijena.

Pomoći će vam –

 • Izbjegavajte dugonoge sadnice
 • Smanjite bolesti truleži korijena
 • Izbjegavajte deformaciju korijena
 • kontrolirati rast štetnika
 • Izbjegavajte truljenje lišća
 • Održavajte pravilan razmak između korijena za bolji prinos.

Prenatrpane sadnice rotkvice uvijek će rasti dugonoge, osobito u djelomičnoj sjeni gdje sunčeva svjetlost nije dovoljna. Samo uklanjanje nekih biljaka može pomoći drugima da prošire svoje lišće. Više lišća također pomaže biljkama da dobiju odgovarajuću sunčevu svjetlost.

Pravilan razmak možete održavati prorjeđivanjem nekoliko slabih sadnica rotkvice. To također omogućuje sunčevoj svjetlosti da dopre do površine tla, što pomaže korijenju da se pravilno zagrije. To će smanjiti mnoge probleme poput gljivične truleži korijena i drugih bolesti. Također pomaže u kontroli i sprječavanju najezde štetočina u vrtu.

Što učiniti s razrijeđenim rotkvicama?

Prorijeđene rotkvice možete kuhati i jesti. Odličnog su okusa uz krafne, salate i sendviče. U tropskim regijama ili zemljama poput Indije, Bangladeša ili drugih, ljudi kuhaju razrijeđene rotkvice s drugim povrćem i zelenim lišćem kako bi napravili varivo od miješanog povrća. Ako volite povrće i malo začina, onda vam ovo varivo može postati najdraže.

Ako ste ljubitelj ljute brze hrane, nasjeckajte ove tanke rotkvice zajedno s njihovim nježnim listovima. Uz kukuruznu krupicu dodajte i ljutiku ili luk, češnjak, đumbir, papar, sol, kumin, kurkumu u prahu i nekoliko drugih začina. Od toga izradite gusto tijesto. Pržite komadiće ovog tijesta veličine zalogaja u ulju po vašem izboru 4-5 minuta. Nakon kuhanja treba izgledati zlatno smeđe, a ne svijetložuto.

Uživajte u ovom zalogaju sa slatko-kiselim umakom. Jako je teško podijeliti ovu krafnu s drugima, iako znam da moraš. Probajte i podijelite svoja iskustva s nama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: