Kako uzgajati kupus i druge vrste kupusa

1682657826 Wie man Kohl und andere Kohlarten anbaut

Brokula, bok choy, prokulice, kupus, cvjetača, raštika, kelj, kelj i repa članovi su obitelji kupusa.

Poznato i kao povrće iz skupine Cruciferous, prepuno je korisnih hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, E i K, te je bogat izvor vlakana.

Uz iznimku cvjetače, koja može biti malo nezgodna – više o tome kasnije – kupusnjače su biljke koje je lako uzgajati.

Jedite svoje zelje!

Kako uzgajati kupus i druge vrste kupusa

Vjerojatno ste to čuli ili rekli vlastitoj djeci mnogo puta, ali istina je da ima puno dobrog u ovom ukusnom povrću.

Osim raznih vitamina i vlakana, kupus sadrži i nešto što nijedno drugo povrće ne sadrži, a to su glukozinolati. To su prirodni spojevi bogati sumporom koji su odgovorni za ponekad gorak okus koji povezujemo s povrćem iz skupine Cruciferaes.

Dokazano je da konzumiranje kupusa kao dijela zdrave svakodnevne prehrane smanjuje oksidativni stres, jača imunološki sustav i pomaže u smanjenju rizika od nekih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti.

Brokula, kelj i prokulica na vrhu su ljestvice superhrane zbog visokog udjela hranjivih tvari.

Uz toliko zdravstvenih dobrobiti, da ne spominjemo činjenicu da su izvrsnog okusa, uzgoj vlastitog kupusa izvrstan je izbor.

Koje vrste kupusa trebam uzgajati?

1682657821 262 Kako uzgajati kupus i druge kupusnjače

Vrste kupusa koje ćete uzgajati ovisit će o osobnim preferencijama, ali s ljetnim i zimskim sortama kupusa i kratkotrajnim usjevima poput kelja i kelja, možete imati ukusno zelje tijekom cijele godine.

Kelj, kupus i prokulica neki su od najlakših kupusa za uzgoj i odličan su izbor ako ih uzgajate prvi put.

Kako uzgajati kupus

Kako uzgajati kupus i druge vrste kupusa

Ako posadite kelj, repu ili bok choy, oni će dati listove spremne za jelo za samo nekoliko tjedana. Prokulice, s druge strane, zahtijevaju najdulje vrijeme rasta, oko 90 dana od sjetve do berbe.

Kupusnice možete posaditi u kasno proljeće za berbu jesen/zimu ili ranije tijekom godine da u njima uživate tijekom ljeta. Obavezno provjerite paket sjemena za pojedinosti o sadnji.

Brassicas voli rasti u djelomičnoj sjeni na čvrstom, dobro dreniranom tlu. Ako vam nedostaje prostora, ali ipak želite uzgajati kupusnjače, kupus i brokulu u posudama, odlučite se za manje sorte.

  • Posijte sjeme kupusa na otvorenom oko 8 tjedana prije sadnje, to je veljača-ožujak za ljetni kupus, travanj-svibanj za zimski kupus ili srpanj-kolovoz za proljetnu berbu.
  • U ožujku se mogu sijati i druge vrste kupusa, primjerice klice. Kelj najbolje raste kada se sije u proljeće i jesen jer je usjev za hladno vrijeme.
  • Sjeme kupusnjača mora se saditi u stanice sjemena. Posijte sjeme otprilike pola inča duboko i 6 inča jedno od drugog u početnu mješavinu sjemena.
  • Održavajte sjeme vlažnim i stavite ga na toplu, sunčanu prozorsku dasku da proklija.
  • Sadnice prorijedite kada imaju 2 para pravih listova.

Posadite kupusnjače

1682657821 382 Kako uzgajati kupus i druge kupusnjače

Vaše sadnice Brassica bit će spremne za sadnju nakon 6-8 tjedana.

Stvrdnite biljke više od tjedan dana prije sadnje na otvorenom, postupno povećavajući vrijeme koje provode vani. Vratite ih noću.

Sve vrste kupusa trebaju čvrsto, plodno tlo za rast. Kupusnice vole neutralno do alkalno tlo s visokim pH. Dakle, ako vaše tlo nije sasvim ispravno, možete jednostavno umiješati malo vapna u kompost i posaditi.

Također se isplati iskopati veliku količinu dobro istrunulog stajnjaka u gredicu za sadnju, jer kupusnjače zahtijevaju visoke razine dušika da bi dobro rasle.

Većina kupusnjača je veliko povrće, pa ih treba dobro rasporediti. Iskopajte rupu barem dvostruko veću od posude za sadnju presadnica i učvrstite ih jer kupusnjače ne vole da ih puše okolo.

Ostavite najmanje 12 inča (30 cm) između kupusa i 24 inča (61 cm) između sadnica brokule, kelja i prokulice sa svih strana kako biste im dali dovoljno prostora za razvoj lisnatog povrća.

Ako uzgajate mladi kelj ili bok choy, razmislite o tome da ih posadite bliže jedan drugome.

Spomenuli smo cvjetaču kao malo potrebitiju od ostalih vrsta kupusa.

Za rast su mu potrebne stalno niske temperature (ne više od 75°F) ili će proizvesti više malih glavica umjesto jedne velike glavice koju biste očekivali.

Najbolje vrijeme za sadnju cvjetače je proljeće, prije vrućine ljeta.

Kako se brinuti za svoje kupusnjače

1682657821 764 Kako uzgajati kupus i druge kupusnjače

Briga o vašim biljkama kupusa je stvarno jednostavna. Nadamo se da su posađene u hranjivu zemlju pa im ne bi trebala dodatna gnojidba dok rastu.

Održavajte biljke dobro zalijevane i uklonite sve konkurentske korove.

Uobičajeni problemi s kupusnjačama

1682657821 296 Kako uzgajati kupus i druge kupusnjače

Nismo jedina stvorenja kojima je kupus neodoljiv. Puževi, puževi, leptiri i ptice posjetit će vaše područje uzgoja. Obavezno zamrežite biljke i zaštitite ih od nametnika ako je moguće.

Brassicas mogu biti pogođene gljivičnim (clubroot) infekcijama. Kako biste to spriječili, pokušajte uzgajati usjeve u plodoredu.

Kupusnice dobro rastu na parceli na kojoj su prethodno bile mahunarke zbog visokih razina dušika koje ostavlja grah. Kupusnjače možete pratiti s plodnim biljkama poput rajčice, kukuruza i tikvica.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: