Uobičajene bolesti sobnih biljaka: identifikacija i liječenje

Posljednje što želite vidjeti je vaša prethodno zdrava sobna biljka koja pokazuje znakove bolesti. Uz sve moguće uzroke, identificiranje i liječenje problema može se činiti zastrašujućim. No, nemojte se opterećivati ​​jer će u ovom članku biti riječi o tome kako prepoznati uobičajene bolesti sobnih biljaka te što možete učiniti u liječenju i prevenciji.

Uobičajene bolesti sobnih biljaka: Sobne biljke mogu biti oboljele od mnogih različitih bakterijskih, gljivičnih i virusnih bolesti. Identifikacija se često može obaviti pregledom biljke i uvjeta uzgoja. Mogućnost identificiranja bolesti pomaže vam da pravilno liječite svoju biljku i poduzmete korake kako biste spriječili daljnje probleme.

Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o uobičajenim bolestima sobnih biljaka i kako ih prepoznati, liječiti i spriječiti kako bi vaše sobne biljke uspjele.

Trulež korijena/trulež stabljike

Uzrok truleži korijena i stabljike u velikoj većini sobnih biljaka je stalno prekomjerno zalijevanje ili slabo drenirano tlo. Kako je prekomjerno zalijevanje tako čest problem, to čini trulež korijena i stabljike jednom od najčešćih bolesti sobnih biljaka.

Uzrok

Trulež korijena i stabljike uzrokovan je raznim gljivičnim organizmima, od kojih su najčešći Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora. Gljivični patogeni uspijevaju u tlima koje slabo dreniraju i ostaju vlažne, kao i u mješavini za lončanice, zarazeći korijenski sustav biljaka koje su pod stresom i slabe

Simptomi

Simptomi truleži korijena i stabljike uključuju uvenuće zaražene biljke odozdo prema gore iako je tlo mokro, kao i lišće i stabljike koje postaju smeđe, žute ili crne. Osim toga, korijenje će biti kašasto i smeđe ili crno, umjesto zdravo bijelo. Također može postojati truli miris iz korijena ili zahvaćenih dijelova biljke.

Prevencija i liječenje

Osim ako niste u mogućnosti ukorijeniti nezahvaćene reznice sa zahvaćene biljke, ponekad je najbolji način djelovanja baciti biljku s trulim korijenom i započeti iznova. Često, do trenutka kada biljka pokaže simptome bolesti, korijenski sustav je zaražen i ne može se spasiti.

Prevencija je ključna za uklanjanje truleži korijena i stabljike u vašim sobnim biljkama.

 • Kupujte samo zdrave biljke.
 • Koristite čiste posude s drenažom na dnu.
 • Nemojte ponovno koristiti mješavine za zalivanje.
 • Upotrijebite mješavinu zemlje koja ima dobru drenažu.
 • Zalijevajte samo kada to biljka treba i nemojte držati tlo vlažnim.
 • Smanjite zalijevanje zimi dok je vaša biljka prestala aktivno rasti.

Gljivične pjege na lišću

Razne vrste gljiva uzrokuju gljivične pjegavosti listova na sobnim biljkama. Na sreću, i bez obzira na vrstu gljivica, identificiranje problema gljivične pjegavosti listova, kao i prevencija i liječenje problema su isti.

Uzrok

Gljive koje stvaraju gljivične mrlje na listovima na vašim sobnim biljkama i mogu zaraziti mješavinu za saksije najčešće su rasprostranjene kada su uvjeti hladni i vlažni. To je osobito istinito kada je mješavina za saksije stalno mokra, a lišće biljke ostaje mokro dulje vrijeme, osobito noću. Gljive se također naseljavaju i preživljavaju na otpalim biljnim ostacima.

Simptomi

Razumljivo je da se gljivične pjege na lišću pojavljuju kao mrlje na lišću sobne biljke i imaju smeđe, crne, crvenkaste, žute boje. Pjege se mogu srasti, što rezultira opadanjem listova i izobličenjem.

Prevencija i liječenje

Ako primijetite da kućna biljka razvija gljivične pjege na lišću, uklonite sve zahvaćeno lišće i otpalo ostatke koji se nalaze na tlu gdje gljive uspijevaju. U teškim infekcijama možete liječiti fungicidnim sprejom sigurnim za vašu biljku koji ubija zarazne gljive.

Spriječite buduće probleme s gljivičnim pjegama na listovima:

 • Smanjenje količine vlage oko sobne biljke.
 • Zalijevajte rano tijekom dana kako biste imali vremena da se osuši do noći.
 • Nemojte prskati vodu po lišću.
 • Povećajte cirkulaciju zraka.
 • Održavajte vrh mješavine za saksije čistim uklanjanjem otpalih biljnih ostataka.
 • Nemojte ponovno koristiti zaražene smjese za zalijevanje.

Bakterijska pjegavost lista

Problemi s bakterijskim pjegavostima lišća kod sobnih biljaka mogu biti ozbiljni i ovisno o vrsti, mogu rezultirati venućem biljke. Postoje različite vrste bakterija koje uzrokuju problem i bolest ili ostaje lokalizirana, na primjer, zahvaćajući samo lišće, ili postaje sustavna i ozbiljnija, putujući kroz stabljike i lišće.

Uzrok

Bakterije koje uzrokuju bakterijske pjegavosti listova na sobnim biljkama uspijevaju u posebno hladnim i vlažnim uvjetima. Osim toga, nepravilna praksa zalijevanja i prenaseljenost također promiče problem. Također je moguće zaraziti zdravu biljku ponovnim korištenjem tla koje je sadržavalo bakterije koje pjegave na lišću.

Simptomi

Bakterijske pjege na lišću pojavljuju se na lišću tvoreći crna područja natopljena vodom koja ponekad mogu imati žuti kružni uzorak oko sebe. Kako se bolest širi, područja natopljena vodom se spajaju, pokrivajući velike dijelove listova.

Ako se lisne pjege nalaze samo na lišću, ostaju lokalizirane i ne prelaze ni na stabljike, biljka se najvjerojatnije može spasiti.

Međutim, ako crna, vodom natopljena područja prekrivaju stabljike, kao i lišće, a zahvaćena područja su kašasta i na kraju propadaju, bakterija je sustavna i utječe na cijelu biljku, što je ozbiljniji problem.

Prevencija i liječenje

Ako bakterijske pjege na lišću zahvaćaju cijelu biljku i sustavne su, jedino što možete učiniti je baciti cijelu biljku, kao i tlo u kojem je rasla. Ne postoji lijek za problem i najbolje je baciti iskorištenu zemlju i ne riskirati zarazu nove zdrave biljke.

Ako je samo nekoliko listova zaraženo, a bakterije su ostale lokalizirane, možete ih odrezati s biljke i baciti. Osim toga, možete spriječiti daljnje probleme bakterijske pjegavosti lišća na sljedeći način:

 • Rasporedite svoje sobne biljke tako da postoji dobra cirkulacija zraka oko njih.
 • Smanjite vlažnost.
 • Zalijevajte rano ujutro kako bi lišće imalo vremena da se osuši do noći.
 • Nemojte prskati vodu po lišću.
 • Održavajte vrh tla čistim od otpalih biljnih ostataka.
 • Nemojte ponovno koristiti prethodno zaraženo tlo.

Čađava plijesan

Iako ćete najvjerojatnije susresti crnu čađavu plijesan na otvorenom u krajoliku, pod pravim uvjetima gljive mogu zaraziti i vaše sobne biljke. Pronalaženje čađave plijesni na vašim sobnim biljkama općenito znači da imate veći problem od crne tvari koja prekriva lišće – štetnika.

Uzrok

Nekoliko gljiva je odgovorno za stvaranje crne čađave plijesni i iako ne žive od zahvaćene biljke, uspijevaju na medljici koju luče nekoliko uobičajenih štetnika. Štetočine koje stvaraju medljiku uključuju:

 • Lisne uši
 • Brašnaste bube
 • Meke vage
 • Bijele mušice
 • Psilidi

U većini slučajeva i ako nije izražena, čađava plijesan samo je upala oka i neće oštetiti biljku osim ako je toliko pokriveno lišće da blokira sunčevu svjetlost. Međutim, štetnik koji privlači gljive može biti druga priča kada je u pitanju nanošenje štete ili eventualna smrt biljke.

Prevencija i liječenje

Kako biste spriječili pojavu problema s čađavom plijesni, prvo se morate riješiti štetnika koji uzrokuje problem. Budući da štetnici poput lisnih uši dolaze u mnoštvu boja i lako se kamufliraju, najbolje je tjedno provjeravati svoje sobne biljke na znakove problema sa štetočinama. To će osigurati rano liječenje prije nego što problem izmakne kontroli, što će dovesti do čađave plijesni.

Ovisno o određenoj biljci, mnogo puta proizvodi poput neema, insekticidnog sapuna ili hortikulturnog ulja uklanjaju problem štetnika. Međutim, uvijek slijedite upute na etiketi za uporabu.

Da biste uklonili neuglednu crnu plijesan s lišća, zaražene možete odrezati s biljke čistim alatima ili je oprati. Nježno brisanje zahvaćenog lišća vlažnom krpom obično pomaže u uklanjanju crnila.

Pepelnica

Pepelnica je gljivična bolest koja je najraširenija na sobnim biljkama tijekom zimskih mjeseci kada su sobne temperature hladnije i visoka vlažnost zraka. Bolest obično ne ubija sobnu biljku i kontroliranje kulturnih uvjeta obično je dovoljno za sprječavanje i kontrolu problema.

Uzrok

Nekoliko gljivičnih vrsta Oidiuma krivci su kada se vaše sobne biljke zaraze pepelnicom. Glavni uvjeti za izbijanje su unutarnje temperature od 12°C i niže, kao i pretrpanost, mokro lišće i stalno mokro tlo zajedno s otpalim biljnim ostacima koji ostaju u kontejneru.

Srećom, pepelnica je mnogo manje ozbiljna od nekih drugih uobičajenih bolesti sobnih biljaka i rijetko je opasna po život. U teškom izbijanju bolesti, spore gljivica mogu putovati kroz zrak i zaraziti vaše druge biljke.

Simptomi

Pepelnica je bolest koju je lako prepoznati jer se pojavljuje na lišću biljke u obliku bijelih, praškastih krugova, koji se mogu povećati i spojiti. Lišće zaraženo bolešću može se izobličiti i može doći do opadanja lišća.

Prevencija i liječenje

Ako imate izbijanje pepelnice na vašim sobnim biljkama, nekoliko kulturoloških promjena trebalo bi vaše biljke vratiti u prvoklasno zdravlje u trenu.

 • Uklonite i bacite sve zahvaćeno lišće.
 • Očistite tlo od svih ispuštenih biljnih ostataka.
 • Smanjite vlažnost.
 • Zalijevajte samo po potrebi kako zemlja ne bi bila stalno vlažna.
 • Voda ili magla rano tijekom dana kako bi lišće imalo vremena da se osuši do noći.
 • Omogućite dobru cirkulaciju zraka oko biljke.

Siva plijesan/botritis

Siva plijesan, poznata i kao gljivica Botrytis, jedna je od čestih bolesti sobnih biljaka uzrokovanih gljivicama. Često je to ozbiljan problem koji može ubiti zaraženu biljku, osobito ako su uvjeti idealni za razvoj patogena.

Uzrok

Gljivica odgovorna za izazivanje sive plijesni je Botrytis cinerea , koja preživljava na mrtvim biljnim ostacima. Sive gljivične spore se razvijaju prekrivajući ostatke i nakon što se zaraženo područje osuši, spore se oslobađaju u zrak, koje zatim mogu zaraziti dodatne sobne biljke.

Osim toga, spore se mogu prenijeti na lišće kroz prskanje vode po lišću prilikom zalijevanja.

Siva plijesan je posebno destruktivna za cvjetnice, jer gljiva zahtijeva domaćina za život i prekriva latice koje se hrane njima.

Simptomi

Siva plijesan može biti razorna za biljke koje cvjetaju, uzrokujući smeđe mrlje na laticama u razvoju koje se povećavaju i ubijaju cijeli cvijet. Bolest može uzrokovati odumiranje cvijeća prije otvaranja. Biljke koje se formiraju iz lukovica poput tulipana mogu imati bolest koja putuje od cvjetova do lukovica uzrokujući njihovo propadanje.

Osim toga, siva plijesan uzrokuje sivkaste mrtve mrtve uzorke na starijem lišću, kao i opasane rane na stabljikama. Plijesan se lako prepoznaje na mrtvim biljnim ostacima jer je prekrivena gustom sivkastom plijesni.

Prevencija i liječenje

Ako vaše sobne biljke pate od sive plijesni, možete napraviti razne promjene u okolišu kako biste pomogli u prevenciji. Brzo liječenje zaražene biljke može je spasiti i držati bolest pod kontrolom kako se ne bi proširila na vaše druge sobne biljke. Imajte na umu da su mnoge preventivne mjere slične za mnoge uobičajene bolesti sobnih biljaka.

 • Uklonite sva zaražena područja biljke odrežući stabljike nekoliko centimetara u zdrav dio. Koristite sterilizirane alate za obrezivanje kako biste spriječili širenje bolesti.
 • Smanjite vlažnost oko biljke.
 • Povećajte cirkulaciju zraka oko biljke.
 • Zalijevajte rano tijekom dana kako bi se lišće imalo vremena osušiti prije noći.
 • U teškim slučajevima upotrijebite fungicid koji je siguran za korištenje na određenoj biljci.

Bijela plijesan

Sobne biljke koje imaju bijelu plijesnivu tvar koja raste na vrhu mješavine za lonce nisu u opasnosti od uginuća, ali gljivična plijesan može učiniti da biljka izgleda neugledno. Međutim, to je pokazatelj loših kulturnih uvjeta i lako ga je ispraviti.

Uzrok

Saprofitna gljiva uzrokuje stvaranje bijele plijesni na vrhu vaše mješavine za saksije. Iako gljiva neće ubiti biljku koja raste u tlu, stvaranje gljivice je znak upozorenja da nedostaju uvjeti za uzgoj i da mogu dovesti do drugih ozbiljnijih problema s bolestima i vjerojatno smrti biljke.

Nepravilna njega dovodi do razvoja saprofitnih gljivica, kao što je prekomjerno zalijevanje, rast u prethodno zaraženim mješavinama za lonce i nepravilna drenaža zbog toga što posuda nema drenažne rupe ili je preteška tla.

Simptomi

Saprofitna gljiva je bolest koju je lako prepoznati jer ostavlja bijelu tvar koja izgleda kore koja prekriva vrh mješavine za saksije. Osim ako biljka nije zaražena nekom drugom bolešću, gljiva ne utječe na rast ili zdravlje biljke.

Prevencija i liječenje

Ako bijela plijesan čini da vam cijela biljka izgleda neugledno, lako možete sastrugati pljesnivu tvar s vrha tla. Međutim, kako biste spriječili buduće pojave gljivica i neke druge moguće ozbiljnije bolesti koja zarazi biljku, morate ispraviti neke od uvjeta kulture.

 • Pustite da se tlo osuši prije nanošenja više vode.
 • Prestanite zalijevati. Dobro opće pravilo za zalijevanje je primjena dodatne vode kada se gornji centimetar ili dva tla osuši.
 • Koristite posude koje imaju rupe za odvod na dnu kako tlo ne bi ostalo mokro.
 • Ako ponovno koristite spremnik, svakako ga očistite u otopini izbjeljivača kako biste ubili sve bakterije ili gljivice.
 • Uzgajajte biljku u svježoj mješavini za posude koja nije teška i koja dobro drenira.

Antraknoza

Antraknoza je prvenstveno gljivična bolest nastala u tlu koja pogađa sobne biljke, a glavni cilj su one koje se uzgajaju uglavnom zbog svog lišća. Spore također mogu prezimiti na lišću i granama, oživljavajući u toplim i vlažnim uvjetima.

Uzrok

Za antraknozu su odgovorne gljivice Collectrotrichum i Gloeosporium . Najčešći uzrok zaraze vaših sobnih biljaka je ponovna uporaba zaraženog tla, dopuštajući mrtvim biljnim ostacima da ostanu na tlu i neprikladnim kulturnim uvjetima.

Osim toga, vaše biljke mogu se zaraziti sporama gljivica ako im dopustite da neko vrijeme provedu na otvorenom ili kupite biljku koja je već zaražena bolešću.

Na sreću, i ako bolest nije ozbiljna, većina biljaka će se oporaviti od napadaja antraknoze pod uvjetom da poduzmete nekoliko koraka u liječenju bolesti i sprječavanju budućih izbijanja.

Simptomi

Najčešći znak da vaša biljka ima problem s antraknozom je žuti vrhovi listova. Žuta područja postaju smeđa i na kraju umiru. Osim toga, promjena boje se može proširiti na sve vanjske strane lista.

Prevencija i liječenje

Ako vaša sobna biljka pati od antraknoze, trebali biste steriliziranim alatima za orezivanje odrezati zaražene listove i baciti ih. Zatim, tretirajte biljku fungicidom dizajniranim za antraknozu i sigurnim za upotrebu na biljnoj vrsti poput bakra.

Kada je u pitanju sprječavanje budućih izbijanja antraknoze, slijedeći neke osnovne savjete osigurat ćete da vaše biljke budu zdrave i bez gljivica.

 • Kupujte biljke zdravog izgleda od renomiranih trgovaca.
 • Nemojte ponovno koristiti mješavine za saksije i sadite samo koristeći čistu, svježu zemlju.
 • Smanjite vlažnost oko biljke.
 • Pobrinite se da postoji dobra cirkulacija zraka oko biljke.
 • Držite vrh mješavine za saksije bez otpalog biljnih ostataka.

Virusi

Od svih uobičajenih bolesti kućnih biljaka, virusi su najsmrtonosniji jer nema lijeka. Postoji mnoštvo različitih vrsta virusa koji mogu zaraziti sobnu biljku, au nekim slučajevima više njih može zaraziti biljku.

Uzrok

Sve vrste biljnih virusa inficiraju biljke na nekoliko načina. Biljke se mogu zaraziti već ako su razmnožene iz zaražene matične biljke. Osim toga, svoju sobnu biljku možete zaraziti virusom korištenjem nečistih alata za obrezivanje koji sadrže sok zaražen virusom.

Sisanje štetnika poput lisnih uši i tripsa također može prenijeti virus na inače zdravu biljku. Osim toga, ljudi koji puše ili rukuju duhanskim proizvodima trebaju oprati ruke prije rukovanja sobnom biljkom, jer virus mozaika duhana možete prenijeti na biljke osjetljive na bolest.

Simptomi

Postoji niz različitih simptoma koji mogu ukazivati ​​na to da imate problem s virusom sa svojom sobnom biljkom. Znakovi problema s virusom uključuju:

Prevencija i liječenje

Budući da ne postoje tretmani koji izliječe biljku jednom zaraženu virusom, jedina opcija je baciti biljku i početi ispočetka. Naravno, ako primijetite da imate problem sa štetočinama, najbolje je riješiti problem što je prije moguće kako biste spriječili da štetnici zaraze sobnu biljku virusnom bolešću.

Iako ne možete uvijek jamčiti da je biljka koju kupujete 100 posto bez virusa, slijedeći neke osnovne savjete mogu vam pomoći da vaše sobne biljke ne budu od bolesti.

 • Uvijek kupujte kućne biljke zdravog izgleda od renomiranih prodavača.
 • Nemojte koristiti dijelove sobne biljke zaražene virusom kao materijal za razmnožavanje. Čak i ako dio izgleda bez bolesti, zaražen je virusom.
 • Uvijek koristite sterilizirane oštrice alata za obrezivanje kada obrezujete sobnu biljku. Dovoljno je obrisati oštrice alkoholom za trljanje.
 • Ako ste pušač ili korisnik duhana, uvijek operite ruke prije rukovanja svojim sobnim biljkama.

Sprečavanje uobičajenih bolesti sobnih biljaka i održavanje njihovog zdravlja

Iako ne možete jamčiti da ćete moći spriječiti sve uobičajene bolesti sobnih biljaka, dobre prakse njege sobnih biljaka uvelike doprinose održavanju vaših biljaka sretnima i zdravim. Osnovne stavke kao što je čišćenje biljnih ostataka, korištenje svježe zemlje i čistih alata za obrezivanje, kao i pravilno zalijevanje pomažu u sprječavanju problema s bolestima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

Posude za sobne biljke Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

7 razloga zašto se tlo u teglama ne suši (i kako to riješiti)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti talog kave za gnojenje sobnih biljaka?