Kako uzgajati tikvice okomito da uštedite prostor

1682629850 Wie man Zucchini vertikal anbaut um Platz zu sparen

Ništa bolje od jedenja svježeg povrća koje ste sami uzgojili. Ne samo da su ukusni i hranjivi, već vas čine i ponosnim što ste nešto sami uzgojili.

Tikvice su jedno od mojih omiljenih povrća jer su tako svestrane. Možete ih pržiti, napraviti od njih tjesteninu, dodati u ljetnu salatu — popis se nastavlja. Ali uzgoj tikvica može biti nezgodan ako nemate puno prostora u vrtu.

Život u stanu pravi je izazov za vrtlare kada je u pitanju prostor. Unutra jedva da ima mjesta, a kamoli za vrt.

Osobito biljke tikvica mogu narasti vrlo velike i raširiti se posvuda. Ali svježe tikvice vrijedne su truda da se uguraju u bilo koji vrt koji imate.

Jedan od najboljih načina da uštedite prostor u svom vrtu je uzgoj tikvica okomito. Možete upotrijebiti vrtne kolce ili kavez za rajčice kako biste svoju biljku tikvice naučili da se uvija prema gore umjesto prema van. Svakako pokrenite sjeme nekoliko tjedana prije sadnje i koristite odgovarajuću drenažu ako koristite spremnik.

Najbolji način za okomiti uzgoj tikvica

Upotrijebite vodič u nastavku za uzgoj tikvica okomito i uštedite prostor u bilo kojem vrtu koji imate.

Ova metoda funkcionira bez obzira koristite li posudu ili uzgajate izravno u zemlji.

što će vam trebati

 • sjemenke tikvica
 • Kartonska kutija za jaja
 • Posuda za biljke od 20 galona ili veća (po jedna za svaku biljku koju planirate uzgajati)
 • Kamenje ili kamenčići (dovoljno da pokriju dno vaše posude centimetar ili dva)
 • Zemlja za tegle
 • Škare
 • 3 dugačka drvena vrtna kolca ili jedan kavez za rajčice po posudi
 • linija za teške uvjete rada
 • Plastični registrator (opcionalno)
 • vrtne rukavice

1. Počnite sa sjemenkama tikvica

Kako uzgajati tikvice okomito da uštedite prostor

Odrežite vrh kartonske kutije za jaja i svaku šalicu napunite zemljom za posude. Probušite rupu u sredini svakog humka, stavite sjeme i ponovno pokrijte rupu.

Ako želite samo jednu biljku tikvice, trebali biste početi s dvije ili tri sjemenke odjednom. Na taj način ih možete posaditi u posudu kako biste povećali svoje šanse za rast. Počnite s dvije do tri sjemenke za svaku biljku koju želite uzgojiti.

Potpuno zalijte tlo, a zatim stavite kutiju za jaja u zatvorenom prostoru na sunčanom mjestu. Zalijevajte svaki dan nekoliko tjedana dok sjeme ne počne klijati.

2. Očvrsnite svoje sadnice

Stvrdnjavanje vaših sadnica važan je korak kako biste bili sigurni da će to moći podnijeti jednom vani. Morate ih prilagoditi boravku na otvorenom kako bi izdržali vjetar, kišu i druge oštre elemente.

Započnite premještanjem svojih sadnica (još uvijek u njihovoj udobnoj kutiji za jaja) na vanjski prostor koji ima samo neizravnu sunčevu svjetlost. Ostavite ih vani nekoliko sati svaki dan, a zatim ih vratite unutra.

Petog dana premjestite ih na sunčanije vanjsko područje na nekoliko sati prije nego što ih vratite unutra.

Učinite to još jedan dan i vaše će sadnice biti spremne same se suočiti s vanjskim svijetom. Odvojite vrijeme da budete ponosni na ono što ste postigli!

3. Pripremite svoju posudu za tikvice

Dok čekate da vaše male sadnice očvrsnu, možete pripremiti njihovu trajnu posudu. Ako uzgajate izravno u tlu, jednostavno dodajte svježe tlo prije sadnje.

Čest problem kod uzgoja tikvica u posudi je nedostatak odgovarajuće drenaže. Provjerite ima li vaša posuda barem jednu drenažnu rupu na dnu. Zatim to nadopunite korištenjem sloja kamenja ispod zemlje.

Pokrijte dno velike posude s centimetrom ili dva kamenja i kamenčića. Zatim pokrijte kamenje zemljom za posude i napunite posudu otprilike do tri četvrtine.

Ponovite za onoliko spremnika koliko vam je potrebno za sve tikvice koje želite.

4. Posadite svoje sadnice

1682629849 53 Kako uzgajati tikvice okomito da uštedite prostor

Škarama pažljivo izrežite svaku čašicu sadnice od ostatka kutije za jaja.

To biste trebali učiniti vani pored posude za tikvice, jer ćete pritom vjerojatno prosuti malo zemlje. Također samo olakšava presađivanje sadnice u posudu.

Probušite dvije ili tri rupe u sredini zemlje posude i u svaku stavite posudu za sadnice. Ne morate čak ni skidati kartonski dio – karton je biorazgradiv!

Ako sijete direktno u zemlju i želite više od jedne biljke, svakako im dajte dovoljno prostora. Grupe sadnica razmaknite 18 do 24 inča.

Pokrijte čaše zemljom dok samo vrhovi sadnica ne vire van. Potpuno zalijte tlo i pobrinite se da vaša posuda bude na mjestu koje ima izravnu sunčevu svjetlost.

Napomena: kada jedna od vaših sadnica počne dobro rasti, prorijedite ostale tako da ostanu samo najjače. Ovo neće pretrpati vaše tikvice.

5. Postavite okomite oslonce

Ovdje na scenu dolazi vertikalnost! Možete upotrijebiti metodu drvenih kolaca ili kaveza za rajčice kako biste pomogli svojim biljkama tikvica da se vinu u nebo.

Ako koristite kavez za rajčice, jednostavno zabodite kavez u tlo svoje posude dok ne postane stabilan. Ne brinite ako vam je kavez prevelik za posudu. Pokušajte okrenuti kavez naopačke tako da omota vanjski dio vaše posude.

Ako koristite kolce, zabodite ih u zemlju oko rubova vaše posude. Savijte ih prema sredini kako biste formirali trokut, a zatim zavežite vrhove čvrstom uzicom.

6. Vežite biljku tikvice dok raste

1682629849 968 Kako uzgojiti tikvice okomito da uštedite prostor

Uvježbavanje biljke tikvice da raste okomito zahtijeva malo više truda nego jednostavno puštanje da raste samoniklo. Svakih nekoliko dana pričvrstite stabljike za kolce ili kavez za rajčice uzicom ili plastičnim vezicama.

Prvo počnite s vanjskim stabljikama, pazeći da podignete lišće, a zatim zavežite sredinu. Pazite da ne zavežete kabel prečvrsto. Ne želite zadaviti biljku za koju ste se toliko trudili uzgojiti!

To je sve! Nastavite vezati biljku za kolce ili kavez dok raste. Uskoro ćete imati prekrasnu, okomitu biljku tikvica u kojoj ćete uživati.

Korisni savjeti za rast vaših tikvica

1682629849 382 Kako uzgajati tikvice okomito da uštedite prostor

Izgradnja vertikalne potpore za vaše tikvice je jedna stvar, ali natjerati tikvice da rastu je druga stvar.

Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako osigurati da vaše okomite tikvice narastu do svog punog potencijala.

Znate li sezonu tikvica?

Svaka biljka ima svoje potrebe u pogledu klime i sunčeve svjetlosti. Ako ne započnete s tikvicama u pravoj sezoni, jednostavno neće dobro rasti, ako uopće neće rasti.

Započnite s pravom nogom i saznajte kada je najbolje vrijeme za uzgoj tikvica u vašem području. Idealna temperatura tla za tikvice je 65-70°F. To je obično od travnja do lipnja, ali mnogi ljudi vole saditi u svibnju.

Provjerite svoje lokalne meteorološke postaje i poljoprivredne izvore za datum posljednjeg mraza u sezoni. Nemojte saditi ako postoji opasnost od mraza! Vaše tikvice vjerojatno neće preživjeti, stoga uvijek pričekajte dok opasnost od mraza ne prođe.

Rano započnite sa sjemenjem

Kad god odlučite posaditi tikvice, budite spremni unaprijed.

Započinjanje sa sjemenkama i njihovo očvršćavanje tjedan ili dva prije sadnje može povećati vaše šanse za uspjeh.

Tikvice vole sunčevu svjetlost

Tikvice su povrće koje voli svjetlost. Ako radite u malom prostoru, pobrinite se da ima dovoljno izravne sunčeve svjetlosti za rast vaših tikvica.

Tikvice trebaju najmanje šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan.

Neka gornja dva inča zemlje budu zalijevana

Tikvice trebaju puno vode kako bi održale svoju nevjerojatnu veličinu. Koliko često ih trebate zalijevati može varirati ovisno o regiji. Ali osnovno pravilo je da gornjih dva inča zemlje održavate vlažnima.

Zabodite prst u tlo duboko oko dva inča. Kad se osjeti suho, vrijeme je za zalijevanje. Želite zasititi tlo, ali ne toliko da se nakuplja na površini.

Možda ćete to morati činiti jednom tjedno, ili ako ste u posebno suhom području, svakih nekoliko dana. Sve dok pazite na suhoću tla, znat ćete kada je pravo vrijeme.

Pazite na pepelnicu!

1682629849 294 Kako uzgajati tikvice okomito da uštedite prostor

Pepelnica je upravo ono što zvuči: praškasta tvar nalik brašnu koja oprašuje lišće vaše biljke tikvice.

To je jedan od najčešćih problema u povrtnjaku, ali postoje načini kako to spriječiti!

Prvo, zapravo možete kupiti sorte tikvica koje su otporne na pepelnicu. Kada kupujete svoje sjeme, potražite oznaku “PMR”.

Ako ste već kupili sjeme, ne bojte se. Samo pripazite da su vam tikvice udaljene metar ili dva za bolju cirkulaciju zraka.

Također možete redovito prskati listove svojih tikvica vodom. To je dvostruki udarac, jer tikvicama je ionako potrebno vlažno okruženje da bi pravilno rasle.

Dajte im sprej kada im zalijevate tlo kako biste spriječili pepelnicu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Faze uzgoja luka: Osnove za početnike