Vodič za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead

Vodic za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead111111111153

Tražite ukusnu i mirisnu kulinarsku biljku lavande za biljni vrt. Ne tražite dalje od Munstead Lavande!

Munstead lavanda je naslijeđe sorte engleske lavande ( Lavandula angustifolia ) koja se smatra najboljom lavandom za kuhanje. Munstead je poznat po svom biljnom, cvjetnom, slatkom okusu u kulinarstvu. Ove su kompaktne biljke također vrlo ukrasne i često se koriste kao obrubne biljke u biljnim vrtovima i formalnim potagerima. Uvriježene biljke su tolerantne na sušu i malo održavanja, obično zahtijevaju gnojidbu i obrezivanje samo jednom godišnje.

Čitajte dalje da biste saznali sve o Munstead lavandi!

Munstead lavanda: osnove

Munstead lavanda ( Lavandula angustifolia ‘Munstead’) naslijeđe je sorta lavande poznata po izvrsnom okusu i mirisu u kuhanju i pečenju. Ova sorta je omiljena u vrtu začinskog bilja i u engleskim vikendicama i najbolja je sorta lavande za kuhanje. Smatra se da je lavandu Munstead uzgojila Gertrude Jekyll , poznata dizajnerica vrtova i biljčica iz Engleske koja je popularizirala obrube cvijeća u svom domu pod nazivom “Munstead Wood”. Munstead Lavender je jedna od najpopularnijih sorti engleske lavande (True Lavender, L. vera ).

Munstead lavanda može se posaditi samostalno kao pojedinačna biljka u vrtu začinskog bilja ili kao niska živica lavande ili masovna sadnja u graničnom vrtu. Uvriježene biljke narastu do oko 60 cm u zrelosti. Munstead je također otporniji na toplinu od mnogih drugih engleskih sorti lavande.

Munstead lavanda se obično uzgaja za kulinarske i biljne primjene. Ljubičasti cvjetni klasovi obično se beru u rano ljeto čim se otvore prvi cvjetovi. Munstead Lavender ima klasičan cvjetni okus “prave lavande” koji je i sladak i biljni. Uobičajene primjene uključuju kolačiće od lavande, med natopljen lavandom i sirup od lavande za ručno rađena pića i deserte. Munstead lavanda se također može koristiti u mirisnim rukotvorinama, potpourriju, izradi sapuna, parfemima, mirisnim vrećicama i cvjetnim aranžmanima (i sušenim i svježim).

Vodic za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead111111111154

Gdje posaditi Munstead lavandu

Ova sorta je sorta engleske lavande, koja je porijeklom iz mediteranske regije, ali ima dovoljno otpornosti na hladnoću da se uzgaja u hladnijim klimatskim uvjetima kao što je Velika Britanija i hladnija klima Sjeverne Amerike. Biljke koje se uzgajaju u zonama najhladnijih zimskih temperatura mogu zahtijevati dodatnu zimsku njegu kao što su zimske zaštite ili malč. Munstead lavanda je također prilično otporna na pretjerano vruće vrijeme i obično se uzgaja kao ukrasna lavanda u vrućim sušnim klimama i toplim zimskim klimama.

Munstead lavandu treba posaditi na osunčanom mjestu s dobro dreniranim pješčanim tlom. Što se tiče sunčeve svjetlosti, listovi biljke bi trebali dobiti najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Dobro drenirano tlo poput pješčane ilovače na mjestu sadnje omogućuje lako prolazak viška vode, ostavljajući male zračne džepove u tlu (i izbjegavajući prekomjernu vlagu). Izbjegavajte sadnju lavande na mjestima gdje voda ima tendenciju da se nakuplja nakon padalina. Ako morate saditi u glinenom tlu, dopunite tlo organskim kompostom, tresetom i/ili kokosovim kokosovim vlaknom kako biste stvorili laganiju i sušu mješavinu.

Munstead lavanda najbolje raste u neutralnom do alkalnom pH tlu . Iako je donekle tolerantna na kiselo tlo, ne uspijeva na tim mjestima za sadnju osim ako se ne riješi pH tla. Previše kiselo tlo potrebno je dopuniti vrtnim vapnom prije sadnje i potencijalno jednom godišnje.

Munstead je jedna od najmanjih sorti engleske lavande , što je čini dobrim izborom za nisko rastući mali zimzeleni grm ili kao kontejnersku biljku na terasi. Grmoliki, kompaktni nagnuti oblik ove biljke također je prikladan za obrubljivanje većih cvjetnjaka. Također se može saditi u kamenim vrtovima ili terasama od graška šljunka.

Lavanda je otporna i na jelene i na zečeve. To ga čini dobrim izborom za područja s puno gladnih zečeva i područja koja često posjećuju jeleni. Lavanda je također prijateljska za pčele i privlači mnoštvo korisnih oprašivača i insekata, uključujući bumbare, kolibrije i leptire.

Kako posaditi Munstead Lavandu

Munstead Lavandu je najbolje saditi u rano proljeće ili u jesen. Presađivanje drvenastih trajnica poput lavande obično je najuspješnije kada se radi rano ujutro, na oblačan dan ili kada je područje sadnje inače zaštićeno od oštre izravne sunčeve svjetlosti. Sadnja izvan pravog vremena za sadnju može izazvati stres za biljku i odgoditi rast korijena u okolno tlo.

Evo osnovnih koraka za sadnju Munstead lavande :

  1. Iskopajte rupu za korijen biljke. Rupa bi trebala biti otprilike dvostruko šira od lonca u kojem je biljka prodana, ali ne dublja od tla za lonce unutar žardinjera. Ulijte malo vode u rupu i pazite da voda lako otječe u tlo.
  2. Izvucite biljku lavande Munstead iz dječjeg lonca. Pogledajte korijenje, ako se s vanjske strane korijenove kugle ne vidi previše korijena, može ići ravno u rupu za sadnju. Međutim, ako oko korijenske kugle kruži debelo bijelo korijenje (osobito na dnu), možda ćete htjeti nježno olabaviti korijen i izvući deblje korijenje iz kružnog uzorka prema van.
  3. Nježno napunite rupu za sadnju oko stranica korijenske kugle biljke lavande. Upotrijebite zemlju koja je izašla iz rupe da je zatrpate, lagano je nabijajući dok idete. Ako je vaše tlo siromašno hranjivim tvarima, možda ćete poželjeti umiješati organsko gnojivo za presađivanje.
  4. Nanesite ~2cm debeo sloj komposta kao organski malč preko površine tla kako biste spriječili korov, zaštitili tlo od promjena temperature i osigurali prirodni izvor hranjivih tvari za biljke koje se sporo oslobađaju.
  5. Nakon sadnje dobro zalijte tek posađenu lavandu.
Vodic za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead111111111155

Kako uzgajati i brinuti se za munstead lavandu

Munstead lavanda je biljka za uzgoj i njegu koja je relativno niska za održavanje.

Zalijevanje Munstead Lavande

Munstead lavanda relativno je otporna na sušu nakon što se uspostavi u krajoliku, ali treba godinu ili dvije da korijenje naraste dovoljno da podupire biljku u suhom tlu. Pažljivo pratite vlažnost tla godinu dana nakon sadnje i zalijevajte svaki put kada se gornji centimetar tla osuši.

Zalijevanje može biti rijetko u vlažnom proljetnom/jesenskom vremenu, ali biljke mogu zahtijevati navodnjavanje nekoliko puta tjedno tijekom toplinskih valova ili suhog ljetnog vremena. Zalijevanje točno na razini tla (kao što je navodnjavanje kapanjem) poželjno je od zalijevanja iznad glave jer redovito vlaženje lišća može dovesti do gljivične bolesti. Bolest može biti veći problem u vlažnim klimama s visokom vlagom.

Nakon što biljke imaju dobro uspostavljeno višegodišnje korijenje u okolnom tlu, Munstead lavanda je tolerantna na suho tlo i biljke ne trebaju redovito zalijevanje u većini uvjeta. Nemojte pretjerati s zalivanjem razvijenih biljaka jer pretjerano vlažno tlo može opteretiti biljku i potencijalno dovesti do truleži korijena ako je tlo slabo drenirano. Ograničite dodatno zalijevanje osim u previše sušnim klimatskim uvjetima. Munstead lavanda obično se ne održava kada se jednom uspostavi u krajoliku.

Gnojidba Munstead Lavande

Biljke lavande Munstead možda će se trebati hraniti organskim gnojivom kada je u tlu manjak hranjivih tvari (pogledajte ispitivanje vrtnog tla da naučite kako testirati tlo na hranjive tvari za biljke). 

Biljke lavande mogu se hraniti gnojivom u proljeće nakon što biljke prekinu zimsko mirovanje i ponovno u kasno ljeto nakon završetka cvatnje. Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni. Na mjestima za sadnju s prirodno kiselim tlom, možda ćete poželjeti primijeniti i vrtno vapno u proljeće ili jesen.

Obrezivanje Munstead lavande

Kao sorta engleske lavande, biljke Munstead zahtijevaju godišnje obrezivanje za najbolje rezultate. Munstead lavanda najčešće se orezuje u kasno ljeto nakon cvjetanja biljke. Ovo godišnje obrezivanje općenito je prilično značajno na zrelim biljkama, uklanjajući 1/3 do 1/2 lišća. Na primjer, ako je većina stabljika s lišćem dugačka oko 50cm, svaka se može rezati na 25-35cm. Ovdje je detaljan članak o tome kada smanjiti lavandu .

Munstead biljke se također mogu lagano ošišati uz strane u rano proljeće ako se posade u formalnu živicu u potageru. Proljeće je također dobro vrijeme za traženje i uklanjanje svih stabljika koje su umrle tijekom zime. Također iskoristite priliku da uklonite sve stabljike koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene. Ove stabljike se mogu ukloniti sve do temelja biljke.

Ako se lavanda Munstead ne orezuje jako godišnje, ove biljke imaju tendenciju razviti drvenasta središta koja je teško oblikovati u budućim godinama. Vrtlari koji preferiraju biljke manjeg održavanja mogu razmisliti o sadnji francuske lavande ili španjolske lavande umjesto Munstead engleske lavande.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead111111111156

Berba Munstead lavande

Munstead lavanda se obično bere početkom ljeta kada na biljci počinju cvjetati prvi cvjetovi. Ubrano cvijeće može se koristiti za kuhanje, svježe bukete ili sušeno za mirisne zanate.

Kada ubrati Munstead lavandu

Vrijeme berbe lavande ovisi o tome kako će se lavanda koristiti. Većina vrtlara pokušava ubrati Munstead Lavandu kao prve cvjetove na klasu, jer tada cvjetovi postižu maksimalan okus i miris. Ako se ostavi da cvjeta na biljci, lavanda se još uvijek može ubrati, ali može imati slabiji okus, a osušeni cvjetovi obično otpadaju sa stabljike.

Kako ubrati Munstead lavandu

Ujutro uberite svoje klasove cvijeta lavande Munstead. Pričekajte dok se jutarnja rosa ne osuši, ali pokušajte ubrati cvijeće prije nego što dnevna vrućina postane preintenzivna. Upotrijebite čiste oštre škare ili škare za rezidbu da odrežite svaku stabljiku s biljke. Možete ukloniti stabljiku do polovice njene visine. Na primjer, stabljika cvijeta koja se proteže 50cm od razine tla do vrha cvjetnog klasa može se u većini slučajeva rezati na 25cm.

Korištenje Munstead lavande

Munstead lavanda je prikladna za upotrebu u kuhanju, potpourriju i mirisnim zanatima. Munstead se smatra najboljom sortom lavande za kulinarsku primjenu, uključujući pečene proizvode, ljetna pića i specijalne sirupe za deserte.

Recept za lavandu može zahtijevati svježu ili sušenu lavandu. Lavandu dobro operite prije upotrebe u kuhanju. Za sušenje Munstead lavande, objesite ih ili položite da se osuše na toplom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Lavandu možete i peći na suhom u pećnici.

Slične sorte lavande za razmatranje

Ako Munstead lavanda nije dostupna ili na neki drugi način nije izbor, postoji mnogo drugih kultivara koje treba razmotriti. Ako želite kulinarsku upotrebu, upotrijebite Avice Hill Lavender ili Hidcote Lavender ako Munstead nije dostupan. Lodden Blue Lavender dobar je izbor za one koji traže nešto manju biljku koja još uvijek ima tamnije cvjetove. Za posebno kompaktnu biljku s ljubičastim cvjetovima, isprobajte Thumbelina Leigh Lavender.

Hidcote lavanda protiv lavande Munstead

Munstead lavanda se obično uspoređuje s lavandom Hidcote. Obje sorte su sorte naslijeđe uzgojene u Velikoj Britaniji, iako se smatra da je Munstead nekoliko desetljeća stariji od Hidcotea. Obje vrste imaju tendenciju da dosegnu oko 60 cm i obje imaju tamno ljubičaste cvjetove. Iako su obje vrste izvrsne za kulinarske primjene, Mustead lavanda se obično smatra najboljom sortom lavande za kuhanje, dok se Hidcote češće preferira za ukrasne ili mirisne vrtove.

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na munstead lavandu

Iako su biljke engleske lavande poput Munsteada općenito prilično otporne, postoji nekoliko gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti koje ih mogu utjecati.

Gljivične bolesti poput gljivica pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i truleži korijena uzrokovane plijesni Phytophthora mogu utjecati na Munstead Lavender. To se općenito događa u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem iznad glave. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke. Bolest je najčešća u kišnim, vlažnim klimama.

Biljke engleske lavande ponekad su zahvaćene virusom mozaika alfalfe , koji stvara žuti “mozaični” uzorak na lišću zahvaćenih biljaka. Smatra se da se ovaj virus širi lisnim ušima i nesterilnim alatima za obrezivanje.

Uobičajeni vrtni štetnici koji utječu na munstead lavandu

Biljke lavande Munstead ponekad napadaju vrtni štetnici kao što su brašnaste bube i lisne uši. Ove bube se općenito mogu poprskati po biljci oštrim mlazom vode, ali može zahtijevati raspršivanje organskih pesticida nakon što se štetnici postave na biljci (biljkama).

Englesku lavandu sisavci rijetko napadaju zbog jakog mirisa. Jeleni općenito izbjegavaju Munstead englesku lavandu u potpunosti, pogotovo ako biljka ima cvjetove. Mlade biljke mogu napasti zečevi i drugi manji sisavci koji se kopaju. Kunići imaju tendenciju kopati oko korijena umjesto da napadaju lišće ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: