Njega biljke rajske ptice – sve što trebate znati

wop 1

Biljka rajska ptica poznata i kao cvijet ždrala i Strelitzia je tropska biljka porijeklom s Kanarskih otoka i Latinske Amerike, gdje slobodno raste u prirodnim staništima poput grmolikog divljeg cvijeća. Pripada rodu Strelitziaceae, koji uključuje nekoliko vrsta biljaka čija je zajednička karakteristika neobičan, vrlo jedinstven, egzotičan i ekstravagantan cvijet nalik ždralu. Rod je dobio botaničko ime Strelitzia u čast kraljice Charlotte od Mecklenburg-Strelitz, supruge engleskog kralja Georgea III., velikog zaljubljenika u botaniku. Od sredine 18. stoljeća, kada je donesena u Europu, njegova popularnost ne opada, što ga čini jednom od najtraženijih sobnih biljaka i poželjnim vrtnim ukrasima u područjima gdje to klimatski uvjeti dopuštaju. 

Savjeti za njegu biljaka 2 pereglin.com 57565657585943

Profil biljke rajska ptica

Višegodišnja zimzelena biljka gustog, grmolikog rasta koja, ovisno o vrsti, može narasti od 1.5 do impresivnih 10 metara u visinu. Njegovi sjajni, kožasti listovi sa sivkasto-zelenom površinom ovalno su kopljastog oblika nalik lišću banane. Mogu narasti od 30 do 75 centimetara u duljinu, s oštricama širokog lišća široke do 10 do 50 centimetara. 

Listovi se pojavljuju na čvrstim izduženim peteljkama dugim najmanje 40 centimetara, rastu okomito i izravno iz snažnog, razgranatog korijenskog sustava. Ovo veliko, upečatljivo lišće čini biljku privlačnom čak i kada ne cvjeta, stvarajući izrazite strukturne efekte i neodoljivu tropsku atmosferu kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

wop Biljka376848796344

Rajska ptica cvijet

Iako je biljka zadržala svoj tropski šarm bez cvjetanja, ono što ovu biljku čini popularnom u cijelom svijetu su njezini cvjetovi jedinstvenog oblika. 

Ovi čudesni cvjetovi pojavljuju se na dugim peteljkama iz zadebljane vodoravno postavljene kljunaste kućice, nalik intenzivno obojenim narančastim i plavo-ljubičastim čupercima na glavi ždrala. Na svakoj stabljici pojavljuje se pet ili šest cvjetnih kapsula, a svaki grm proizvodi mnogo novih, što može produžiti sezonu cvatnje na šest mjeseci.

Zbog svoje izdržljivosti, otpornosti i dugovječnosti, cvijet rajske ptice jedan je od najprodavanijih rezanih cvijeća na svijetu. U vazi s vodom ostaje svjež dvadesetak dana!

Od oprašenih cvjetova nastaju tvrde, crne, sferične sjemenke ukrašene smiješnim narančastim čupercima. Sjemenke privlače ptice koje ih šire u divljini, pomažući vrstama da se šire u krajoliku.

Narančaste rajske ptice

Najčešće uzgajana vrsta rajske ptice je takozvana Strelitzia Reginae, kraljevska strelicija kako joj latinski naziv govori. Popularna je zbog zadivljujućih, živopisnih narančastih i ljubičastih cvjetova i upravljive veličine jer naraste do 1.5 metara u zatvorenom prostoru i 3 do 4 metra na otvorenom. Njegovi listovi više podsjećaju na pedale čamca koje gusto rastu jedna uz drugu na dugim peteljkama. Svaki list naraste 20 centimetara u dužinu i 10 centimetara u širinu, tvoreći gustu zelenu krunu.

wop hg38uoh83hp093

Bijele rajske ptice

Još jedna popularna vrsta je Strelitzia Nicolai, također poznata kao bijela rajska ptica ili divlja banana. To je divovska biljka koja čak može rasti u obliku stabla u prirodi, može doseći 5 metara visine i 3 metra širine. Zbog svoje veličine i velike potrebe za svjetlom, biljka se češće uzgaja na otvorenom ili u staklenicima. Ima velike listove poput banane s kratkim peteljkama, a cvjetne kapsule su tamnoljubičaste, što stvara dramatičan kontrast s bijelim listovima cvjetova.

Kako se brinuti za rajsku pticu

Unatoč egzotičnom izgledu, Rajske ptice ne zahtijevaju nikakvu posebnu ili pretjeranu njegu. Sve dok joj osigurate dovoljno prostora, odgovarajuću rasvjetu, dobro dreniranu podlogu, umjereno zalijevanje i topao okoliš, ova dugovječna, spororastuća biljka godinama će stvarati tropsku atmosferu u vašem životnom prostoru! Stoga, razmotrimo njegove uvjete rasta jedan po jedan: 

Koliko svjetla treba rajska ptica 

Uzgajate li biljku rajska ptica u zatvorenom prostoru, postavite je na što svjetliju točku u prostoru gdje će dobiti puno neizravnog osvjetljenja. Idealne pozicije su ostakljene verande ili grijane lođe.

Ipak, u nedostatku takvih pozicija, svoju biljku rajska ptica možete postaviti uz veliki istočni ili zapadni prozor. Nekoliko sati jutarnjeg ili popodnevnog sunca ima blagotvoran učinak, ali treba izbjegavati položaje na kojima je biljka izložena izravnom sunčevom svjetlu u svom zenitu. Biljci je potrebno minimalno 6 sati svjetla dnevno, ljeti i zimi.

Količina svjetlosti koju biljka prima izravno utječe na njezin rast, cjelokupni izgled ali i cvjetanje. Biljke koje provode vrijeme u nedovoljno osvijetljenom prostoru neće cvjetati.

Stoga možete dodati malo umjetnog svjetla kako biste riješili problem. Možete objesiti lampu iznad ili je postaviti na mali stolić pored biljke. Držite ga deset sati dnevno kako biste nadoknadili nedostatak prirodnog svjetla.

Kako se zaljeva rajska ptica

Režim zalijevanja svake biljke uvijek ovisi o ukupnim uvjetima u kojima raste, prvenstveno o izlaganju svjetlu i sobnoj temperaturi. Ovi čimbenici izravno utječu na brzinu isparavanja vlage iz tla i diktiraju učestalost zalijevanja.

Općenito, biljku rajske ptice možete zalijevati jednom tjedno od proljeća do jeseni i jednom u deset dana tijekom zime. Međutim, ovo je samo okvir jer zalijevanje trebate prilagoditi specifičnoj biljci i uvjetima. Posljedično, trebali biste zalijevati svoju rajsku pticu čim primijetite da je površinski sloj podloge suh do dubine od 3 centimetra.

Odrasle biljke tolerantnije su na nedostatak vode, ali ih ne ostavljajte predugo žedne.

S druge strane, prekomjerno natapanje podloge je još opasnije. Voda koju biljka ne može iskoristiti nakuplja se oko korijenskog sustava i uzrokuje njegov korijen i eventualno propadanje.

Od kraja jeseni postupno smanjite zalijevanje, dopuštajući da se supstrat osuši. Skraćivanje dana u zimskim mjesecima kao i niže temperature usporavaju metabolizam biljke. To je period kada biljka miruje, a voda sporije isparava iz supstrata, pa je nema potrebe često zalijevati.

I još samo nešto: Rajska ptica ne voli vodu iz slavine! Sadrži soli i klorid na koje biljka nije navikla. Stoga, kada hidratizirate svoju biljku, koristite stajaću, meku vodu, destiliranu vodu ili kišnicu ako je imate prilike prikupiti!

Kakvo tlo treba rajska ptica

U pogledu tla, biljka rajska ptica nije izbirljiva sve dok je supstrat dobro dreniran i ne zadržava vodu dulje nego što bi trebao. Drugim riječima, možete ga uzgajati u standardnom višenamjenskom supstratu namijenjenom sobnim biljkama u koji biste mogli dodati šaku komposta ili ilovače.

 Ovaj dodatak sprječava zbijanje tla, povećava njegovu nutritivnu vrijednost i utječe na pH vrijednost tla. Naime, iako može rasti u ph-neutralnim tlima, biljka rajska ptica preferira ona blago kisela s idealnim rasponom pH od 5,5 do 7,5.

wop bngui3oh893h8p9593

Koliku vlažnost treba rajska ptica

Kao i sve druge biljke sličnog podrijetla, biljka rajska ptica voli povišenu razinu vlage u svom okolišu. Iako je prilično prilagodljiv i podnosi čak i standardnu ​​razinu vlažnosti od 30 do 40%, ipak će se osjećati bolje i bolje rasti ako je ta razina viša od prosjeka i dosegne barem 60%.

Podizanje razine vlage moglo bi zvučati kao izazovan i zahtjevan proces, ali istina je da je to lako postići. Možete birati između nekoliko jednostavnih metoda navedenih u nastavku: 

 • Zamagljivanje – Lišće biljke često prskajte mlakom odstajalom vodom sobne temperature. Ova mjera može biti značajna za zdravlje biljke, posebno u zimskim mjesecima kada zbog grijanja prostora dolazi do prekomjernog isušivanja zraka, kao i ljeti za vrijeme suhih i vrućih dana.
 • Posuda za šljunak – To je još jedan jednostavan način za promjenu mikroklimatskih uvjeta u biljnom okruženju. Lonac s biljkom stavite na pladanj u koji ste stavili kuglice ekspandirane gline ili krupnog šljunka i napunite ga vodom. Postupno isparavanje vode u loncu pomoći će da se rajska ptica osjeća kao kod kuće.
 • Ovlaživač zraka – Ovaj jednostavan uređaj je praktično rješenje za one s mnogo tropskih biljaka ili biljaka koje zahtijevaju uvjete slične tropskim. Postavite ga na željenu vrijednost i možete zaboraviti na problem vlažnosti!

Koje je najbolje gnojivo za rajsku pticu

Kao što smo već spomenuli, biljka rajska ptica ima veliki, razgranati korijen koji brzo troši hranjive tvari iz supstrata. Stoga je dodatna prihrana jedna od vitalnih mjera u očuvanju zdravlja i obilnog cvjetanja. U tu svrhu možete koristiti tekuće, standardno gnojivo za sobne biljke razrijeđeno na pola preporučene doze. U vlažno tlo (odmah nakon zalijevanja) svakih petnaest dana od proljeća do jeseni kada biljka intenzivno raste i cvjeta dodajte gnojivo otopljeno u vodi.

Ako ste pobornik prirodnih gnojiva, tada biljku možete hraniti stajskim gnojem. U proljeće, prije početka sezone, jednu šaku ovog materijala zakopajte u tlo oko biljke, pazeći da ne oštetite korijen i da gnoj ne dođe u izravan dodir s korijenovom grudom.

Nakon primjene biljku možete zalijevati, a to bi trebalo biti dovoljno da osigura prehranu za cijelu sezonu.

Kolika treba biti Temperatura za rajsku pticu

Biljka rajska ptica osjetljiva je na niske temperature i ne može uspjeti u prostoriji u kojoj temperatura pada ispod 50 F. Idealan temperaturni raspon je između 15 i 25 °C tijekom cijele godine. Stoga držite rajsku pticu u toplom prostoru koji se grije tijekom zime. 

Biljka rajska ptica uzgaja se kao sobna biljka u posudi za cvijeće. Možete ju premjestiti u vrt ili terasu, tijekom ljeta. Međutim, kada se noćne temperature približe 10 °C , trebali biste biljku unijeti u kuću u zaštićenom i toplom prostoru.

Kako se rajska ptica sadi i presađuje

Iako nije brzorastuća vrsta, biljka rajska ptica je velika biljka koju uspješno možete uzgajati samo u velikoj posudi, u kojoj će korijen imati dovoljno mjesta. Stoga će vam trebati stabilan spremnik s volumenom od najmanje 8 litara. 

