Zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe? (I 7 rješenja)

wop Smedi listovi98706523

Uzgoj sobnih biljaka može biti velika radost, ali izazov je održavati ih živahnim i zdravim cijelo vrijeme. Bilo da ste novi vlasnik biljke ili iskusni vrtlar, jedno od najčešćih pitanja koje ljudi imaju je zašto lišće sobnih biljaka posmeđe? Srećom, nije teško shvatiti zašto se to događa i poduzeti korake da se to smanji i spriječi.

Zašto lišće sobne biljke postaje smeđe? Postoji mnogo razloga zašto lišće na vašim sobnim biljkama može postati smeđe: nepravilno zalijevanje, gnojidba ili šok od presađivanja; okolišni uzroci zbog rasvjete, topline, propuha ili vlage; problemi s štetočinama ili bolestima; i prirodni uzroci kao što su aklimatizacija ili starost.

Da biste utvrdili zašto lišće vaše biljke postaje smeđe, važno je prvo točno odrediti gdje se na biljci javlja problem i bolje razumjeti sljedeće osnovne uzroke. Tada možete pokušati riješiti problem. 

Različiti uzorci smeđeg lišća na sobnim biljkama

Pogledajte svoju biljku na trenutak. Pojavljuje li se smeđa na lišću u određenom uzorku? U većini slučajeva smeđi uzorci će se pojaviti u vrlo jasnom uzorku, pomažući vam dati tragove o tome zašto lišće postaje smeđe.

wop Biljke65789

Smeđi vrhovi lišća

Gdje? U tom slučaju, sami vrhovi lišća potamne i osuše, izgledaju smeđi i papirnati. Mogu se raspasti i otpasti kada se dodirnu.

Zašto?   Smeđi vrhovi listova jedan su od najčešćih problema kod sobnih biljaka i obično su povezani s problemima s vodom ili gnojivom. 

Kako? U idealnom slučaju, voda se uzima u korijenje iz tla i pomiče se prema gore kroz biljku dok ne dođe do lišća, gdje se zatim koristi u fotosintezi ili se gubi zbog transpiracije ili isparavanja. Ako u tlu nema dovoljno vode ili nešto zaustavi proces kretanja vode kroz biljku, vrhovi listova postaju smeđi jer su zadnji u redu za primanje vode.   

Smeđe mrlje ili mrlje na lišću

Gdje? To se događa na nasumične točke na listovima, ponekad se formiraju u krugovima koji izgledaju kao da rastu tijekom vremena ili nedefiniranih oblika. Ako se ne liječe, mrlje ili mrlje mogu ispuniti cijelu površinu lista. 

Zašto? Smeđe mrlje ili mrlje na lišću obično su povezane s gljivičnim bolestima ili štetnicima.

Kako? Kukci ili bolesti mogu napasti lokaliziranu točku na listu, uzrokujući da tkivo odumre i postane smeđe.

Potpuno smeđe lišće

Gdje? Ponekad će cijeli list početi pretvarati se u žutu boju, a zatim postaje smeđi i suši se, nakon čega može potpuno pasti s biljke. Obično se događa na donjim listovima na biljci, ali se može pojaviti kroz sredinu ili na vrhu, ovisno o uzroku. 

Zašto? Potpuno smeđe lišće obično je prirodni dio procesa rasta i starenja biljke, nevezano za njegu biljke.

Kako? Biljni hormoni unutar stanica pokreću da lišće počne umirati i posmeđiti.

wop gnhipua

Razlozi zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe

Smeđe lišće može se pojaviti na vašim biljkama iz raznih razloga, neki od njih temelje se na njezi koju dajete biljci, neki na uvjetima okoliša, kao i štetnicima i bolestima. Smeđe lišće se također može pojaviti prirodno i to nije razlog za zabrinutost. To je dijelom razlog zašto je važno utvrditi što je uzrok prije nego što ga pokušate otkloniti.

Njega

Nepravilna njega najčešći je razlog zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe i trebao bi biti prva stvar koju istražite.

Zalijevanje

Voda je kritičan aspekt zdravog rasta biljaka budući da se koristi u fotosintezi za stvaranje hrane za biljku. Međutim, kod sobnih biljaka morate im dati točnu količinu vode; i nedovoljno zalijevanje i prekomjerno zalijevanje uzrokuju velike probleme.

 • Nedovoljno zalijevanje: U mnogim slučajevima vidjet ćete smeđe vrhove listova na svojim biljkama jer ne zalijevate dovoljno. Kao što je gore spomenuto, voda se stalno kreće kroz biljku. Ako u tlu nema dovoljno vode, ono što je u tlu će uzeti u korijenje i potrošiti ga biljka prije nego što stigne do vrhova lišća, uzrokujući da oni posmeđe. 
 • Prekomjerno zalijevanje: Baš kao što je premalo vode veliki problem za biljke, davanje previše može biti jednako problematično. Kada su biljke prekomjerno zalijevane, istiskuje zrak iz tla, ispunjavajući vodom sav prostor pora. Bez kisika, vaša će se biljka u biti utopiti, a lišće će početi posmeđivati ​​kako propadaju. Prekomjerno zalijevanje također može dovesti do problema s truljenjem korijena, gljivičnom bolešću koja rezultira smeđim, kašastim lišćem.

Kako riješiti probleme s zalijevanjem? 

Ključ za rješavanje problema s navodnjavanjem i njihovo sprječavanje u budućnosti je znati točno koliko vode treba vašim biljkama, a zatim slijediti odgovarajući režim zalijevanja. Neke biljke vole da im je tlo cijelo vrijeme vlažno, a druge vole da se tlo malo osuši prije nego što im se da više vode.

Upotrijebite kažiprst da provjerite razinu vlage u tlu i zalijevajte tek kada se tlo osuši u odgovarajućoj količini za biljku koju uzgajate. Zatim temeljito zalijte sve dok višak vode ne iscuri s dna posude.

wop ngkjpcagmopca

Problemi s hranjivim tvarima

Sve biljke imaju hranjive tvari neophodne za njihov rast; bez njih, zdravlje biljke će biti pogođeno, ovisno o nedostatku hranjivih tvari.

S vremenom se ove hranjive tvari prirodno iscrpljuju iz tla i treba ih dati biljci u obliku gnojiva. Međutim, kao i voda, važno je da vašoj biljci date odgovarajuću količinu gnojiva kako biste spriječili probleme.

 • Nedovoljna gnojidba: premalo gnojiva dovodi do nedostatka dovoljno hranjivih tvari. U pokušaju maksimiziranja rasta na temelju premalo “hrane”, biljni hormoni će potaknuti da starije lišće odumre (tj. posmeđe) i otpadne kako bi se svi ograničeni resursi mogli usmjeriti na mlađe dijelove biljke. To je samoočuvanje, u biljnom obliku.
 • Prekomjerna gnojidba: Iza problema s zalijevanjem, davanje previše gnojiva vašoj biljci je drugi vodeći uzrok smeđih vrhova listova. To je zbog stanja poznatog kao opeklina od gnojiva. Gnojiva sadrže soli koje se s vremenom mogu nakupiti u tlu, osobito ako gnojite previše. Ovo nakupljanje soli može zadržati vodu u tlu, sprječavajući je da uđe u korijenje biljke, ili soli mogu izravno oštetiti korijenje i ometati uzimanje vode. 

Kako riješiti probleme s hranjivim tvarima? 

Najbolji način za rješavanje problema s razinama hranjivih tvari je korištenje odgovarajućeg gnojiva, a zatim ga koristite prema uputama otisnutim na naljepnici pakiranja.

Nema potrebe za gnojivom češće nego što proizvođač preporučuje. Također, tijekom hladnijih mjeseci jeseni i zime, rast biljaka usporava se zbog čega je potrebno smanjiti primjenu gnojiva, ako ne i potpuno prestati s gnojidbom.

Ako je nakupljanje soli zabrinjavajuće i razlog za smeđe vrhove listova, morate temeljito isprati nakupine iz tla. Stavite svoje biljke u sudoper ili kadu i zalijevajte ih destiliranom vodom sve dok voda slobodno ne istječe s dna posude.

wop bngiolpaja

Ekološki

Okruženje u vašem domu razlikuje se od prirodnih uvjeta na koje su vaše biljke povijesno navikle, a ova klima može učiniti da lišće vaše sobne biljke postane smeđe.

Svjetlost 

Biljke su specifične po svojim potrebama za svjetlom, u rasponu od onih kojima su potrebni uvjeti punog sunca do onih koje mogu uspijevati u djelomičnoj do punoj sjeni. Kada su izloženi previše izravnom suncu ili kada ne primaju dovoljno sunčeve svjetlosti, listovi mogu posmeđiti jer se biljka bori s rastom.

Kako riješiti probleme sa svjetlošću

Provjerite online ili u lokalnom rasadniku ili vrtnom centru kako biste odredili zahtjeve za sunčevom svjetlošću za vaše specifične biljke. Ako biljke ne primaju pravu količinu svjetla, prvo ih pokušajte premjestiti na drugo mjesto u vašem domu.

Biljke koje dobivaju previše sunca također se mogu odmaknuti dalje od prozora jer intenzitet svjetla značajno opada ; biljke koje ne dobivaju dovoljno mogu imati koristi od dodatne rasvjete koju osiguravaju svjetla za uzgoj.

Temperatura

Većina sobnih biljaka dobro je prilagođena temperaturi u vašem domu; često se kaže da ako vam je ugodno, bit će i vaša biljka. Međutim, ekstremne fluktuacije temperature mogu uzrokovati stres vašoj biljci, što rezultira smeđim lišćem. 

Kako riješiti probleme s temperaturom

Pobrinite se da vaša biljka nije na mjestu gdje bi mogla osjetiti hladan propuh s prozora ili vrata ili na nju izravno utječe zrak koji dolazi iz vaših ventilacijskih otvora. To znači i toplinu koja se emitira iz peći ili hladnoću koju emitira sustav klimatizacije.

