Tikvica: Vodič za početnike za uzgoj tikvica u vrtu

Tikvice su popularna biljka u vrtu jer se relativno lako uzgajaju i mogu se jesti svježe ili kuhane.

Biljke tikvica vrlo su jednostavne za uzgoj i proizvode ukusne talijanske ljetne tikve. Ove produktivne povrtne biljke dio su obitelji tikvica Cucurbita . Biljke tikvica najbolje rastu na mjestima punom sunca i na vlažnom tlu bogatom hranjivim tvarima koje omogućuje otjecanje viška vode. Također se mogu kockati i malčirati kako bi se poboljšalo zdravlje biljke i prinos proizvedenih tikvica.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o biljkama tikvica i kako ih uspješno uzgajati.

Pregled tikvica

Tikvice su najčešće zelene, dugačke, uske i bez rebra. Ali neke sorte mogu biti prugaste, žute, okrugle ili rebraste. Većina modernih biljaka tikvica ima lišće bez kralježnice.

Pojedinačna tikvica obično će narasti do šest do 25cm u duljinu, ali lako mogu biti i više od 30cm ako se ostave na lozi. Nažalost, veće tikvice obično postaju žilave i vlaknaste, što rezultira lošim okusom i lošom teksturom kada su kuhane.

Zbog svog blagog okusa, tikvice se dobro uklapaju u mnoge različite recepte. Mnogi roditelji smatraju da je lako ubaciti tikvice u nesuđene recepte kako bi svoju djecu natjerali da jedu zdravije/više povrća, poput kolača. 

Zabavna činjenica: Većina ljudi ne zna da su veliki zlatni cvjetovi koji rastu iz biljaka tikvica jestivi!

Osnove sadnje

Gdje saditi

Biljke tikvica trebaju dobiti najmanje šest do osam sati pune sunčeve svjetlosti dnevno. Posadite ih na sunčano mjesto s dovoljno mjesta za rast biljke. Raznolikost tikvica će odrediti koliko je prostora potrebno po biljci. Više biljaka može biti razmaknuto na udaljenosti od oko 40cm.

Kada saditi

Biljke tikvica uspijevaju po toplom vremenu. U prirodno toplim klimatskim uvjetima (uglavnom primjenjivo na južne države), biljke tikvica mogu se saditi u proljeće i jesen. U umjerenijim klimatskim uvjetima tikvice se sade u svibnju kao ljetni usjev. Bez obzira u koje godišnje doba ćete saditi (s obzirom na klimu na vašoj lokaciji), sjemenke tikvica treba saditi u tlo koje je od 20-35 stupnjeva Celzijusa.

Koje tlo koristiti

Tikvice ne zahtijevaju tlo bogato hranjivim tvarima, ali najbolje uspijevaju u tlu bogatom organskom tvari s pH razinom od 6,5. Ako trenutačno tlo koje imate nije optimalno za tikvice, neki vrtlari vole koristiti proizvod za izgradnju tla.

Opcija sadnje br. 1:

Ako sadite tikvice odvojeno, posijajte svaku sjemenku na oko centimetar duboko. Posadite svako sjeme 15cm od sljedećeg, u redove koji su udaljeni oko 40cm.

Nakon što postanu visoki 15cm, slabije biljke prorijedite tako da umjesto da svaka tikvica bude udaljena 18cm, bude najmanje 30cm jedna od druge. Nastavite uklanjati sve slabe biljke kako rastu.

Opcija sadnje br. 2:

I dalje posijajte sjemenke oko 3-5cm duboko, ali ovaj put stavite dvije sjemenke u svaku rupu i držite rupe udaljene oko metar.

Kako rastu, iz svake rupe izvadite slabiju sadnicu i nastavite uklanjati slabe biljke.

Opcija sadnje br. 3:

Ponekad se tikvice sade kao “brda”, gdje je četiri ili pet sjemenki posijano jedno pored drugog na male humke koji su visoki 15-30cm i široki 30-50cm. Posijajte sjeme oko 3-5cm duboko u tlo. Formirajte humke na udaljenosti od 1,5-2m.

Uklonite slabije biljke na svakom brežuljku dok na svakom brežuljku ne rastu samo dvije ili tri jake biljke.

Odmah nakon sadnje

Bez obzira koju opciju sadnje koristite, temeljito zalijte sjeme neposredno nakon sadnje. Neki vrtlari dodaju gornji sloj organskog malča koji pomaže u zadržavanju vlage.

Kako se brinuti za svoje tikvice

Čime ih “hraniti”.

Uz korištenje odgovarajuće zemlje, tikvice se mogu gnojiti mjesec dana nakon sadnje. Budući da najbolje uspijevaju u tlu s puno organske tvari, možete gnojiti domaćim vrtnim kompostom ili dobro istrulilim gnojem. Ako nemate kompost ili stajski gnoj, postoji mnogo kvalitetnih gnojiva koja će i dalje osigurati odgovarajuće hranjive tvari za vaše tikvice.

Zalijevanje

Osim što dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti, biljke tikvica moraju ostati u vrlo vlažnom tlu. Potrebno ih je temeljito zalijevati barem jednom tjedno, pazeći da voda uđe najmanje četiri inča duboko. Kad god primijetite da je gornji centimetar tla suh, zalijte biljku.

Prilikom zalijevanja vodite računa da vodu usmjerite na tlo, a ne na lišće ili stabljiku biljke. Inače, biljka ima povećan rizik od razvoja truleži i drugih bolesti.

Kao što je gore spomenuto, korištenje gornjeg sloja malča je još jedan način za održavanje vlažnosti tla. Ovo je stvarno dobra praksa za one koji smatraju da im se tlo brzo suši.

Plijevljenje korova

Vrlo je važno redovito plijeviti oko svojih tikvica. U idealnom slučaju, svako jutro trebate provjeriti ima li korova i ukloniti ga što je prije moguće kako biste osigurali da vaše biljke tikvica dobivaju najviše hranjivih tvari koje mogu biti. Pljevljenje korova ranije tijekom dana olakšava vađenje biljaka.

Čuvajte se štetočina i bolesti

Dva najčešća štetnika koji napadaju tikvice su stjenice.

Dvije najčešće bolesti su pepelnica i trulež cvjetova.

  • Pepelnica je gljivična bolest koja stvara bijelu pepelastu prevlaku s obje strane listova. U blagim slučajevima, biljka se obično može nositi i oporaviti se. U težim slučajevima, bolest zaustavlja rast i naštetit će vašoj proizvodnji voća. Kako biste spriječili pojavu pepelnice na tikvicama, dobro zalijevajte biljku. Ako redovito ne dolazi dovoljno vode, biljka je pod stresom i veća je vjerojatnost da će uhvatiti infekciju. Sve biljke trebaju dovoljno međusobnog razmaka za dobar protok zraka na lišću. Ako se vaša biljka zarazi, uklonite zaražene listove, a zatim nanesite 1/3 otopine mlijeka i 2/3 vode na sve površine biljke. Nastavite to činiti svaka dva tjedna do berbe kako biste spriječili povratak plijesni.
  • Trulež na kraju cvijeta, kao što mu ime govori, je kada cvjetni kraj tikvice pocrni i istrune. To se obično događa kada postoje neujednačene razine vlage u tlu i nepravilne razine kalcija. Ako primijetite da su vaše tikvice trule, odmah uklonite trule tikvice. Kako se to ne bi ponovilo, zalijte zemlju duboko i nanesite debeli sloj malča kako biste zadržali vlagu. Napomena – male tikvice također mogu razviti pocrnjele trule krajeve zbog nepotpunog oprašivanja.

Kako ubrati tikvice

Obično ne postoji određeno vrijeme za berbu tikvica, samo kad god su prave veličine! Općenito, biljkama je potrebno oko 60 dana da sazriju, a berba može početi tjedan dana nakon cvatnje, ali to nije uvijek slučaj. Nakon što tikvice dosegnu dužinu oko 15-20cm, odrežite (ne povlačite) tikvice od peteljke tako da ostane oko centimetar stabljike još uvijek pričvršćen za tikvice. Tikvice možete čuvati u hladnjaku oko tjedan dana.

Nakon što počnete sa berbom, većinu dana morate provjeravati svoje biljke tikvica kako biste mogli ubrati još tikvica. Što češće berete, biljka će više proizvoditi. Čim nađete prezrelu tikvu, uklonite je iz biljke bez obzira je li kašasta ili ne. Ne želite da bilo koja tikvica ostane predugo jer će postati preteška za uživanje i ukrast će hranjive tvari iz manjih tikvica na biljci.

Uobičajeni problemi s uzgojem tikvica

Zašto moje tikvice neće cvjetati?

Ako biljka ne dobiva dovoljno svjetla ili je tlo vlažno, vaša biljka možda neće cvjetati. Tikvicama je potrebno puno svjetla i vlažne zemlje. Previše vlažno ili presuho tlo će uzrokovati komplikacije u proizvodnji voća.

U većini slučajeva morat ćete pričekati i pokušati ponovno sljedeće godine kako biste riješili problem.

Imam cvijeće, ali nemam tikvice

Proizvodnja voća je rezultat oprašivanja cvijeća. Biljke tikvica proizvode muške i ženske cvjetove. Muški cvjetovi mogu oprašiti ženske cvjetove ili ih muški cvjetovi drugih tikvi. Obično to rade pčele i potrebno je najmanje 15 posjeta pčela po cvijetu da bi se oprašila. Ako iz bilo kojeg razloga (bilo kiša, temperatura, vjetar ili samo sreća) nema dovoljno pčela koje posjećuju vaše ženske cvjetove, nećete proizvoditi tikvice.

Da biste to popravili, možete sami oprašiti cvijeće! To zahtijeva malo marljivosti jer i muški i ženski cvjetovi traju samo jedan dan i mogu se brzo zatvoriti ako je vani prevruće. U idealnom slučaju, da biste oprašili svoje tikvice, ujutro biste izašli i ubrali muški cvijet s biljke, uklonili latice i četkali preostale prašnike po cijelom središtu ženskog cvijeta. Ako je ženski cvijet obložen peludom, onda je to bilo dovoljno da se posao obavi!

Da bi se muški i ženski cvjetovi razlikovali, ženski cvijet će imati mali jajnik u podnožju u obliku mini tikvice. Muški cvjetovi će imati normalne stabljike.

Moje tikvice otpadaju prije berbe

Ako vaše tikvice padaju s vinove loze prije nego što budu spremne, biljka će ih najvjerojatnije pobaciti zbog nepotpunog oprašivanja. Kako to ne bi postalo redoviti problem, možete pokušati sami oprašiti cvijeće (kao što je opisano u gornjem odjeljku).

Često postavljana pitanja

Koliko tikvica možete dobiti iz jedne biljke?

Svaka biljka tikvica može proizvesti do deset kilograma tikvica po sezoni berbe.

Trebaju li tikvice prateće biljke?

Popratna sadnja je metoda vrtlarstva gdje sadite određene vrste usjeva jednu do druge kako biste ojačali biljke. Tikvicama nije potrebna biljka za pratnju, ali se s njima mogu dobro snaći. Budući da se tikvice smatraju “teškim hraniteljima”, ne može svaki usjev dijeliti prostor s tikvicama. Neke kulture koje se posebno dobro slažu s tikvicama su grah, kukuruz, druge tikve, češnjak i grašak.

Koji su nutritivni aspekti tikvica?

Tikvice su prilično niskokalorične, samo oko 15 kalorija na 100 grama svježe tikvice. Bogate su folatima, kalijem i vitaminom A.

Kako možete jesti tikvice?

Tikvice se mogu jesti sirove (poput krastavca ili mrkve), kuhane na pari, pržene, pečene, pečene na roštilju, pa čak i premazane tijestom i pržene. Cvjetovi tikvica mogu se puniti, pirjati, peći i koristiti u juhama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti Vrste sobnih biljaka

25 izdržljivih sobnih biljaka koje je koje će uspjeti u vašem domu

Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu biljaka

Rezidba i orezivanje Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke Sukulenti

Kako orezati sansevijeriju: vodič korak po korak

Posude za sobne biljke Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama