Sve što trebate znati o kromatinu u biljnim stanicama

1682607070 Alles Wissenswerte uber Chromatin in Pflanzenzellen

Dobrodošli nazad prijatelji. Danas, samo radi zabave i naravno radi razumijevanja, iskopavamo neke akademike. Razgovarat ćemo o dijelovima biljne stanice: kromatinu. Pripremite se naučiti sve o kromatinu u biljnim stanicama. Ako ste novi na blogu, morate provjeriti 10 važnih funkcija vakuola u biljnim stanicama.

Dobro, počnimo…

Što je kromatin?

Kromatin je složena nitista molekula u stanici. Sastoji se od proteina raspoređenih u zrnastu strukturu s genetskim materijalom. Primarni protein u kromatinu su histoni. Ovi proteini pomažu u kondenzaciji, ili jednostavno kompresiji, niti DNK i RNK kao kromosoma.

Histoni raspoređuju lance DNK određenim redoslijedom s ekstremnom nuklearnom kompresijom. Zrnasta struktura u kojoj je raspoređena DNK naziva se nukleosom.

Nukleosomi koji nastaju nakon vezanja proteina komprimiraju DNA niti na 1/6 njihove duljine.

Osim toga, može smotati i komprimirati genetske niti DNK i RNK do 1/40 svoje stvarne veličine.

Sve u svemu, histon je komprimirao DNK paket za faktor 240. To se može usporediti sa stajanjem odrasle odrasle osobe u kokošje jaje.

Kompresija i preciznost sklapanja DNK unutar stanice je izvanredna.

Kromatin je pozitivno nabijena makromolekula zbog prisutnosti histona. Uravnotežuje i neutralizira suprotni naboj DNK okupljene u nukleosomima. Stoga jezgru održavajte električki neutralnom.

Normalno, nakon kompresije, DNK se pomiče na nedostupno mjesto. Ostaje inertan u izoliranom prostoru za buduću upotrebu od strane stanice. U tom stanju, kondenzirana DNA nema izravnu uključenost u bilo kakve stanične životne procese.

Sve što trebate znati o kromatinu u biljnim stanicama

Vrste kromatina u biljnoj stanici

Kromatin biljnih stanica ima dvije vrste. Prvi je eukromatin, a drugi je heterokromatin.

Eukromatin je genetski aktivan dio kromatina. Odgovoran je za transkripciju RNA za proizvodnju proteina potrebnih za rad stanice i rast stanice. Jednostavno rečeno, eukromatin je odgovoran za većinu staničnih životnih procesa. Odlučuje o stanju, uzorku i razvojnom ciklusu stanice.

Heterokromatin je gusti neaktivni dio kromatina. Sastoji se uglavnom od neaktivne DNK. Heterokromatin je izolirano mjesto za pohranu genetskih informacija za sljedeće generacije.

Ne sudjeluje u funkciji stanica niti u podržavanju rasta života. Umjesto toga, sadrži DNK u neaktivnom obliku za daljnji prijenos genetskih svojstava i karakteristika. Ova neaktivna DNA pokreće staničnu diobu stanične jezgre i relevantnih materijala genetske jezgre.

Ima li biljna stanica kromatin?

Da, svaka biljna stanica definitivno ima kromatin. To je ključna komponenta za prepisivanje RNK ili DNK. Jednostavnim riječima možemo reći da kromatin sadrži potrebne informacije o životnom ciklusu svake stanice.

Biljna stanica ima jedinstvene strukture kromatina specifične za različite biljne vrste. Stoga ćete u određenim biljnim vrstama pronaći komprimirane i nekomprimirane nukleosome.

Svaka biljna vrsta mora imati strukturu kromatina, bila velika ili mala, tanka ili debela. Kromatin se uvijek nalazi u jezgri biljne stanice.

Gdje se kromatin nalazi u biljnim stanicama?

struktura kromatina

Kromatin je prisutan u jezgri biljne stanice. To je nitasta vlaknasta makromolekularna struktura kromosoma koja definira genetski materijal DNA. Uvijek je prisutan u jezgri stanice.

Kromatin sadrži nekoliko proteina, od kojih je najvažniji histon. Histon pomaže u vezivanju i pakiranju kromainskih vlakana u guste strukture nalik oprugama. Molekule DNA i RNA ugrađene su u ovu strukturu poput bisera u gazištu. Ova zrnasta struktura naziva se nukleosom.

Sve ove strukture nalaze se u jezgri stanice.

Imaju li biljke lizosome? znati sve

Kako kromatin izgleda u biljnim stanicama?

Kromatini su guste končaste ili končaste strukture koje su raspoređene određenim redoslijedom u jezgri svake stanice.

Kromatin izgleda poput spiralne opruge sa sićušnim kuglicama koje se ispituju iznutra. Strukturu kromatina nije lako uočiti čak ni elektronskim mikroskopom.

Ima vrlo gustu strukturu s međusobno povezanim dijelovima. Ovi dijelovi su u osnovi tipovi kromatina sa specifičnom namjenom u biljnoj stanici.

Kondenzacija kromatinskih vlakana izgleda različito ovisno o biljnoj vrsti. Ponekad postaje vrlo teško razlikovati eukromatin i heterokromatin u kondenziranom stanju.

Slika kromatina u biljnoj stanici

Kromatin je prisutan u svakoj biljnoj ili životinjskoj stanici. U biljnoj stanici možemo identificirati dvije specifične vrste kromatina – eukromatin i heterokromatin.

Iako su te molekule toliko sićušne da vam je za promatranje potreban snažan elektronski mikroskop.

Pročitajte više o: Kako ukloniti sago palmu? – Jednostavan vodič korak po korak

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: