Zašto moja sobna palma ima smeđe vrhove?

wop Sobna palma68740

Sobne palme omiljene su kućne biljke još od viktorijanskog doba. Iako prilično otporne u zatvorenom prostoru, ove lagodne palme su frustrirajuće sklone da im vrhovi listova postanu smeđi. Pogledajmo zašto vaša sobna palma ima smeđe vrhove i kako vratiti ljepotu tih elegantnih listova.

Zašto moja sobna palma ima smeđe vrhove? Najčešći razlog zašto sobne palme dobivaju smeđe vrhove je stres zbog nepravilne rasvjete ili zalijevanja. Ostali razlozi uključuju prekomjernu gnojidbu, temperaturni stres, probleme s kvalitetom vode, presađivanje ili štetočine. Novi, neoštećeni listovi vratit će biljci izgled nakon što se problem ispravi.

Kako popraviti smeđe savjete na sobnim palmama (Chamaedorea Elegans)

Sobne palme, kućne su biljke koje se prilagođavaju uvjetima slabog osvjetljenja i nedostatku vlage u mnogim domovima. Njihova priroda sporog rasta dopušta im da godinama krase sobu, a da ne rastu iz svog prostora. 

Međutim, koliko god da jesu, prilično je uobičajeno da sobne palme razviju smeđe vrhove ako nisu zadovoljne svojom njegom. Nisu izbirljivi, pa obično nije teško otkriti što ih muči. Nakon što riješite problem, novi rast biljke će se vratiti svojoj punoj ljepoti.

wop Sobna palma7364855

Ne brinite o povremenom mrtvom lišću ili smeđim vrhovima tu i tamo. Listovi ne traju vječno; možete očekivati ​​prirodnu iscrpljenost, osobito donjih listova. Jednostavno obrežite mrtve listove u podnožju gdje se njegova stabljika susreće s glavnim deblom.

Oštećeni vrhovi se, nažalost, neće sami popraviti, ali osušene vrhove možete odrezati radi izgleda. Neki vlasnici naprave rez u obliku slova V na krajevima kako bi oštećenja bila još manje uočljiva.

Problemi s rasvjetom

Sobne palme se dobro snalaze u jakom neizravnom svjetlu koje ostaje na donjem kraju spektra. Premalo ili previše može proizvesti smeđe vrhove. Izravna sunčeva svjetlost prži svaki dio lista na koji obasja.

Imajte na umu da sobna palma već sporo raste na jakom neizravnom svjetlu i da će rasti još sporije u slabim uvjetima. Ovo može biti korisno ako biljku želite zadržati na trenutnoj veličini, ali ako želite rast, trebat će joj dovoljno osvjetljenja.

Evo još savjeta za rasvjetu:

 • Dobar način da testirate svjetlo vaše sobne palme je da vidite baca li sjenu. Ovo ne mora biti definiran obris oštrih rubova; svjetlost će biti dovoljna ako je dovoljno jaka da baci oblik.
 • Ako je vaša palma pored prozora, najbolja je ekspozicija okrenuta prema istoku ili sjeveru. Ove izdašne biljke dobro se snalaze i na umjetnom svjetlu.
 • Budite oprezni oko iznošenja biljke na otvorenom tijekom ljeta. Lako izgore na suncu osim ako se ne drže u dubokoj sjeni.

Problemi s navodnjavanjem koji uzrokuju smeđe vrhove na sobnim palmama

Sobne palme nije baš teško zalijevati, ali zahtijeva malo pažnje. Žele da im korijenje ostane malo vlažno i uznemiriti će se ako se tlo osuši. Nedostatak vlage veliki je uzrok smeđih vrhova listova.

Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati iste simptome, ali je još opasnije: vlažno tlo može izazvati trulež korijena koji može ubiti biljku. Iako palma troši više vode kada se uzgaja na jakom svjetlu, one nisu ono što biste nazvali žednim biljkama.

Zalijevajte tek nakon što se gornjih 2cm zemlje osuši. Umjesto zalijevanja prema rasporedu, procijenite suhoću biljke i tla kako biste odredili pravo vrijeme za zalijevanje.

Kad dođe vrijeme, zalijte tako temeljito da višak vode iscuri iz izlaznih rupa: to osigurava da je cijela korijenska kugla navlažena i pomaže isprati tlo od ostataka kemikalija.

Čimbenici koji utječu na zalijevanje

Posuda vaše sobne palme i zemlja čine veliku razliku u tome koliko je lako pravilno zalijevati:

Tlo: Lagani, dobro drenirajući medij čuva prozračivanje korijena čak i nakon temeljitog namakanja. Biljka nije izbirljiva u pogledu pH; pristojna maloprodajna mješavina za zalijevanje obično je u redu. Ako tlo ne drenira dovoljno dobro, dodajte dodatak za prozračivanje poput krupnog pijeska, plovućca ili kokosovog vlakna.

Posuda: Neglazirana posuda omogućuje tlu da bolje diše i pomaže u sprječavanju vlažnog tla.

Drenaža: Ovo nije toliko faktor koliko uvjet. Posuda vaše biljke mora imati odgovarajuću drenažu, bilo da se radi o jednoj velikoj rupi ili nekoliko manjih. Unutarnji donji sloj šljunka neće zamijeniti drenažne rupe: šljunak podiže razinu vode i stvara ustajalu vodu na dnu posude.

Ima li vaša sobna palma smeđe vrhove zbog mineralizirane vode iz slavine?

Ako je voda koju koristite jako mineralizirana, višak se može odraziti na lišće. Klor i/ili kloramin dodani u komunalnu vodu mogu dodatno pogoršati problem, ali teški mineralni sadržaj može utjecati na vašu biljku čak i ako je voda deklorinirana.

Ako vidite neobjašnjive smeđe vrhove na svoju sobnu palmu, pokušajte prijeći na filtriranu vodu, kišnicu ili destiliranu vodu.

Napomena: Redovito ispiranje tla može zadržati razinu ostatka dovoljno niskom da rubna voda iz slavine ne uzrokuje problem. Ako želite izbjeći troškove i neugodnosti u pronalaženju alternativnog izvora vode, pokušajte prvo isprati tlo i vidjeti hoće li se problem sa smeđim vrhom popraviti.

Faktori vlažnosti

Sobne palme bolje se nose s niskom vlagom od većine sobnih biljaka, ali suho okruženje i dalje može doprinijeti smeđim vrhovima.

Ovdje su ponekad zanemareni čimbenici koji utječu na razinu vlage u zraku:

Toplina: Biljke u blizini izvora topline teže se brže suše. Sobne palme nisu pretjerano osjetljive na grijane domove – viktorijanci koji vole palme imali su kamine u svojim sobama, naposljetku – ali blizina izvora topline čini razliku.

Hladno: Hladni zrak nudi nižu točku tlaka zasićenja vodene pare, što se prevodi u sušnije uvjete.

Neadekvatno zalijevanje: Niska vlažnost i nedostatak vlage u tlu jednaki su isušenim dijelovima biljke; S druge strane, ako palmu držite pravilno zalijevanom, niska vlažnost neće biti toliko bitna.

wop nkjlcnmhae

Prekomjerna gnojidba

Opeklina od gnojiva može uzrokovati smeđe vrhove... i to je lako napraviti pogrešku. Sobne palme nije teško za gnojiti.

Evo kako izbjeći nevolje:

 • Koristite tekuću otopinu gnojiva razrijeđenu do najmanje polovice količine preporučene na naljepnici.
 • Manja je vjerojatnost da će organska gnojiva uzrokovati prekomjerno hranjenje i stoga su sigurnija, ali sintetička mješavina je u redu ako se pažljivo primjenjuje.
 • Preporuča se hraniti samo dva puta tijekom vegetacije, iako neki uzgajivači još više razrjeđuju formulu i hrane se mjesečno.
 • Formula s većom količinom dušika dobro djeluje.
 • Koji god režim koristite, nemojte gnojiti uopće tijekom hladne sezone.

Drugi razlog zašto vaša sobna palma dobiva smeđe vrhove je kemijska opeklina od ostataka soli koje je ostavilo neapsorbirano gnojivo. Zato je redovito ispiranje tla dobra praksa.

Jednostavno pustite dodatnu vodu kroz tlo u vrijeme zalijevanja: otjecanjem se izlučuju višak minerala. Pustite da se posuda dobro ocijedi. Ponovite jedan ili više puta ako sumnjate na nakupljanje.

Stres nakon presađivanja

Sobna palma često razvija smeđe vrhove nakon presađivanja . Korijenski sustav biljke je prilično malen i slab, pa se lako ošteti. Ako ste nedavno presađivali i sumnjate da je to problem, sve što možete učiniti je dobro njegovati biljku dok se oporavlja.

Dobra vijest je da sobne palme ne treba često presađivati. Ne smeta im gužva i mogu se razvijati u relativno maloj posudi. Mlada biljka može trebati godišnje presađivanje, ali zrela biljka može ostati u istom spremniku mnogo godišnjih doba.

Najbolje je pričekati presađivanje dok biljka ne dobije čvrstu grudu korijena koja ispuni cijeli prostor posude. (Nježno izvadite biljku da provjerite.)

Ovi savjeti će presađivanje učiniti manje stresnim:

 • Presadite na početku vegetacije.
 • Povećajte samo jednu veličinu posude. Prazno tlo može zadržati previše vlage.
 • Koristite tlo istog sastava kao i stara mješavina. Možete dodati izmjene i dopune drenaže ako je prijašnje tlo bilo inferiorno, ali nemojte koristiti radikalno drugačiji medij.
 • Budite nježni i pokušajte ne ometati korijenje ili tlo. Nemojte otkucavati ili cijediti staru zemlju s korijenske kugle, samo je nježno stavite u novu posudu sa svježom zemljom na dnu i ponovno napunite stranice.
wop gkucanhaeha

Temperaturni stres

Niske temperature ili propuh mogu lako napraviti smeđe vrhove na vašoj palmi. Biljka najbolje uspijeva na toplim dnevnim temperaturama od 21ºC do 27ºC i voli se ohladiti noću. Može podnijeti kratke padove ispod ovog raspona, ali će propasti u mrazu.

Šteta od štetočina

Najezda štetnika nudi ugodne simptome pjega na lišću, ljepljivih područja i deformiranog lišća, kao i nanošenje smeđih vrhova na sobnim palmama. Najčešći štetnik sobne palme je sićušna paukova grinja koja se nastani u suhom, prašnjavom lišću i zglobovima stabljike.

Ovi mali paukovi ostavljaju male mreže i oštećeno lišće za sobom. Tjedno tuširanje vaše biljke pomaže u odvraćanju ovih štetočina.

Paukove grinje mogu biti postojane, ali jedan učinkovit tretman niske toksičnosti je hortikulturni sapun. Morat ćete pokriti biljku tako da otopina sapuna dodirne svaku grinju – kada se osuši, insekticid gubi učinkovitost. 

Ako je biljka dovoljno mala, jedna laka i sveobuhvatna metoda je potopiti lišće biljke u umivaonik ili sudoper napunjen sapunicom na otprilike minutu kako bi pesticid učinio svoju čaroliju.

Biljku možete temeljito poprskati ako je prevelika za zamotavanje, ali otopinu unesite u svaki spoj i ispod svakog lista. Kod bilo koje metode, ponavljanje tjedno tijekom mjesec do šest tjedana trebalo bi očistiti zarazu.

Mogu li odrezati smeđe vrhove na svojoj sbonoj palmi?

Najvažnije je otkriti zašto vaša sobna palma dobiva smeđe vrhove i riješiti problem. Ako vam se ne sviđa izgled smeđih vrhova, možete ih odrezati. Međutim, nemojte rezati na zdravom zelenom dijelu listova, jer će to uzrokovati ponovno pojavljivanje smeđeg vrha. Samo odrežite većinu smeđeg područja, ostavljajući mali rub smeđeg lišća.

Neki ljudi vole rezati smeđe vrhove u šiljku, tako da više izgledaju kao zdravo lišće. Ovo je sasvim u redu za napraviti.

Ako cijeli list poprimi smeđu boju, najbolji način rada je obrezati cijeli list blizu linije tla. Neki ljudi preporučuju pričekati dok lišće potpuno ne posmeđi jer će biljka i dalje dobivati ​​energiju od djelomično posmeđenog lista.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: