Je li Pothos otrovan? (I kako ih sigurno uzgajati)

Je li Pothos otrovan I kako ih sigurno uzgajati6859044 wop

Pothos je jako popularna sobna biljka i poznata je po tome što je prilično neuništiva. No, kao i sa bilo kojom biljkom u vašem domu, osobito onom s uobičajenim imenom poput Đavoljeg bršljana, možda se pitate je li pothos otrovan?

Je li Pothos otrovan? Da, pothos je otrovan ako se proguta i može nadražiti kožu ako se dodirne. Nije poznato da su smrtonosne, ali će izazvati iritaciju na usnama i jeziku, a mogu izazvati i povraćanje. Pazite da biljku držite podalje od mačaka, pasa i djece.

Rekavši ovo, ako pravilno rukujete biljkom i držite je podalje od djece i kućnih ljubimaca, ovo je jedna od biljaka za koju se najlakše brinete, bez obzira koliko se loše nosite s njom. Poznato je da biljka preživljava razdoblja suše kao i mraka. Čitajte dalje dok objašnjavam zašto su pothosi otrovni i kako se brinuti za njih na siguran način.

wop pothos76483548306778364

Zašto su pothosi otrovni?

Ono što Pothos čini otrovnim su netopivi kristali kalcijevog oksalata koji se nalaze u njihovim listovima i stabljikama. Ti kristali nalikuju malim staklenim krhotinama koje će fizički probiti i uzrokovati lokaliziranu iritaciju kože kada se dodirnu, ili usta i probavnog trakta kada se žvaću ili gutaju.

U vrlo rijetkim slučajevima, gutanje dijela Pothosa također može uzrokovati oticanje gornjih dišnih putova, što otežava disanje.

Svi dijelovi ove biljke su otrovni ako se progutaju, stoga budite vrlo oprezni i pazite da je držite podalje od kućnih ljubimaca i djece.

Kako sigurno uzgajati pothos?

Poznavanje toksičnosti Pothosa najvažnije je što će vam omogućiti siguran uzgoj ove biljke. Trebali biste osigurati da se vaš Pothos uzgaja izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Vjerojatno ćete imati dobru ideju kako vaši kućni ljubimci i djeca reagiraju na vaše sobne biljke. Čini se da neka djeca i kućni ljubimci ne mogu ostaviti sobne biljke na miru, dok drugi ne bi primijetili unutarnju džunglu.

Očito je moj dom pun kućnih biljaka, a imam dvoje male djece koja ih veselo ignoriraju. Sretna sam ako moja kći usputno komentira neke lijepe ružičaste cvjetove na jednoj od mojih biljaka. Srećom, još nisam uhvatio nijedno od svoje djece kako jede moje biljke!

Prilično oprezno pristupam uzgoju svojih sobnih biljaka, osiguravajući da se sve biljke za koje se zna da su otrovne drže izvan dohvata ili u prostoriji kojoj moja djeca ne mogu pristupiti.

Kao što je već spomenuto, ako imate kućne ljubimce i djecu, važno je gdje ćete postaviti ove biljke. Ova biljka je vrlo otrovna ako se proguta, a kućni ljubimci i djeca su poznati po tome što jedu stvari koje ne bi smjeli, pa je ključno paziti da budu postavljene na višim mjestima.

Drugi razlog za postavljanje ovih biljaka na višoj točki je da možete pravilno prikazati rastuće loze za njihov puni učinak. Izvrsna mjesta za držanje ovih biljaka su na policama za knjige, obješena sa stropa ili čak na visokom stalku za biljke.

Ako mislite da loze postaju preduge, odličan savjet je objesiti loze na strateški postavljene kuke. To će ih i dalje držati na višem mjestu i dalje od znatiželjnih ruku.

wop nu8g45z978z7438zht34gbth4b5iu83490buhsjgee

Njega Pothosa

Pothosi su jedna od biljaka koje je najlakše uzgajati. Zahtijeva vrlo malo pažnje da bi rasle, pa čak i napredovale.

Za ovaj post ćemo govoriti o tome kako ih sigurno uzgajati u zatvorenom prostoru. Samo slijedite nekoliko osnovnih koraka i imat ćete uspješan Pothos.

Prije nego što raspravljam o općoj njezi, postoji nekoliko uobičajenih problema s Pothosom koje sam obradio u drugim člancima koje biste mogli pročitati.

Duljina

Pothosi obično rastu od 2-2.5m dugački, a ponekad loze mogu narasti i do 5m.

Naravno, uvijek možete orezati i razmnožiti biljku kako biste zadržali određenu duljinu. Izbor je na vama, a sve ovisi o tome kako želite prikazati biljku u svom prostoru.

Svjetlo

Pothos može rasti u različitim svjetlima. Cvjeta na srednjem neizravnom svjetlu. Međutim, ova nevjerojatna biljka može preživjeti i u uvjetima vrlo slabog osvjetljenja.

Stoga će vam ova biljka biti popularna u uredskim prostorima. Različite razine osvjetljenja unutar uredskog prostora neće značajno utjecati na rast ove biljke, iako će Pothos koji se drži na vrlo slabom osvjetljenju rasti sporije, a lišće će biti manje bujno i živopisno.

Postoje znakovi na koje možete paziti kako biste bili sigurni da nećete izgubiti svoju biljku zbog netočnog osvjetljenja. Ovi su:

  1. Mnoge sorte Pothosa imaju žuto ili bijelo mramorirano lišće. Ako počnete vidjeti kako šarenilo lišća nestaje, to znači da biljka ne dobiva dovoljno svjetla. I vrijeme je da ga stavite na neizravnu sunčevu svjetlost.
  2. Ako počnete vidjeti da vam lišće postaje žuto ili bijelo, umjesto da ima uravnoteženu mramornu boju, to znači da vaša biljka dobiva previše svjetla i možda je vrijeme da promijenite mjesto svoje biljke na manje svijetlo mjesto.

Voda

Još jednom, magija ove biljke je da ne zahtijeva puno vode. Može proći tjednima bez vode. Zapravo, Pothos najbolje uspijeva ako im se zemlja između zalijevanja da malo osušiti. Dakle, nemojte paničariti ako ste jednom ili dvaput zaboravili zaliti biljku. I dalje će preživjeti.

Kao i kod svjetla, postoje načini na koje možete znati je li biljka žedna ili je utapate. Očito, ako je vaša biljka lijepa i zelena i bujna i općenito izgleda zdravo i sretno, onda ste zlatni i nemate se o čemu brinuti. Inače, pripazite na:

  1. Ako vaša biljka vene, gubi sjaj, postaje smeđa na vrhovima lišća ili ako loze izgledaju mlohavo, to znači da je ne zalijevate dovoljno. Najbolji način za oživljavanje je utažiti žeđ jadnoj biljci. Dobro ga zalijte vodom i ostavite da stoji. Vidjet ćete kako se počinje vraćati u život za nekoliko dana.
  • Ako lišće na vašoj biljci požuti, možda previše zalijevate svoju biljku. Polako ga izvadite iz posude i provjerite stoji li korijenje u vodi. Višak vode može uzrokovati truljenje korijena, što treba odmah identificirati i liječiti ako želite spasiti svoju biljku.
wop gmiu45z78z3478h43wzhtb34it83477bzu

Temperatura

Pothosi mogu preživjeti na većini temperatura, ali najbolje žive na toplim temperaturama. Bilo gdje između 15-29ºC njihova je idealna temperatura. Također će se najbolje snaći u uvjetima umjerene do visoke vlažnosti, ali mogu dobro podnijeti nižu vlagu.

Presađivanje

Ove biljke je dobro presaditi jednom godišnje ili dvije. To pomaže korijenu dati prostor za rast, što pomaže u cjelokupnom rastu biljke. Za presađivanje pažljivo izvadite biljku iz postojeće posude i pažljivo je stavite u novu zemlju u novu posudu.

Obrezivanje

To će pomoći u održavanju biljke urednom, čistom i upravljivom.

Najbolji način da to učinite je da se jednostavno riješite lišća koje je otpalo, odrežete loze koje nemaju lišće, pa čak i samo obrezujete lišće koje ne izgleda previše dobro.

Razmnožavanje

Možete odrezati stabljiku s nekoliko listova i staviti je u vodu dok ne izraste korijen. Zatim ga prebacite u posudu sa zemljom i ostavite da raste.

Alternativno, možete posaditi stabljiku s korijenjem u istu posudu iz koje ste uzeli stabljiku, to može pomoći vašoj biljci da izgleda punije, kada stabljika počne rasti.

Tlo

Pothosi nisu izbirljivi kada je u pitanju ono što im treba za uzgoj. Malo vode, malo svjetla i malo zemlje i spremni su za rast.

Dakle, ne treba ništa otmjeno. Dovoljno je samo uobičajeno dobro drenirajuće tlo.

Gnojivo

Kao i tlo, Pothos ne treba ništa posebno da bi mogao rasti, ali možete mu dati uravnoteženo gnojivo za sobne biljke jednom ili dvaput godišnje.

U zaključku

Pothos, iako otrovan, jedna je od najpopularnijih kućnih ili uredskih biljaka iz mnogo razloga. Izgledaju sjajno, uspijevaju u raznim uvjetima i ne zahtijevaju puno održavanja ako ih držite svakih nekoliko tjedana.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojiti sobne biljke – jednostavan vodič

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Sobne biljke s prekrasnim ružičastim lišćem

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kada obrezivati lavandu