Spremnik mora imati otvore na dnu kako bi se spriječilo opasno nakupljanje vode u loncu. Kada sadite svoju biljku rajsku pticu, obavezno preko otvora posude na dno stavite sloj krupnog šljunka ili lomljenih pločica koji će imati funkciju drenaže i omogućiti učinkovito odvodnjavanje viška vode.

Ova robusna biljka ne voli stalno presađivanje, a bolje raste i bujno cvjeta ako se korijenje djelomično zbije u posudi. Stoga je presadite svake druge ili treće godine kada se korijenje pojavi kroz drenažne rupe u 3 do 5 centimetara veći lonac koji je prethodno napunjen svježim supstratom.

Kako poboljšati Rast i razmnožavanje

Da bi procvjetala po prvi put, biljka rajske ptice mora dosegnuti fazu zrelosti koja nastupa za četiri do šest godina u optimalnim uvjetima uzgoja. Ako vam to zvuči predugo, recimo da je rajska ptica koja je procvjetala u sobi zaista prizor vrijedan čekanja. Štoviše, jednom kad počne cvjetati, svake godine daje sve više cvjetova.

Također, zrela biljka proizvodi sjeme iz kojeg se mogu razmnožavati nove biljke. 

Potencijalni problemi kod rajske ptice

Općenito, biljka rajska ptica je čvrsta i izdržljiva biljka koja se prilagođava uvjetima u domaćinstvu i nije osobito sklona bolestima ili štetnicima. Većina problema koji se mogu pojaviti vezana je za neodgovarajuće okruženje ili nepovoljne faktore rasta. Ovdje izdvajamo one najčešće:

Smeđe mrlje ili mrlje na lišću pojavljuju se kada koristite vodu iz slavine ili kada je supstrat prevlažan i nema dovoljno zraka između listova. Koristite meku vodu, prozračite prostor i zalijevajte biljku samo kada je supstrat suh na dodir.

 • Suhi vrhovi listova ukazuju na nisku količinu vlage u prostoru. Biljku redovito pržite i čistite joj listove vlažnom krpom ili spužvom. Biljka će uživati ​​u ovom osvježavajućem tretmanu jer uklanjanje prašine i čestica nakupljenih na listovima olakšava disanje.
 • Žuti, mlohavi, kašasti listovi jasan su znak viška vode u tlu. Odrežite takve listove i obratite pozornost na raspored zalijevanja. Ako ne poduzmete ništa ili ostavite biljku da sjedi u mokrom supstratu, sljedeća faza je trulež korijena što obično dovodi do gubitka biljke. Posljedično, izvadite biljku iz vlažnog supstrata, kratko je osušite na zraku i ponovno posadite u svježi supstrat. Ne zalijevajte prvih sedam dana!
 • Usporen rast ili nedostatak cvjetova obično je posljedica nedovoljne rasvjete ili lošeg tla u kojem nema dovoljno hranjivih tvari. Svjetlo i gnojidba igraju vitalnu ulogu u formiranju cvjetova i dinamici rasta ove biljke. Dakle, osigurajte mu redovitu prehranu i odgovarajuću rasvjetu.
 • Uvijanje lišća mogu uzrokovati razni štetnici ali i drugi čimbenici uzgoja. Da biste saznali više o problemu i kako se nositi s njim, možete pronaći više informacija

Konačna misao

Jednom kada vidite očaravajući cvijet biljke rajske ptice, nemoguće ga je pomiješati s bilo kojim drugim cvijetom na svijetu. Njen origami oblik, tako jedinstven u carstvu cvjetnica, i bujno zelenilo krupnog lišća više su nego dovoljan razlog da pokušate uzgajati ovu biljku.. Jeste li spremni za izazov i pokušajte, slijedeći naše savjete, ukrasiti svoj dom ovu izuzetnu biljku?

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah