Kako uzgajati rajčice: Najbolji vodič za vrtlare

Optimized 3 rani rozi

Rajčice su vrhunac vrta! Evo svega što trebate znati o uzgoju rajčice, uključujući koju vrstu odabrati, kako ih posaditi i kako biljke održavati zdravima.

 1. Kupite lokalno uzgojene sadnice rajčice ili uzgojite vlastite od sjemenki rajčice.
 2. Dajte biljkama rajčice odgovarajuću količinu svjetla, vode i topline – ni previše ni premalo (pročitajte kako biste saznali kako).
 3. Pričekajte da se pojave i procvjetaju žuti cvjetovi.
 4. Gledajte kako rajčice rastu na biljci gdje su žuti cvjetovi izblijedjeli.

Uzgoj rajčice mnogo je lakši nego što većina vrtlara misli. Svatko može naučiti uzgajati rajčice (čak i ako vam palac nije zelen)! Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako uzgajati rajčice u svom vrtu.

Pribor za uzgoj rajčice

Ovo su zalihe koje će vam trebati za uzgoj rajčice u svom vrtu:

 • Sadnice rajčice
  • Kupite sadnice iz rasadnika (zvane “transplantacije”), ili
  • Uzgajajte sami – trebat će vam sjeme, mješavina za tegle i posuda za sadnice ( pogledajte ovaj detaljni vodič za početak sjemena )
 • Mješavina za zalivanje
 • Vrtno tlo
 • lopatica
 • Kanta za zalijevanje ili vrtno crijevo s mlaznicom
 • Organsko gnojivo ( ovdje je detaljan vodič za organsku biljnu hranu )
 • Malč ( vodič za malč se nalazi ovdje – koristim domaći kompost !)
 • Kavez za rajčice
 • Površina/prostor za uzgoj rajčica
  • Pronađite sunčani dio dobro drenirajućeg tla, ili
  • Uzgajajte svoje rajčice u velikoj posudi
WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.14.34

Planiranje vrta rajčica

Vrijeme je da planirate svoj vrt rajčica! Ako već imate planiran vrt za ovu godinu, preskočite ovaj korak. 

Odaberite sorte rajčice za uzgoj

Prvi korak u uzgoju rajčice je odlučiti koju sortu uzgajati i shvatiti koliko će vam biljaka trebati. Također ćete morati odlučiti kada ćete početi sa sjemenjem rajčice ili kada kupiti sadnice. Sve je to dio planiranja vrta.

Patuljaste ili determinantne sorte dobre su ako ćete uzgajati rajčice u kontejnerskom vrtu. Cherry rajčice su lijepe jer im ne treba toliko dugo da rastu kao velikim vrstama naslijeđa. 

Planiranje gdje uzgajati biljku rajčice

Ako još niste isplanirali gdje ćete smjestiti svoje rajčice, sada je vrijeme (ovo je vaš besplatni vrtni planer ). Rajčice najbolje rastu na otvorenom na sunčanim područjima koja imaju dobro drenirano, hranjivo tlo . Dvije najvažnije karakteristike stranice su:

 • Sunčano područje koje prima najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti svaki dan, i
 • Područje s dobro dreniranim tlom (mislimo na pješčanu ilovaču, a ne na tešku glinu).

To bi mogao biti sunčani komad zemlje u zemlji, lijepa uzdignuta gredica ili posuda za biljke postavljena na sunce. Planirajte da svaka biljka zauzima površinu od 2 metra sa 2 metra u vrtu ili podignutom krevetu . Također potražite područje s dobrom cirkulacijom zraka po cijelom području za sadnju.

U loncima, velike rajčice neodređene baštine poput Brandywinea trebat će posude od 10 ili 15 galona (općenito širine 18 do 24 inča). Patuljaste i determinirane vrste mogu se uzgajati u loncu od 5 galona ili kanti s izbušenim drenažnim rupama.

“Korištenje kreativnog iskolčenja i vrtlarstva u kontejnerima omogućuje svakome tko je dobro izložen suncu da ima produktivan vrt. Svake godine moj prilaz postaje moje glavno područje za uzgoj rajčica, zajedno s paprikom i patlidžanom.”

Uzgoj biljke rajčice iz sjemena

Presadnice rajčice uzgajaju se iz sjemena rajčice. To se radi u zatvorenom prostoru, uglavnom uz pomoć namjenskog svjetla za biljke i ventilatora za rasad za kretanje zraka. Većina vrtlara daje sjeme rajčice oko šest tjedana prije prosječnog datuma posljednjeg mraza na njihovom području.

Sjeme rajčice namočite 6 sati prije sadnje. Upotrijebite kvalitetnu organsku mješavinu za polaganje sjemena. Posadite dvije sjemenke u posudu, stanjite na jednu sadnicu ako obje rastu. Dajte svakoj biljci sadnica prostor (nemojte ih gužvati).

“U svaku ćeliju stavljate dvije sjemenke jer uvijek postoji povremeno loše sjeme koje ne želi niknuti. Ali ne želite zadržati obje biljke koje ćete sada imati u većini tih malih stanica. Ne.”

Sadnice rajčice trebaju izravno svjetlo. Sunčani prozor im općenito neće biti dovoljno svjetla i može dovesti do presađivanja dugonoge rajčice. 

Kako posaditi sadnicu rajčice

Evo kako posaditi presadnicu rajčice. Mladu biljku sadnicu često nazivaju “transplantatom”, jer će se “presaditi” u vrt.

Kako pripremiti tlo za biljke rajčice

Dakle, kako pripremiti tlo za biljke rajčice? Mnogi vrtlari vole pripremiti tlo postavljanjem sloja komposta debljine 1-2 inča preko površine tla. Ova priprema tla može se obaviti u jesen ili rano proljeće. Neka vrtna tla trebat će malo pripreme prije sadnje rajčice (napravite odgovarajući test tla u lokalnom uredu za savjetovanje ili poljoprivrednoj školi).

“Sva se zemlja može poboljšati dodavanjem komposta. Zapravo, bilo koja vrsta organske tvari koja apsorbira i zadržava vodu, ili osigurava zračni prostor, promijenit će stvari na bolje.”

Lijep sloj domaćeg komposta tlu će dodati organske tvari i hranjive tvari. Također ćete htjeti početi čuvati svoje ljuske jaja (više o tome u nastavku).

Kada posaditi rajčicu na otvorenom

Biljke rajčice najbolje rastu na otvorenom, ali ne vole hladnoću. Najbolje je pričekati ne samo dok ne prođe posljednji proljetni mraz, već i dok se tlo malo ne zagrije.

“Svi uzgajaju rajčice ljeti – osim ako ne žive u Arizoni, južnom Teksasu ili nekom drugom mjestu koje je toliko vruće da mora uzgajati rajčice preko zime i cijelo ljeto živjeti u dubokim rupama u pijesku kako bi pobjegli od vrućine.”

Vaše transplantacije neće biti sasvim spremne za vani nakon cijelog života unutra. Svaki dan ih malo “očvrsnite” tako što ćete prvog dana mlade biljke staviti u hlad na nekoliko sati. Postupno povećavajte vrijeme boravka biljaka vani svaki dan i počnite ih izlagati izravnoj sunčevoj

svjetlosti. Ovaj proces će olakšati prijelaz.

“Očvršćavam sadnice na dvije različite točke: prije presađivanja, kada su još u svojim malim stanicama koje rastu, i nakon presađivanja u njihove pojedinačne posude.”

Ako se sjećate jedne stvari iz ovoga, ne zaboravite da ne požurujete sezonu! Rajčice NE VOLE hladno vrijeme. Govorimo o bilo kojoj vanjskoj temperaturi zraka ispod 50 stupnjeva Farenheita (10 stupnjeva Celzija). Rast rajčice je ozbiljno inhibiran ispod 50 stupnjeva, a biljke su značajno ozlijeđene ispod oko 43 stupnja.

Evo nekoliko citata o negativnim učincima niskih temperatura na biljke rajčice kojih se rado sjetim kada samo želim staviti rajčice u vrt:

 • “Kultivirana rajčica, Lycopersicon esculentum, klasičan je primjer biljke osjetljive na hlađenje. Temperature ispod 10 stupnjeva Celzija ozbiljno inhibiraju rast i razvoj rajčice u svim životnim fazama, a one ispod 6 stupnjeva Celzija nanose značajne ozljede (Geisenberg i Stewart 1986.).
 • “Hlađenje sprječava rast korijena vrsta osjetljivih na hlađenje. Korijenje kultivirane rajčice prestaje rasti na 10 stupnjeva Celzija, a rast se sporo obnavlja nakon ponovnog zagrijavanja (Scott i Jones 1986.).
 • “Hlađenje korijena uzgojene rajčice oštećuje dotok amonija, ali ne i unos nitrata ili istjecanje amonija (Bloom i sur. 1998.). Manje od dva sata izlaganja dovoljno je da izazove štetu, ali je za oporavak potrebno više od osam sati na umjerenim temperaturama.”

Kako posaditi rajčicu u vrtu

U ovom trenutku imate svoju zdravu sadnicu rajčice koja je “očvrsnula” za život na otvorenom. Također imate svoju lijepu vrtnu zemlju koja je pripremljena s centimetar ili dva domaćeg komposta . I, štedio si svoje ljuske jaja. Sada je vrijeme da počnete sa sadnjom!

Iskopajte široku, duboku rupu za svaku biljku rajčice. Upotrijebite kartu rasporeda u svom vrtnom planeru i pobrinite se da ostavite dovoljno prostora za hodanje između redova kako biste njegovali i žetvu. Zalijte svaku rupu za sadnju ako je tlo suho.

Zatim dodajte zdrobljenu ljusku jaja u svaku rupu za sadnju. Sačuvajte ili pronađite dovoljno očišćenih ljuski od jaja kako biste u svaku rupu mogli dodati zdrobljene ljuske od desetak jaja. To će dodati kalcij u tlo i spriječiti truljenje cvjetova. NEMOJTE pokušavati zamijeniti epsom soli za ljuske jaja.

Ako je sadnica uopće “nogasta” – što znači da je visoka i mršava, a ne lisnata i grmolika – treba je zakopati dublje od linije tla u loncu. Biljke rajčice jedinstvene su po tome što se korijenje formira duž bilo kojeg dijela stabljike rajčice koji je zasađen ispod tla . Zakopana stabljika postaje produžetak korijena rajčice, pomažući joj da apsorbira više vlage i hranjivih tvari. Otkinite donje listove i zakopajte otprilike polovicu stabljike ispod zemlje.

Dobro zalijte presađenu rajčicu nakon sadnje. Neki vrtlari vole izgraditi mali “bunarac” ili “jarak” od zemlje oko stabljike kako bi zadržali vodu u blizini korijena rajčice.

Malčiranje biljaka rajčice u vrtu

Tlo oko vaših biljaka rajčice treba malčirati nakon što se tlo imalo priliku potpuno zagrijati. Volim malčirati svoje rajčice otprilike mjesec dana nakon što ih posadim vani. Svoje malčiram s više domaćeg komposta, koji pomaže zadržati vlagu u tlu i sprječava rast korova. Također je manje vjerojatno da će kompost prskati po lišću tijekom kišne oluje.

“Kompost koji se koristi kao malč sprječava korov jednako dobro kao i usitnjenu koru ili drvnu sječku (oboje izazivaju bolesti i loše su za biljke), osigurava svu hranu potrebnu našim biljkama koje rastu i sprječava razmnožavanje spora bolesti na površini tlo (malčevi od drva i kore potiču takve zlokobne spore – jesam li spomenuo da je malč od drva loš?).“

Kako posaditi rajčicu u kontejner

Biljke rajčice prilično dobro rastu u posudama sve dok je posuda dovoljno velika, ima drenažne rupe i često se zalijeva.

U svaki spremnik posadite po jednu sadnicu. Upotrijebite kvalitetnu mješavinu za zalivanje od tresetne mahovine/kokosove kokosove vlakne i perlita. Dodajte malo hranjivih tvari u tlo za tegle dodavanjem komposta. Izbjegavajte korištenje običnog vrtnog tla u kontejnerskom vrtu ako je moguće. Stavite lonac na sunčano područje koje ima najmanje 6 sati punog sunca dnevno. Biljke u super-sunčanim južnim područjima mogu imati koristi od malo poslijepodnevne sjene u najtoplijim mjesecima.

Kontejnerske rajčice suše se mnogo brže od biljaka u zemlji. Zalijte ih sustavom za navodnjavanje kap po kap i obavezno ih provjeravajte svaki dan.

Kako koristiti kaveze za rajčice

Većina biljaka rajčice imat će koristi od neke vrste sustava potpore. Male rajčice mogu se izvući s malim kavezom za rajčice, dok je veće neodređeno naslijeđe najbolje koristiti prilagođenim sustavom podrške. Nosači će držati plodove od tla i spriječiti truljenje. Postavite kavez za rajčice ubrzo nakon sadnje (prije nego što rajčica dobije priliku da postane veća!).

Mnogi ozbiljni vrtlari rajčice koriste ograde za životinje iz trgovine za izradu krutih žičanih cilindara . Jedan rolni metalne žičane ograde od pedeset stopa činit će do 10 kaveza za rajčice. Ako želite postati stvarno fensi, pokušajte ili betonsku armaturnu žicu (koja izgleda kao ograda za životinje sa širom mrežom) ili pronađite specijaliziranu „Gard’n ogradu (koja je obložena tamnozelenim pokrovom – lijepo za pogledati).

Ako sami pravite kaveze za rajčice, što je preporučljivo, razmislite o tome da ih napravite u nekoliko veličina. Na taj način mogu se gnijezditi unutar najvećeg(ih) kaveza(a) za zimsko skladištenje. Ovo je lijepo ako imate puno kaveza s rajčicama….što hoćete.

opt seri

Kako se brinuti za biljku rajčice

Briga za biljku rajčice je jednostavna ako je sadnica bila zdrava i pažljivo posađena. Čak i u okolnostima koje su manje od idealnih, rajčice se lako uzgajaju.

„Ozbiljno, ako ste dobro započeli svoje biljke, duboko ih zakopali, nahranili ljuskama jaja, pomiješali malo komposta u njihovu raspuštenu zemlju i/ili malo raširili na već dobro tlo, dali ste im dovoljno zračnog prostora, dobro ih malčirali, i sve ostale stvari koje niste učinili, možete koristiti povratni udar sljedećih nekoliko mjeseci. Osim ako ne nastupi suša. Moraš ih probuditi i zaliti.”

Pažljivo pratite svoje biljke rajčice kako biste rano uhvatili bolesti ili štetnike. Posjetite ih svaki dan kako biste bili sigurni da dobivaju odgovarajuću sunčevu svjetlost i vlagu. Biljke je također potrebno zaštititi od lokalnih divljih životinja ogradom ili nekim drugim sredstvom odvraćanja.

Kako zalijevati biljku rajčice

Biljke rajčice treba zalijevati duboko, rijetko i ne dopustiti da ostanu mokre preko noći. Zalijte sadnicu duboko kada je prvi put posađena u vrt. Održavajte tlo vlažnim (ali ne mokrom) nekoliko dana.

Redovito zalijevajte, ali pustite da se tlo između zalijevanja malo osuši. Korijenu biljaka rajčice potreban je pristup i zraku i vodi.

„Da, biljke stvarno žele da im se psići potpuno osuše između zalijevanja. zar ne?”

Otprilike mjesec dana nakon sadnje, tlo ćete malčirati (kao što je gore opisano). To će pomoći tlu da zadrži vlagu dok se temperature zagrijavaju. Često provjeravajte biljke. Dajte im dovoljno sunca i vode da rastu, ali ih nemojte preopteretiti vodom. Potaknite korijenje rajčice da raste duboko i stoga ima pristup većim zalihama vode (a manje na milost i nemilost sunca).

“Korijen biljke rajčice je tipično sorte “takorijen”. Glavni korijen je primarni veći korijen koji je paralelan s glavnom stabljikom i proteže se prilično duboko. Bočni korijeni će se granati od središnjeg korijena, a sublateralni korijeni također će se granati od bočnih korijena.”

Vlažnost tla postaje još važnija kako plodovi sazrijevaju. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje biljke u ovom trenutku. Velika vlaga može uzrokovati brzo oticanje plodova, što dovodi do pucanja rajčice. Koristite navodnjavanje kap po kap, malč i pažljivo promatranje kako biste održali razinu vlage u tlu dosljednom kako plodovi sazrijevaju.

“Sa vrlo malo zalijevanja dobivate rajčicu puno boljeg okusa”

Biljke rajčice najbolje je zalijevati rano ujutro. Držite vodu od lišća – samo je tlo potrebno zalijevati. Izbjegavajte zalijevanje na kraju dana i izbjegavajte zalijevanje lišća.

“Kada su transplantacije dobro uspostavljene, možete smanjiti zalijevanje. Nakon što biljke zavoje plod, trebale bi preživjeti bez dodatnog zalijevanja nakon padalina. Iako biljke mogu donekle uvenuti na popodnevnom suncu, ako su korijenski sustavi jaki, mogu preživjeti sušna razdoblja bolje nego što biste očekivali.”

Optimized 2 rebrasti

Kako oploditi biljku rajčice

Lijep sloj komposta je sve što je većini biljaka rajčice potrebno za proizvodnju lijepih, ukusnih plodova. Kompost je najbolje gnojivo za rajčice. Ništa nije bolje od domaćeg komposta za hranu od rajčice!

“Kompost je nenadmašan; govorimo o Kralju i Kraljici vrtnih hranjivih tvari!”

Izbjegavajte korištenje sintetičkih kemijskih gnojiva na rajčicama. Jednostavno im ne treba. Svaki ozbiljan uzgajivač rajčice kojeg poznajem na kraju je prešao na 100% organske metode uzgoja (čak i oni koji su nekada voljeli svoj 10-10-10).

“Nakon dugogodišnjeg rada s kemikalijama, shvatio je da ima previše problema. “Ako ne možeš vjerovati sebi u korištenju kemikalija”, rekao je, “kako vjerovati drugom tipu koji koristi kemikalije?” Sada nadopunjuje sačmom od lucerne, kelpom, dolomitom, odljevcima od crva, kompostom i drugim prirodnim aditivima za tlo, dok uzgaja biljke koje su prirodno zdravije i otpornije na bolesti.”

“Znam da mi ne vjeruješ kad kažem da ne trebaš hraniti svoje biljke, stoga slobodno zanemari moj savjet mudraca (samo naprijed i stani uz moju obitelj! Znao sam da si protiv mene!). Ali ako hranite svoje biljke svaka dva tjedna kao što vam kaže određeni glumac koji je postao kemijski prodavač na TV-u, izgledat će kao da jedete tri puta dnevno hamburger trostruke veličine i pomfrit.”

Ako doista osjećate potrebu da svojim biljkama rajčice date “poticaj”, odaberite dodatak tla prirodnog izvora koji je siguran za organsko vrtlarstvo.

“Tekuće mješavine ribe i morskih algi moje su omiljeno gnojivo usred sezone.”

Oprašivanje biljaka rajčice

Većina biljaka rajčice se samooprašuje, što znači da jedan cvijet može oprašiti sebe ili druge cvjetove na istoj biljci. Iako se ne oslanjaju na oprašivanje kukcima, trebat će malo kretanja da se pelud pomakne (čak i vjetar).

Kako orezati biljku rajčice

Biljke rajčice zahtijevaju minimalno obrezivanje. Dok neki vrtlari “orezuju odojke” jer “izvlače energiju iz biljke”, malo je dokaza koji to potvrđuju. Zapravo, odojci su zapravo plodni bočni izbojci koji se razvijaju u čvorovima. Uklanjanje odojki njihovim orezivanje će smanjiti prinos biljke, a NE povećati ga.

“Imat ćete zgodan izgovor za izbjegavanje onih podmuklih piknika okupljanja obitelji, pješačenja punih komaraca i crnaca, zabavljanja u ledeno hladnim oceanskim valovima i drugih svečanih sezonskih izleta na koje biste bili odvučeni ako ne biste mogli reći: “ Joj, rado bih išao, ali sinoć sam izvršio biodinamičko obrezivanje bakrenih prirubnica na svojim biljkama rajčice, i moram ostati ovdje i prskati ih kompostnim čajem koji je fermentirao u ovnujskom rogu pod punim mjesecom, ili tučak neće biti čvrst.”

Neki vrtlari vole “na vrhu” biljke rajčice – podrezivanje glavne stabljike kako bi se potaknule bočne grane na rast. To, međutim, nije potrebno, to je više osobna želja. Vrtlari koji obrezuju svoje biljke rajčice često također odrežu sve donje listove s donje stope stabljike nakon što biljka bude visoka nekoliko stopa jer se mogu malo pokvariti prskanjem.

Čak i vrtlari koji ne obrezuju svoje rajčice možda će morati uštipnuti neke odojke s velike i neposlušne neodređene biljke iz naslijeđa . To može pomoći pri cirkulaciji zraka i učiniti potpornu rešetku razumnijom.

“Neorezane biljke rajčice obično imaju glavnu stabljiku koja dominira rastom i inhibira rast bočnih grana. Međutim, nakon što primarni cvjetovi stabljike procvjetaju, rast ove glavne stabljike prestaje i bočne grane počinju rasti agresivnije.”

Ipak idite lagano na rezidbu. Zapamtite da su listovi oprema koju biljka koristi za stvaranje šećera kako bi dala okus vašim ukusnim domaćim rajčicama. Nemojte biljci uskratiti potrebnu opremu! Budite oprezni kad obrezujete bilo koju biljku.

opt volovskoi

Berba rajčice iz vrta

Rajčice najbolje sazrijevaju na trsu. Plodove ostavite na biljci što je duže moguće. Uz to, pokupite sve rajčice koje otpadnu prije nego što sazriju i odnesite ih u zatvoreni prostor kako bi dozrijele.

“Ne brinite – uzgoj rajčice je poput odgoja djece: savršenstvo s vaše strane jednostavno nije moguće. Zeznut ćeš, ali vjerojatno će ionako biti sasvim u redu sve dok se trudiš.”

Kada ubrati rajčice

Rajčice su zrele i spremne za berbu kada su još prilično čvrste, ali tek počinju dobivati ​​malo deblje kada se lagano stisnu. Oni bi također trebali biti njihova konačna zrela boja (koja dramatično varira ovisno o sorti).

Ako još ima rajčica na trsu kada se predviđa jak mraz, vrijeme je da ih sve poberete (bez obzira na zrelost). Uzmite rajčice unutra i ostavite ih da dozriju u zatvorenom prostoru. Neki vrtlari čak objese cijele biljke naopačke u natkrivenom trijemu ili drugom zaštićenom prostoru dok rajčice ne sazriju! Samo nemojte stavljati rajčice u hladnjak niti ih ostavljati na hladnom.

“Što bi moglo biti talijanskije od rajčice zrele na suncu, slatke i još tople od zrenja u vrtu. Kapljica najboljeg maslinovog ulja i malo natrganog bosiljka… raj.”

Kako uzgajati rajcice Najbolji vodic za vrtlare4357894387914

Kako čuvati zrele rajčice

Skoro zrele rajčice čuvajte na toplom mjestu, a nakon što sazriju prebacite ih na hladno mjesto. Nemojte hladiti svježe rajčice. To kvari okus i teksturu (zamislite onu groznu brašnastu teksturu koju dobivaju rajčice kupljene u hladnjaku).

Zrele rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi u smeđoj papirnatoj vrećici. Kako bi duže trajale, razmislite o zamrzavanju. Rajčice bez mrlja mogu se zamrznuti cijele. Rajčice se također mogu prepoloviti ili na četvrtine prije zamrzavanja. Ako je prostor u zamrzivaču na prvom mjestu, razmislite o uklanjanju sjemenki i pulpe iz rajčice kako biste stvarno mogli upakirati pulpu.

Više pitanja o uzgoju rajčice

Koji je najbolji način uzgoja rajčice? 

Da sam mogao, uzgajao bih sve svoje rajčice u uzdignutim gredicama punim ljupke, lagane mješavine za tegle i domaćeg komposta. Zalijevali bi se navodnjavanjem kap po kap i svaki bi imao veliku rešetku po mjeri. Ali iskreno, jednako sam zadovoljan rajčicama uzgojenim u kontejnerima na sunčanoj terasi.

Koje je rajčice najlakše uzgajati? 

Rajčice najlakše za uzgoj su cherry rajčice. Preporučio bih cherry rajčice svima koji traže rajčicu laku za uzgoj. Pouzdani su i ne treba dugo da daju plodove.

Koliko će rajčica proizvesti jedna biljka? 

Broj rajčica po biljci ovisi o sorti rajčice i zdravstvenom stanju biljke. Cherry rajčica na primjer može proizvesti više od stotinu rajčica, ali su prilično male.

Koliko biljaka rajčice trebam za 4-članu obitelj?

Posadite između 8-16 biljaka rajčice za četveročlanu obitelj. Ako vaša obitelj ne voli rajčice, trebat će vam manje od 8 biljaka. Ako planirate konzervirati salsu i umak od rajčice tijekom cijele godine, trebat će vam više od 16 biljaka. Pročitajte detalje na paketima za odabrane sorte i izračunajte koliko će vam biljaka trebati za uzgoj.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više