Je li bosiljak višegodišnja biljka? Vjerojatno ne, osim ako ne živite negdje koje nikad ne smrzava

Je li bosiljak visegodisnja biljka Vjerojatno ne osim ako ne zivite negdje koje nikad ne smrzava54387998734579810

Svi koji uče uzgajati bosiljak pitaju se je li to višegodišnja ili jednogodišnja biljka. Koliki mu je životni vijek? Preživljava li zimu? Koliko će biti posla imati bosiljak tijekom cijele godine? Je li bosiljak višegodišnja biljka?

Bosiljak se uzgaja kao jednogodišnja biljka u vrtu. Dok su neke vrste tehnički kratkotrajne trajnice u svojoj tropskoj izvornoj klimi, većina kulinarskih vrsta (uključujući slatki bosiljak) općenito ne preživljavaju lagani mraz i previše su nježne da bi se vratile iz korijena nakon zime. 

Biljke bosiljka ne vraćaju se svake godine

Slatki bosiljak ( Ocimum basilicum ) je jednogodišnja biljka u vrtu kulinarskog bilja . Svakog proljeća potrebno je saditi novo sjeme, biljke ili reznice. Biljke bosiljka rastu iz sjemena u proljeće, proizvode lišće bosiljka ljeti, a na kraju cvjetaju i rastu sjemenke kako se približava jesen. Onda su gotovi čim stigne prvi mraz!

Životni vijek biljke bosiljka je kraći od jedne godine u bilo kojoj klimi koja doživljava mraz. Godišnje vrtno bilje poput bosiljka umire s prvim mrazom, korijenjem i svime. Neće se ponovno oporaviti u proljeće nakon zimskog smrzavanja. Neće ponovno niknuti iz korijena.

Budući da biljke bosiljka ne preživljavaju zimu, bosiljak može biti biljka na otvorenom tijekom cijele godine samo u toplim klimama gdje temperature ne idu ispod nule. U klimatskim uvjetima s mrazom tijekom zime, nove sjemenke ili biljke bosiljka potrebno je posaditi svakog proljeća. Bosiljak se također ponovno sije u klimatskim uvjetima bez mraza, bilo od strane vrtlara ili samosjetvom.

wop Bosiljak708345656

Uzgoj novih biljaka bosiljka svake godine

Bosiljak lako raste iz sjemena. Mlade biljke su također lako dostupne i obično se mogu naći u većini trgovina mješovitom robom i željeznom robom. Za manje uobičajene sorte, najbolja je opcija naručiti sjemenke bosiljka.

Bosiljak je potrebno sijati ili saditi svake godine. Također se može ponovno zasijati svakih nekoliko tjedana tijekom vegetacije kako bi se osigurala kontinuirana opskrba mladog, aromatičnog bosiljka. Također možete ponovno posaditi reznice kako biste stvorili kontinuirani urod bosiljka. Biljke bosiljka tada se mogu brati za svoje slano lišće cijelo ljeto. 

Rajčice su izvrstan godišnji pratilac bosiljka. Ni biljke bosiljka ni rajčice nisu dugovječne, a dobro su zasađene zajedno (i jedene zajedno!).

Čini se da mlade biljke koje još nisu izrasle cvjetove daju najviše listova bosiljka. Ponovno zasijavanje svakih nekoliko tjedana također omogućuje starijim biljkama da procvjetaju i odu u sjeme. Pčele i drugi oprašivači vole cvjetove bosiljka, tako da zaista nije loše pustiti da vaš bosiljak nastavi svoj životni vijek i cvijet.

Biljke bosiljka završavaju svoj životni ciklus u vrtu za godinu dana. Biljka počinje kao sjeme (ili reznica iz druge biljke) u proljeće. U ljeto biljke bosiljka uzgajaju cvijeće koje potom proizvodi sjeme sljedeće godine. Sjeme uzgojeno u jesen može se sačuvati i ponovno posaditi, a počet će klijati i rasti tijekom sljedećeg proljeća.

Posljednja berba biljaka bosiljka na otvorenom trebala bi se dogoditi prije nego što prijeti mraz u vremenskoj prognozi. Ako niste sasvim spremni rastati se od svoje biljke bosiljka, možete je premjestiti u zatvoreni prostor gdje će biti zaštićena od oštre zime. 

Uzgoj bosiljka kao cjelogodišnje biljke

Vanjski bosiljak nije cjelogodišnja biljka osim ako se vaš vrt ne nalazi daleko od opasnosti od mraza. Čak i ako živite negdje s hladnom zimom, bosiljak se može uzgajati tijekom cijele godine u zatvorenom prostoru. Biljke bosiljka također se mogu uzgajati na otvorenom ljeti i unositi unutra u jesen. 

Bosiljak raste prilično dobro u zatvorenom prostoru tijekom zime, jer je općenito sretan u kontejneru. Sobna biljka bosiljka koja dobiva puno svjetla i stalne tople temperature može trajati dulje nego biljka na otvorenom. 

Samo zapamtite da biljke bosiljka nisu namijenjene da žive vječno. Biljke bosiljka nisu pouzdane trajnice u vrtu (poput vlasca ili timijana). Uzgajaju lišće, cvijeće, a zatim sjeme….i onda su gotovi.

wop Bosiljak68735494689

No, sobni bosiljak raste vrlo dobro kao mikrozelen. Uzgajanje kućnog bosiljka kao mikro zelja sada je moj omiljeni način uživanja u biljci tijekom zime. Evo uputa kako uzgajati vlastito mikrozelenje bosiljka.

Ako uzgoj bosiljka u kući predstavlja preveliku muku, bosiljak se može sačuvati ljeti da izdrži do zime. Poberite stabljike i skinite lišće sa svake stabljike. Raširite listove u jednom sloju i ostavite ih da se osuše ili zamrznite (također u jednom sloju) i držite ih zamrznutima u hermetički zatvorenoj posudi.

Određene sorte bosiljka posebno su uzgajane kao višegodišnje biljke u najtoplijoj klimi.

Hoće li se bosiljak ponovno zasijati? Ili, je li bosiljak samonikla jednogodišnja biljka gotovo kao trajnica?

Snažna biljka bosiljka sigurno se može ponovno zasijeti ako se ostavi da cvjeta. Njegov prirodni godišnji životni ciklus je klijati, klijati, cvjetati i proizvoditi sjeme. Sjeme bosiljka koje padne u vrtnu zemlju ponekad klija bez ikakve pomoći vrtlara. Bosiljak u ovakvim situacijama nije više posao nego trajnica. Iako samosjetljivost bosiljka nije pouzdana, možda ćete sljedeće ljeto u svom vrtu pronaći neke malene biljke bosiljka ako je vaš bosiljak otišao u sjeme!

Kako bi pomogli da se bosiljak ponovno sjeme, vrtlari mogu iz godine u godinu sačuvati sjeme iz svojih biljaka bosiljka. Nakon što cvjetovi na vašim najzdravijim biljkama odu u sjeme i osuše se na svojim malim tornjevima, sjeme je spremno za sakupljanje. Otkinite suhe mahune i odvojite male crne sjemenke (izgledaju kao mak). Čuvajte na suhom, nepropusnom mjestu. 

wop Bosiljak76232

Ako vam spremanje vlastitih sjemenki bosiljka zvuči kao previše posla, samo pričekajte i pogledajte hoće li se vaš bosiljak slučajno ponovno sjeme. Ako se vaš bosiljak ponovno zasije… super! Vaš bosiljak nije ništa više od višegodišnje biljke. Ako ne, sasvim je dobro kupiti nove sjemenke bosiljka kad vam zatrebaju. Mnogi vrtlari ionako vole redovito kupovati nove sjemenke, samo za neke varijacije.

Vrtlari mogu sami ponovno zasijati bosiljak jednostavnim posipanjem sjemena po vrhu zemlje za lonce. Sjeme je toliko sićušno da ih nije potrebno prethodno namakati ili zakopavati u zemlju za lonce. Sjeme klija na vrhu tla za lonce uz dosljednu vlagu i svjetlost.

Kakve uvjete vole biljke bosiljka? Biljke bosiljka vole svijetla, vruća mjesta s puno vlage. Njihovo je korijenje najsretnije s puno hranjivih tvari i puno prostora za rast. Bosiljak ne voli duboku hladovinu, tlo preplavljeno vodom ili mraz. sječe i neće preživjeti mraz.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Orhideje Uzgoj cvijeća

Kako napraviti vrt orhideja

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje biljke žada postaje žuto?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Koje povrće daje najveće prinose

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koje je biljke lako uzgajati zimi?