5 jednostavnih koraka za obrezivanje i presađivanje biljke s korijenom

1682627658 5 einfache Schritte zum Beschneiden und Umtopfen einer wurzelgebundenen Pflanze

Svatko tko se dovoljno bavi vrtlarstvom u kontejnerima, u jednom će se trenutku suočiti s problemom biljke vezane za korijenje. Srećom, rješavanje ovog problema obrezivanjem korijena je relativno jednostavan proces. Iako neki oklijevaju baviti se obrezivanjem korijena, nema razloga da se bojite ovog standardnog vrtlarskog posla.

Kako bismo vam pomogli da bolje znate kako orezati biljke s korijenom, izradili smo ovaj vodič. Počet ćemo pokrivajući osnove onoga što je biljka s korijenom. Zatim nastavljamo s jednostavnim postupkom od pet koraka koji možete koristiti kad god neka od vaših biljaka postane vezana za korijenje.

Što znači vezanost korijena?

Kontejneri su korisni vrtlarima iz raznih razloga. Ali oni također dolaze s nekim ograničenjima. Jedno od najuočljivijih ograničenja je činjenica da biljke u kontejnerima imaju ograničen prostor u kojem mogu rasti njihovi korijeni.

Nasuprot tome, vanjska biljka često ima dovoljno zemlje u blizini za daljnje širenje korijena. Biljka koja raste u kontejneru nema taj luksuz, ali će ipak proširiti svoj korijenski sustav. Ovo kontinuirano širenje rezultira biljkom vezanom za korijen.

Kada biljka počne prerastati svoju posudu, njezino korijenje nema mjesta za širenje. To uzrokuje da se korijenje zapetlja na rubu posude. Nakon što se korijenje ispreplete, zdravlje biljke može početi opadati. Često su simptomi biljke vezane za korijenje slični onima kojima nedostaje vlažnost tla.

Biljka se može vezati za korijenje jer je prerasla spremnik. Ili je posuda s biljkom bila premala za početak. Isti se problem može pojaviti s vanjskim drvećem i grmljem kada raste u ograničenom prostoru. Bez obzira na uzrok, vaš najbolji pristup je da odmah riješite problem biljke vezane za korijen.

Popravite biljku vezanu za korijen

Postoje dva načina na koje možete popraviti biljku s korijenom. Svaki je jednako učinkovit, ali uključuje različite razine truda s vaše strane. Ova dva pristupa su:

Presađivanje vaše biljke s korijenom je brže rješenje. Ako svojoj biljci date više prostora, korijenje će se s vremenom samo od sebe raširiti. Ali ponekad ćete možda htjeti zadržati biljku s korijenom u njezinoj posudi. U takvim situacijama obrezivanje korijena je najbolji izbor. Sada prijeđimo na brzu metodu za to.

Osnovni postupak rezidbe korijena

Zadatak obrezivanja biljke s korijenom može se isprva činiti zastrašujućim, ali proces je vjerojatno lakši nego što mislite. Kako bismo ilustrirali ovu tvrdnju, podijelili smo obrezivanje korijena u pet jednostavnih dijelova. Čitajte dalje kako biste razvili svoje vještine rezidbe korijena.

Izvadite biljku iz spremnika

Isprva možda nećete znati je li vaša biljka vezana za korijenje. Možda znate samo da vaša biljka nije u savršenom zdravlju. Kao što smo ranije spomenuli, biljka vezana za korijen će se smanjivati, ali će njeni simptomi biti vrlo slični onima kod biljke kojoj samo treba više vode.

Jedini način da saznate je li biljka vezana za korijen je da je izvadite iz spremnika. Ako je vaša biljka vezana za korijen, vađenje iz spremnika bi trebalo biti lakše nego što bi inače bilo. Korijenje ukorijenjene biljke tvori masu koja prati unutarnji oblik posude. Kada povučete biljku, ove mase korijenja imaju tendenciju da lakše iskliznu iz posude.

Izvadite biljku iz spremnika.

Međutim, trebali biste biti oprezni kada biljku vadite iz spremnika. Prilikom vađenja biljke možete osjetiti otpor. Ako to učinite, pokušajte upotrijebiti ove savjete za uklanjanje kako biste svoju biljku izvukli bez nanošenja štete:

  • Uhvatite biljku za bazu glavne stabljike
  • Prođite vrtnim nožem po unutarnjem rubu posude
  • Pažljivo okrenite posudu naopako
  • Nježno stisnite posudu ako je napravljena od mekog materijala
  • Izbjegavajte grabiti cvijeće ili lišće

Nakon što ste uspješno uklonili biljku, možete pregledati korijensku kuglu kako biste vidjeli ima li vidljivih znakova pričvršćenja korijena. Ovi znakovi bi trebali biti očiti. Ako vidite masu korijenja koja prekriva vanjsku stranu korijenske bale, možete prijeći na sljedeći korak rezidbe korijena. Ako nije, uzrok lošeg zdravstvenog stanja vaše biljke je nešto drugo.

Odrežite zamršeno korijenje

Sada kada ste izvadili biljku iz spremnika i ustanovili da je vezana za korijen, možete započeti najvažniji dio procesa rezidbe korijena. Ovo je također dio procesa zbog kojeg ljudi najviše oklijevaju upustiti se u obrezivanje korijena.

Naši najbolji odabiri za škare

U ovoj fazi trebali biste upotrijebiti ručne škare za rezanje korijenja koje raste s vanjske strane korijenove bale. Izrežite sve strane i dno. Ne morate se previše brinuti oko rezidbe velikih ili malih korijena. Korijenski sustav vaše biljke vjerojatno će biti dovoljno otporan da preživi vašu snažnu rezidbu.

Vaš cilj u ovom trenutku je ukloniti dio korijenske mase. S obzirom da biljku vraćate u istu posudu, morat ćete donekle smanjiti ukupni volumen korijenske mase. Na taj način korijenje vaše biljke više neće ispunjavati cijelu posudu, što vam omogućuje dodavanje dodatnog novog tla.

Odrežite čvorasto korijenje.

Nakon što ste podrezali sve strane korijenske bale, većina vašeg posla oko rezidbe korijena je gotova. Sada je vaš najveći izazov pravilno vratiti biljku u spremnik.

Zabodite korijensku kuglu

Nakon što ste obavili obrezivanje korijena, vrijeme je da pripremite biljku da se vrati u svoju posudu. Najbolji način da to učinite je ohrapaviti vanjsku stranu korijenske bale.

Često je najbolja metoda za ovaj korak zarezivanje strana ručnim grabljama. Alternativno, možete upotrijebiti vrtni nož da zarežete stranice korijenske bale.

Zabodite korijensku kuglu.

S bilo kojom metodom, radite na tome da otpustite preostalu zemlju u korijenskoj bali. Masa vezanog korijenja možda je uzrokovala zbijanje ostatka tla. Ako je tlo zbijeno, korijenje teško prolazi.

Zarezujući korijensku balu, znatno ćete olakšati širenje preostalih korijena u tlo. To će vašoj biljci puno olakšati nastavak zdravog rasta nakon što je vratite u spremnik.

Vratite biljku u spremnik

Vaš sljedeći korak u obrezivanju korijena je priprema spremnika za vraćanje biljke. Upamtite da ste tijekom faze rezidbe uklonili priličnu količinu korijenja i zemlje. To znači da ćete morati dodati malo nove zemlje u svoju posudu kako biste nadoknadili taj prazan prostor.

Obavezno odaberite kvalitetno tlo za posude koje će korijenju osigurati hranjive tvari potrebne za rast. Također možete dodatno stimulirati korijenje gnojidbom.

Vratite biljku u spremnik.

Važno je da također slijedite dobre tehnike sadnje kada vraćate biljku s podrezanim korijenom u spremnik. Na primjer, trebali biste se pobrinuti da postavite biljku na odgovarajuću dubinu u odnosu na površinu tla.

Korijen treba biti potpuno pokriven, ali ne smije biti ni preduboko. Pod pretpostavkom da možete ispravno presaditi svoju biljku s orezanim korijenom, možete nastaviti s našim posljednjim savjetom.

Osigurajte puno vode

Svaki put kada presađujete biljku ili je obrežete iz korijena, biljka može doživjeti određeni stres tijekom procesa. Ovaj stres, koji se često naziva transplantacijski šok, normalan je i ne bi trebao predstavljati preveliku zabrinutost. Ali postoji jednostavan način na koji svojoj biljci možete pomoći da prođe kroz ovu fazu.

U tjednima nakon rezidbe korijena opskrbite svoju tek orezanu biljku s puno vode. Obilnim zalijevanjem možete pomoći korijenskom sustavu da prevlada štetu koja je sastavni dio rezidbe korijena.

Osigurajte dovoljno vode kako bi se biljka oporavila.

U razdoblju nakon rezidbe korijena vaša bi biljka mogla izgledati malo više uvenulo nego inače. Ali unutar dva ili tri tjedna vaša bi biljka ponovno trebala biti potpuno zdrava. U ovom trenutku možete se vratiti svom redovnom rasporedu zalijevanja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: