Kada neven cvjeta – vrijeme i temperatura?

1682623792 Wann bluhen Ringelblumen – Zeit und Temperatur

Govoreći o nevenu – uglavnom su afričke i meksičke sorte popularne za cvjetne gredice, a druge sorte i podsorte prekrasne su za pojedinačne posude, kao i za dvorišne vrtove.

Kada cvjetaju neveni? – Neven voli tople temperature i vlagu. Počinje cvjetati od 21 stupnja Celzija (sredina siječnja). Cvatnja se nastavlja sve dok temperatura ne dosegne 35+ krajem travnja. Za ove biljke idealni su dani s temperaturom između 21 i 26 stupnjeva. Obično većina sorti nevena počinje cvjetati rano ujutro, a cvjetovi ostaju svježi danima i tjednima.

Osim u dekorativne svrhe, neven je vrlo popularan i zbog blagog mirisa. Možda samo volite miris nevena, iako to nije jedina dobrobit. Biljka nevena može držati kukce i komarce podalje od vašeg travnjaka i doma ako se uzgaja u zatvorenom prostoru.

Pogledajte naš najnoviji post o tome kako uzgojiti neven iz reznica

Vrijeme cvatnje nevena

Općenito, sve vrste nevena počinju cvjetati u prosincu. Ovo vrijeme se temelji na tropskim i suptropskim okruženjima. Za razdoblje cvatnje radije se oslonite na prosječnu dnevnu temperaturu na vašem mjestu. Najbolje cvjetanje može se vidjeti u mjesecu veljači do kraja ožujka.

Biljka nevena otporna je na umjerene temperature. Cvate kada se noćna temperatura popne iznad 17-18 stupnjeva Celzijusa. Najbolje cvjetanje događa se kada temperatura tla poraste iznad 21 stupnja.

Posljednje cvjetanje nevena traje do prvog mraza. Ako neven uzgajate u zatvorenom prostoru, on će nastaviti cvjetati čak i kada je vani mraz. Biljke samo držite na toplom i osigurajte dovoljno svjetla ako je moguće, izravna sunčeva svjetlost je bolja. Staklenik možete koristiti i za zaštitu nevena tijekom jakih mrazova.

Kada neven cvjeta - vrijeme i temperatura

U koje doba godine cvjetaju neveni?

Najbolje cvjetanje nevena može se vidjeti u mjesecima od siječnja do ožujka, posebno u područjima bez mraza. Inače ih možete vidjeti kako cvjetaju do rujna. Ovo je vrijeme proljeća u većini zemalja svijeta. Ako nije, pričekajte dok temperatura ne poraste iznad 18 stupnjeva Celzijusa. Bez obzira gdje živite, neven svakako možete uzgajati u svom vrtu. Ako temperatura i dalje nije odgovarajuća, pričekajte još nekoliko tjedana. Počnite u proljeće i uživajte u ovom cvijeću u svibnju, uz malo održavanja dobit ćete najbolje cvjetanje nevena u vašim biljkama.

Kada cvjeta francuski neven? –

Najbolje cvjetanje može se vidjeti u proljeće do sredine ljeta. Moje omiljene su francuske i meksičke sorte nevena. Najviše ih volim jer veličanstveno cvjetaju tijekom cijele godine. Pupoljci su vrlo svijetli i traju mnogo dulje od bilo koje druge sorte. Obično većina cvijeća ostaje svježa više od 10 dana. Što je najbolje, stotine cvjetova cvjetaju zajedno u jednoj biljci francuskog nevena. Jedna stvar koja mi se sviđa je to što ne morate voditi računa o francuskom nevenu prije nego što počne cvjetati. Ove biljke imaju visoku otpornost na toplinu.

Cvjetaju li neveni cijelo ljeto?

Da, ljeto je vjerojatno najbolje doba godine za višegodišnje marigolde. Ako svoju biljku uspješno zaštitite od izravne topline, sigurno ćete najbolje cvjetati u svojoj biljci nevena. Ljetna sezona je vrlo dobra za marigolde. Iako će neki od vas vidjeti smanjenje veličine cvijeta ljeti, ali vjerujte mi, sigurno ćete imati veliki broj nevena koji cvjetaju zajedno ljeti. Zahtijeva samo pravilnu njegu, zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti tijekom dana i pravilno zalijevanje.

Cvjetaju li neveni zimi?

Ovisi. Da, dobro ste razumjeli. Zima u mnogim zemljama ima jake uvjete slične mrazu i malo zemalja u blizini ekvatora može pronaći temperature između “10-15” stupnjeva Celzijusa.

Dakle, ako živite bilo gdje na sjevernoj hemisferi gdje prevladavaju uvjeti slični mrazu, vjerojatno nećete vidjeti cvjetanje. Ako je tako, onda ne brinite, samo njegujte svoju biljku nekoliko mjeseci i imat ćete svježe, zdrave pupoljke u proljeće.

Ako živite blizu ekvatorijalnih zemalja poput Afrike ili Indijskog potkontinenta ili drugih azijskih zemalja, onda je ovo vrijeme kada će vaše biljke početi cvjetati.

U oba slučaja, svoje biljke trebate gnojiti dušičnim gnojivom. To će pomoći vašoj biljci da zdravije raste i proizvodi nove grane, a više grana znači više pupova.

Cvjetaju li neveni svake godine? –

Da, naravno, možete imati više cvjetova od jednog nevena, ali će kvaliteta cvijeta biti smanjena kad drugi put procvjeta. Najbolje je saditi svježe sadnice svake godine kada trebate veće, zdravije cvijeće.

Svoje nevene možete sačuvati za sljedeću sezonu cvatnje, ali potrebno ih je redovito uklanjati. Također biste trebali obratiti pozornost na vezanje korijena i nedostatak hranjivih tvari. Presađivanje starih biljaka nakon što procvjetaju dobra je praksa za brižljivu zaštitu vaše biljke.

Saznajte: Kako ubrati sjeme nevena za sljedeću sezonu?

Koliko dugo neven cvjeta

Neven počinje cvjetati od kraja zime do ponovnog pojavljivanja sljedeće godine s prvim mrazom. Stoga je to najbolja višegodišnja cvjetnica za uzgoj u vašem domu ili kuhinjskom vrtu.

Biljke nevena vrlo su otporne na oštru klimu, pa cvjetaju cijele godine. Najvjerojatnije, u povoljnoj klimi, zdrava biljka nevena može cvjetati i do 150 dana u godini.

Koliko dugo treba nevenu da procvjeta?

Neven možete posaditi na dva glavna načina. Možete ih posaditi iz sjemena ili uzgojiti iz reznica druge zdrave biljke. Stoga točno vrijeme cvatnje nevena može varirati nakon sadnje.

Ako sadite svježe sadnice iz sjemena, trebat će vam oko 50-70 dana da počnu cvjetati, ovisno o temperaturi i sunčevoj svjetlosti. Sadnja nevena nakon rezanja može trajati 45-60 dana da procvjetaju prekrasni zlatni neveni.

Koja je visina najbolja za cvjetanje nevena? – Ovo je vrlo očito pitanje, svaka biljka mora rasti i doseći određenu visinu da bi pravilno cvjetala. Iako ne postoji određeno ograničenje visine sadnje nevena, možete očekivati ​​da će narasti najmanje 1 stopu, tj. 12 inča ili 25-30 cm prije nego što dobro procvjeta. Kod nekih sorti možete vidjeti kako biljke cvjetaju na mnogo nižoj nadmorskoj visini.

Kako učiniti da neven brže procvjeta

Standardno vrijeme za cvjetanje nove biljke nevena je između 45 i 60 dana. To je dugo čekanje, pa smo svi barem jednom razmišljali o tome da ubrzamo cvjetanje, ali nekako nismo uspjeli.

Dakle, pitanje ostaje isto, možemo li učiniti da neven brže procvjeta? Nećete vjerovati, odgovor na ovo pitanje je jedno veliko da. Samo morate izvršiti određene postupke. Ove metode uglavnom koriste komercijalni rasadnici i rasadnici.

Skupljajte_sjemenke nevena

Slijedite ove korake kako biste ubrzali rast svog nevena

 • Koristite zemljane glinene posude ili posude za sadnice. Prvi i najvažniji korak u dobrom rastu biljke je zdrava sadnica. Najbolje je raditi u zemljanim posudama.
 • Koristite kvalitetnu mješavinu zemlje s malo praha protiv gljivica. Najbolja moguća mješavina za neven je 30-30-30% mješavina s jednakom količinom vrtne zemlje, kokosovog treseta i vermikomposta.
 • Nemojte pretjerano zalijevati biljke. To je glavni razlog truljenja korijena i smrti biljaka. Zalijevajte samo kada je najpotrebnije.
 • Izbjegavajte kemijska gnojiva. Nepravilna uporaba kemijskih gnojiva glavni je razlog propadanja sadnica i biljaka. Stoga preporučam korištenje isključivo organskih gnojiva u razmacima od 10-15 dana.
 • Odvojite pojedinačne sadnice. Za najbolji rast preporuča se odvajanje sadnica kada su visoke 4 inča tj. oko 8-10 cm.
 • Nemojte saditi sadnice izravno u posude za sjeme. Prve sadnice treba uzgajati u manjim posudama radi dobrog rasta korijena. U tu svrhu možete koristiti bilo koje plastične ili glinene posude od 2-3 inča.
 • Držite sadnice u polusjeni 10 dana. To će im pomoći da razviju novo korijenje i razvit će se dobro vezana korijenova kugla.
 • Nakon 10 dana posadite zdrave sadnice u posude promjera najmanje 6-8 inča.
 • Posljednji, ali najvažniji savjet za brže cvjetanje je staviti nove biljke na izravnu sunčevu svjetlost. Za brže cvjetanje nevena potrebno je najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za zatvoreni terarij – bitni savjeti

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima

Odabir sobnih biljaka Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Odabir pravih biljaka za vrtlarstvo u kontejnerima

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Najbolje sobne biljke koje ne trebaju puno svjetlosti