Zašto moja pahira ima žuto lišće? (Pachira aquatica)

wop Pahira37734

Pahira( Pachira aquatica ), sa svojim bujnim zelenim lišćem i pletenim deblima, prizor su za promatranje. Mnogi ljudi vjeruju da ova prekrasna biljka donosi sreću i sreću, ali možda se nećete tako osjećati ako vaša pahira ima žuto lišće. Srećom, ovaj će vam članak pomoći da popravite svoju biljku i pomognete joj da ponovno napreduje.

Najčešći uzrok žutih listova kod pahire je prekomjerno zalijevanje. Ostali uzroci uključuju višak svjetla ili gnojiva, nisku vlažnost, nedovoljno zalijevanje, štetočine, temperaturni stres, šok transplantacije ili staro lišće. Uzorak žute boje i drugi simptomi mogu pomoći u prepoznavanju problema.

Razlozi zašto lišće pahire postaje žuto

Pahire ( Pachira aquatica ) porijeklom su iz Srednje i Južne Amerike i u divljini mogu narasti do 15 metara! Međutim, većina pahira u zatvorenom prostoru male su ukrasne biljke, s nježnim stabljikama isprepletenim zajedno i na vrhu s bujnim zelenim palmastim lišćem. 

Iako je pahira obično prilično nezahtjevna biljka koja oprašta, ako mu lišće požuti, to je signal da nešto nije u redu. Ako vam je stvarno stalo do svoje pahire, trebali biste odmah identificirati uzrok i poduzeti korake kako biste riješili problem što je prije moguće.

Pokrijmo svaki problem redom i pomognemo vam popraviti svoju biljku:

wop Pahira678950343

Prekomjerno zalijevanje

Pahire ( Pachira aquatica ) vole vlagu i najbolje rastu kada im je tlo lagano vlažno. Jedan od najčešćih razloga za žuto lišće na pahirama je prekomjerno zalijevanje.

Potražite općenito žuto lišće, posebno utječu na donje listove, i uvenuće biljke, unatoč tome što je tlo vlažno. Također možete osjetiti miris truleži iz tla ako je prekomjerno zalijevanje rezultiralo truljenjem korijena.

Prekomjerno zalijevanje nije samo uzrokovano prečestim zalijevanjem, već bilo čime što rezultira vlažnim tlom dulje vrijeme. Svi sljedeći čimbenici mogu uzrokovati prekomjerno zalijevanje i dovesti do bolesne pahire sa žutim lišćem:

 • Sadnja u posudu bez drenažnih rupa.
 • Sadnja u preveliku posudu.
 • Zalijevajte prečesto, bez čekanja dok se gornjih 3-5cm tla ne osuši.
 • Sadnja u slabo dreniranom tlu.
 • Zaboravljanje smanjiti zalijevanje tijekom zime ili u hladnijim uvjetima.

Ako je vaša pahira prekomjerno zalijevana dulje vrijeme, mogla bi čak i umrijeti jer višak vode uzrokuje truljenje njegovog korijena.

Kako to popraviti?

Ako vaša pahira ima žuto lišće i vene, unatoč tome što je tlo mokro, učinite sljedeće:

 • Prestanite zalijevati dok se gornjih nekoliko centimetara tla ne osuši.
 • Provjerite je li vaša biljka u odgovarajućoj posudi i zemljištu.
 • Provjerite ima li truleži korijena. Možda ćete morati lagano izvući biljku iz posude kako biste pregledali korijenje.
 • Ako je prisutna trulež korijena, potrebno je orezati zahvaćeno korijenje, oprati staru zemlju i pažljivo posaditi u novu posudu sa svježom zemljom.

Najbolji način da odredite kada je vašoj pahiri potrebno zalijevanje je primijetiti kada se njegovo tlo osuši. Nemojte zalijevati svoju biljku prema rasporedu, ali svaki put provjerite biljku i tlo kako biste utvrdili je li potrebno zalijevanje.

wop ngjhk34hnuoik34jluik3344nlcjknnz654kmhh

Nedovoljno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje i premalo zalijevanja mogu uzrokovati slične simptome kod mnogih sobnih biljaka. Razlika s nedovoljno zalijevanjem je u tome što će tlo biti suho, a žuti, uvenuli listovi vjerojatnije će biti suhi i hrskavi. Posuda će biti lagana zbog nedostatka vode.

To se može dogoditi ako se potrebe za vodom vaše pahire povećaju, na primjer u toplom vremenu ili kada brzo raste. To se također može dogoditi ako jednostavno zaboravite zaliti svoju biljku, ili ako je posuda premalena ili se biljka veže za korijenje.

Kako to popraviti?

Povećanje učestalosti zalijevanja jedini je način da osigurate da vaša pahira ostane hidratizirana i sretna. Pokušajte cijelo vrijeme održavati tlo vlažnim.

Ako je posuda u kojoj se nalazi vaša pahira previše mala ili ima puno korijena koji raste iz dna posude, razmislite o presađivanju u nešto veću.

Slabo drenirajuće tlo

Loše drenirajuće tlo čest je uzrok truleži korijena kod pahire, što onda dovodi do gubitka lišća, požutjelog lišća, a u teškim slučajevima može čak i ubiti vašu biljku.

Odabir pogrešnog tla za saksiju ili korištenje posude s neadekvatnim drenažnim rupama smanjit će drenažu tla. Velika posuda također će uzrokovati da tlo dugo ostane vlažno, povećavajući rizik od truljenja korijena.

Kako to popraviti?

Dobro drenirajuće tlo je neophodno ako želite da vaša pahira ostane zdravo i napreduje. Ako koristite već pripremljenu mješavinu zemlje, razmislite o dodavanju nekih dodataka za drenažu, poput perlita, krupnog pijeska ili plovućca u tlo.

Alternativno, možete jednostavno napraviti svoju vlastitu mješavinu za saksije koja će baš odgovarati vašim biljkama. 

Kada zalijevate svoju pahiru, voda bi trebala brzo otjecati kroz posudu, umjesto da se nakuplja na vrhu tla. Pobrinite se da posuda ima dosta drenažnih rupa i pustite da se posuda dobro ocijedi nakon zalijevanja.

Problemi sa sunčevom svjetlošću

Možda ste čuli da je pahira biljka koja voli jako svjetlo i toplinu i odlučili ste je postaviti blizu prozora gdje ima previše izravnog sunca.

Zbog toga lišće može postati blijedo ili žuto, te razviti smeđe rubove i tragove opekotina. Problem je – iako pahira preferira jako svjetlo, ono bi trebalo biti ‘neizravno’. Dakle, sve to izravno sunce koje dobiva vjerojatno prži lišće i požutjelo ga.

Pahira je posebno osjetljiva na naglo povećanje razine svjetlosti. Ako trebate premjestiti svoju pahiru na svjetlije mjesto, najbolje je to učiniti u fazama, svakih nekoliko dana, dajući biljci neko vrijeme da se privikne na promjenjivo svjetlo.

Kako to popraviti?

Najbolje mjesto za postavljanje pahire je u djelomično zasjenjenom području ili gdje će dobiti puno svijetle, neizravne svjetlosti. Također, izbjegavajte često premještanje jer ne cijeni nagle promjene u rasvjeti. Pročitajte moj vodič o razinama svjetla za sobne biljke kako biste bili sigurni da ćete svojim sobnim biljkama uvijek dati savršenu količinu svjetla.

wop h4o5jiklilc4whnj5kij5

Neadekvatna vlažnost

Iako pahira može preživjeti u niskoj vlažnosti, možete primijetiti da lišće vaše biljke postaje žuto ili razvija smeđe rubove, osobito u zimskim mjesecima, kada centralno grijanje isušuje zrak u zatvorenom prostoru. Ovaj nedostatak vlage može uzrokovati da lišće klone i požuti.

Kako to popraviti?

Najučinkovitiji način za povećanje vlažnosti vaše biljke je korištenje ovlaživača zraka. Alternativno, možete napraviti svoj vlastiti pladanj za povećanje vlažnosti tako da dodate nekoliko malih kamenčića u plitku posudu, napunite je vodom da djelomično prekrije kamenje, a zatim stavite biljku na nju.

Prekomjerna gnojidba

Ako mislite da će davanje puno gnojiva vašoj pahiri ubrzati rast, varate se! Pahire ne zahtijevaju obilno hranjenje – zapravo, bolje prolaze s manje gnojiva, a ne s previše.

Dakle, ako primijetite žutilo ili venuće lišća i redovito ste gnojili, razmislite o tome kao o potencijalnom uzroku. Rani znakovi viška gnojiva uključuju izravnu toksičnost za lišće, uzrokujući smeđe rubove i intenzivno zeleno lišće.

Višak gnojiva također može oštetiti korijenje, sprječavajući ga da apsorbira vodu i hranjive tvari koje su potrebne biljci. To uzrokuje simptome nedostatka vode i hranjivih tvari, uključujući žutilo lišća i opadanje biljke. Također možete vidjeti bijele kore soli od gnojiva koje se nakupljaju na površini tla

Kako to popraviti?

Razmislite o presađivanju u svježu zemlju ili ispiranju tla vodom kako biste isprali višak soli gnojiva.

Najbolje je gnojiti svoje pahire mjesečno tijekom toplih mjeseci proljeća i ljeta kada biljka aktivno raste. Prestanite s gnojidbom u jesen i zimu.

Organsko gnojivo sporije oslobađa hranjive tvari, smanjujući rizik od prekomjerne gnojidbe. Gnojiva opće namjene obično se trebaju razrijediti na pola jačine preporučene za biljke na otvorenom. Pročitajte moj vodič za gnojidbu sobnih biljaka kako biste naučili sve što trebate znati o ovom aspektu njege sobnih biljaka.

Fluktuirajuće temperature

Nagle promjene temperature također mogu uzrokovati da vaša pahira razvije žuto lišće. To će se vjerojatno dogoditi kada biljku postavite ispred ili blizu ventilacijskih otvora ili propuha u prostoriji.

Idealno, ova biljka uspijeva u toplom okruženju s temperaturom između 18-29°C.

Kako to popraviti?

Provjerite nalazi li se vaša biljka u blizini prozora s propuhom ili otvora za grijanje ili hlađenje. Ako jest, premjestite ga na mjesto gdje neće biti izložen ekstremnim temperaturama. razmislite o korištenju termometra za praćenje temperatura kojima je vaša biljka izložena.

Koristim digitalni termometar/higrometar koji mi govori trenutna, visoka i niska temperatura i očitanja vlažnosti kojima je biljka bila izložena. Doista koristan alat za osiguravanje dobrih uvjeta za uzgoj.

Transplantacijski šok

Ako ste nedavno presađivali svoju pahiru i iznenada primijetili da mu lišće postaje žuto, to može biti zato što je biljka podvrgnuta šoku transplantacije i aklimatizira se na novo okruženje.

Kako to popraviti?

Najbolje rješenje je pronaći lijepo, dobro osvijetljeno mjesto za svoju pahiru i osigurati uvjete koji su u skladu s njegovim preferiranim uvjetima uzgoja. Ako trebate presaditi svoju biljku, vrlo pažljivo rukujte biljkom tijekom procesa i nemojte to činiti prečesto.

A nakon što ju premjestite u novo okruženje, ne zaboravite ju malo razmaziti osiguravajući da dobije idealnu količinu svjetla i vlage.

wop bg45ljhb4n5l45hlnkjh45w45w

Štetočine

Kao i svaka druga sobna biljka, pahira također može privući štetočine poput lisnih uši, paukovih grinja, brašnastih buba ili insekata. Mnogi štetnici koji sišu sok će uzrokovati žute mrlje na lišću, gdje su se hranili sokovima biljke.

S vremenom cijeli listovi mogu požutjeti i vaša biljka može pretrpjeti ozbiljna oštećenja.

Kako to popraviti?

Trebali biste redovito pregledavati svoje sobne biljke na bilo kakve znakove štetočina. Ako uočite štetnike, odmah izolirajte zahvaćenu biljku.

Prvi korak trebao bi biti pranje lišća biljke kako bi se uklonilo što je moguće više kukaca. Zatim možete koristiti drugi tretman kako biste dodatno smanjili broj i pokušali potpuno eliminirati zarazu.

Staro lišće

Jedan od čestih uzroka žutog lišća na pahiri je ostarjelo lišće. S vremenom će i zdrava biljka dobiti nekoliko žutih listova. To se obično događa na nižem, starijem lišću i treba zahvatiti samo nekoliko listova odjednom ako je biljka inače zdrava.

Listovi obično postaju žuti ili smeđi i s vremenom će pasti s biljke. Zatim biste ih trebali ukloniti iz okoline biljke kako biste smanjili rizik od nakupljanja gljivičnih organizama na raspadajućoj biljnoj tvari.

U jesen će se razviti više žutog lišća, jer se rast biljke usporava zbog pada razine svjetlosti, a biljka odlučuje baciti neke listove koji više nisu potrebni.

Završna riječ

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da razmislite zašto vaša pahira ima žuto lišće. Važno je razmotriti sve mogućnosti kako biste mogli riješiti pravi problem.

Vjerojatno je najbolje prvo razmisliti o najčešćim problemima, kao što su prekomjerno zalijevanje i problemi s rasvjetom. Zatim prijeđite na razmatranje svakog drugog pitanja. ne zaboravite da ponekad može postojati kombinacija čimbenika koji uzrokuju problem, pa je možda vrijeme da napravite nekoliko prilagodbi kako biste poboljšali uvjete za svoju biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta

Posude za sobne biljke Uzgoj cvijeća

4 brza savjeta kako uzgajati ruže u loncima

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca požuti?

Rezidba i orezivanje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koje biljke treba orezati zimi

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme tikvice