5 uzroka crnih mrlja na lišću sobnih biljaka (i rješenja)

wop crne mrlje na liscu

Crne mrlje posljednje su što želimo vidjeti na lišću naše lijepe sobne biljke. Nije neuobičajeno, iako su neke sobne biljke sklonije tom problemu. U ovom članku ćemo pogledati što može uzrokovati crne mrlje na lišću sobne biljke i najbolji način da ih se riješite.

Crne mrlje na lišću sobne biljke često su uzrokovane gljivičnom bolešću ili oštećenjem štetnika. Pretjerano zalijevanje također treba uključiti. Rjeđi uzroci su bakterijske ili virusne infekcije, starenje ili nedostatak hranjivih tvari. Ispravite probleme s njegom, izolirajte i uklonite zahvaćeno lišće prije liječenja.

Pregled crnih mrlja na lišću sobnih biljaka

Crne mrlje nisu razlog za slavlje, ali ne dovode automatski do propasti vaše biljke. Bol obično izgleda gore nego što jest: oštećeni listovi često nastavljaju funkcionirati i zapravo ne umiru.

Neugledne mrlje mogu biti različitih veličina; neki su okrugli, drugi imaju nepravilne rubove. Iako je malo vjerojatno da će nestati s zahvaćenog lišća, novi listovi će ostati bez mrlja nakon što se otkloni uzrok.

Neki razlozi za crne mrlje su ozbiljni, stoga nemojte zanemariti problem. Liječenje se razlikuje ovisno o njegovom uzroku, pa je otkrivanje problema ključno.

Najbolji način da spriječite crne mrlje je da biljka bude zdrava! Robusna sobna biljka ne samo da je otpornija, već će se i brže oporaviti i zamijeniti oštećeno lišće svježim lišćem.

wop Lisce678953403

Starenje

Prije nego što krenete dalje, provjerite da lišće nije samo staro i istrošeno. Prirodno propadanje događa se kada biljka poništi svoje starije listove i preusmjeri njihovu životnu snagu u druge dijelove.

Problemi s dobi obično utječu na donje listove, a prirodno opadanje neće se dogoditi na mnogo listova odjednom. Možete usporiti proces pružanjem izvrsne njege biljci. Čišćenje lišća i rotiranje biljke tako da svi listovi dobiju svoj dio svjetlosti pomaže osigurati maksimalnu dugovječnost.

Nemojte prekomjerno zalijevati!

Prva stvar koju treba isključiti je najozbiljnija mogućnost: prekomjerno zalijevanje. Ovo je najčešći ubojica sobnih biljaka – crne mrlje mogu biti posljednji poziv za pomoć.

Oštećenja od prekomjernog zalijevanja počinju s korijenjem i šire se prema gore. Ako je lišće zahvaćeno, vaša biljka je u ozbiljnoj nevolji i nema vremena za odgađanje.

Provjerite tako da pažljivo izvadite biljku i provjerite je li korijenje blijedo, čvrsto i zdravog, zemljanog mirisa. Ako pronađete kašasto crno ili smeđe korijenje koje ispušta neugodan miris, vaša biljka ima trulež korijena i morat ćete poduzeti mjere.

Ako trulež nije velika, odrežite oštećeno korijenje i osvježite lonac sličnom (suhom) mješavinom… pustite da se zemlja osuši i zalijevajte štedljivo dok ne vidite novi rast. Presadite u prikladnije tlo ako je drenaža problem i ponovno procijenite svoj režim kako se to više ne bi ponovilo.

Gljivična infekcija

Najčešći razlog dramatičnih crnih mrlja je gljivična infekcija . Nije svaka biljka osjetljiva na iste gljive: takve se infekcije općenito nazivaju “pjegavost lista”. Tretman je u biti isti bez obzira na specifičnu gljivu koja napada vašu biljku.

Uzročnici gljivica vole vlažne uvjete i lako se šire od kapanja ili prskanja – što predstavlja ključ za rješavanje problema. Spore gljivice ostaju mirne dok ih voda ne aktivira (i mogu dugo čekati). Gljivična infekcija znak je da je biljka previše vlažna ili da se voda predugo zadržala na lišću.

Održavanje biljke malo suše i paziti da lišće ne ostane mokro najbolja je prevencija i liječenje. Evo koraka koje treba poduzeti:

 • Voda s donjeg dijela, a ne s vrha. Namjestite crijevo ili kantu za zalijevanje ispod donjeg lišća kako biste izbjegli vlaženje lišća ili stavite lonac u plitki pladanj s vodom dok tlo ne upije vlagu odozdo.
 • Zalijevajte rano tijekom dana kako biste osigurali dovoljno vremena da se lišće osuši.
 • Osigurajte dobru ventilaciju za provjetravanje lišća.
 • Izbjegavajte zamagljivanje lišća.

Uklonite zahvaćeno lišće kako biste smanjili daljnju kontaminaciju; sigurno odbaciti. Gljivične infekcije obično nisu opasne ako se riješe rano i ne uzrokuju trajno oštećenje nakon što se uzrok ispravi.

wop nhgu30ih8u435gg5h5uip

Liječenje gljivica

Osim uklanjanja pjegavog lišća i održavanja lišća suhim, dobro je liječiti gljivičnu infekciju bez problema. Postoji nekoliko pristupa:

Fungicidi – Na tržištu postoje neki učinkoviti fungicidi . Često dolaze u prikladnim bocama s raspršivačem; neke marke tvrde da su organske. Komercijalni fungicidi su jednostavan način za liječenje ograničene infekcije nekoliko sobnih biljaka, ali postaju skupi kada se koriste za veće epidemije ili za krajobrazne biljke.

Neemovo ulje – Obično se koristi kao prirodno sredstvo za suzbijanje štetočina, Neemovo ulje je potpuno prirodan tretman koji također kontrolira mnoge vrste gljivica. Ne ubija postojeće gljive, već guši njihove spore kako se ne bi širile. Za maksimalan učinak potrebno je temeljito premazati lišće oboljelih biljaka.

Neemovo ulje je sigurno za okoliš i većinu biljaka, ali može spaliti lišće koje je izloženo izravnom suncu. Nemojte ga koristiti na vrlo mladim primjercima.

Kućni lijekovi – Jednostavan i ekonomičan tretman tradicionalno se pravi miješanjem žlice sode bikarbone u litri vode. Dodajte pola žličice hortikulturnog ulja ili insekticidnog sapuna da se zalijepi za biljku.

Prskanje gljivice ovom mješavinom mijenja pH površine lista i stvara okruženje za gljivicu neprikladno za život. To košta samo penija po galonu.

Bakterijske i virusne infekcije često uzrokuju crne mrlje na lišću sobnih biljaka

Crne mrlje na lišću sobne biljke također mogu biti simptom bakterijske ili virusne bolesti, ali prognoza nije baš tako vesela kao za gljivičnu infekciju. Biljke su pod utjecajem različitih infektivnih agenasa i neke vrste su otpornije od drugih, ali svaka biljka u oslabljenom, stresnom stanju je ranjiva.

Nažalost, ne postoje učinkoviti kemijski tretmani za sobne biljke.

Ako sumnjate na ovu vrstu infekcije, uklonite listove koji pokazuju simptome i uništite ih na siguran način kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju.

Najbolji alati za liječenje bakterijskih ili virusnih bolesti su prevencija i higijena:

 • Dajte biljci dodatni TLC kako biste povećali njezinu sposobnost da se bori ili preraste infekciju.
 • Sterilizirajte svoje alate prije i između uporabe. Jednostavno brisanje izopropilnim (trljajućim) alkoholom pomoći će.
 • Držite svoje biljke na pravilnoj udaljenosti jedna od druge. Ako svoje biljke grupirate zajedno, pokušajte spriječiti da se njihovo lišće dodiruje.
wop nghi4opp33h8p95h348

Štetočine

Još jedan čest razlog za pojavu mrlja na lišću biljaka je zaraza štetnicima. Najčešći prijestupnici su lisne uši, paukove grinje i brašnaste bube. U nekim područjima također prevladavaju i korijenske grinje.

“Dobra” stvar je što obično možete prepoznati krivca prema šteti koju uzrokuju:

 • Čini se da lisne uši dolaze niotkuda i skupljaju se oko nježnih listova, izdanaka i stabljika. Ako se nagomilaju u dovoljnom broju – kao što uvelike žele – lisne uši uzrokuju bolesno, požutjelo lišće i obojene mrlje. Također izlučuju slatki nektar koji potiče crnu čađavu plijesan.
 • Oštećenja od paukovih grinja izgledaju kao srebrne, žute ili tamne mrlje veličine rupice na lišću. Ovi neugodni paukovi su sićušni, dostižu veličinu odrasle osobe od samo 0,4 mm, pa će vam povećalo pomoći da ih prepoznate. Ostavljaju sitne mreže ispod lišća i u zglobovima.
 • Brašnaste bube su još jedan negativac. Dodaju karakterističan nejasan omotač, tako da njihove kolonije izgledaju poput pamučnih masa oko zglobova i ispod lišća. Kao i kod drugih izlučivača medljike, listovi ispod njih često su ljepljivi i crni s čađavom plijesni.

Ako ste identificirali problem sa štetočinama, trebali biste podrezati ozbiljno oštećene listove (i sigurno ih baciti). Mnogi uzgajivači ostavljaju djelomično zahvaćene listove i tretiraju ih zajedno s cijelom biljkom.

Ovi štetnici reagiraju na ispiranje kako bi se smanjio njihov broj i temeljito premazivanje ekološki prihvatljivim pesticidom poput insekticidnog sapuna ili hortikulturnog ulja. Neemovo ulje i dijatomejska zemlja (DE) također su prirodni i učinkoviti… djeluje i alkohol za trljanje.

Iskorjenjivanje nije moguće samo jednim tretmanom. Ponavljajte sve dok štetnici ne nestanu i zapamtite da se mogu vratiti! 

wop bjg803h835038tjtfj

Manje vjerojatni uzroci crnih mrlja na lišću sobnih biljaka

Postoje i druge mogućnosti koje treba razmotriti ako ste isključili uobičajene uzroke. Manje je vjerojatno da će oni biti krivci jer njihova oštećenja obično ne izgledaju kao crne mrlje.

 • Nedostatak hranjivih tvari – iako nije uobičajen, nedostatak hranjivih tvari može uzrokovati pruganje listova i/ili pjegavost. Boja oštećenja je obično žuta do smeđe.
 • Opekline od sunca – Intenzivna izravna sunčeva svjetlost može opeći i oštetiti lišće. Opekline od sunca obično rezultiraju izbijeljenim lišćem ili hrskavim smeđim mrljama na površini lista.
 • Niska vlažnost – osim sporog rasta i dosadnog izgleda, stres zbog niske vlažnosti uzrokuje suhe mrlje i mrlje na lišću.
 • Hladne temperature ili propuh – Biljke koje su pod stresom zbog hladnoće ili propuha mogu razviti pjegavo ili na neki drugi način oštećeno lišće.
 • Kvaliteta vode – Lišće može postati neravnomjerno obojeno ako je vaš izvor zalijevanja visoko mineraliziran ili je vaša biljka osjetljiva na onečišćenja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

8 načina da pomognete Areca Palmi sa smeđim vrhovima i lišćem

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Aloe vera postaje crvena?