Vlažnost 

Relativna vlažnost zraka u našim domovima obično je manja od one na otvorenom – osobito u hladnim, sušnijim, zimskim mjesecima – a sobne biljke mogu pokazati znakove smeđih vrhova listova kada je vlaga preniska.

Kako riješiti probleme s vlažnošću

Povećanje razine vlažnosti za vaše biljke je prilično jednostavna stvar. Možete povremeno zamagliti lišće svoje biljke pomoću boce s raspršivačem, možete grupirati biljke zajedno (to stvara lokalizirano područje s većom vlagom) ili možete postaviti svoje biljke u posudu sa šljunkom koji drži stajaću vodu.

wop ngiupaaa

Štetočine i bolesti

Problemi s štetnicima i bolestima nisu tako česti kod sobnih biljaka kao kod vanjskih biljaka, ali se ipak javljaju i mogu rezultirati smeđim lišćem na lokaliziranim mjestima ili mrljama.

 • Insekti: Smeđe mrlje na lišću nastaju kada su biljke zaražene kukcima kao što su ljuskice, brašnaste bube, paukove grinje i lisne uši. Ovi se kukci mogu vezati za vaše lišće, hraneći se vodom i šećerima unutar biljnog tkiva; to uzrokuje smeđe “lezije” na mjestu pričvršćivanja.
 • Bolesti: Gljivične bolesti također mogu uzrokovati smeđe mrlje na lišću, budući da gljiva napada lokaliziranu točku na listu (obično tamo gdje voda može sjediti na listu ili postoji rana na površini lista) uzrokujući odumiranje i okretanje stanica smeđa. Korijenova trulež, uzrokovana prekomjernim zalijevanjem, uobičajena je gljivična bolest kod sobnih biljaka koja se javlja kada se gljivice koje se prenose u tlu razmnožavaju zbog prekomjernog zalijevanja, oštećujući korijenje i inhibirajući unos vode u biljku.

Kako riješiti probleme s štetočinama i bolestima

Najvažnija stvar u rješavanju ovih problema je kontinuirano provjeravati vaše biljke na napade kukaca ili bolesti, a zatim ih brzo liječiti.

Ako imate problema s kukcima, postoji niz mogućnosti liječenja, od pomnog uklanjanja insekata ručno do korištenja insekticidnog sapuna za liječenje biljke.

Kada se pojave gljivični problemi, možete pokušati tretirati s preporučenim fungicidom, iako je možda lakše ukloniti oboljelo tkivo i odmah ga odbaciti.

Prirodni uzroci smeđeg lišća sobnih biljaka

Na kraju, dotaknimo se brzo prirodnih uzroka koji mogu posmeđiti lišće vaše sobne biljke

 • Aklimatizacija: Ponekad je potrebno biljke premjestiti na novo mjesto ili presaditi u novi kontejner. Ova promjena uvjeta može dovesti vašu biljku u šok, čak i ako je pokušate polako aklimatizirati, uzrokujući da cijelo lišće postane smeđe, a zatim otpadne.
 • Starenje: Kako vaša biljka raste i sazrijeva, prirodno je da starije lišće u potpunosti posmeđe, a zatim otpadne. U nekim slučajevima to je zato što vaša biljka pokušava izrasti u primjerak s višom stabljikom, pa odbacuje donje lišće kako raste. Lišće će također postati smeđe i otpadati kako bi biljka mogla usmjeriti svoje ograničene resurse na nove listove, potičući njihov rast.
wop jgiupajga

Kako riješiti probleme s aklimatizacijom i starenjem

Za razliku od drugih uzroka, ne postoji način da se to popravi ili spriječi jer je to prirodan proces. Aklimatizacija može potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Samo se usredotočite na pružanje dobrih uvjeta za njegu tijekom tog vremena kako biste pomogli biljci da se prilagodi svom novom okruženju.

Uklanjanje smeđeg lišća sa sobnih biljaka

Kada lišće vaše sobne biljke postane smeđe, to može biti malo obeshrabrujuće. Jednom kada se problem pojavi, ne možete popraviti to smeđe, mrtvo tkivo lista. Jedino rješenje je uklanjanje neuglednog lišća.

Da biste uklonili smeđe lišće, morat ćete pronaći škare koje su prilično oštre. Oštre škare smanjuju oštećenje zdravih biljnih stanica u lišću, smanjujući energiju koju biljka mora potrošiti da zacijeli otvorenu ranu.

Prije korištenja škara, obrišite ih alkoholom. To čisti i dezinficira škare, smanjujući rizik od prenošenja problema s biljke na biljku. 

Ovisno o stupnju smeđe boje na lišću, možete ukloniti cijeli list ili samo odrezati smeđe vrhove.

 • Ako uklanjate cijeli list, škarama odrežite list sve do glavne stabljike biljke ili do površine tla, ovisno o vrsti biljke.
 • Da biste odrezali smeđe vrhove listova, upotrijebite škare i režite ravno preko vrha lista kako biste uklonili mrtvo tkivo ili napravite rezove pod kutom kako biste ponovili oblik vrha lista.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: