Koliko često zalijevati ružmarin

Koliko cesto zalijevati biljke ruzmarina44444444410

Ružmarin su divni za nove vrtlare zbog minimalnih zahtjeva za njegom. Uz to, postoji nekoliko savjeta za održavanje u smislu zalijevanja kako bi ružmarin bio zdrav.

Ružmarin općenito se zalijevaju jednom ili dvaput tjedno kada se uzgajaju u zatvorenom ili kada se uzgajaju na otvorenom u toplim klimatskim uvjetima kao veći grmovi. Ružmarin je potrebno češće zalijevati na visokim temperaturama i u okruženjima s puno izravne sunčeve svjetlosti. Prečesto zalijevanje ružmarina može dovesti do smeđeg lišća i truleži korijena. Održavanje zdravlja ružmarina najlakše je kada se biljka uzgaja u dobro dreniranom tlu i u prozračnoj sadi koja lako odvodi višak vode.

Nastavite čitati kako biste saznali više o tome koliko često zalijevati ružmarin.

Koliko često zalijevati ružmarin: osnove

Učestalost zalijevanja ružmarin uvelike ovisi o tome gdje se biljka uzgaja. Općenito, biljke uzgojene na vrućim sunčanim mjestima obično zahtijevaju zalijevanje svakih nekoliko dana. To je osobito istinito ako se ružmarin uzgaja u maloj posudi koja se brzo suši. Ružmarin uzgojen na nižim temperaturama i oblačnom vremenu može zahtijevati zalijevanje samo svaka 1-2 tjedna.

Zalijevanje biljaka ružmarina najlakše je kada korijenje raste u prozračnom tlu koje omogućuje otjecanje viška vode. Ova vrsta tla omogućuje male zračne džepove u tlu koji su vrlo važni za zdravlje biljke. Tlo koje ima tendenciju zadržavanja vode, kao što je teška glina, mnogo je teže uzgajati ružmarin jer korijenje nema pristup džepovima svježeg zraka u tlu. Ružmarin također treba uzgajati u žardinjeru s drenažnim otvorom od prozračnog materijala kao što je terakota.

Savjeti za zalijevanje iz ružmarinovog rodnog podneblja

Ružmarin potječe s Mediterana gdje ima dovoljno pristupa sunčevoj svjetlosti, dobro drenirajuće tlo i minimalne padaline. Ružmarin dobro raste u toplijim klimatskim uvjetima sa sličnim uvjetima. Uzmite primjer iz otvorenih područja u kojima ružmarin uspijeva i osigurajte da vaše biljke primaju puno sunčeve svjetlosti, dovoljno cirkulacije zraka i umjerenu vlažnost zraka. Ova dva čimbenika posebno su važna za ružmarin uzgojen u zatvorenom.

U svojoj izvornoj klimi, divlji ružmarin ima tendenciju puštanja dubokog korijena kako bi biljka mogla pristupiti vodi tijekom dugih ljetnih sušnih razdoblja. Ružmarin uzgojen u loncu kod kuće zahtijevat će zalijevanje češće nego uvriježenu divlju biljku jer je dubina ograničena sadnjom. Smanjite zalijevanje svih biljaka ružmarina zimi (pročitajte više o zimskoj njezi ružmarina ).

„Ružmarin je primorska biljka – ime mu dolazi od ros-marinus , što znači morska rosa. Poštujući njegovo podrijetlo, zamagljajte sobnu biljku ružmarina jednom u dva tjedna ili je stavite u tanjurić od šljunka napunjen vodom koja će ispariti i stvoriti omotač vlage oko biljke.”

Koliko cesto zalijevati ruzmarin osnove33333333312

Koliko često zalijevati ružmarin u zatvorenom prostoru u posudama

Mnogi ljudi odlučuju posaditi svoj ružmarin u posude i držati ih u zatvorenom prostoru. ružmarin koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru obično zahtijevaju zalijevanje najmanje 1-2 puta tjedno. U hladnijim domovima s niskom razinom osvjetljenja, ružmarin može zahtijevati zalijevanje samo svaki tjedan ili dva. U toplim domovima sa suhim zrakom, biljka može zahtijevati zalijevanje svaka 2-3 dana (iako je to relativno rijetko).

Korijenje ružmarina je ograničeno kada se uzgaja u maloj posudi i ne može se raširiti i rasti duboko u potrazi za vodom. Stoga će češće zalijevanje spriječiti isušivanje biljke.

Međutim, prekomjerno zalijevanje ružmarina uzgojenog u zatvorenom je još uvijek prilično uobičajeno. Potražite znakove prekomjernog zalijevanja poput smeđih vrhova korijena ili posude koja je konstantno teška. Ružmarin uzgojen u zatvorenom prostoru uvijek treba ostaviti da se osuši između zalijevanja. Obratite pažnju na lonac nakon zalijevanja ružmarina i primijetite kako on postaje svjetliji tijekom tjedna. ružmarin mogu čak i uvenuti dan ili dva i ponovno se oporaviti nakon zalijevanja (ali nemojte dopustiti da redovito vene).

„Stavite svoju biljku ružmarina na najsunčaniji prozor i ostavite da se osuši između zalijevanja dok gotovo ne uvene. Nemojte zalijevati niti zamagljivati ​​biljku kada je vrijeme oblačno.”

Koliko često zalijevati ružmarin uzgojen u posudama na otvorenom

Ako je vaš ružmarin zasađen u lonce na otvorenom, zahtijeva sličnu njegu zalijevanja kao da je posađen u zatvorenom prostoru. Velika razlika su kolebanja vanjske temperature. Budući da je temperatura u zatvorenom prostoru puno reguliranija nego na otvorenom, zalijevanje će biti nešto drugačije. Na primjer, postavljanje vaših posuda s ružmarinom na sunčano mjesto općenito će rezultirati sušivanjem tla brže nego u zatvorenom (čak i na sunčanom prozoru).

ružmarin zahtijevaju više vode kada primaju izravnu sunčevu svjetlost. Zalijevajte ih svakih nekoliko dana po sunčanom vremenu, ali smanjite zalijevanje kada je vrijeme oblačno ili ako je ružmarin privremeno na sjenovitom mjestu.

Kao i kod zatvorenog ružmarina, vanjski ružmarin želite zalijevati samo kada je tlo suho na dodir. Posuda za sadnju treba biti relativno lagana kada se podigne. Pazite da biljku temeljito zalijevate, dopustite da se lonac potpuno ocijedi. Izbjegavajte da lonac stoji u vodi dulje vrijeme jer to može razviti trulež korijena. 

Koliko cesto zalijevati biljke ruzmarina44444444411

Koliko često zalijevati ružmarin uzgojen na otvorenom u zemlji

Ružmarin posađen na otvorenom u tlu ima tendenciju da postane prilično otporniji na sušu nego da je posađen u zatvorenom prostoru (ili u loncu na otvorenom). To znači da se možete izvući rjeđem zalijevanjem jer ima pristup više vlage u tlu. To se posebno odnosi na veće ustaljene biljke s dubokim korijenjem.

Jedna stvar koju treba imati na umu kada zalijevate biljku ružmarina je godišnje doba. Na primjer, možda ćete morati zalijevati svoju biljku 1-2 puta tjedno ljeti, jednom svaki drugi tjedan u proljeće i jesen, a rijetko uopće zimi, osim ako ne živite u izrazito suhoj klimi. Ako zimi prečesto zalijevate, vaša biljka ružmarina može razviti trulež korijena. 

Koliko često zalijevati tek presađeni ružmarin

ružmarin koje su nedavno presađene u vanjsko tlo općenito se moraju zalijevati češće od ustaljenih biljaka. Njihovo je korijenje još uvijek kratko jer je nakon uzgoja u loncu ograničeno u dužinu.

Kada prvi put presadite svoj ružmarin u lonac ili tlo, dobro ga zalijte. Temeljito zalijevanje vaše biljke kada je prvi put dobijete omogućuje joj da uspostavi korijenje, tako da raste zdravije i traje dulje.

Koliko često zalijevati sjemenke ružmarina

Umjesto da kupujete svoj ružmarin kao mladicu ili mali grm, možete ga uzgajati iz sjemena. Međutim, sjemenkama je potrebno dosta vremena da proklijaju, pa je najbolje posaditi ih 3-6 mjeseci prije vegetacije.

Koristite 3-5x više sjemenki ružmarina nego što vam je potrebno, jer je njihova klijavost iznimno niska (30%). Nakon što stavite svoje sjeme u ladicu za početak sjemenja, raspršite ih dok ne budu vlažne. To pomaže sjemenu da se smjesti u tlo i razvije korijenje. Držite tlo maglovitim i vlažnim sve dok sjeme ne proklija i nikne. Održavajte visoku cirkulaciju zraka i održavajte ladicu za sjeme toplom dok sjeme klija.

Nakon što vaše sjeme nikne i bude visoko oko 3-6 centimetara, presadite ih u tlo na otvorenom ili u veću žardinjeru. Zalijevanje se može smanjiti kako se korijenski sustav više učvršćuje.

Kako možete znati da li vašoj biljci ružmarina treba voda?

Vaša biljka ružmarina imat će uvele listove i izgledat će tužno i beživotno ako joj je doista potrebna voda. Lonac će također biti lagan jer je tlo tako suho. Zalijte biljku duboko nakon dugog sušnog razdoblja.

Dobar način da osigurate da je svo tlo zasićeno je da stavite sadilicu u plitku kadu s vodom na sat vremena i pustite da voda upije u tlo. Probijanje rupa u mješavini za zalivanje također može pomoći da se voda infiltrira u previše suhu mješavinu za zalivanje. Međutim, nakon što ga duboko zalijete, nemojte ga ponovno zalijevati dok se tlo ponovno ne osuši kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje. 

Može li se ružmarin zalijevati?

ružmarin lako se mogu zalijevati. Ružmarin se često previše zalijeva ako se biljka zalijeva po istom rasporedu kao i više žednih biljaka na istom području. Ružmarin je također sklon prekomjernom zalivanju tijekom oblačnog vremena i nižih temperatura. Zalijevanje treba smanjiti kad god se smanji razina izravne sunčeve svjetlosti i kada je razina vlage visoka.

Prekomjerno zalijevanje ružmarina može dovesti do truljenja korijena, problema s štetnicima i bolestima, a ponekad i do propadanja biljke. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili najgore posljedice prekomjernog zalijevanja. Ove preventivne mjere uključuju korištenje lagane prozračne mješavine za lonce, prozračne žardinjere i provjeru da li sadnica lako ispušta vodu iz drenažne rupe na dnu.

Najbolji lonci za odvod viška vode

Za sadnju ružmarina poželjnije su posude od terakote i neglazirane gline jer upijaju višak vode, što ih čini puno boljim za ružmarin od drugih vrsta lonaca. Ružmarin ne voli mokro tlo ni korijenje i treba mu sadnicu s dosta drenaže. Plastične posude nisu tako prozračne kao zemljano posuđe i ne dopuštaju toliko drenaže kao glina ili terakota. 

Najbolja mješavina za saksije za odvod viška vode

Prečesto zalijevanje ružmarina može biti posebno štetno za biljku ako je tlo teško i zadržava vodu dulje vrijeme. Ružmarin se ne smije saditi u posude s vanjskim tlom iskopanim iz zemlje. Umjesto toga, odlučite se za visokokvalitetnu mješavinu za saksije. Najbolje mješavine za zalivanje ružmarina uglavnom sadrže tresetnu mahovinu ili kokosov kokos s malo perlita ili lave kako bi se uhvatili zračni džepovi u mješavini.

Koliko cesto zalijevati ruzmarin osnove33333333311

Kako prepoznati jeste li prezalijevali svoju biljku ružmarina

Ako lišće vašeg ružmarina izgleda smeđe i suho, ali je tlo mokro, vjerojatno ste pretjerali s vodom. Međutim, ako su listovi vašeg ružmarina smeđi i suhi, a zemlja je  također  suha, zalijte ga.

Ružmarin je jedinstvena biljka jer preferira suho korijenje i vlažno lišće, što je suprotno mnogim drugim biljkama. Zamislite samo sunčanu obalu Mediterana sa suhim kamenim brežuljcima, ali vlažnim morskim zrakom.

Prekomjerno zalijevanje vaše ružmarin oštećuje korijenje, što uzrokuje da lišće i grane postanu smeđe i tužne. Ovo stanje je poznato kao trulež korijena. To se događa kada su korijeni zasićeni vodom i nemaju pristup svježem zraku. Korijen ružmarina treba pristup i vodi i zraku. Ove biljke su mnogo tolerantnije na sušu nego na sjedenje u stajaćoj vodi.

Što učiniti ako vaša biljka ružmarina razvije trulež korijena?

ružmarin s truležom korijena obično imaju lišće sa smeđim vrhovima (ili lišće koje u potpunosti otpada). Biljka će izgledati prilično tužno, a lonac će biti težak. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste obnovili svoju biljku.

Biljke s manjom truležnošću korijena obično se mogu spasiti jednostavnom promjenom okoliša. Počnite tako što ćete ukloniti tanjurić ili uređaj za držanje vode kako bi voda mogla lako otjecati. Premjestite biljku do najtoplijeg i najsunčanijeg prozora u kući i stavite ventilator u to područje kako biste potaknuli cirkulaciju zraka. Pustite da se biljka potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja.

Za ozbiljne truleži korijena, ružmarin treba presaditi. Izvucite grudu korijena iz sadilice. Otpustite smjesu za saksije i pregledajte korijenje. Odrežite sve sluzavo vlažno korijenje i istresite mokru smjesu za lonce iz zdravih dijelova korijenske kugle. Presadite biljku u lonac od terakote koji je možda 2 centimetara širi od stare žardinjere. Upotrijebite laganu mješavinu za saksije koja sadrži perlit. Ne zalijevajte biljku nekoliko dana nakon presađivanja, a čak i tada zalijevajte samo minimalno kako bi se biljka oporavila.

Zalijevate li ružmarin svaki dan?

Ružmarin se gotovo nikad ne zalijeva svaki dan. Čak i na najsunčanijim mjestima, ova biljka preferira imati pomalo suho korijenje.

Kada se ružmarin uzgaja u vrlo malim posudama od terakote na sunčanim mjestima tijekom vrlo vrućeg i suhog vremena, može biti potrebno zalijevanje svaki dan ili dva. To je rijetko jer se ružmarin obično sade u veće posude od terakote koje se ne suše tako brzo. Ružmarin treba zalijevati samo nekoliko puta tjedno ako se uzgaja u žardinjeru na jako vrućem sunčanom mjestu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više