Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Friendship Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka22222222222

Tražite kućnu biljku koju je lako razmnožavati? Biljka prijateljstva je jedna od najboljih!

Biljka prijateljstva ( Pilea involucrata ) je tropska biljka porijeklom iz Srednje i Južne Amerike koja se obično uzgaja kao sobna biljka. Ova biljka se zove biljka prijateljstva jer se njezine stabljike tako lako ukorijenjuju da je lako podijeliti biljke s drugima. Friendship Plant dobro raste na mjestima s visokom vlagom poput sunčanih kupaonica ili unutar staklenih terarija, ali je inače malo za održavanje.

Biljka prijateljstva: osnove

Biljka prijateljstva, također poznata kao  Pilea involucrata , popularne su sobne biljke omiljene zbog jednostavnog održavanja i brzog razmnožavanja. Biljke prijateljstva lako se karakteriziraju svojim baršunastim, prošivenim listovima s nazubljenim rubovima. Osim toga, ove malene, ali moćne sobne biljke uspijevaju u vlažnom okruženju i nisu otrovne za kućne ljubimce. Ovaj članak će pokriti osnove posjedovanja i brige o biljkama prijateljstva kako biste pomogli svojoj biljci da napreduje u vašem domu!

Kupnja biljke prijateljstva

Biljke prijateljstva možete kupiti u gotovo svakoj vrtnoj trgovini ili rasadniku biljaka. Biljke prijateljstva također možete kupiti online i dostaviti ih na vaša vrata!

Vodič za njegu biljaka prijateljstva

Zalijevanje biljaka prijateljstva

Biljke prijateljstva uspijevaju u vlažnom okruženju, ali ne i u vlažnom, vlažnom, ustajalom tlu. Kada zalijevate svoju biljku prijateljstva, pazite da temeljito zalijete i dopustite da sva voda iscuri kroz drenažne rupe na dnu lonca. Zatim ispraznite odvodnu ladicu kako biljka ne bi sjedila u vodi jer to može uzrokovati trulež korijena.

Osim toga, možete smanjiti zalijevanje zimi jer vaša biljka ne raste toliko. Na kraju, pustite da se tlo lagano osuši između zalijevanja kako biste spriječili vlažno tlo. Ako tlo postane previše kora i suho između zalijevanja, možete ga razbiti štapićem za jelo ili ražnjem. 

Zahtjevi za svjetlom za biljke prijateljstva

Biljke prijateljstva zahtijevaju jarko, neizravno sunčevo svjetlo najmanje 6-8 sati dnevno. Iako ove biljke mogu uspijevati i u uvjetima slabog osvjetljenja poput terarija ili kupaonice, potrebno im je barem nekoliko sati jarke, neizravne svjetlosti dnevno. Ako nemate dovoljno sunčeve svjetlosti u svom domu, uvijek možete koristiti umjetna svjetla za biljke, koja iznimno dobro djeluju za biljke prijateljstva. 

S druge strane, previše oštrog svjetla može uzrokovati opekline lišća. Dakle, želite biti sigurni da svoju biljku ne stavljate pod izravnu sunčevu svjetlost. Ali, uvijek možete staviti svoju biljku u zasjenjeno područje za svaki slučaj. 

Gnojivo za biljke prijateljstva

Svojoj biljci prijateljstva možete dati razrijeđeno tekuće organsko gnojivo ili granulirano gnojivo za posipanje jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta kada biljka aktivno raste. Evo nekoliko odgovarajućih gnojiva za hranjenje biljaka prijateljstva:

Tijekom zime prestanite davati biljci gnojivo i ostavite je do proljeća.

Vlažnost i temperatura za biljke prijateljstva

Potječu iz tropskih regija Srednje i Južne Amerike, biljke prijateljstva uspijevaju na dovoljnoj vlažnosti i ne uspijevaju dobro u suhim okruženjima. Ove biljke uspijevaju u vremenu od 65-75 stupnjeva. Ako temperatura padne ispod ovog raspona, vaša biljka može postati pod stresom i početi venuti.

Dakle, držite svoju biljku u području sa statičkom temperaturom koja ne varira između toplog i hladnog. Osim toga, ove biljke zahtijevaju raspon vlažnosti od 50% i više. Ako je vaša kuća na sušoj strani, možda biste htjeli uložiti u mali ovlaživač zraka koji ćete držati u blizini biljke kako biste osigurali dovoljno vlage ili razmislite o postavljanju biljke u stakleni terarij.

Friendship Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka22222222223

Presađivanje biljaka prijateljstva

Morat ćete presaditi svoju biljku prijateljstva svakih nekoliko godina kako biste nastavili rasti. Ako vaša biljka postane previše grmovita između presađivanja, možete je uštipnuti kako bi izgledala zdravo.

Tlo za saksiju za biljke prijateljstva

Biljke prijateljstva zahtijevaju dobro drenirano, organsko tlo koje svojim korijenima daje obilje hranjivih tvari. Osim toga, ove biljke uspijevaju na vlažnom, a ne vlažnom tlu, pa je važno imati tlo s dosta drenaže. 

Saksije za biljke prijateljstva

Najbolje posude za biljke prijateljstva imaju mnogo drenažnih rupa ili odvode vlagu. Na primjer, plastične posude s nekoliko drenažnih rupa dobro funkcioniraju za biljke prijateljstva jer voda može lako teći kroz tlo i u drenažni pladanj. Međutim, plastične posude obično održavaju tlo relativno vlažnim, stoga je važno ne pretjerati s zalivanjem biljke ako je u plastičnoj posudi.

S druge strane, glinene posude dobro funkcioniraju za biljke prijateljstva jer odvode vlagu i odlično održavaju tlo vlažnim, ali ne i vlažnim. Međutim, glinene posude mogu isušiti tlo brže od plastičnih posuda, pa ćete htjeti redovito provjeravati vlažnost tla kako biste spriječili njegovo isušivanje.

Friendship Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka22222222224

Razmnožavanje biljaka prijateljstva

Biljke prijateljstva dobile su ime po jednostavnom razmnožavanju, što ih čini lakim za davanje prijateljima! Ove biljke brzo rastu i potrebno ih je stisnuti ili orezati kako bi zadržale oblik. Međutim, umjesto da bacite reznice stabljike, možete ih koristiti za razmnožavanje novih biljaka! 

Za razmnožavanje biljaka prijateljstva:

  1. Odrežite zdrave stabljike duge oko 4 inča. Želite da ove stabljike imaju više listova, što znači da je stabljika zdrava i da će se brzo razmnožavati.
  2. Da biste pomogli u procesu razmnožavanja, umočite vrh stabljike u prah hormona za ukorjenjivanje.
  3. Posadite svoje reznice stabljike u vlažno, dobro drenirano tlo i temeljito zalijte.
  4. Stavite lonac i reznice na jako, neizravno svjetlo s plastičnom vrećicom preko lonca kako biste zadržali vlagu.
  5. Korijeni će se početi pojavljivati ​​za nekoliko tjedana do mjesec dana!

Uobičajeni štetnici koji utječu na biljke prijateljstva

Biljke prijateljstva relativno su tolerantne na štetočine, s obzirom na to da se pravilno brinete o njima. Međutim, ako svoju biljku previše zalijevate ili gnojite, može doći do brašnaste bube ili paukove grinje. Konkretno, paukove grinje mogu napasti i pretjerano suhe biljke, stoga pazite da vaša biljka ima dovoljno vlage. Osim toga, ovi štetnici imaju tendenciju napadati biljke koje se loše brinu, stoga provjerite je li vaša biljka pravilno zbrinuta i zdrava.

Ako vaša biljka Friendship ima male bube ili vidljivu mrežu paukovih grinja, počnite pranjem lišća vodom sa sapunom. Obratite pažnju na donje strane listova i mjesta gdje se listovi susreću sa stabljikama. Zatim cijelu biljku tretirajte organskim insekticidom (ja koristim Safer Brand’s 3-u-1 organski sprej za biljke ).

Friendship Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka22222222225

Uobičajene bolesti koje utječu na biljke prijateljstva

Prijateljske biljke mogu doživjeti bolest pjegavosti lišća ili trulež korijena ako se za njih ne brine pravilno. Bolest pjegavosti lišća, na primjer, nastaje zbog nedovoljno zalijevanja, prekomjernog zalijevanja ili suhih uvjeta. Dakle, pravilno zalijevanje vaše biljke prijateljstva zajedno s dobro drenirajućom zemljom i vlagom može spriječiti bolest pjegavosti lišća.

Osim toga, trulež korijena nastaje zbog vlažnog, slabo drenirajućeg tla koje pušta korijenje u stajaćoj vodi. Najbolji način da spriječite truljenje korijena je da pustite da se tlo malo osuši između zalijevanja, koristite dobro drenirajuću zemlju i držite biljku u posudi s dovoljno drenažnih rupa.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Zaštita biljaka

4 načina za brzo klijanje sjemena

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Uzgoj povrća Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Kavezi za rajčice: Vrtlarski vodič

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije baginde (potpuni vodič)

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koje je biljke lako uzgajati zimi?