Kada treba okrenuti kompostnu hrpu?

wop kompost 2

Kad sam tek počeo kompostirati, priznajem da nisam imao pojma što radim. Morao sam puno naučiti kroz istraživanje i pokušaje i pogreške. Postoji mnogo informacija o dodavanju najkorisnijih materijala u kompost i miješanju u određeno, različito vrijeme. Okretanje komposta može biti puno posla ovisno o veličini kompostne hrpe, pa će vam poznavanje točnih informacija biti od velike pomoći!

Dakle, kada biste trebali okrenuti svoju kompostnu hrpu?  Ako želite napraviti gotov kompost u kratkom vremenu, trebali biste često okretati kompostnu hrpu. Najbolje vrijeme za okretanje je kada se počne hladiti ispod 100 stupnjeva Fahrenheita ili kada se materijal smanji za jednu trećinu. Međutim, čak i ako nikada ne okrenete svoju kompostnu hrpu, na kraju ćete i dalje dobiti gotov kompost, ali to će samo potrajati duže!

Pogledajmo dublje u prednosti okretanja komposta kako bismo utvrdili je li to najbolja stvar za vas u vašoj situaciji!

Koje su prednosti okretanja komposta?

Samo da bude jasno, organski materijal nije potrebno okretati da bi se dobio gotov kompost. Hrpa koja je pomiješana s dobrom kombinacijom zelenog i smeđeg materijala i dalje će se pretvoriti u gotov kompost, samo će potrajati puno duže. To bi vjerojatno potrajalo godinu ili dvije, ovisno o uvjetima u vašem području. Ovako priroda kompostira. Ne treba mu nikakva pomoć jer je Božji savršen dizajn. Međutim, ako vam je kompost potreban brže od toga, okretanje komposta uvelike će vam pomoći!

Temperaturu svoje kompostne hrpe pratim kompostnim termometrom. Kada je kompost vrlo aktivan, temperatura će biti oko 140 stupnjeva Fahrenheita ili više. Kad padne ispod 100 stupnjeva, znam da se hladi i vrijeme je da ga okrenem. Još jedno dobro pravilo je da okrenete hrpu komposta kada vidite da se smanjila za otprilike jednu trećinu.

wop Kompost78368763386797895338697

Sljedeće su neke od prednosti za okretanje kompostne hrpe.

 • Više kisika!   Što je više kisika u hrpi, to će se brže razbiti. Aerobne bakterije brzo razgrađuju hrpu komposta. To je ono što uzrokuje zagrijavanje kompostne hrpe. Ova vrsta bakterija voli kisik, a često okretanje hrpe u biti će je “prozračiti” i dobiti više kisika tim korisnim organizmima.
 • Okretanje kompostne hrpe.   Slično uključivanju više kisika, okretanje kompostne hrpe spriječit će da se materijali spoje zajedno. Okretanje bi spriječilo ulazak kisika u taj materijal i izazvalo ljigav, anaerobni nered. Anaerobne bakterije ne vole kisik. Ova vrsta bakterija se kompostira puno sporije od aerobnih bakterija. Također uzrokuje da vaša hrpa postane prilično smrdljiva! 
 • Više kompostne površine  Što je veća površina materijala, to više kisika i zraka dolazi do materijala i brže će se kompost razgraditi. To je također razlog zašto bi materijal trebalo što finije usitniti kako bi se brzo dobio gotov kompost.
 • Kontrola vlage.   Ako je hrpa previše mokra, voda umjesto zraka ispunjava ove važne male prostore. Okretanjem komposta riješit će se ovaj problem. S druge strane, ako je vaša kompostna hrpa previše suha, okretanje kompostne hrpe daje vam veliku priliku da zalijete slojeve kompostne hrpe dok je ponovno sastavljate. Materijal bi trebao biti malo vlažan kao aiscijeđen spužva.
 • Brzo gotov kompost!  Krajnji rezultat! To se događa kada često okrećete kompost i to je glavni razlog zašto odvajamo vrijeme za to! Želimo gotov kompost u najkraćem vremenu kako bismo ga mogli koristiti u našim vrtovima! Gotov kompost dobivate brže zbog razloga koje smo već spomenuli.
 • Dobra vježba.  Vježbanje u vašem vrtu može biti ozbiljnodobrovježba za vas! Znam da kad god okrenem svoje velike hrpe komposta, definitivno sam umoran na kraju i da su mi mišići sljedeći dan bolni. Više bih volio raditi produktivan posao vani nego ići u teretanu, ali to sam samo ja!

Dakle, sada znamo da će nam okretanje naše kompostne hrpe brže dati kompost, ali kako bismo točno trebali postići taj cilj?

Najbolji načini za pretvaranje komposta

Dostupno je nekoliko različitih metoda za pretvaranje komposta, ovisno o tome kako ga imate i koji alat preferirate koristiti.

Prije nego što uđemo u metode, imam nekoliko preporuka koje uvijek radim kad god okrenem vlastitu kompostnu hrpu. Prvo provjeravam razinu vlage. Ako izgleda suho, raspršujem materijal crijevom dok dodajem slojeve i ponovno stvaram hrpu. Ako je previše mokar, sluzav ili ima neugodan miris, to mi govori da moram dodati još smeđeg materijala kao što su osušeno lišće, obrezivanje grmlja, karton, papir itd. Ako hrpa nije vruća u sredini i ja imaju puno materijala, to vjerojatno znači da je potrebno više zelenog materijala, poput svježe pokošene trave, taloga od kave ili kuhinjskog otpada od voća i povrća.

Evo nekoliko načina na koje možete okrenuti svoje kompostne hrpe!

 • Ako koristite posudu za kompost, lako vam je! Posude za kompost dobar su način da brzo napravite manje količine komposta, pogotovo ako nemate mjesta za veliku hrpu komposta. Sve što trebate učiniti je okrenuti/pokrenuti ručku da pomiješate svoj materijal unutra!
 • Ako imate hrpu organskog materijala koja je najmanje tri metra visoka i tri metra široka, radit ćete više posla da pretvorite svoj kompost. Ovo je metoda koju koristim u našoj kući. Toplo preporučam korištenje vrtne vilice za ovaj posao jer to znatno olakšava proces! Uglavnom, iznutra će biti više razbijena nego izvana, tako da morate iznijeti unutarnju stranu hrpe prema van, a vanjske strane hrpe prema unutra. Ipak, nemojte se previše vezati za ove detalje. Ako samo dekonstruirate svoju hrpu na jedno mjesto, a zatim sve vratite, u biti ćete sve to jako dobro izmiješati i dobiti većinu gore navedenih prednosti.
 • Možete koristiti alat za prozračivanje komposta. Iako osobno nisam koristio jedan od ovih alata, vidim kako bi vam pomogao da malo prozračite hrpu. Međutim, neće izvoditi teško miješanje kao što je gore opisano. Vjerojatno bih preporučio ovaj alat kao privremeni korak u rekonstrukciji cijele hrpe. Ovaj alat je dugačak štap s nekoliko zubaca na kraju. Zabijete štap u svoju hrpu i izvučete ga van i on miješa materijal dok se kreće kroz njega.  

Mogu li dodati novi materijal na hrpu kada je okrenem?

Objasnio sam neke korisne prakse tijekom procesa okretanja hrpe, ali možda se pitate trebate li stalno dodavati novi materijal na hrpu. Spomenuo sam dodavanje više zelenog ili smeđeg materijala vašoj hrpi kako biste ispravili nedostatke. Međutim, može se činiti praktičnim i lakim samo nastaviti dodavati materijal na svoju hrpu dok ga dobijete. Postoje proturječne informacije o ovoj temi. Evo što sam pronašao.

 • Ako radite brzu i vruću hrpu komposta, preporuča se da skupite sav smeđi i zeleni materijal dok ne budete imali dovoljno za hrpu visoku i široku tri metra. Napravite kompostnu hrpu odjednom i nemojte više dodavati novi materijal na ovu hrpu. Ako skupite više materijala iz svog vrta kako vrijeme prolazi, započnite novu hrpu. Dodavanje novog materijala može poremetiti proces kompostiranja starijeg materijala u hrpi. Osim toga, ako stalno dodajete novi materijal, nikada vam zapravo neće ostati potpuno gotova hrpa komposta.
 • Ako radite sporu i hladnu hrpu komposta, onda mislim da bi bilo sasvim u redu da nastavite dodavati mješavinu smeđih i zelenih materijala na vrh svoje hrpe. Ova vrsta hrpe se obično ne okreće, tako da gornja zabrinutost ne postoji. Ova vrsta hrpe će se puno duže slomitidolje, ali ne bojte se, kompost ćete završiti na dnu svoje hrpe u roku od nekoliko godina.
wop ngiup3449854309p34558h

Koji su neki načini za zadržavanje kompostne hrpe?

Postoji mnogo različitih načina za zadržavanje kompostne hrpe. Imajte na umu da ako želite brzu i vruću hrpu komposta, vaša hrpa mora biti najmanje tri metra visoka i tri metra široka. Evo nekoliko načina da ga obuzdate.

 • Koristite palete. To je ono što ja radim! Pronašao sam slobodne palete i upotrijebio zip vezice da ih spojim. Podesive vezice su vrlo korisne jer mi omogućuju otvaranje stranica i pristup kompostu kad god želim okrenuti materijal. Slika na početku ovog posta prikazuje moju dvostruku kantu za kompost.
 • Žica za kokošinjac ili bilo koji drugi uobičajeni materijal tipa kavezne žice često se koristi za držanje kompostnih hrpa.
 • Kompost sušilica rublja je jednostavan kompostiranje metoda za osobe s ograničenom prostoru.
 • Bilo koja vrsta drvene kante može se koristiti ili izgraditi da sadrži hrpu komposta.
 • Samo gomilajte svoj materijal u nekom dijelu svog posjeda. Iako ovo možda nije najatraktivnije rješenje, na kraju ćete dobiti kompost ako to učinite na ovaj način.

Povezana pitanja

Treba li posuda za kompost biti na suncu ili u hladu?  Bilo koja opcija će dobro funkcionirati, ali ako vaš kompost bude na sunčanijem području pomoći će da materijal bude topli i može pomoći da se gotovi kompost brže dobije, osobito zimi kada su temperature niže.

Mogu li staviti korov u kantu za kompost?   Da, vruća kompostna hrpa ubit će sve postojeće sjemenke korova, tako da nećete morati brinuti o stvaranju više korova u vrtu kada koristite ovaj gotov kompost. Za hladnu kompostnu hrpu ne bi se preporučalo dodavati korov, pogotovo ako je korov procvjetao i otišao u sjeme. U svoj vrt ćete dodati više korova gdje god koristite ovaj gotov kompost.

Koliko dugo kompostne hrpe ostaju tople?   Pravilno izmiješana hrpa komposta može ostati vruća na 40 stupnjeva ili više otprilike jedan do dva tjedna. Hrpa pod ovom temperaturom i dalje može biti vrlo topla i aktivna do mjesec dana ili više. Međutim, kada temperatura padne ispod 30 stupnjeva, vrijeme je da se hrpa okrene kako bi ostala vruća.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje fitonije – vodič korak po korak

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Najveće greške koje možete učiniti kada uzgajate rajčice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto se listovi moje kalateje uvijaju? (uzroci i rješenja)

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka

9 biljaka koje rastu u kavezima za rajčice (koje nisu rajčice)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Briga za Pileu Involucratu – Kako uzgajati biljku prijateljstva