Sve što trebate znati o biljkama u staklenim posudama

Alles was Sie uber Pflanzen in Glastopfen wissen mussen.webp.webp

Vrtovi u staklenim posudama atraktivan su i jednostavan način za uzgoj mnogih vaših omiljenih biljaka, bilo da imate ograničen vanjski vrtni prostor ili želite atraktivan unutarnji vrt.

Iako biljke koje se uzgajaju u kontejnerima često zahtijevaju malo više održavanja od biljaka koje se uzgajaju u zemlji, najbolja stvar kod uzgoja u posudama je ta što se ne moramo brinuti hoće li preživjeti zimu.

Ovaj članak govori o najboljim savjetima i trikovima za uzgoj biljaka u staklenim posudama. Govorimo vam i o biljkama koje možete brzo uzgojiti u staklenim posudama ili bocama.

Možete li uzgajati biljke u staklenoj posudi?

Da, možete uzgajati biljke u staklenoj posudi.

Staklene biljke izvrsna su opcija za one koji vole biljke i dizajn interijera i stalno traže nove načine izlaganja svojih cijenjenih sobnih biljaka.

Za uzgoj biljaka možete koristiti staromodne staklenke i profesionalno izrađene staklene posude; Međutim, postoje određena ograničenja u pogledu vrsta biljaka koje možete uzgajati.

Također je najbolje poduzeti posebne sigurnosne mjere kako biste osigurali zdravlje svojih biljaka. Kada su zasađeni živim lišćem i kontrastnim teksturama, vrtovi u bocama čine fantastična unutarnja središnja područja.

biljni terarij

Kako uzgajati biljke u staklenoj posudi?

Uzgoj biljke u staklenoj posudi zvuči praktično, inventivno i jednostavno. Svestranost staklenih posuda još je jedna atraktivna značajka; Sve što trebate učiniti je uskladiti staklenu posudu s odgovarajućom biljkom.

Postoje tri jednostavna i laka načina za uzgoj biljke u staklenim posudama ili teglama:

Stvari koje treba uzeti u obzir prije uzgoja biljaka u staklenim posudama

Iako postoje brojni aspekti koje treba uzeti u obzir pri uzgoju biljaka u staklenoj posudi, evo ključnih točaka koje ne smijete propustiti:

 • Odabir odgovarajuće biljke najvažniji je faktor za staklene posude.
 • Biljke koje vole vlagu najbolje rastu u zatvorenim posudama poput staklenih boca i posuda. Biljke koje preferiraju suše uvjete možete staviti u otvorene staklene posude.
 • U staklenim posudama nema rupa za drenažu, a rupu ne možete izbušiti. Stoga pazite da dno staklene posude ima dobru drenažu osim ako ukorjenjujete reznice. Dodajte odgovarajući debeli sloj drenažnog materijala poput glinenih oblutaka ili grubog šljunka.
 • Ako biljke uzgajate u vodi, vodu trebate redovito mijenjati i izbjegavati ih izlagati prejakom svjetlu. Biljka bi mogla patiti od algi i previše vlage.
 • Zahtjevi za rasvjetom variraju ovisno o potrebama odabranih biljaka. Previše svjetla može potaknuti rast algi, što rezultira zelenim filmom u staklenoj posudi. Također, izravna sunčeva svjetlost može zagrijati staklenu posudu i oštetiti korijenski sustav.
 • Ne morate brinuti o sustavu navodnjavanja i odvodnje kada sadite reznice korijena u staklenu posudu da rastu. Međutim, morate se pobrinuti za rasvjetu i druga pitanja vezana uz održavanje.
 • Konačno, ako želite da vaša vodena biljka napreduje, morate paziti na ravnotežu minerala i hranjivih tvari.

11 biljaka koje možete uzgajati u staklenim posudama

U staklenim posudama mogu uspijevati brojne biljke. Evo deset najboljih biljaka za uzgoj u staklenim posudama.

1. Bilje

U staklenim bocama ili posudama možete brzo uzgojiti različite vrste začinskog bilja. Sadnja začinskog bilja u staklene posude u zatvorenom prostoru je jednostavna, pristupačna i praktična.

Neki primjeri koji dobro djeluju su bosiljak, menta, kopar, ružmarin, peršin, origano, timijan, potočarka i vlasac.

Lagano odvojite korijenje kako biste potaknuli rast, a zatim čvrsto nabijte smjesu oko korijena i baze biljke. Uzgoj začinskog bilja u posudama jednostavan je ako se pravilno radi.

Začinsko bilje koje raste u zidanim teglama

2. Pothos

Postoje dva načina uzgoja pothosa u staklenim posudama; Možete ih staviti u posudu sa zemljom ili samo u posudu napunjenu vodom.

Pothos je spreman za cvjetanje nakon što ga uspješno posadite u bocu ili teglu po svom izboru, u zemlju ili vodu.

Međutim, Water Pothos je poželjniji zbog malih zahtjeva i održavanja.

3. Židov lutalica

Također možete posaditi Wandering Jew jer postoji mnogo atraktivnih sorti. Imate mnogo opcija, uklj Tradescantia blossfeldiana I tradescantia Fluminensis.

Vrste tradescantia su vrlo svestrane i mogu se uzgajati u tlu, vodi ili mješavini oba.

Nježne su i raznobojne, a lijepo izgledaju kada ih posadite u staklene posude. Daje vam zadivljujući zaslon za vaš dom i balkon.

4. engleski bršljan

Također možete pokušati posaditi biljke bršljana. Ove biljke uspijevaju u posudama napunjenim zemljom ili vodom.

Pobrinite se da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti kako biste izbjegli probleme. Ovo su također lijepi dodaci uzdignutim klupama poput polica za knjige ili balkona.

5. Kaktus

Poput Biskupove kapice i Anđeoskih krila, vrste kaktusa možete posaditi i u staklene posude. Ove biljke ne morate često zalijevati jer su evoluirale da uspijevaju u surovim pustinjskim okruženjima.

Nemojte ih pretjerano zalijevati; Pobrinite se da budu na izravnoj sunčevoj svjetlosti veći dio dana. Sjajan su dodatak vašem interijeru, uključujući spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju.

Kaktusi koji rastu u staklenoj posudi

6. Aloe vera

Varate se ako mislite da se biljke mogu koristiti samo u staklenim posudama iz estetskih razloga. Na primjer, aloe vera je izvrsna biljka koja brzo raste u staklenim posudama.

Svi smo svjesni njegovih brojnih zdravstvenih i prehrambenih dobrobiti. Međutim, ako počne prerastati posudu, morat ćete je presaditi u veću posudu za pravilan rast i njegu.

7. Pogledajte pogon lanaca

Ova vrsta Crassula djeluje čarobno kada je zatvorena u staklenu posudu. Iako zahtijeva puno održavanja, možete uzgajati Crassule koje zahtijevaju manje održavanja.

Preporuča se pažljivo zalijevanje kako bi se izbjeglo pretjerano zalijevanje biljaka u teglama bez drenaže. Kako raste, stvara pozitivno i osvježavajuće okruženje u domu.

8. Pšenična trava

Pšenična trava može uspijevati u tegli napunjenoj zemljom bogatom hranjivim tvarima. Uzgoj pšenične trave je jednostavan, a staklena tegla je idealna sadilica.

Sve što trebate učiniti je posijati malo sjemena pšenične trave i zalijevati ih po potrebi. Također, pazite da tlo bude vlažno i stavite posudu dalje od izravne sunčeve svjetlosti kako bi mekani listovi mogli rasti.

Pšenična trava raste u staklenim posudama

9. Kućna božikovina paprat

Kućna božikovina paprat je biljka koja ne zahtijeva održavanje sa sjajnim zelenim lišćem i dobro se slaže s drugim šarenim sobnim biljkama. Najbolje uspijeva u dobro dreniranom tlu uz neizravnu izloženost suncu.

Možete je uzgajati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom u staklenim posudama. Iako ne podnosi niske temperature, paprat božikovina može lako preživjeti i oštre zime.

10. Sukulenti

Sukulenti su sićušne, preslatke biljke koje dolaze u različitim veličinama i bojama. Možete ih odabrati na temelju veličine staklenke. Sve dok postoji dovoljno prirodnog svjetla, oni su savršeni za izlaganje kod kuće.

Svojem vrtu ili dizajnu interijera možete dodati prirodnu boju sadnjom šarenih sorti kao što su Chalk Sticks, California Sunset, Coppertone Stonecrop, Red Aloe i Sunset Jade.

Također, pročitajte ove savjete za uzgoj sukulenata ako želite da vaši sukulenti postanu veliki.

11. Biljka zmija

Još jedan odličan izbor, posebno za zatvorene prostore, je biljka zmija. Kontrast njihovog svijetlozelenog i žutog lišća izgledao bi spektakularno u staklenoj posudi.

Ne samo da proizvodi velike količine kisika, već služi i kao prirodni filtar zraka. To znači da pomaže u pročišćavanju zraka oko vas.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati lubenice

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati monsteru (5 osnovnih savjeta)

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Zašto je važno starinsko sjemenje – potpuni vodič