Cijepanje listova biljke: 7 razloga zašto i što možete učiniti

Proširite vijest!

Lišće se može rascijepiti zbog okoliša ili fizičkih uzroka. Mogu biti ružni i u mnogim slučajevima ne mogu se popraviti. Međutim, mogu se tretirati protiv infekcije i ostaviti na biljci.

Listovi biljke se cijepaju zbog jakog vjetra, niske vlažnosti, nedostatka hranjivih tvari i položaja. Cijepanje se često događa kod većih listova duž lisnih žila i ne može se ponovno spojiti. Listovi posmeđe duž rascjepa i mogu se tretirati cimetom kako bi se spriječila gljivična infekcija.

Osim biljke Monstera, roda od 45 vrsta cvjetnica poznatih po rascjepima lišća. Cijepanje lišća može utjecati na bilo koju drugu biljku, bilo u vašem uredu ili u vašem domu.

Znamo da se takve stvari događaju i opisali smo što možete učiniti i na što trebate paziti kada se lišće biljke dijeli.

Što uzrokuje cijepanje listova biljke?

Kao vrtlar, lako je uočiti kada se listovi vaše biljke dijele. Primijetili ste da listovi vaše biljke izgledaju vrlo tanki ili su po rubovima raspucani.

Cijepanje listova biljke prirodna je i zdrava pojava koja se ne smije pogrešno shvatiti kao simptom bolesti ili poremećaja koji ugrožavaju život.

Uzroci pucanja lišća na sobnim biljkama mogu varirati od vrste do vrste, ali gotovo uvijek su krivi nepovoljni uvjeti rasta. Evo glavnih razloga koji uzrokuju cijepanje lišća biljke:

1. Jak vjetar:

Dovoljno jak vjetar može uzrokovati pucanje lišća biljke. Povlačenje prema dolje koje stvaraju jaki vjetrovi uzrokuje cijepanje lišća na više načina.

Česta vrsta kidanja lišća povezana je s težinom vode u lišću, a ne sa samim vjetrom.

Sadržaj vode u listu može varirati od 45% do 75%, ovisno o biljnoj vrsti i količini vode koja je biljci dostupna. Botaničari to nazivaju “gravitacijskim stresom”.

Ako ovaj pritisak uzrokuje poderotine na lišću, možete otkriti da cijepanje počinje na jednom kraju vene i napreduje na drugom. To se događa jer sila vjetra više vuče jednu stranu lopatice nego drugu

Biljke s velikim lišćem poput rajske ptice i banane imaju lišće za koje se kaže da puca na jakom vjetru. Ako je vaša biljka sorta s velikim lišćem, cijepanje listova može biti normalno, osobito u sobama s ventilatorima ili puno prirodnog strujanja zraka.

2. Previše sunca:

Do cijepanja listova biljke dolazi kada biljku izložite previše suncu i listovi se otvore. Ono što se događa je da se prirodna vlaga unutar lista zagrijava sunčevom svjetlošću, uzrokujući sušenje i pucanje lišća.

Kako biste to izbjegli, svoje biljke držite na hladnom i u sjeni. Ako su već u posudi, jednostavno ih premjestite bliže drvetu ili zgradi i pokrijte ih tkaninom kako biste im zaštitili lišće od izlaganja.

3. Niska vlažnost:

Listovi biljke su poput ljudskih noktiju. Dok rastu, prodiru u površinu ovojnice lista koja raste oko njih. Prilikom prodiranja zasijecaju se u oklop. Odrezani rubovi srastu i list se rascijepi.

Vlaga uzrokuje stanjivanje omotača, zbog čega su listovi skloniji pucanju. Slomljeno lišće u sredini biljaka, poput sobnih orhideja, često je reakcija na nisku vlažnost.

Redovito provjeravajte svoju biljku kako biste bili sigurni da dobiva dovoljno vode i da su posude koje se drže ispod radi povećanja vlažnosti dovoljno napunjene.

Jedan od načina da povećate vlažnost zraka ako su vaše biljke u suhom prostoru je da im se lišće ujutro zamagli.

4. Pod vodom

Nedovoljno zalijevanje nastaje kada biljka ne dobiva potrebnu količinu vode koja joj je potrebna za zdrav rast.

Niska vlažnost zraka, pretjerana sunčeva svjetlost i jaki vjetrovi glavni su čimbenici koji dodatno smanjuju količinu vode koju biljka prima.

Voda se u biljkama koristi za prijenos hranjivih tvari do dijelova biljke gdje su potrebne. Nizak sadržaj vode u biljkama dovodi do nedostatka hranjivih tvari jer je transportni sustav smanjen.

5. Nedostatak hranjivih tvari

Plant NutirentUsesNitrogen (N)Nitrogen se koristi u biljkama za proizvodnju bujnog zelenog lišća. Previše će rezultirati smanjenim cvjetanjem i slabijim rastom korijena.
magnezij (Mg) Pospješuje zeleno lišće, vegetativni rast i stvaranje šećera. Osobito je važan pri uzgoju određenih usjeva jer pomaže biljkama u apsorpciji kalcija.
Kalcij (Ca) Promiče strukturu i snagu biljke, nove stanice, rast i otpornost na bolesti.
bor (B) Bor igra ključnu ulogu u raznim funkcijama biljaka, uključujući stvaranje i stabilnost stanične stijenke, održavanje strukturnog i funkcionalnog integriteta bioloških membrana

6. Lokacija objekta

Ponekad se dogodi da slučajno oštetite svoje omiljene sobne biljke. Ove nesreće mogu ozlijediti biljke na mnogo načina: slomljene stabljike, slomljene grane ili slomljeno lišće.

Evo nekoliko primjera nesreća koje mogu uzrokovati štetu na lišću sobnih biljaka, a neke od njih možete uzeti u obzir prilikom postavljanja biljaka –

1 Ako se sustav slučajno prevrne, npr. B. ako je sustav u blizini pokretnih vrata, udar može potrgati veće listove.

2 Predmeti koji padaju mogu uzrokovati otkidanje više listova ako se biljka nalazi u području gdje postoji veliki rizik od pada predmeta.

Možete pročitati naš članak o 7 sigurnih mjesta za kućne biljke.

7. Razigrani kućni ljubimci

List sobne biljke mogu potrgati i vaši voljeni ljupki ljubimci. Kućne ljubimce privlače očaravajuće boje biljaka i žele ih za sebe.

U želji da ih imaju, na kraju otkinu lišće vaše sobne biljke. Drugi čimbenici koji mogu privući vaše ljubimce biljkama su njihov miris i lakoća pristupa.

Vaše kućne biljke kućnim ljubimcima mogu izgledati kao igračke za žvakanje. Čak i dobro odgojeni ljubimac može biti privučen biljkama i oštetiti ih.

Kućni ljubimci su razigrani i živahni. Samo se želiš igrati s njima.

Ključ za sprječavanje nesreća između kućnih ljubimaca i biljaka je pružiti mladima vježbu ili sredstvo za smetnju poput neke vrste igračke.

Na što treba paziti kada se lišće cijepa

Anatomija lista

Kad se listovi rascijepe, to biljci daje neprivlačan izgled, ovisno o biljci. Poznato je da neke biljke poput Monstere imaju veliko lišće s dugim pukotinama, tako da to ovdje nije problem.

Međutim, kod biljaka s manjim lišćem treba razmisliti o tome da list ostavite netaknut i tretirate ga ili uklonite.

bakterijska infekcija

Na početku cijepanja otkrivaju se unutarnji dijelovi lista koji sadrže biljne stanice i njihove krvne žile. Time je biljka izložena gljivicama i bolestima koje se lako mogu ukorijeniti i zahvatiti cijelu biljku.

Jednostavno rješenje je nježno utrljati cimet u prahu na otvorenu ranu kako biste spriječili bakterije da se uhvate.

Cimet je prirodni fungicid s antifungalnim i dezinfekcijskim spojevima koji mogu zaštititi otvorene rane na biljkama.

Zasmeđivanje ozlijeđenog područja

Kako biljka sama zacjeljuje, područje oko rane se zatvara. Time se sprječava cirkulacija hranjivih tvari i vode kroz krvožilni sustav u području rane.

List će tada požutjeti, a zatim smeđi na mjestu gdje je došlo do pukotine, štiteći ranu i ostatak biljke.

Kao što je gore spomenuto, korištenje cimeta pomaže ubrzati proces ozdravljenja sprječavanjem gljivica i bolesti.

Zacjeljuju li slomljeni listovi sami?

Popravak slomljene oštrice

Kod mnogih biljaka dioba lišća može biti dio njihovog procesa rasta, osobito ako se dioba lišća događa prvenstveno na starijem lišću.

Sve dok ima dovoljno listova za zamjenu oštećenih, možete jednostavno izvaditi podijeljene listove i baciti ih. Nažalost, rascijepljeni listovi nikada ne zacjeljuju sami.

Kako spriječiti dijeljenje listova biljke?

Prvo morate shvatiti zašto se listovi dijele. Budući da je rascijepljen, to znači da mora postojati neka sila sposobna rastrgati vašu biljku.

Pri niskoj vlažnosti:

U slučaju jakog vjetra:

  1. Nekim biljkama vjetrovi od 45 mph ili više mogu uzrokovati pucanje lišća. Postavite biljku na mjesto sa slabim vjetrom ili dobrom cirkulacijom zraka.

Biljke čiji su listovi često rascijepljeni:

Rajska ptica:

Mnogi se brinu da su pukotine na lišću rajske ptice znak lošeg zdravlja, ali to uopće nije tako, naprotiv.

Raspetljavanje lišća dio je prirodnog dizajna biljke, što omogućuje vjetru – u svom prirodnom vanjskom okruženju – da struji kroz lišće bez savijanja, lomljenja ili čupanja biljke.

Iako je trošenje manje vidljivo kada je biljka u zatvorenom prostoru, sasvim je normalno da se to dogodi.

Račvasti filodendron, Monstera deliciosa:

Prepoznatljive među svim drugim biljkama po obliku lišća, karakteristične rupe koje se nalaze na njima pojavljuju se kako lišće raste kako bi propuštale svjetlost i tako pogodovale lišću ispod.

Druge biljke koje su najsklonije cijepanju uključuju:

Monstera deliciosa
grah loze fazaolus
orhideje orhideje
rajčice Solanum Lycopersicum
kupus Brassica oleracea var.glavica
Stisnuti bundeva
ljiljani ljiljan
ruže Ružičasta
krastavci Cucumis sativus
banane Musa

Možete li popraviti rascijepljene listove biljke?

Možete ih “spasiti” trikom iz kućne radinosti koji će vas koštati malo novca. Sve što vam treba je malo čistog pčelinjeg voska ili voska za svijeće.

Koraci za popravljanje rascijepljenog lišća biljke:

  1. Prvo morate zagrijati vosak dok ne bude dovoljno topao, ali bez gorenja. To možete učiniti u malom loncu za umake ili čak u mikrovalnoj pećnici na jednostavan i praktičan način. Da vam dam ideju – trebali biste moći lako uvući prst. Na taj način možete okvirno izračunati pravu temperaturu i ne oštetiti biljku više nego što jest. Ako ste pretjerali, možete ga i ostaviti prije nanošenja.
  2. Kada ste pripremili vosak, vrijeme je da ga nježno nanesete na slomljeni dio. Sada morate uzeti kist ili plastičnu žlicu, ovisno o tome što ste odabrali.Proces je vrlo jednostavan. Treba ga lagano premazati voskom, a zatim nježno i pažljivo nanijeti na ranu na zahvaćenom listu, stabljici ili latici. Pazite da nanesete prilično debeli sloj. Nije važno koliko često morate četkati.
  3. Nakon toga trebate pričekati nekoliko minuta da se pasta stvrdne i ohladi za učinkovitije zacjeljivanje. Na taj način nastaje neka vrsta mrlje od voska. Sam će se odvojiti i otpasti. Vaša biljka će biti kao nova.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: