Zašto trebate uzgajati neven

1682656022 5 Grunde warum Sie Ringelblume anbauen mussen

Ako se pitate što su oni prekrasni žarko narančasti cvjetovi koje često viđate u gredicama s povrćem, onda su to neveni.

Postoji oko 56 vrsta nevena, a sve potječu od plemena Tagetes, koje potječe iz Meksika i Gvatemale. Neke vrste rastu divlje, dok se druge uzgajaju za korištenje u dvorištima.

Međutim, ovdje mislimo na francuski neven ili sortu Tagetes patula.

Ali zašto su neveni tako česti, zašto ih vrtlari toliko cijene i što je najvažnije, što neven može učiniti za vas?

Ono što je kod nevena je to što daju puno za malo truda s vaše strane, a dobit ćete nagradu za kratko vrijeme koje je potrebno da ga zabijete u zemlju i zalijete.

Provjerite jesu li u dobro dreniranom tlu i posađene na oko 1cm duboko i oko 10cm jedna od druge.

Jednostavne su za uzgoj i njegu. Zapravo, neven trebate zalijevati samo tijekom posebno dugog sušnog razdoblja i pod svaku cijenu izbjegavati mraz.

Rijetki su slučajevi da neven ne proklija nakon zadnjeg zahlađenja, a ako imate sreće to će se dogoditi već za četiri dana, iako može potrajati i do 14 dana pa budite strpljivi.

Neven također raste tijekom cijele godine; Kad jednom dođu, ako se za to stvore uvjeti, ostat će ovdje.

Nije neuobičajeno da neven i dalje cvjeta u studenom i kasnije ako je temperatura u vašem području relativno blaga.

Kako biste ih zadržali u punoj boji, pobrinite se da odrežete svoju biljku onoliko često koliko je potrebno koristeći škare kako biste ih odrezali ispod glave koja venu.

Konačno, ne možete poreći da su neveni praznik za oči. Sa spektrom boja u rasponu od bordo do duboko narančastih i žutih tonova, teško je odvojiti pogled od njega.

Kad vam neven bujno raste, uvijek možete ubrati kiparicu da uživate u svom domu.

1. Privlače pčele

1682656021 426 5 razloga zašto trebate uzgajati neven

S cvjetovima lijepim poput nevena, nije ni čudo što pčele vole vaditi slatki nektar cvijeta.

Francuski neven ima oštar miris koji ljudi teško podnose. Možete ga opisati kao miris mošusa i sličan mokroj slami.

Čini se da pčelama to ne smeta i često ćete ih vidjeti kako zuje oko vaših biljaka. Neven je posebno dobar za pčele jer je dugovječan i daje nektar iz mjeseca u mjesec.

Postoje dva razloga zašto je ovo tako korisno. Prvo, podržavate sve manju populaciju pčela kojoj je pomoć prijeko potrebna. Također ih pozivate u svoj vrt da oprašuju vaše druge biljke. Dupla pobjeda!

Konačno, neveni su pravi favorit odraslih leptira. Leptiri su čudo prirode i lepršanjem će vam uljepšati dan.

2. Odbijaju štetočine

1682656021 991 5 razloga zašto trebate uzgajati neven

Neven se smatra savršenim društvom u povrtnjaku. To je zbog njihove sposobnosti da odbijaju sve vrste insekata i štetočina. Vjeruje se da je najkorisnije posaditi ih oko perimetra cvjetnjaka, poput cvjetnog kaveza ili među usjevima.

Bezbrojna izvješća pokazuju da zlatni cvjetovi odbijaju insekte kao što su lisne uši, lisne uši i crne mušice, te sugeriraju da će odvratiti zečeve od grickanja vaših usjeva. Mora postojati nešto istine u ovim tvrdnjama budući da ih toliko mnogo vrtlara nastavlja saditi u tolikom broju i s takvom sigurnošću. Međutim, postoji očit nedostatak znanstvenih dokaza koji bi poduprli bilo koji od gore navedenih argumenata.

Međutim, neven odbija nematode. Nematode su podzemni paraziti koji posebno vole rajčice. Imaju usta oštra poput britve koja se probijaju kroz korijenje biljaka i uzimaju hranjive tvari za sebe. Neven ih drži pod kontrolom otpuštanjem alfa-tertienila, otrovne kemikalije u tlu koja sprječava izleganje jaja nematoda.

3. Korisni su

1682656021 311 5 razloga zašto trebate uzgajati neven

Ne samo da je neven izvrstan alat za vaš vrt i sladak za oko, već ima i veliki popis drugih namjena, zahvaljujući velikim količinama eteričnog ulja sadržanog u njihovim cvjetovima.

Neven ima izvrsna ljekovita svojstva i sadrži velike količine flavonoida. Imaju protuupalna svojstva i uglavnom se koriste za liječenje kožnih bolesti poput ekcema.

Mast možete napraviti tako da cvjetove nevena nekoliko tjedana držite u maslinovom ulju prije nego što ih ocijedite i dodate vosak. Nakon stvrdnjavanja možete ga koristiti 2-3 mjeseca.

Konačno, neven je jestiv. Možete uživati ​​u laticama ili listovima te ih dodati u salate, kuhati pa čak i čaj.

Neven ima neobičan citrusni, ali pikantan okus, a svijetle boje savršene su za dodavanje boje i zanimljivosti jelima.

Međutim, važno je upamtiti da mogu biti štetni ako se jedu u velikim količinama, pa ih sačuvajte za posebne prilike.

4. Vratit će se svake godine

1682656021 725 5 razloga zašto trebate uzgajati neven

Uzgajani neven je jednogodišnja biljka, što znači da raste samo tijekom sezone te će uvenuti i umrijeti. Neka vas to ne obeshrabri jer će se vratiti, ne mislim nakon odlaska u vrtni centar.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: