Najbolji organski malč za kontrolu korova

Svi smo upoznati s malčom kao jednostavnim pokrivačem tla za bilo koji vanjski prostor koji vam padne na pamet. Međutim, ono što neki vrtlari u dvorištu ne shvaćaju jest da je malč puno više od sredstva za poboljšanje ljepote ili sprječavanja blata. Zapravo ima nekoliko korisnih svrha za biljke koje ga okružuju.

Malč zapravo možemo koristiti u svrhu suzbijanja korova! Malčiranje je još jedan učinkovit način pokrivanja golog tla oko naših biljaka. Dobar sloj malča blokira sunčevu svjetlost koja je korovima potrebna za klijanje i rast. Samo provjerite jesu li vaše biljke već iznikle i dovoljno velike da i dalje imaju sunčevu svjetlost prije nego što položite malč! Mnogi vrtlari kupuju već proklijale biljke za presađivanje u svoje gredice, dok one koje rastu iz sjemena moraju proklijati svoje sjeme i ostaviti ih da rastu u odvojenim posudama nekoliko tjedana prije nego što ih presade u gredicu na kojoj bi željele položiti malč.

Najbolje mogućnosti organskog malča

Postoje različite vrste malča, a zapravo nisu svi napravljeni od drveća! Ispod je kratak popis nekih različitih opcija malčiranja i zašto ih možete ili ne želite koristiti:

kora tvrdog drveta

To je ono što većina ljudi pomisli kada pomisli na malč. Kao što ime sugerira, to je malč napravljen od kore tvrdog drveta. Izvrstan je za biljke koje vole neutralno do alkalno tlo jer neće zakiseliti tlo dok se raspada. Ako imate tlo čija je pH ravnoteža nagnuta prema kiselom, dobar način da ga poboljšate je razlaganje malča kore tvrdog drveta na njemu. Nedostatak je što kupnja ovog malča u vrećama može biti prilično skupa.

Najbolji organski malč za kontrolu korova

drvena sječka

Također poznat kao “drvni malč”, drvna sječka djeluje slično kao malč od kore. Može se izraditi od raznih stabala, što vam omogućuje da odaberete boju malča. Neki se kvare mnogo brže od drugih — bor, na primjer, ne traje tako dugo kao cedar.

Mnoge zajednice besplatno nude malč napravljen od drveća koje je grad posjekao svakome tko to želi. Možda bi bilo dobro pustiti ovaj malč da sazrije prije nego što ga nanesete u svoj vrt, jer njegov nepoznat izvor znači da ne znate je li tretiran kemikalijama. Pustite ga da odstoji neko vrijeme na kiši i suncu prije nanošenja kako bi se svi mogući kemijski tretmani razgradili prije nego što naškode vašem vrtu.

sijeno ili slama

S druge strane, sijeno je puno jeftinije od malča, a slama je još jeftinija od sijena. Oboje možete kupiti u bilo kojoj trgovini hrane za kućne ljubimce ili trgovini za dvorište i vrt.

Još bolje, ponekad se sijeno farmera smoči i pokvari, pa ga životinje ne mogu pojesti. Ako poznajete poljoprivrednika u svom kraju, vjerojatno će vam rado prepustiti prijevoz za vaš vrt. razlagati sijeno je prekrasan jer osigurava hranjive tvari za vaše biljke i čini kompost u vašem vrtu.

Dvije stvari koje morate imati na umu u vezi sa sijenom ili slamom: ne izgledaju tako lijepo kao malč od drveta ili kore, pa bi mogli biti bolji za vaš povrtnjak nego za cvjetnjak ako vam je to važno. Drugo, sijeno i slama same su biljke koje nakon nekog vremena počinju nicati. Ako želite uzgajati sijeno, to nije problem! Ako nije, morate neprestano mijenjati malč.

1682608703 840 Najbolji organski malč za suzbijanje korova

borove iglice ili borove slame

Ovo je popularna alternativa za malč od kore ili drva. Jeste li ikada primijetili da pod borovima ništa ne raste? To je zbog debelog pokrivača otpalih iglica koje leže u njihovoj bazi. Borove iglice su odlična barijera protiv korova, ali s vremenom će zakiseliti vaše tlo – tako da je borove iglice ili borovu slamu najbolje koristiti u vrtovima s biljkama koje vole kiselinu kao što su bleeding hearts, azaleje ili rododendroni.

Možete li koristiti pepeo kao malč?

Možda ste čuli anegdotu o korištenju pepela u svom vrtu, bilo kao malč ili samo umiješan u malč ili tlo. Evo sažetka: drveni pepeo (tj. pepeo nastao izgaranjem drva) sadrži izvrsne hranjive tvari za biljke, ponajviše kalij i kalcij, koji pomažu ojačati vaše biljke protiv stresa. Može se koristiti umjereno, umiješati u tlo ili malč za gnojidbu vašeg vrta.

Vas Ne možete Koristite tone pepela kao malč jer biljkama nije potrebno toliko. Ako je vaše tlo već kiselo, vjerojatno uopće nećete htjeti koristiti pepeo jer će vam pepeo zakiseliti tlo. Budite sigurni da uvijek koristite samo drveni pepeo.

Držite podalje od pepela s roštilja ili pepela od gorućeg kartona/šperploče/drva tretiranog pod pritiskom/obojenog drva. Dovoljan je stari dobri pepeo od običnog drva za ogrjev – u umjerenim količinama!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah